Nie jesteś zalogowany.
Mam qrde dziwny problem z internetem (DSL). W domu są dwa komutery, ktore są podłączone do neta: PC (kabel) i Laptop (WLAN).
Problem polega na niestabilności i rożnej wielkości DL stream (czyli prędkości ściągania). Router do DSL - Speedport W 723V Typ A.
Kiedy moj komp jest wyłączony (PC), wtedy nie ma żadnych problemow, internet jest stabilny, a prędkość jest w normalnych granicach (screeny z konfiga routera):
Kiedy włączę swoj komuter wtedy w konfigu jest taka sama prędkość, ale po parunastu minutach net się zawiesza i muszę zresetować modem (router). Po zresetowaniu, prędkość spada praktycznie o połowę:
Po odłączeniu kabla od PC i zresetowaniu modemu prędkość znowu wraca do normy (Laptop).
Dzisiaj sprobowałem odłączyć kabel od PC i podciść pod niego WLAN usb. Sytuacja wyglądała nieco lepiej - tak samo, internet po parunastu minutach się zawieszał (strony się nie ładują), ale po restartach moedmu prędkośc wynosi zawsze, mniej więcej:
Jak można rownie? zauważyć, problem dotyczy jedynie DL stream... w żadnych z 3 przypadkow z UP stream nie ma problemow ^^
Odległość od routera: PC -> 1 - 2 metry, Laptop 10 - 15 metrow.
Ktoś wie ocb?
Ja już dostaję gorączki ;P
Spróbuj może ściągnąć program który by ci podzielił łącze, np. 30% do 70% i zobacz czy dalej będą zwiechy
Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?
Wymień ten routeropodobny sprzęt. Jeśli ma problemy z dwoma komputerami to zrób z niego samolocik czy coś.
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Właśnie, wymiana na coś bardziej sensownego to najlepszy pomysł. Warto polecić Asmax'y, znajomy łapie na tym synchronizację większą niż ma na umowie, i cieszy pałkę z wyższych transferów ;p
Właśnie, wymiana na coś bardziej sensownego to najlepszy pomysł. Warto polecić Asmax'y, znajomy łapie na tym synchronizację większą niż ma na umowie, i cieszy pałkę z wyższych transferów ;p
Piszesz o ADSL a on ewidentnie ma kablówkę
Tymek zobacz to - jak nie szkoda ci kasy to będziesz wesoły http://allegro.pl/linksys-cisco-wrt610n … 10797.html
DiamondBack napisał:Piszesz o ADSL a on ewidentnie ma kablówkę
tymek88 napisał:Mam qrde dziwny problem z internetem (DSL)
Czytanie ze zrozumieniem się kłania :-).
Dokładnie Skąd wniosek, że może mieć kablówkę?
Jak się tak robi to ewidentnie ale modem odwala. Dla pewności pewnie bym sprawdził czy z linią ok.
Spróbuj może ściągnąć program który by ci podzielił łącze, np. 30% do 70% i zobacz czy dalej będą zwiechy
To nie ma zadnego znaczenia.
Router nie rozdziela transferu, a w statach podaje maksymalny transfer. Jakbym miałto rozdzielać, to jedynie DOSTĘPNA prędkość podzieliłaby się na 2, niezależnie do tego czy byłoby 13 Mbit, czy 8.
Routeru napewno nie wymienię, bo jest nowiusieńki - dostałtm go paręnaście tygodniu temu (na wynajem - umowa - standart ;P)...
Gównienko kosztuje ~130 euro. Jest to router przeznaczony także dla VDSL (24 Mbit/s do 50 Mbit/s).
Dataz napisał:Właśnie, wymiana na coś bardziej sensownego to najlepszy pomysł. Warto polecić Asmax'y, znajomy łapie na tym synchronizację większą niż ma na umowie, i cieszy pałkę z wyższych transferów ;p
Piszesz o ADSL a on ewidentnie ma kablówkę
Tymek zobacz to - jak nie szkoda ci kasy to będziesz wesoły http://allegro.pl/linksys-cisco-wrt610n … 10797.html
Nie mam pojęcia skąd wyciągnąłeś taki wniosek ;>
DiamondBack napisał:Piszesz o ADSL a on ewidentnie ma kablówkę
tymek88 napisał:Mam qrde dziwny problem z internetem (DSL)
Czytanie ze zrozumieniem się kłania :-).
Dokładnie xD Ale jak czytełem ten post, to juz myślałem, że zapomniałem napisać o tej, jednej z podstawowych, rzeczy xD
Dokładnie mam ADSL2+
Co do linii, to jest wszystko ok, dzwoniłem do nich parę razy, robili testy i pomiary i było zawsze wporządku.
Co ciekawe... Na inną rzecz zwróciłem uwagę, kiedy to był u mnie technik z telekomu...
Zapytał się, czy TV mam cały czas podłączony do sieci...
Polecił także aby oddalić router (i postawić go na innej wysokości, np niżej) od telefonu stacjonarnego (bezprzewodowy).
O co chodziło? Nie oriętuję się w tym temacie, ale o napięcie, albo fale elektro-magnetyczne, czy coś w tym stylu -> prośniej mówiąc zakłucenia jakiegoś rodzaju.
Dla wyjąsnienia podam pewniem podobny przykład...
Masz przedłużacz w rolce (np. 25m), kiedy podłączysz do niego jakieś 4 'cieższe' urządzenia, wtedy kabel zacznie się szybko nagrzewać - może stać się nawet gorący, a następnie może ci wyskoczyć bezpiecznik w przedłużaczu
Jak sobie o tym przypomniałem, to zrobiłem sobie jeszcze parę innych testów...
Kiedy okłączyłem kabel od PC, po zresetowaniu modemu DL podskoczyło z 8 Mbit, do 10 Mbit. Zresetowałem modem jeszcze parę razy i nadal było 10. Po odłączeniu od sieci samego monitora i głoścników (pojedynczo nie próbowałem, już mi się nie chciało) i zresetowaniu modemu, transfer od razu podskoczył do 13 Mbit...
^^"
Może tak być przez głośniki. WLAN bardzo łatwo zakłócić, sygnał nie przejdzie nawet przez ścianę żelbetową. Wszystko, co emituje fale magnetyczne, jak np. głośniki, lub radiowe jak np. telefon bezprzewodowy, wpływają na jakość sygnału. Spróbuj ustawić router w takim miejscu, by PC nie stał na drodze pomiędzy Routerem a laptopem
Router może jest i nowy, ale czy firmware jest najnowszy? A przede wszystkim ten od producenta, a nie jakiś zastępczy jak to było w moim przypadku.
Te zwiechy routera powoduje tylko wyłączenie twojego kompa? A jak używasz go tylko na laptopie to działa i np jak wyłączysz laptop to net nie wiesza się wtedy na kompie?
Jeśli router, który dostałeś od dostawcy neta, to pewnie nie jest z najwyższej półki i stąd mogą być te problemy.
Tak czy siak jak chcesz grzebać to zacznij od środka, czyli od przejrzenia konfiguracji routera.
A ty przez reset rozumiesz wyłączenie i włączenie routera, czy przytrzymanie tego magicznego przycisku, który powoduje przywrócenie wszystkich ustawień do podstawowych?
What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu
LOL. Czy tylko ja wiem czym się różni DSL od ADSL? Napisałeś błędnie tymek ot co. A router to nadaje się do wymiany.
/edit: rzeczywiście mój błąd.Wszystko pomieszałem : P router do kablówki nie potrzebuje modemu DSL.
Co nie zmienia faktu, że i tak bym wymienił ruter :>
Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2011-06-25 07:01:41)
A router to nadaje się do wymiany.
Eeee tam już do wymiany, po prostu trzeba się rozprawić z jego firmware. Jak cię stać to wymieniaj routery co 15 tygodni, ale nie radź tak innym.
What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu
Między kompem i routerem (może nawet między routerem i telefonem) postaw ołowianą płytę. Powinno zniwelować zakłócenia
Może tak być przez głośniki. WLAN bardzo łatwo zakłócić, sygnał nie przejdzie nawet przez ścianę żelbetową. Wszystko, co emituje fale magnetyczne, jak np. głośniki, lub radiowe jak np. telefon bezprzewodowy, wpływają na jakość sygnału. Spróbuj ustawić router w takim miejscu, by PC nie stał na drodze pomiędzy Routerem a laptopem
Tutaj nie chodzi o bezpośrednio o problemy z zakłucaniem sygnału WLAN - łączność pomiedzy kompami a routerem. Z tym nie ma problemów.
Update firmware routera, teraz.
Else dunno.
Firmware jest orygianlny i najnowszy.
Router może jest i nowy, ale czy firmware jest najnowszy? A przede wszystkim ten od producenta, a nie jakiś zastępczy jak to było w moim przypadku.
Te zwiechy routera powoduje tylko wyłączenie twojego kompa? A jak używasz go tylko na laptopie to działa i np jak wyłączysz laptop to net nie wiesza się wtedy na kompie?
Jeśli router, który dostałeś od dostawcy neta, to pewnie nie jest z najwyższej półki i stąd mogą być te problemy.
Tak czy siak jak chcesz grzebać to zacznij od środka, czyli od przejrzenia konfiguracji routera.
A ty przez reset rozumiesz wyłączenie i włączenie routera, czy przytrzymanie tego magicznego przycisku, który powoduje przywrócenie wszystkich ustawień do podstawowych?
Reset- oft włączenie/wyłączenie (czy to bezpośrednio z sieci, czy przez konfiga)
Nie jak wyłącze PC, tylko jak włącze (laptop wtedy chodzi cały czas).
Małe wyjaśnienie z timi zwiechami...
Zwiecha jest tylko jedna - na początku.
Laptop chodzi cały czas (PC - wył.). Wtedy prędkość wynosi ~13 Mbit/s.
Po włączeniu PC jest wszystko ok, ale po jakiś 10 minutach net się wiesza i strony się nie ładują. Wtedy reset routera. Jeśli PC mam podłączony przez kabel, wtedy po resecie prędkość spara do ~8 Mbit/s, jeśli także WLAN ~10 Mbit/s.
Po tym pierwszym resecie, net juz chodzi dobrze - nie zawiesza się nic, lecz ta prędkość jest mniejsza.
Jeśli wyłącze kompa (wczoraj testowałem z włączonym kompem, lecz odłączyłem od sieci jedynie monitor i głośniki (5.1 - więc 6 głosników jest w pomieszczeniu)). Wtedy po zresetowaniu modemu (nic się nie zawieszało, ale po reesecie, zawsze jest reset max prędkości) i sprawdzeniu prędkości na laptopie, szybkość wraca do normy - ~13 Mbit/s ^^
Ktoś jeszcze pytał...
Modem stoi ~` 1 -2 m od PC, 10 - 15m od laptopa. Modem stoi po środku -> PC (piętro) - router (piętro) - Laptop (parter).
Może dzisiaj spróbuje jeszcze kupić dłuższy kabel do splittera i odstawić modem dalej (jakieś 10 m) od kompa i jego kabli ;>
Te, a zapodaj parametry łącza [ SNR Margin i Line Attenuation], bo ja bym powiedział, że linia nie wyrabia. Miałem tak, że sam internet chodził jak burza, ale jak zadzwonił telefon stacjonarny to szlak trafiał połączenie, a parametry leżały i kwiczały. Pomogło mi potraktowanie kabla papierem ściernym [ miejsce łączenia "słupowego" kabla telefonicznego z tym "domowym"], bo się już trochę badziewia na nim zdążyło osadzić przez te ostatnie parę lat.
LOL. Czy tylko ja wiem czym się różni DSL od ADSL? Napisałeś błędnie tymek ot co. A router to nadaje się do wymiany.
Liczbą kanałów na upstream i downstream, więc mieszanie w to kablówki jest akurat nie na miejscu . A skrótu DSL używa się jako ogólne określenie dla całej grupy technologii (nie mających nic wspólnego z kablówką, gdzie stosuje się z kolei DOCSIS).
Ostatnio edytowany przez m_jay (2011-06-24 08:31:32)
MasterPLASTER ma rację wrzuć screena z parametrami łącza, oraz sprawdź czy nie masz gdzieś podłączonego telefonu bez mikrofiltra. Sprawdź też kabel między gniazdkiem a modemem, jeżeli jest płaski to wymień go na skrętkę (telefoniczną oczywiście).
Zakłócenia od kompa czy głośników można wykluczyć, te nie powodowałyby zmianę prędkości synchronizacji.
ps. Daleko od centrali lub najbliższego DLSAMa.
Te, a zapodaj parametry łącza [ SNR Margin i Line Attenuation], bo ja bym powiedział, że linia nie wyrabia. Miałem tak, że sam internet chodził jak burza, ale jak zadzwonił telefon stacjonarny to szlak trafiał połączenie, a parametry leżały i kwiczały. Pomogło mi potraktowanie kabla papierem ściernym [ miejsce łączenia "słupowego" kabla telefonicznego z tym "domowym"], bo się już trochę badziewia na nim zdążyło osadzić przez te ostatnie parę lat.
Odnosnie tego...
Czy jest jakieś inne miejsce niż konfig routera, gdzie moge to sprawnić? Pamiętam, że przy wcześniejszym, gdzieś to widziałem ale w tym, co mam teraz podłączony, nigdzie tego znaleźć nie mogę ^^"
tymek to wina PO ze masz taki internet nie dziwie sie zreszta.wedlug mnie specjalnie zalozyles taki temat na ten foruim co powinnes np. na komputery.com mogles tak spamowac na koniec taka jedna parafraza "Kończ waść, wstydu sobie oszczędź".