Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Mam pytanie odnośnie tego filmu, gdyż wyczytałam, że wersja oryginalna (puszczana w Chinach) trwa prawie 4 h. Natomiast wersja dla amerykańców i europy jest okrojona o niemal połowę. Ludzie, którzy mieli okazję widzieć oryginał twierdzą, że film bardzo traci na fabule przez to.
Niestety szukałam i nie znalazłam nigdzie wersji 4 godzinnej, za to jest trochę 2 h wersji z lektorem. Ta oryginalna jest ponoć dostępna tylko z napisami, co mi osobiście jeszcze bardziej odpowiada.
Mam nadzieję, że ktoś ma lepsze dojścia, niż ja i kopsnie jakimś linkiem z oryginalną 4 godzinną wersją Trzech Królestw.
Szukaj filmów oznaczonych tytułami "Red Cliffs i "Red Cliffs II". To jest oryginalna wersja trwająca 4 godziny.
Właśnie, że nie. Chi Bi jest ponoć tą oryginalną wersją a Red Cliffs to wersja na rynek zachodni.
miranda jemu chyba chodziło o to że Red Cliffs i Red Cliffs 2 to wersja oryginalna pocięta na dwa filmy (przynajmniej ja tak to zrozumiałem).
A pytanie akurat w czas, właśnie ściągam te filmy
wyczytałam, że wersja oryginalna (puszczana w Chinach) trwa prawie 4 h.
Gdzie?
Z IMDb:
Singapore: 150 min (PG version) | China: 146 min | South Korea: 134 min | UK: 148 min
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
O pocięciu na dwie części też słyszałam. Choć nie wiem, jaki to miałoby sens, bo Red Cliffs zaczyna się i kończy (fabularnie), więc nie wiem za bardzo jak miałoby to zostać "podzielone".
@ up
wyczytałam to w komentach z kilku stron, na których szukałam linków do tej jakoby pełnej wersji mającej trwać ok. 280 min.
A skoro kilkanaście osób twierdzi, że jest jakaś pełna wersja, to chcę to zweryfikować.
Aż sprawdziłem, w jakiej wersji ja oglądałem - pierwsza płytka ma 2h 21m i kończy się w momencie rozpoczęcia turnieju w obozie Cao Cao, druga trwa 2h 25m.
"Skazany na zajebistość"
Oryginalna wersja trwa:
Running Time HK Part 1 = 02:25:23 (02:18:18 without credits)
Running Time HK Part 2 = 02:21:23 (02:16:28 without credits)
Natomiast wersja "international", bardziej przystępna dla Zachodu:
Run time UK = 02:21:44 (02:15:54 without credits)
Run time DE = 02:23:00 (02:17:11 without credits)
Jak widać wersja UK została trochę ocenzurowana - głównie chyba chodziło o sceny z upadającymi końmi XD.
Dodatkowo w UK wyszła jeszcze wersja specjalna zawierająca niby oryginalną wersję filmu:
Running Time UK SE Disc 1 = 02:19:20 (02:12:33 without credits)
Running Time UK SE Disc 2 = 02:15:27 (02:10:44 without credits)
Niby, bo jak widać również została ocenzurowana...
Ale to w sumie norma, że w UK wydają trochę inne wersje filmów ^^
Ja bez problemu znalazłem wersję 4h (12GB):
1.
Trzy królestwa - Red Cliff *2009* [720p.BluRay.DTS.x264-WiKi]
2.
3.
Temat zamknięty...
Ostatnio edytowany przez Tenguken (2011-08-26 12:08:39)
Ja tę samą wersję ściągnąłem w trzy giga, jakby komuś się nie chciało dwunastu pobierać.
Temat wcale nie zamknięty, bo i dlaczego?
"Skazany na zajebistość"
To już wiem, czemu ten film wydał mi się chaotyczny, kiedy oglądałem w TV.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
O kurczę, pierwsze słyszę. Film ten chcę obejrzeć już od trzech lat, zawsze jednak mi się to nie udaje (dziwne, wiem). Ostatnio nawet na Ale Kino! leciał...
@Zjadacz zapodaj linka, jak masz pod ręką, do tej mniej ważącej wersji, chętnie pobiorę i może w końcu obejrzę.
Do Empiku, i nie piracić. :]
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Wakabayashi tutaj masz link do wersji dwa filmy chiński dubbing, pl napisy, podzielone na dwa filmy, nic nie ucięte:
http://filmyhd.net/720p/napisypl/3655-t … l-dts.html
http://filmyhd.net/720p/napisypl/3653-t … l-dts.html
Do Empiku, i nie piracić. :]
Jeśli jest ta pełna wersja, to idę. Jak nie, to siedź cicho
edit: @Foris, dzięki bardzo
Ostatnio edytowany przez Wakabayashi (2011-08-26 18:27:17)
Jeśli jest ta pełna wersja, to idę.
Wersja "krótka" (ta, co była ostatnio w telewizji) wybitnie się dłużyła, a ty mimo to chcesz wersję pełną dłuższą o jakieś dwie godziny? He, wariat.
Wakabayashi napisał:Jeśli jest ta pełna wersja, to idę.
Wersja "krótka" (ta, co była ostatnio w telewizji) wybitnie się dłużyła, a ty mimo to chcesz wersję pełną dłuższą o jakieś dwie godziny? He, wariat.
Może i wariat, ale ja lubię te chińskie baśnie filmowe w stylu "Cesarzowa", "Cesarzowa i wojownicy", "Hero", "Siedem mieczy"... Często nie są to dzieła wybitne, ale ciekawie zrobione (inaczej niż w USA), z malowniczymi krajobrazami i pięknymi walkami (lub odwrotnie). I choćby ten czterogodzinny seans "Trzech królestw" miał mnie wymęczyć, to wiem, że będzie warto (w odróżnieniu do wersji reżyserskiej LotR).
Ostatnio edytowany przez Wakabayashi (2011-08-26 18:47:15)
Ja się na tym filmie przeliczyłem. Jak po takiej "sytej napierdzielańce"...
A Władca gniecie jajka.
@Zjadacz zapodaj linka, jak masz pod ręką, do tej mniej ważącej wersji, chętnie pobiorę i może w końcu obejrzę.
Nie mam linka, mogę ci to jednak gdzieś upnąć, jeśli wersja od Forisa okaże się niewłaściwa.
Ja się na tym filmie przeliczyłem. Jak po takiej "sytej napierdzielańce"...
Dobre filmy "made in China" to te z Jackiem Czanem.
Ja również przejechałem się na tym filmie - był bardzo fajny, ale walki to kompletna kpina i niemal odrzucały mnie od monitora.
"Skazany na zajebistość"
Ok, dzięki za odpowiedzi i za linki.
Strony 1