#301 2011-07-27 18:10:06

qwig
Użytkownik

Odp: "Zarabianie" na fansubach, czyli o anime online pod innym kątem

Zabanować złodzieja napisów!

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#302 2011-07-27 18:14:56

Tai_
Użytkownik

Kostek00, gdybyś miał najmniejsze pojęcie o czym mówisz, to byś nie gadał głupot o serwerach za 500zł do uciągnięcia tak śmiesznych stron jak urusai.
Na OVH server i7 z 8GB RAM i transferem 3TB/miesiąc kosztuje jakieś 100 euro/miesiąc, to jest jakieś +/- 350zł. To jest prawdziwy KOMBAJN, na którym możesz postawić serwery do grania i kodować x264 o stronach nie mówiąc.

Kiedyś, kiedy napisałem listing torrentów taki jak TokyoTosho czas generowania głównej strony (czyli jakieśtam operacje w kodzie + ponad 30 zapytań do bazy) wynosił kilkanaście MILISEKUND. To było na serwerze z procesorem PENTIUM.

cccpdearsbanner.jpg

#303 2011-07-27 19:56:55

kostek00
Użytkownik

To powiedz mi dlaczego na serwerze za 500zł dość często zamuły były?

Edit: Pisaliście, żeby bawić się w zgłaszanie wideo do serwisów hostujących, mogę wam powiedzieć, że to na wiele wam się nie zda. Dlaczego? Ano dlatego, że kreskówki fani zrobili was w konia. Zapewne znacie ten shitowaty serwis http://video.anyfiles.pl, on należy do właścicieli kreskówki fani  jezor2  Tak to się teraz robi xD

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2011-07-27 20:05:07)

Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud!  xD

#304 2011-07-27 20:02:41

arystar
Użytkownik

Bo robili was w balona?

#305 2011-07-27 20:05:53

kostek00
Użytkownik

Nie wiem, ale jest też możliwość, że ten serwer na którym stało urusai nadawał się do dolnej części ciała.

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2011-07-27 20:06:32)

#306 2011-07-27 20:16:41

Maryskowo
Użytkownik

Wy tak drążycie i drążycie, a ja jestem ciekawy

kostek00 napisał:

trzeba było serwer za 500zł miesięcznie

Pieniądze na to wam z nieba spadały przez 2 lata XD?

Ostatnio edytowany przez Maryskowo (2011-07-27 20:16:54)

#307 2011-07-27 20:18:27

kostek00
Użytkownik

Zrzutki były, ale się skończyły xD

#308 2011-07-27 20:49:13

zoltan
Użytkownik

To ty kostek byłeś współtwórcą urusai?

baner_my_animelist.pngbaner_tapety_anime.png

#309 2011-07-27 21:05:24

coellus
Użytkownik

Co ważniejsze, jak łatwo zapomnieli, że "pijawki" dwa lata im się zrzucały na serwer.

Ty dulowaty userze!

#310 2011-07-27 21:20:03

Oberleutnant
Użytkownik

Eee, w newsie przy cytatach załogi kropki poza cudzysłów wyrzucić. Przecinki sobie daruję, bo to w końcu cytaty. A o stronie nigdy nie słyszałem szalony

#311 2011-07-27 21:36:13

laudemort
Użytkownik

Prawdopodobnie przez cms, ale mniejsza o to, nie będę sie wypowiadał o czymś o czym nie mam pojęcia, bo naprawdę nie mam ani bezpośrednich statystyk urusai, ani nie wiemy nic o serwerze na jakim stało.

Pani Tai_, niestety, możesz mówić, że ktoś się nie zna, ale ty za bardzo też się nie znasz piszą takie głupoty jak w nr. #302 w tym temacie.

Na OVH server i7 z 8GB RAM i transferem 3TB/miesiąc kosztuje jakieś 100 euro/miesiąc, to jest jakieś +/- 350zł. To jest prawdziwy KOMBAJN, na którym możesz postawić serwery do grania i kodować x264 o stronach nie mówiąc.

To jest np. bardzo śmieszne, może taki serwer na samo kodowanie by starczył, SAMO kodowanie video, anime jedynie by się tam kodowały, do tego dorzuć łącze min. 1 Gbit/s i dyski SSD i można sobie śmigać. To samo tyczy się postawienia jakiejś gry, owszem dokładasz łącze i dyski SSD i można myśleć o postawieniu jakiegoś serwerka wowa na 2-3k osób online.

Powiem ci tak, nie mogę mówić za urusaia, nie wiem jaki serwer mieli i jakie skrypty, mogę mówić za shindena, nie jest zbyt dobrze optymalizowany, zapytań nigdy nie przekroczyła 20 na stronę, jest nam potrzebny podobny serwer, bez ssd oczywiście al łącze 1Gbit by się zdało, nieraz widać problemy na 100Mbit, ale nadal coś o tych parametrach starcza na samo www, nie na hosting, na hosting plików video trzeba by na chwilo obecną dla nas ze 2 serwerów za tysiączka i bez żadnych limitów transferów, na oko, nie jestem tego pewien, czy to wystarczyłoby na obecną publikę...
Sama strona miesięcznie generuje 1.5TB, tak nie GB, tera nie gb, o nie pomyłka transferu z serwera.

Tak więc nie bronie nikogo, ale Pan, który się wypowiadał na temat serwerów dla stron, też niewiele wie odnośnie większych stron, zużycia serwera itp.
Do tego cms urusaia był pisany od 0, nie wiem jak wielkie umiejętności posiadali programiści, zapewne o wiele większe niż ja, ale to nie gwarantuje niczego, bo prawdopodobnie słabo zoptymalizowali stronę, a to wyjaśnia cięcie na serwie za 500zł

Więc drogi Panie, nie oceniaj Pan czegoś czego nie widziałeś, nie testowałeś itd. Ja przedstawiłem jak wygląda sytuacja u nas.

Za błędy i niedomówienia przepraszam, pisałem w pośpiechu, bo jak wiedzę, jak "szpec" się na temat innego "szpeca" wypowiada a w praktyce wie tyle co ja(czyli nic), to aż mnie strzela...

________________________________________________________________________________________________

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
________________________________________________________________________________________________

#312 2011-07-27 21:48:52

kostek00
Użytkownik

coellus napisał:

Co ważniejsze, jak łatwo zapomnieli, że "pijawki" dwa lata im się zrzucały na serwer.

urusai.pl napisał:

Urusai.pl kończy swoją ponad dwuletnią działalność. Idea "od fanów dla fanów" okazała się dobra jedynie w teorii, gdy przyszło do opłat za serwer mogliśmy liczyć na skromną garstkę osób, które wspomagały Urusai jak mogły.

Zapewne nie czytałaś tego, co było na stronie pożegnalnej urusai.pl.

Co do tego, dlaczego był potrzebny serwer za 500zł nie będę się wypowiadał, o to trzeba by zapytać adminów.

zoltan napisał:

To ty kostek byłeś współtwórcą urusai?

Tylko uploader, choć na pewno aktywnym, a można by nawet powiedzieć, że "nad aktywnym".

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2011-07-27 21:51:22)

#313 2011-07-27 21:50:31

coellus
Użytkownik

kostek00 napisał:
coellus napisał:

urusai.pl napisał:

Urusai.pl kończy swoją ponad dwuletnią działalność. Idea "od fanów dla fanów" okazała się dobra jedynie w teorii, gdy przyszło do opłat za serwer mogliśmy liczyć na skromną garstkę osób, które wspomagały Urusai jak mogły.

Zapewne nie czytałaś tego, co było na stronie pożegnalnej urusai.pl.

Czytałam, nawet ty bodajże napisałeś "ave pijawkam" czy coś takiego. To mi się rzuciło w oczy. Resztę tylko pobieżnie.
A tu proszę, zrzutki były 2 lata.

Ty dulowaty userze!

#314 2011-07-27 21:52:36

kostek00
Użytkownik

No były zrzutki, ale zawsze przez te same osoby. Tylko jak wiadomo nikt nie ma nieskończonych funduszy.

#315 2011-07-27 22:36:01

Tai_
Użytkownik

To jest np. bardzo śmieszne, może taki serwer na samo kodowanie by starczył, SAMO kodowanie video,

To bardzo ciekawe, biorąc pod uwagę że sam korzystam z takiego serwera od więcej niż roku. Kodowanie na tym serwerze polega na odpaleniu NA RAZ kilku-kilkunastu w zależności od ustawień instancji x264. Nie muszę chyba wspominać jak bardzo zasobożerne jest to samo w sobie. W tle chodzą takie aplikacje jak share, perfect dark, kilka klientów irc itp, nie raz odpalone oddzielnie przez każdego użytkownika (których jest w sumie 3 albo 4).

Racja, taki serwer to nic, na nim można co najwyżej ziemniaki gotować.

Sama strona miesięcznie generuje 1.5TB, tak nie GB, tera nie gb, o nie pomyłka transferu z serwera.

Fajnie, tylko z tego co widzę na waszym serwerze nie stoi jeden duży portal, ale KILKA. Anime-shinden, download-shinden, shinden-underground i Bóg wie co jeszcze.

EDIT:
Czy mi się zdaje czy w sekcji anime-online sami hostujecie pliki video na serwerze? No nigga please.

Ostatnio edytowany przez Tai_ (2011-07-27 22:45:03)

cccpdearsbanner.jpg

#316 2011-07-27 22:57:51

qwig
Użytkownik

laudemort napisał:

Prawdopodobnie przez cms, ale mniejsza o to, nie będę sie wypowiadał o czymś o czym nie mam pojęcia, bo naprawdę nie mam ani bezpośrednich statystyk urusai, ani nie wiemy nic o serwerze na jakim stało.

Pani Tai_, niestety, możesz mówić, że ktoś się nie zna, ale ty za bardzo też się nie znasz piszą takie głupoty jak w nr. #302 w tym temacie.

To jest np. bardzo śmieszne, może taki serwer na samo kodowanie by starczył, SAMO kodowanie video, anime jedynie by się tam kodowały, do tego dorzuć łącze min. 1 Gbit/s i dyski SSD i można sobie śmigać. To samo tyczy się postawienia jakiejś gry, owszem dokładasz łącze i dyski SSD i można myśleć o postawieniu jakiegoś serwerka wowa na 2-3k osób online.

Powiem ci tak, nie mogę mówić za urusaia, nie wiem jaki serwer mieli i jakie skrypty, mogę mówić za shindena, nie jest zbyt dobrze optymalizowany, zapytań nigdy nie przekroczyła 20 na stronę, jest nam potrzebny podobny serwer, bez ssd oczywiście al łącze 1Gbit by się zdało, nieraz widać problemy na 100Mbit, ale nadal coś o tych parametrach starcza na samo www, nie na hosting, na hosting plików video trzeba by na chwilo obecną dla nas ze 2 serwerów za tysiączka i bez żadnych limitów transferów, na oko, nie jestem tego pewien, czy to wystarczyłoby na obecną publikę...

Tak więc nie bronie nikogo, ale Pan, który się wypowiadał na temat serwerów dla stron, też niewiele wie odnośnie większych stron, zużycia serwera itp.
Do tego cms urusaia był pisany od 0, nie wiem jak wielkie umiejętności posiadali programiści, zapewne o wiele większe niż ja, ale to nie gwarantuje niczego, bo prawdopodobnie słabo zoptymalizowali stronę, a to wyjaśnia cięcie na serwie za 500zł

Więc drogi Panie, nie oceniaj Pan czegoś czego nie widziałeś, nie testowałeś itd. Ja przedstawiłem jak wygląda sytuacja u nas.

Za błędy i niedomówienia przepraszam, pisałem w pośpiechu, bo jak wiedzę, jak "szpec" się na temat innego "szpeca" wypowiada a w praktyce wie tyle co ja(czyli nic), to aż mnie strzela...

facepalm.mrw

Wiesz, idź sadzić fasolkę na gazie, wiedz, że pojęcie "o tych klockach" masz takie, jak milicjant o tabliczce mnożenia.

#317 2011-07-27 23:02:46

Oberleutnant
Użytkownik

qwig napisał:

Wiesz, idź sadzić fasolkę na gazie, wiedz, że pojęcie "o tych klockach" masz takie, jak milicjant o tabliczce mnożenia.

No wiesz ty co?

milicjant.jpg

#318 2011-07-28 00:03:55

kostek00
Użytkownik

qwig widzę, że znalazłeś sobie wręcz idealny temat do trollowania jezor

#319 2011-07-28 01:01:03

otakuJaro
Użytkownik

A ja się zastanawiam, czy ci "spece", którzy piszą, że inni gówno wiedzą, mają własne serwisy o wielkości zbliżonej do shindena, czy też może trollują, bo nie mają co robić/uważają, że wiedzą lepiej. Tai, qwiq - to do was.

Co do podserwisów - wszystkie razem generują 1/4 ruchu strony poświęconej anime online.

Tai napisał:

Czy mi się zdaje czy w sekcji anime-online sami hostujecie pliki video na serwerze? No nigga please.

I tu widać wasze pojęcie... Hostujemy własne pliki na takim serwerze? No nigga please...

#320 2011-07-28 01:58:23

DevilDrom
Użytkownik

To temat do piętnowania tego typu serwisów! Chcecie je wychwalać? Załóżcie sobie własny klnie

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2011-07-28 01:58:47)

Stopka forum

© Animesub.info 2024