Nie jesteś zalogowany.
Paskudku, może i masz rację, ale koszt domeny SU to, bagatela, 25zł rocznie, więc niech mi tu nikt z kosztami nie wyskakuje, bo najwyżej dwie paczki fajek mniej wypali czy kilka piw odżałuje - zdrowszy będzie Pomijam już fakt, że zazwyczaj z tej domeny nie korzysta jedna osoba a cała grupa, więc suma robi się tym bardziej śmieszna ;>
Kalayit wiem, że koszty takich stron nie są [zazwyczaj] akurat wysokie, dlatego większość postanawia samemu je opłacać.
Napisałem swojego poprzedniego posta ponieważ odebrałem twojego jako częściowe zarzucenie, że stroną które strajkują a są na darmowych domenach zależy jedynie na kasie bo mają u siebie także reklamy (chciałem zwrócić uwagę, że nie musi tak być i że równie dobrze mogą z nich nic nie mieć, co nie zmienia faktu z bezsensowności samego strajku).
Jak to mawiała pewna znana mi osoba "peace, love & żelki".
Edit down. Mówili na początku, że przynajmniej 1 miesiąc bo inaczej przejdzie bez echa więc tylko oni wiedzą.
Ostatnio edytowany przez paskud (2011-09-22 00:32:41)
Kiedy koniec?
Dwa dni po zakończeniu strajku
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Takie narzekania/strajki bardzo przypominają pewien "genialny" pomysł dodawania zamulaczy w tłumaczeniach odcinków anime aby uprzykrzyć życie stronom z "anime online".
To nie był zamulacz Jeśli program do kodowania nie obsługiwał ass... tworzyłby setki zbędnych linii na ekranie.
Bodzio, to że ty nie oglądałeś tego na wersji "doprawionej" albo masz 20 rdzeniowy procesor, na którym 6 dodatkowych linijek na 1 sekundę idzie płynnie, nie znaczy, że wszyscy tak mają. Ja mam 2 rdzeniówkę i była ścinka jak cholera, a wiem, że nawet ci z 4 rdzeniami mieli problemy. A teraz weźmy średni komputer usera (nawet licząc, że ci co oglądali download mają odrobinę lepszy sprzęt) i możemy strzelać facepalma na ten genialny pomysł (inna sprawa, że ja to usuwałem w 10-15 sekund - z zegarkiem w ręku).
Bodzio, to że ty nie oglądałeś tego na wersji "doprawionej" albo masz 20 rdzeniowy procesor, na którym 6 dodatkowych linijek na 1 sekundę idzie płynnie, nie znaczy, że wszyscy tak mają. Ja mam 2 rdzeniówkę i była ścinka jak cholera, a wiem, że nawet ci z 4 rdzeniami mieli problemy. A teraz weźmy średni komputer usera (nawet licząc, że ci co oglądali download mają odrobinę lepszy sprzęt) i możemy strzelać facepalma na ten genialny pomysł (inna sprawa, że ja to usuwałem w 10-15 sekund - z zegarkiem w ręku).
Przecież to moja sprawka była... na celeronie 2.4 chodziło bez problemu - gdy miałeś zainstalowane poprawnie CCCP xD I zero przycinki ^^ A usunięcie tego to było 10 sekund roboty
Sam mam słabego "złoma" sprzed 7lat i wszystkie suby od bodzia zawsze działają płynnie. Może przesadziłeś z jakością obrazu dlatego ci nie działało jak trzeba.
^ ksenoform, nie chodzi o hardy, a o softy, gdzie bodzio wrzucił kilka tysięcy linii z efektami. Jednak muliło. Inna sprawa, że rzeczywiście łatwo było się tego pozbyć.
Ty dulowaty userze!
Tak wracając od tematu to widzę, że np. taki Naruciak czy Bleach dość szybko doczekał się tłumaczenia na PL (mowa o najnowszych chapterach), co potwierdza tylko fakt, że tasiemce mimo strajku będą się miały dobrze.
Bo oni akurat nie strajkują.
Pewnie w pierwszej kolejności zapisały się grupy, które postanowiły sobie zrobić wakacje. Bo nie wierzę, żeby przez te 2 miesiące robili rozdziały i potem dodali od razu kilka.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Bo oni akurat nie strajkują.
Pewnie w pierwszej kolejności zapisały się grupy, które postanowiły sobie zrobić wakacje. Bo nie wierzę, żeby przez te 2 miesiące robili rozdziały i potem dodali od razu kilka.
Tu właśnie pojawia się mała nieścisłość. Varia Scans jest w Unii, ale Bleacha wydał Danuve (jednoosobowa grupa, a jednocześnie szef Varia Scans).
http://www.manga-lib.pl/index.php/manga/info/bleach
http://www.variascans.pl/ekipa/
Popieram jako tako ideę Unii, ale to trochę strzelenie sobie w stopę.
PS Czołem, to mój pierwszy post tutaj.
Ostatnio edytowany przez some1 (2011-09-22 15:06:18)
Mnie najbardziej z tego wszystkiego śmieszą stwierdzenia:
"nasze mangi/rozdziały", "to my tworzymy mangi/rozdziały", "produkcja mangi/rozdziału".
Dzięki tej akcji dowiedziałem się, że polskie skanlancje jeszcze istnieją oraz, że istnieje manga-lib - co prawda strona nie dla mnie, bo atakuje mnie reklamami, ale na pewno niektórym przypadnie do gustu...
Cały ten strajk, to tak naprawdę najlepsze forma reklamy dla manga-lib... darmowa i kontrowersyjna - to tak jak z tymi niebezpiecznymi zabawkami...
A co do powyższego posta... to chyba nikt nie sądził, że grupy/ludzie nie zaczną się wykruszać? Szczególnie tych popularniejszych tytułów...
Dzięki tej akcji dowiedziałem się, że polskie skanlancje jeszcze istnieją oraz, że istnieje manga-lib - co prawda strona nie dla mnie, bo atakuje mnie reklamami, ale na pewno niektórym przypadnie do gustu...
Jakimi reklamami? adblock, trochę własnych filtrów i strona jest boska:
http://i56.tinypic.com/6j2i6t.png
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Gdyby ktoś chciał się pobawić... Jest taki chiński (ale z angielskim interfejsem) programik ComicShelf służący do przeglądania zbiorów co większych angielskich i chińskich mangowni online. Serwery przeglądasz jak jak katalogi systemowe albo uruchamiasz prostą szukajkę i dalej mangę czytasz jak w innych programach do komiksów, tylko nie musisz mieć jej na dysku.
Pogrzebcie w konfiguracyjnych XML-ach, wydajcie patcha, nauczcie obsługiwać ludzi. Będą czytali skany z manga-lib bez wchodzenia na stronę i uruchamiania reklam.
Mnie najbardziej z tego wszystkiego śmieszą stwierdzenia:
"nasze mangi/rozdziały", "to my tworzymy mangi/rozdziały", "produkcja mangi/rozdziału".
Przecież dobrze wiesz, że to zapewne skróty myślowe. Tak jak pewnie i Wy odnosicie się tak czasami do tłumaczonych przez Was anime.
Jeżeli jednak znów chodzi o sprowadzanie robienia skanlacji do prostej czynności, to część grup czyści RAWy, czyli doprowadza taką stronę (lub gorszą) - http://img717.imageshack.us/img717/236/ … 021p18.jpg do normalnego wyglądu (czerń, biel i nienaganna szarość). Poza tym nie wszystkie rozdziały mają 20 stron. Miesięczniki mają dwa, trzy razy więcej.
Są również i grupy, które tłumaczą taki RAW, bo nie ma do danego rozdziału tłumaczenia angielskiego. Oczywiście nie ma ich dużo, ale w Waszym "fachu" również są osoby, które wyciągają ass z gotowym zapisem klatek, tłumaczą tekst i fajrant.
Nie umniejszam, ani nie wyolbrzymiam niczyjej pracy, a jedynie chcę pokazać nieuświadomionym, że tłumaczenie/edycja mangi to nie zupełnie taka sielanka.
Pogrzebcie w konfiguracyjnych XML-ach, wydajcie patcha, nauczcie obsługiwać ludzi. Będą czytali skany z manga-lib bez wchodzenia na stronę i uruchamiania reklam.
Ciekawy pomysł, ale chyba wymagasz zbyt wiele. Czytelnik/widz to najczęściej osoba leniwa. Ściągniecie czegoś z hostingów/torrentów jest dla niego wyzwaniem. Dlatego właśnie są streamowane anime i biblioteki mang online.
Ostatnio edytowany przez some1 (2011-09-22 16:25:42)
Ogółem polecam DomDomSoft Downloader, kilka kliknięć i wybrana manga (z szukajki) z kilkudziesięciu dostępnych serwisów (do niedawna z działającym m-l, ale coś się popsuło) znajduje się na naszym dysku.. potem Manga Reader i czytamy wygodnie, 2 strony na raz (co na panoramicznych jest zbawieniem) a strony się przerzucają znacznie szybciej niżby przy readerach online..
Jak już wspominałem, m-l po prostu wróciło do częstotliwości aktualek jaką miało zanim zacząłem u nich pomagać, czytelnikom m-l nie zaszkodzi to, jedyni którzy będą pokrzywdzeni to Ci, którzy i tak korzystali ze stron grup. Więc to szkodzenie i tak tym, którzy raczej z m-l nie korzystali, jak już to tylko czytali te topowe mangi.
Ogółem teraz czytam sobie te tematy związane z tym strajkiem i miło spędzam czas, jakaś odskocznia ^^
Jakoś nie odniosłem wrażenia, żeby to były skróty myślowe. Również nie przypominam sobie, by ktoś w takim kontekście używał określenia "nasze anime". Ale nie przeczę, że pewnie znajdą się ludzie z przerośniętym ego, którzy będą uważali, że ich wkład był większy niż twórców anime.
Nie wiem po co znowu wywlekasz kwestie techniczne, bo ja doskonale zdaje sobie z nich sprawę. Zresztą nigdzie o nich nie pisałem...
Stojąc z boku, cały ten strajk widzę jako forma reklamy dla manga-lib. Dodatkowo uważam, że zablokowanie downloadu, to strzał w kolano...
Strzał w stopę, strzał w kolano, zaraz będą mówić o strzałach w brzuch
<takie spostrzeżenie, niezwiązane z tematem>
potem Manga Reader i czytamy wygodnie, 2 strony na raz
Jak tego raz użyłem, to strony wyświetlały się odwrotnie (tj. pierwsza po lewej) i nie szło tego zmienić. Czy to tak ma być?
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime