Nie jesteś zalogowany.
"Dwa tygodnie temu, 5 września 2011, grupy skanlacyjne zawiązały Unię. Chcemy pokazać, że jesteśmy silni, a także chcemy współpracować ze sobą dla dobra fanów mangi. W ciągu tego czasu do Unii dołączyło 27 grup wydających nieco ponad 63% wszystkich skanlacji mang w Polsce. Ale niestety Unia nie została zawiązana tylko z górnolotnych idei, a to z uwagi na wydarzenia ostatnich tygodni. Co takiego się stało? Otóż konkretnie stała się polityka Pana K. z pewnego serwisu, zwanego przez nas żartobliwie Żółtym Autobusem (jeśli nie wiecie o kogo chodzi, to dowiecie się w trakcie dyskusji), który ma w nosie wszelkie zasady grzeczności i uczciwości. Do tej pory wszelkie próby dogadania się spełzały na niczym, aż w końcu czara goryczy się przelała.
Tym samym w dniu dzisiejszym unia ogłasza strajk
Wynikiem strajku będzie zaprzestanie wydawania rozdziałów do 30 października 2011 i zablokowanie downloadu. Powiecie, że uderzy to w was. Niestety, częściowo tak. Unia nie tylko będzie strajkować. Rozpoczynamy też kampanię, która ma uświadomić czytelników, szczególnie masowych stron online, chomików, torrentowni i linkowni z warezem, że to właśnie my, skanlatorzy, robimy dla nich mangi. Muszą sobie także zdawać sprawę, że mangi zlicencjonowane mogą poczytać tylko, jeśli je kupią w sklepie, a ich publikacja w internecie jest nielegalna i nieetyczna. Na wszelkich stronach, do których mamy dostęp, będziemy pisali do czytelników i prosili ich, aby ci czytali mangi u nas i kupowali oryginały np. przez internet, gdzie jest taniej niż w sklepach. Odbędą się także audycje radiowe na ten temat. Wciąż zapraszamy nowe grupy do dołączenia do Unii i poparcia naszej idei.
Ten news jest pierwszym z cyklu. Odwiedzajcie nas często i oczekujcie co kilka dni kolejnych informacji. Każdy kolejny news poświęcimy konkretnemu zagadnieniu ze świata skanlacji. Prosimy was też, abyście szerzyli informację o naszej akcji, aby coraz więcej nieświadomych czytelników dowiadywało się, że to właśnie dzięki nam mogą czytać swoje ulubione tytuły po polsku."
Źródło:http://onepiecenakama.pl/news.php?readmore=540
Chyba chodzi, o lecenie sobie w **uja strony manga-lib.pl xP
Ostatnio edytowany przez Harz (2011-09-18 12:49:36)
"Why? Because Trolling is a Art!"
~Pablo Picasso
Według mnie też nie powinno się wstawiać czyjeś tłumaczenie bez zgody autorów tłumaczenia. W dodatku teraz zrobili takie coś, że do każdej strony u dołu jest "Pobrano ze strony manga-lib.pl" (czy jakoś tak) co jest już łamaniem zgód wielu stron, gdzie można znaleźć "wstawianie na innych stronach tylko w niezmienionej formie". Rozumiem, że strajkujecie, ale walczycie o nic. Rozumiem ten strajk tylko u ludzi, którzy dostają darowizny w postaci pieniędzy. Chociaż tłumaczycie nielegalnie, wiec...
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2011-09-18 12:55:27)
Strajk złodziei? A myślałem, że już nic mnie tutaj nie zaskoczy :D:D
Ty dulowaty userze!
Ojejku.
Strajk pewnie zgodnie z zasadą "od fanów dla fanów".
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Kto czyta The breaker New waves, Code Breaker itp to długo się ich nie doczeka. Ja je edytuję a k3nseia nie znoszę.
Idąc tym tropem każda grupa fansuberksa musi ogłosić strajk. ANSI na stos!
Idąc tym tropem każda grupa fansuberksa musi ogłosić strajk. ANSI na stos!
Raczej m-lib to taka kreskówka.pl mangi, a nie ANSI.
Ktoś widział podobne akcje w innych krajach czy takie kwiatki to tylko u nas?
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Jesteśmy unikalni.
To prawie jak strajk kolejarzy... Cała Polska stanie... Jakie są Wasze żądania?
Jesteśmy unikalni.
Haha, Polacy nie gęsi.
A macie już związki zawodowe? I kiedy będziecie rozsypywać mangi na drogi z ciężarówek drukarni?
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Gdyby nie mangi to byście anime nie mieli. I tak manga zawsze będzie lepsza od anime. Za dużo cenzury i fillerów w anime.
Ale to jak z anime-online... róbcie do szuflady/dla wąskiego grona ludzi jak ja czasem albo pogódźcie się z losem
Gdyby nie mangi to byście anime nie mieli. I tak manga zawsze będzie lepsza od anime. Za dużo cenzury i fillerów w anime.
A kto ci karze oglądać wersje ocenzurowane ? Zresztą wiele anime to oryginalne produkcje i na podstawie gier.
darkstar, pieprzysz głupoty. Nie chcę nic mówić, ale tłumaczenie na polski mang (z tego, co czytałam, a czytałam Beelzebuba, Naruto, kilka chapterów wybielacza i Welcome to NHK) jest na jeszcze niższym poziomie niż tłumaczenie animców na ANSI (to ja tak, jakby ktoś myślał, że gorzej być nie może).
Na miejsce tych łosi strajkujących zawiąże się kilka innych grup, które będą wydawać takie same badziewne tłumaczenia. A łosie strajkujące zamiast żyć w harmonii z manga-lib, która jednak jest chyba najpopularniejszym serwisem w tej branży, niczym grupy fansubberskie z ANSI, wolą robić cyrk w postaci unii i strajków. Więc nie dziw się, że mamy z was polewkę.
Ostatnio edytowany przez coellus (2011-09-18 13:38:36)
Ty dulowaty userze!
coellus widać że w temacie nie jesteś. M-L ANSI w ogóle nie przypomina, jeśli chcesz wzór ANSI to masz Wszechbiblie, M-L przypomina tak przez was znienawidzone kreskówki fani. Gdzie właściciel strony
1) Czerpie zyski z waszej pracy (reklamy, i nie jest to jedna czy dwie tylko sporo więcej)
2) Przerabia waszą pracę (własne kredki, znaki wodne, przy ściągnięciu na dole każdej strony napis "pobrałeś z manga lib" czy jakoś tak)
3) Banuje oraz edytuje komentarze które uświadamiały zwykłych userów że to nie M-L przetłumaczył i edytował te chaptery (czyżby to nie brzmiało podobnie do usuwania stopki o autorze z napisów?) tylko inne grupy skanlacyjne.
Ostatnio edytowany przez Foris (2011-09-18 13:46:47)
A ta Unia to jaka? Europejska?
Minie troche czasu a ten zlepek paru grup sie rozsypie i tyle z tego bedzie, nie mniej ten strajk uderzy tylko i wylacznie w osoby oczekujace na poszczegolne rozdzialy mang. Żenua....