#1 2011-06-25 17:40:11

FAiM
Użytkownik

Kino 3D

Dość niedawno dwie największe sieci kinowe Cinema City i Multikino wprowadziły opłaty za okulary 3D.
Podobno łączna cena się nie zmieniła - jednak osobiście jakoś tego nie śledziłem, więc mogę im wierzyć tylko na słowo.

Multikino rozpoczęło taką praktykę od premiery "Kung Fu Pandy 2".
Za każde wypożyczenie musimy zapłacić 2 zł, jednak możemy przyjść z własnymi okularami, które możemy u nich kupić za 29 zł.
Multikino nadal pozostało przy systemie Dolby 3D, który dominuje na Polskim rynku (a w zasadzie to chyba miał monopol). Więc zapewne każdy kto był na seansie cyfrowego 3D miał z nimi styczność - takie okularki z lekko kolorowymi szkiełkami i wmontowanym chipem antykradzieżowy. ( Ciekawe jak przy odbieraniu będą rozpoznawać osoby z wypożyczonymi i swoimi okularami, bo jak wiadomo pomimo bramek ludzie i tak je wynosili ^^).

Natomiast w Cinema City dopłata obowiązuje od premiery "Piratów z Karaibów: Na nieznanych wodach".
Niektóre kina* przeszły na podobno tańszy w utrzymaniu system MasterImage. I w takich kinach za opłatę 3 zł dostajemy jednorazowe okulary, które można później zabrać ze sobą i przynieść na kolejny sens. Jednak nie wiadomo ile te jednorazówki wytrzymają. Dodatkowo są one kompatybilne z nowymi telewizorami LG Cinema 3D. Tak więc istnieje możliwość kupienia trochę droższych okularów do tych telewizorów. W jakiej cenie, nie mam pojęcia (jakoś w sklepach ich nie widziałem)...
Natomiast w kinach które pozostały w Dolby 3D koszt wypożyczenia także wynosi 3 zł, jednak okulary musimy oddać. I jak na razie nie wiadomo czy będzie możliwość przyniesienia własnych.

* Obecnie dotoczy to chyba jedynie trzech warszawskich kin, ale nie wiadomo czy zmiana systemu nie obejmie też innych kin.

Pomysł możliwości przyniesienia własnych okularów strasznie mi się podoba. Gdyby tak jeszcze obniżyli ceny filmów 3D, to może bym częściej na nie chodził... a tak wole 2D w środy z orange jezor.

Jednak planuje iść na Transformers 3 w 3D - ok. 70% materiału było kręcone w 3D, więc jeszcze mogę obejrzeć (nie uznaje post produkcyjnego 3D). Dlatego poszukuje opinii na temat MasterImage. Miał już ktoś z tym styczność? Bo słyszałem że gorsze od Dolby 3D...
A wolałbym się nie przejechać na tym MasterImage, bo skoro skoro mam możliwość wyboru...

edit
Jutro idę na "Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach" do Cinema City, więc przetestuje MasterImage ^^.

Ostatnio edytowany przez FAiM (2011-06-25 18:28:00)

K5Cqyo6.png?1

#2 2011-06-25 18:27:02

Yngoth
Użytkownik

Odp: Kino 3D

Ech... chciałbym mieć taki problem, które kino 3D wybrać smile

Bo niestety należę do tych kilku procent ludzi (dokładnie nie pamiętam jaki to odsetek), którzy nie widzą 3D smutny
Ale fajnie, że to - nawet w naszym kraju, z tego co piszesz - ciągle się rozwija, bo może kiedyś w przyszłości zobaczę co nieco z tymi wszystkimi bajerami, he he smile_big

#3 2011-06-25 19:06:25

smoqqq
Użytkownik

Mam gdzieś te całe 3D. Byłem na 2-3 takich w kinie i już więcej nie pójdę. W całym filmie może z 5 efektów. Nie dość, że oczy bolą, przez te okulary film jest ciemniejszy i cały w tonie niebieskim. Bilety też droższe. Powinien być wybór i czasem jest, ale za rzadko.

TV 3D, 3DS wszystko to, to jedno wielkie G. Już wolę porządnego LED'a mieć.

rapideoUserbar.png

#4 2011-06-25 19:13:11

Sado
Użytkownik

Jutro idę na "Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach" do Cinema City, więc przetestuje MasterImage ^^.

Nie opłaca się za żadne skarby. Byłem na piratach w 3D i powiem jedno - jeśli masz możliwość 2D, to się nawet nie zastanawiaj. Przez okulary obraz był ciemniejszy, więc niektóre momenty ledwo co widziałem, ba, tych całych efektów 3D może było łącznie z 5 minut. I to może jeden fajny. Już więcej tego 3D doświadczyłem w reklamach przed filmem, jak pv Transformersów i reklamę kina mi puszczali.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#5 2011-06-25 19:28:07

FAiM
Użytkownik

No właśnie wyboru nie ma, jednak teraz są te weekendy w obu sieciach, więc bilet 13 zł (+3 zł za okulary w Cinema City, w Multikinie wypożyczenie okularów funduje Coca-Cola).
Jednak w pobliskim Multikinie są małe sale, więc wole dopłacić i przy okazji przetestować MasterImage.

K5Cqyo6.png?1

#6 2011-06-25 19:29:17

nover
Użytkownik

Yngoth napisał:

Ech... chciałbym mieć taki problem, które kino 3D wybrać smile
Bo niestety należę do tych kilku procent ludzi (dokładnie nie pamiętam jaki to odsetek), którzy nie widzą 3D smutny

to około 30% społeczności, więc nie jest to jednak tak mało jak ci się wydaje.
główną przyczyna są min. wady wzroku (krotko i dalekowzroczność i astygmatyzm), a cześć osób nawet z prawidłowym wzrokiem nie może oglądać (ale widzieć może jezor) filmów 3D z innych przyczyn jak na przykład, tendencje do migren, inne silne bóle głowy, padaczki i nadciśnieniowcy też się do tego zaliczają (silne powiązanie z ciśnieniem wewnątrzgałkowym).
Sama zaliczam się do grupy z wadą wzroku i silnymi migrenami, więc pójście na taki seans może się skończyć w najlepszym wypadku 3-dniową migreną - w najgorszym - szpital ze wszelkimi konsekwencjami po ataku.
A najgorsze jest to, że ludzie w kinach (w sensie, jak pytam o możliwość seansu filmu w 2D) patrzą na mnie jak na kosmitkę i na bezczela "może pani jednak na 3D" -_-

#7 2011-06-25 19:47:53

bodzio
Użytkownik

Sado napisał:

Nie opłaca się za żadne skarby. Byłem na piratach w 3D i powiem jedno - jeśli masz możliwość 2D, to się nawet nie zastanawiaj. Przez okulary obraz był ciemniejszy, więc niektóre momenty ledwo co widziałem, ba, tych całych efektów 3D może było łącznie z 5 minut. I to może jeden fajny. Już więcej tego 3D doświadczyłem w reklamach przed filmem, jak pv Transformersów i reklamę kina mi puszczali.

Byłem dzisiaj, dobrze, że bilet kosztował tylko 13zł, bo by mnie cholera trafiła, jakbym wywalił 26 (24 + 2zł za okulary). Tak, efekty trochę na początku, morze, ot jakiś konny wóz, jakaś szpada, ale zasadniczo reklama Tranformerów i UWAGA płytek podłogowych były o wiele lepsze (płytki na wypasie, 3D aż się wylewało xD).

A co do widzenia 3D, nauczony doświadczeniem zawsze czysczę okulary, bo zasyfione są strasznie, natomiast gdy tylko zaczyna się seans, muszą minąć 2-3 minuty, nim się przyzwyczaję do obrazu. Potem już jest dobrze, żadnego bólu głowy itp. Chociaż tyle dobrego.

wladza1.png

#8 2011-06-27 16:44:25

FAiM
Użytkownik

Po seansie jakoś nie zauważyłem większych różnic. Możliwe że gdybym oglądał ten sam film w obu technologiach, to jakieś tam różnice bym zobaczył.
Za cenę 3 zł dostajemy nowe okularki masterImage, które może nie są wykonane z jakiegoś solidnego plastiku, ale też nie wyglądają jakby miały się zaraz rozpaść - no może poza zawiasami ^^.
Oczywiście wszystko sygnowane logiem LG i ich nowym Cinema 3D Full HD 1080p. Oraz te wszędobylskie ostrzeżenia żeby nie używać ich jako okulary przeciwsłoneczne...
Mniej więcej tak wyglądają:
masterimage.jpg

Po zapoznaniu się z tą technologią mogę stwierdzić, że jest to raczej eksperyment ze strony Cinema City, który pewnie bez sponsoringu LG raczej by nie zaistniał.
masterImage wymaga srebrnych ekranów, które są ponad dwukrotnie droższe od zwykłych, białych. Do tego dochodzi zmiana osprzętu do projektora. Więc wątpię by dotyczyło to wszystkich kin. A skoro jest to dość duża sieć, więc okularki trafiły do innych kin, a osprzęt na pewno się gdzieś przyda.
Może jak przyniesie im to jakiś zysk, to wprowadzą masterImage w innych kinach. Ale szczerze wątpię by nastąpiło to dość szybko.

Wypadałby też wspomnieć coś o samym filmie.
Film co prawda nakręcony w 3D, ale tylko tyle... Oczywiście nie wymagam by film był przesycony efektami, bo nie w tym rzecz. Jednak kręcenie filmu 3D to nie tylko wzięcie kamery 3D, ale też odpowiednie jej użycie.
Bo tak szczerze mówiąc, film wydaje się dość płaski. Niektóre sceny wyglądały jak marny twór post produkcji, a jeszcze inne jak 2D. A jedyne co cały czas było 3D, to napisy xD.

Naprawdę większe wrażenie robił ten kilkuminutowy trailer Transformersów - u mnie nie było reklamy płytek :/.
PS. Czy to tylko ja tak mam, że po dłuższym oglądaniu zaczynają mi się trochę rozjeżdżać obrazy?

edit

bodzio napisał:

nauczony doświadczeniem zawsze czysczę okulary, bo zasyfione są strasznie

Święta prawda, a niby są myte i dezynsekowane ^^. Natomiast w masterImage problem ten odpada, bo okulary są nowe.

Ostatnio edytowany przez FAiM (2011-06-27 16:46:25)

K5Cqyo6.png?1

Stopka forum

© Animesub.info 2024