Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Zamierzam kupić następujące słuchawki:
http://aiaiai.dk/store/headphones/tracks
Moje pytanie brzmi następująco, czy ktoś z Was może podzielić się swoją opinią n/t rzeczonych słuchawek, ewentualnie przedstawić jakieś uwagi związane z użytkowaniem z w/w słuchawek. Średnio się znam na parametrach dźwiękowych więc wszelkie uwagi od osób mądrzejszych mile widziane.
Jeżeli macie pomysł na inne słuchawki w podobnej cenie (do 300 zł) - douszne odpadają - jestem również otwarty na propozycje.
Edycja:
Najważniejsza kwestia, zakupionych słuchawek będę używał wyłącznie do słuchania muzyki z odtwarzacza mp3.
Ostatnio edytowany przez jinjej (2012-01-14 22:34:36)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Jeśli mogą być bezprzewodowe to polecam te:
http://www.dobreprogramy.pl/TDK-WR700-s … 29344.html
Korzystam z nich od grudnia i poza rozmiarami nadajnika nie widzę narazie żadnych niedogodności w porównaniu z przewodowymi.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-01-14 22:40:25)
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Jeśli mogą być bezprzewodowe to polecam te:
http://www.dobreprogramy.pl/TDK-WR700-s … 29344.htmlKorzystam z nich od grudnia i poza rozmiarami nadajnika nie widzę narazie żadnych niedogodności w porównaniu z przewodowymi.
Bezprzewodowe słuchawki, jeśli jesteś odpowiednio wrażliwy, po dłuższym użyciu (ponad 1h) mogą powodować bóle głowy. I to naprawdę mocne. Testowałem na sobie
Zazwyczaj używam ich tylko w drodze ze szkoły, więc niema problemu, nie widzę sensu używania ich w domu gdy mam głośniki, zresztą od przewodowych też boli głowa
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Od razu zaznaczam, że się nie znam... Ale w oparciu o własne doświadczenie powiem, iż za 300 złotych (a już tym bardziej jeśli nie chcesz dousznych), to się nie opłaca kupować słuchawek.
Różnica pomiędzy słuchawkami za 300 złotych, a takimi zwykłymi z "najniższej półki" jest naprawdę niewielka. Owszem, komfort słuchania z pewnością będzie lepszy, ale z jakością dźwięków często można się przejechać. Czasami takie najzwyklejsze słuchawki prezentują naprawdę wysoki poziom (np. swojego czasu standardowe słuchawki dołączane do odtwarzaczy mp3 od Philipsa były naprawdę rewelacyjne), a wśród tych droższych czasami można znaleźć badziew, za którego słono się płaci, gdyż widnieje na nim znane logo.
Oczywiście powtarzam jeszcze raz - nie znam się Być może w tej kategorii cenowej znajdziesz coś naprawdę fajnego. Jednak nawet najlepszej opinii nie zastąpi własnoręczne przetestowanie danego produktu - każdemu może podobać się coś innego.
Dodam jeszcze, że według mnie, najlepszym rozwiązaniem byłoby dozbieranie większej sumy pieniędzy i kupienie jakichkolwiek słuchawek z firmy Bose (serio, w przypadku tej firmy, każdy ich sprzęt można brać w ciemno - satysfakcja ze słuchania gwarantowana w 100% ), jednak mogą to być naprawdę spore sumy.
Napisz najpierw do jakiej muzyki chcesz mieć słuchawki
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Różnica pomiędzy słuchawkami za 300 złotych, a takimi zwykłymi z "najniższej półki" jest naprawdę niewielka.
Ja się zapewne znam jeszcze mniej, ale różnica słuchajek za 5 i 65 zł jest kolosalna i wychwytuje ją nawet moje drewniane ucho. W tych droższych nic nie syczy, nie trzeszczy, nie daje tłumienia + nie rozpadają się po drugim nadepnięciu. A przez najtańsze szity ledwo co słychać.
Sam od jakiegoś czasu zbieram się do zakupu nowych, dużych słuchawek i zastanawia mnie, czy taka okrągła forma jest w wygodna na dłuższą metę. Obecne soniacze mają kształt jajowaty, ale pianki i materiał się już dość mocno zużyły (z 15 lat mają).
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Dzięki wielkie wszystkim za odzew w tym temacie.
Napisz najpierw do jakiej muzyki chcesz mieć słuchawki
Głównie rock i OST'y.
Edytuj:
Dzięki za info. Jeżeli będę miał możliwość to spróbuje je "przesłuchać".
Ostatnio edytowany przez jinjej (2012-01-15 09:27:25)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
No to tak, jak ktoś napisał wyżej AKG K450. Dobre są też KOSS PORTA PRO są to bardzo fajne słuchawki przenośne właśnie do odtwarzaczy mp3 itp. są dość tanie (114zł) i bardzo dobrze brzmią, chociaż to też zależy w czym, mają dość wysoką dynamikę, ale też maja potwornie dużo basu (przynajmniej dla mnie). Moja opinia może być nie obiektywna, bo to były słuchawki kolegi i miał je zaledwie 2 dni? A nie wiem czy wiecie, że nowe słuchawki oraz nowy sprzęt audio - głównie kolumny muszą troszkę pograć, tak minimalnie z tydzień żeby osiągnęły parametry podawane przez producenta i się "dotarły" tzw. wygrzewanie. Dopiero wtedy osiągają brzmienie, które producent miał "na myśli", przejawić się to może różnie albo będzie więcej basu albo jego ilość spadnie, ewentualnie wzrośnie średnica lub tony wysokie albo po prostu wszystko się wyrówna i stonuje. Najlepiej poczytaj opinie osób, które słuchały dużo dłużej tych słuchawek niż ja - na necie są recenzje, wtedy dowiesz się na ile one będą dobre do rocka i ostów, ale jak dobrze pamiętam to dawały radę . Kolega miał też chyba Pioneery SE-MJ21 czy SE-MJ31 lub SE-MJ51 ogólnie jakieś SE-MJ (składane słuchawki) i sobie chwalił, że były dość kompaktowe i się składały oraz zajmowały mało miejsca i do tego grały fajnie, a używał ich do odtwarzacza mp3. Ogólnie polecam chodzić po sklepach i robić odsłuchy oraz dużo recenzji czytać, może się przydać przy podejmowaniu decyzji xD.
Ostatnio edytowany przez ShAd0w (2012-01-15 12:15:15)
Dzięki wszystkim za rady. Nie pozostaje mi nic innego jak pochodzić teraz po sklepach i zapoznać się z opiniami użytkowników.
@ShAd0w
Z tego co mówisz, to w zasadzie najlepiej byłoby testować już "wygrzane" modele. Ciekawe, czy jest jakaś znacząca różnica między nowymi a "rozgrzanymi" egzemplarzami.
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Yngoth napisał:Różnica pomiędzy słuchawkami za 300 złotych, a takimi zwykłymi z "najniższej półki" jest naprawdę niewielka.
Ja się zapewne znam jeszcze mniej, ale różnica słuchajek za 5 i 65 zł jest kolosalna i wychwytuje ją nawet moje drewniane ucho. W tych droższych nic nie syczy, nie trzeszczy, nie daje tłumienia + nie rozpadają się po drugim nadepnięciu. A przez najtańsze szity ledwo co słychać.
Ale między tymi za 65 a 300 już raczej takiej kolosalnej nie ma. Chociaż potwierdzić tego nie mogę, bo szczyt moich wydatków na słuchawki to jakieś od Creative'a za 60-70 zł, które wg mojego uznania i tak miały perfekcyjny dźwięk.
@ShAd0w
Z tego co mówisz, to w zasadzie najlepiej byłoby testować już "wygrzane" modele. Ciekawe, czy jest jakaś znacząca różnica między nowymi a "rozgrzanymi" egzemplarzami.
Najlepiej by było. Niektóre sklepy mają zazwyczaj chyba już odpakowane słuchawki, które każdy odsłuchuje i są pewnie "wygrzane" - bo na logikę, chyba nie otworzą ci nowo zapakowanych słuchawek i nie dadzą do przesłuchania, bo jak powiesz że ci się jednak nie podobają to co? Będą na nowo zapakowywać słuchawki jak producent? Bo producent często nie tylko zakleja kartonik, ale i dodaje dużo dodatków i same słuchawki są zapakowane w zgrzaną torebkę foliową itd.
A propo różnicy czasami jest znacząca, czasami tylko kosmetyczna, która dodaje uroku i po prostu sprawia, że jak się wsłuchasz to ci się ryj cieszy typu np. delikatnie ocieplony dźwięk. Chociaż czasami bywa tak, że jednak zadziała autosugestia i faktycznie nic się nie zmieni po tygodniu słuchania, ale to jednak bardzo bardzo rzadko. Zmiany zawsze są na plus z tego co wiem.
Jak szukać słuchawek i czym się kierować przy ich wyborze podczas odsłuchów?
Moim zdaniem najlepiej wybrać słuchawki, które będą stonowane, że bas nie będzie górował (przebasowiony dźwięk jest tylko dobry przez chwilę, potem zacznie cię to męczyć i będziesz się musiał bawić equalizerem żeby go zmniejszyć żeby tak nie meczył, a i tak w każdym kawałku będzie inaczej i ciągle się będziesz denerwował, więc dlatego najlepiej żeby były stonowane i żeby bas nie górował), ale będą dynamiczne (nie myl dynamiki z ilością basu) tzn. bas będzie dobrze kontrolowany i będzie uderzał kiedy trzeba bez zbędnych przeciągnięć i będzie miły dla ucha, najlepiej też żeby nie było żadnych słyszalnych przydźwięków ani echa. Szukaj też takich które nie będą wiercić dziury w głowie średnicą. Możesz się też pobawić w szukanie słuchawek z lekko ocieplonym dźwiękiem tzn. wysunięta średnica lekko na przód, ale nie natarczywa, taka bardziej żywsza. Jak chce ci się patrzeć też przez pryzmat przestrzeni i rozmieszczenia dźwięków i ich separacji, to możesz się też pobawić w to i porównywać różne słuchawki też w tym aspekcie. Jak wybierzesz słuchawki wg. tego schematu, to na pewno po tygodniu jeśli się coś w brzmieniu zmieni, to tylko na plus i na pewno nie będą męczyć uszu i dźwięk nie będzie po jakimś czasie po prostu nudny.
A i jeszcze coś od siebie:
Uważam, że słuchawki zamknięte są najlepsze pod względem dźwięku, ale często po dłuższym czasie ich noszenia uszy się pocą (tak po 2-3h) i trzeba ściągnąć je na 2-3 minuty, ale za to są strasznie podatne na "przeróbki" tzn. wystarczy wziąć jakąś starą gąbkę, jak się ma w tapczanach starych czy coś (to można za darmo dorwać) albo jakieś filcowane szmaty jak były stare i ściągasz earpady, odkręcasz słuchawkę pakujesz to do muszli, dosłownie możesz nawet wpakować na do pych zaraz za głośniczek (przetwornik) i skręcasz, w drugiej robisz to samo. I masz 2 razy lepiej brzmiące słuchawki, bo nie masz żadnego echa, polepsza się przestrzeń oraz bas, bo fale się inaczej rozchodzą w muszlach i zwiększa się przez to pozornie obudowa, przetworniki zachowują się wtedy jak w większej muszli - plus do tego poprawia się tłumienie dźwięków z otoczenia. W otwartych tego już nie zrobisz, ale za to otwarte nie grzeją tak uszu - no ale ty chcesz słuchawki do mp3, więc muszą być przenośne, a przenośnie to otwarte albo półotwarte są zazwyczaj.
Ostatnio edytowany przez ShAd0w (2012-01-15 21:36:53)
@góra
ShAd0w wielkie dzięki za wyczerpujące info.
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Wielgachne dziękasy. W końcu zdecydowałem się na akg 450. Nie miałem możliwości odsłuchania AiAiAi, zaś po przetestowaniu sprzętu od akg od razu przypadł mi do gustu.
Co do AiAiAi odpuściłem je sobie również z powodu"pałąka", który potencjalnie wygląda na najsłabsze ogniwo tych słuchawek.
Ponowne dzięki dla wszystkich wypowiadających się w temacie.
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
AKG bdb wybór tylko teraz pytanie do czego miały by być podpięte. Bo masz MP3 i masz MP3
Wydawanie 300zł na słuchawki do odtwarzacza za 100 zł mija się z celem.
Druga sprawa to zgranie samego sprzętu. Jedne słuchawki zagrają fenomenalnie z jednym odtwarzaczem a z innym to będziesz sobie później nimi podcierał
Trzecia sprawa - wygrzewanie. Już wcześniej wspomniane zagadnienie. Jednak w moim odczuciu to ważniejszy jest pkt wyżej czyli zgranie.
Nie kupuj w ciemno no chyba, że naprawdę nie masz gdzie ich posłuchać.
Teraz sprawa prezentacji w sklepie. Otóż oczywistym jest, że Ci sprzedawca nie rozpakuje wszystkich słuchawek i będzie nad tobą stał godzinę czasu. Ale na forum tzw "audiofilskim" (z przymrużeniem oka ) powinieneś się dowiedzieć o 2,3 modele godne uwagi i wtedy lecieć do sklepu na odsłuch. Sprzedawca musi (nie musi ale powinien ) Ci je otworzyć bo to jest dla niego zarobek. Każdy szanujący się sklep daje taką możliwość. I nie mam tutaj na myśli marketów typu MM czy EuroRtvAgd tylko jakichś salonach audio/video typu Sony Centre.
Pozdro, mam nadzieję, że się nie spóźniłem
Ostatnio edytowany przez zoltan (2012-01-20 04:06:38)
Chcesz powiedzieć, że te słuchawki to za wysoka półka na zwykły odtwarzacz? Te AKG to bardzo dobry wybór więc nie mieszaj.
Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2012-01-20 08:33:47)
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
No właśnie kasę przeznaczoną na zestaw muzyczny trzeba podzielić rozsądnie na zakup odtwarzacza i słuchawek. Zaczynam od mp3, na całość mam 400 zł więc podpowiedzcie od czego zacząć? Stad http://www.zadowolenie.pl/ipod_odtwarzacze_mp3mp4 myślałem o sony NWZ-E363. Co do tego dokupić? Bo pewnie słuchawki w zestawie nie sprawdzą się na dłuższą metę.
Nie wiem czy coś jeszcze kupiłeś czy nie, poleciłbym Ci - jeśli lubisz słuchawki nauszne - CAL'e tj. Creative Aurvana Live. Możesz je dostać za ok. 180zł, nowe. Posiadają one przetworniki z Denonów za 400zł, jak dobrze pamiętam. Grają bardzo przyzwoicie i są naprawdę dobrą alternatywą wśród słuchawek w podobnym przedziale cenowym. Dla mnie były dość stonowane, mój brat je posiada. Grały przyjemnie i były w stanie pokazać, które kawałki mają jakieś niedociągnięcia w masterze, a w anime naprawdę bardzo świetnie się sprawiały, dużo szczegółów było słychać, strasznie dużo - przynajmniej pod wzmacniaczem. Nie wiem, jak brzmią pod odtwarzaczem niestety, musiał byś iść do sklepu i poprosić o odsłuch i jako źródło użyć własnego odtwarzacza, więc najpierw musiałbyś wybrać już odtwarzacz mp3. Mają minimalistyczny design, są dość małe - jak weźmiesz je na miasto to na pewno nikt nie będzie się z ciebie śmiał, szczególnie te w kolorze czarnym wyglądają bardzo dobrze - są też bardzo wygodne, po kilku długich godzinach, trochę grzeją uszy, bo to słuchawki zamknięte, ale to jest jedyna wada. Na odtwarzaczach za bardzo się nie znam, nie orientuje się też jakie odtwarzacze są aktualnie popularne - będziesz musiał czytać, czytać i jeszcze raz czytać recenzje i po prostu coś wybrać na czuja, co ma dobre opinie - chyba, że jakiś inny user cię poratuje, bo ja niestety ci nic nie doradzę z odtwarzaczy.
Ostatnio edytowany przez ShAd0w (2012-02-19 22:21:29)
Strony 1