#61 2006-07-16 14:23:10

Starfox
Użytkownik

Odp: Najlepsze gry konsolowe

Akurat przeciwnicy w halo mają bardzo wysokie AI, nie rozumiem o co ci chodzi z tym umieraniem na niby? A niby jak ma umierać kosmita? Zapewne chodzi ci o to jak giną ci "najmniejsi" przeciwnicy:) Ale kwestia przyzwyczajenia się do tych "głosików". Poza tym Halo nie należy do FPS, gdzie można się wyżyć tak jak w quake, czy painkiller'ze. To taktyczna strzelanina, aby to zrozumieć trzeba zagrać na najwyższym poziomie trudności:) No i skończym już z tym czy dla Halo warto kupić xbox'a czy nie. Według większości ludzi posiadających x'a warto i niech tak już zostanie:)

Halo wyszło w 2001, zobacz czy przed Halo był jakiś dobry FPS na konsole, a sam się przekonasz, że to jest tak jak z FFVII, wszyscy uważają go za najlepszego jRPG, bo był pierwszy w 3D i w ogóle jest wzorem do naśladowania, tak samo jest z Halo:)
Pozdrawiam

#62 2006-07-16 14:23:57

zergadis0
Użytkownik

Starfox napisał:

Może myślisz, że xbox nie ma dobrych gier, bo 90% xboxowych gierek jest na PC i na odwrót:) Co do twojego zestawienia, to muszę przyznać, że kompletnie zapomniałem o Dead or Alive:) A na konsoli M$ uwierz jest w co grać, można jedynie narzekać na brak typowo japońskich gier(jRPGi, gry innowacyjne i mniej komercyjne lub mające w sobie duszę- vide ICO i Shadow of Colossus). Konsola MS jest nastawiona głównie na odbiorców z USA, czyli miłośnicy takich kultury jak japońska nie znajdą tam dużo gier dla siebie. NGC i PS2 są w tej kwesti uniwersalne. No i w sumie najlepsze gry to ma PS2:)

Wiesz, ja jakoś nie przepadam za grami wyprodukowanymi w USA. Nie wiem czy to tylko mi się wydaje że w grach z USA jest dużo więcej bugów niż w japońskich, i ogólnie panuje w nich chaos. Jeżeli chodzi o porządne gry wyprodukowane na konsole w USA to moim zdaniem: Need For Speed Underground (ale część pierwsza, nie druga), Halo, The Suffering, God Of War, Black, Tony Hawk (właściwie cała seria), Burnout 3 i Revenge, Mortal Kombat (do części 4, późniejsze jakieś badziewne były), SSX on Tour.

Ogólnie uważam że te gry i tak nie mają szans z japońskimi produkcjami (no dobra Halo nie ma konkurencji bo w Japonii FPP nie produkują - i  dobrze), ale gra się w nie nawet fajnie.

#63 2006-07-16 14:33:24

Obiwanshinobi
Użytkownik

Starfox napisał:

Poza tym Halo nie należy do FPS, gdzie można się wyżyć tak jak w quake, czy painkiller'ze. To taktyczna strzelanina, aby to zrozumieć trzeba zagrać na najwyższym poziomie trudności(...)to jest tak jak z FFVII, wszyscy uważają go za najlepszego jRPG, bo był pierwszy w 3D i w ogóle jest wzorem do naśladowania, tak samo jest z Halo

To źle, że w Halo nie można się wyżyć. Żeby zrozumieć, co to jest "taktyczny FPS", warto zagrać w Rainbow Six 3 na PC. A jak ktoś nie ma zdrowia, to w PCtowy SWAT4 (takie bardziej lightowe R6 3). To są taktyczne FPSy. Nawet SW: Rapublic Commando tylko udaje taktycznego FPSa.
Wcale nie wszyscy uważają FF VII za najlepszego jRPGA, bo np. ja wyżej cenię sobie Chrono Trigger i bynajmniej nie jestem w tym poglądzie odosobniony.
P.S. Nawet w Rainbow Six 3 krew jest czerwona i zastrzelenie typa dostarcza sadystycznej uciechy - mimo, że w to się gra zupełnie inaczej, niż w "normalne" FPSy.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-07-16 14:37:33)

#64 2006-07-16 14:47:51

zergadis0
Użytkownik

Dla mnie najlepsze jet FF VIII

#65 2006-07-16 14:50:49

Starfox
Użytkownik

Zergadis przecież wyrażnie napisałem, że miłośnicy kultury takiej jak japońska nie znajdą tam prawie nic dla siebie, o wiele więcej w tym temacie może zaoferować PS2 i NGC, ja nie wychwalałem gier na ix'a bo również uważam, że PS2 ma o wiele lepsze gry niż Xbox(MGS3, Shadow of Colossus, jRPGi itd), tylko zripostowałem twoją wypowiedź, jakoby na Ix'a nie było w co grać. Są gusta i guściki:) A w dodatku xbox jest najlepszym odtwarzaczem anime. Czyta pliki w takich takich formatach jak mkv, ogm, pliki w kodeku H.264, no i czyta napisy w SSA, txt, SRT:) Czyli wszystkie anime i napisy na nim chodzą:)

Ostatnio edytowany przez Starfox (2006-07-16 14:52:11)

#66 2006-07-16 14:54:07

Obiwanshinobi
Użytkownik

zergadis0 napisał:

Dla mnie najlepsze jet FF VIII

Ale jeśli nie grałeś w Chrono Trigger - zagraj (był też na GrajStację).

#67 2006-07-16 14:56:49

zergadis0
Użytkownik

Grałem smile_big. I prawie przeszedłem. Fajne, ale jednak FF VIII mi się bardziej podoba. Grandia II jeszcze była fajna. Chyba niedługo zabiorę się za Grandię III.

Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2006-07-16 14:57:36)

#68 2006-09-10 20:34:08

Shinuta
Użytkownik

Final Fantasy 8 Był pierwszym rpg w jakiego grałem. A jest powiedziane że pierwsza część w jaka się grał zostaje tą najlepszą.

722396467d834906med.jpg
We will continue to exist, we haven't finished what we have to do yet.

#69 2011-03-25 14:44:49

Shinuta
Użytkownik

A odświeżę temacik, bo przez te 4,5 roku doszło kilka znakomitych tytułów godnych polecenia i jest o czym podyskutować. smile
Co do serii jak FF, RE, SH itp. to moja opinia pozostaje taka sama jak w pierwszych postach xd.

Jako, że niedawno ukończyłem FF XIII, muszę podzielić się moją opinią na jej temat.
Pamiętam posty sprzed roku, w których ludzie narzekali jaka ta gra liniowa i nudna. Owszem gra może i jest liniowa, jednak nie odczuwa się tego tak bardzo za sprawą wspaniałego klimatu płynącego z rozgrywki. Dopiero pod koniec gry zaczyna  ona lekko przynudzać co nie zmienia faktu, że przez pierwsze 30h gra się bardzo przyjemnie.
Muzyka jest zdecydowanie jedna z najlepszych, a utwór z wokalem, który leci na tle wspaniałej wody i gór potrafi zauroczyć. Filmiki na necie/monitor nie odda realiów (nawet w 10%) tego co się czuje i widzi na 50 calach. Po prostu pierwszy raz jak usłyszałem tą muzykę i przechodziłem wgłąb istmie baśniowej mapy, nie mogłem się przez dłuższy czas oderwać. Ogólnie muzyka w tej części zasługuje na duże wyróżnienie względem kilku wcześniejszych.
Grafika tylko dodaje klimatu,  pomimo tego, że niektóre lokacje wydawają się lekko sztuczne (widok miasta, skały w jaskiniach, gwieździste niebo),  niektóre lokacje świecą pustkami, a kilka postaci jest przerysowanych, to znajdują się też lokacje będące istnymi perełkami - - pokryta lodem lokacja, las, pasmo górskie z widokiem na wodę, które wyszły tak przepięknie, że aż chce się zatrzymać w wędrówce i rozglądnąć.
System - tutaj się postarali, płynna zmiana profesji w trakcie walki jak i sama walka jest znakomita. Stanowi ona nielana wyzwanie, co jest największym plusem, bo tego w poprzednich częściach brakowało (powrót do pierwszych części ff). Nie podoba mi się jednak animacja czarów jak i sam ich zbiór, gdzie Ultima, Meteor, Apokalipsa itp?! Pomimo tego, że mają znaczenie w walce, w porównaniu do FF12, gdzie całkowicie je olano, to ograniczono ich ilość do minimum oraz nie czuć ich niszczycielskiej mocy:( Taki sam przykład stanowią summony, SquareEnix spartolił i olał je w FF12, tutaj lekko się zrehabilitował i pomimo tego, że prezentują się wizualnie lepiej niż poprzednie, oraz to ze mają powera to jednak wciąż ich za mało. Pomijając te małe ilości magii i summonów walka jest dynamiczna i stanowi wyzwanie. Limity jak limity fajne, efektowne jak w każdej części. Choć i tak ubóstwiam najbardziej te z FF8 smile_big Sam rozwój postaci hmmm 5/10 nic specjalnego i okrojone na maxa, Juniction i Materii nawet taki Sphere Grid, a co dopiero ten krysztalizer smile_big
Co do fabuły i postaci, to właśnie one stanowią największe zawiedzenie. Brakuje jakiejś innowacji, głębszej fabuły, która będzie przykuwać i trzymać w napięciu. Postacie wydajają się sztuczne momentami a ich historie aż tak nie wciągają jak powinny. Nie mówiąc już o wrogach, ich odstawiono na dalszy plan. Praktycznie nic ciekawego o nich nie ma, ot  kilka prostych informacji na ich temat i tyle. Może i marudzę, ale do fabuły jaką prezentują FF6-FF9 duuużo tej części brakuje! Same postacie prezentują się średniawo, Snow to istna kalka Seifera, Lighting jest bezpłciowa, Hope ogólnie dziwny itd. jedynie Vanille jest fajna postacią (tylko fajną, bo potencjał miała duży, ale został on niestety zmarnowany).  Pomimo, że fabuła jest lepsza niż ta z FF12, to wciąż słabo jak na standardy FF.
Podsumowując, dla mnie fabułą, postacie oraz wrogowie stanowi największy minus gry.
Ocena 7/10, bo mimo wszystko grę ratuje grafika, muzyka oraz grywalność.

A kira się nie zna, bo boi się nawet ruszyć epicką część FF8, a FF13 nie ukończył smile_big

Potem jeszcze napiszę coś o Residencie. Ktoś chętny do  dyskusji? smile_big

Ostatnio edytowany przez Shinuta (2011-03-25 14:56:58)

722396467d834906med.jpg

#70 2011-03-25 15:02:29

_KiRA
Użytkownik

A kira się nie zna, bo boi się nawet ruszyć epicką część FF8, a FF13 nie ukończył

Lol, ruszyłem, ale mi się nie podoba i przy tym zamknąłem. Menusy są kanciate i badziewne (do takiego FF7 mu daleko), a sam junction to o kant dupy roztrzaskać...

A co do FF13... to olałem bo nie chciało mi się expić by przejść "kołyskę" gdzie cię na kilka strzałów mają będąc na 3-4 lvlu specjalizacji. I mówi to ten, który na jednym prostym edillonie się zawisił na rok ;p i musiałem mu poradnik napisać ;p

PS. Napisałem, bo mi się na gg pochwalił "swoim wyczynem" bo tak to bym w zupełności to olał.

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2011-03-25 15:03:46)

#71 2011-03-25 15:15:15

Shinuta
Użytkownik

_KiRA napisał:

A kira się nie zna, bo boi się nawet ruszyć epicką część FF8, a FF13 nie ukończył

Lol, ruszyłem, ale mi się nie podoba i przy tym zamknąłem. Menusy są kanciate i badziewne (do takiego FF7 mu daleko), a sam junction to o kant dupy roztrzaskać...ł

Wymiatasz, nie  dość, że oceniłeś grę po kancie ikonki, to nawet nie zagrałeś 3h a już skreśliłeś jedną z najlepszych części FF (dla mnie najlepszą), dużo lepszą niż  FF7 i FF10-13...
Grasz w jakieś buble ale tego nie tykniesz bo ikonka  ci się nie spodobała smile_big Zagraj z 5h, a tak cię wciągnie, że oderwać się nie będziesz mógł. Masa minigierek, wyśmienita fabuła i system rewelacyjny i wiele wiele innych znakomitych rzeczy.
A juniction jak możesz oceniać po 20minutach gry? Ten system takie rzeczy potrafi zmajstrować, że hohoho.

_KiRA napisał:

A co do FF13... to olałem bo nie chciało mi się expić by przejść "kołyskę" gdzie cię na kilka strzałów mają będąc na 3-4 lvlu specjalizacji. I mówi to ten, który na jednym prostym edillonie się zawisił na rok ;p i musiałem mu poradnik napisać ;p

Też mi expienie haha. Z 3h max byś posiedział i już do końca gry byś doszedł ;p
Ja się zawiesiłem? hmm po prostu znudziła mnie już gierka lekko wtedy xD
Ale owszem bydlak był trudny  i problemy były smile_big Co do poradnika, to nawet nie wiedziałem, że jakiś mi pisałeś, bo go  olałem, a  dzisiaj o nim  przypominasz jezor

_KiRA napisał:

PS. Napisałem, bo mi się na gg pochwalił "swoim wyczynem" bo tak to bym w zupełności to olał.

Ty zacząłeś nawijać o Residencie to wspomniałem, że zajęty postem byłem smile_big
Btw. Code Veronical będziesz przechodzić? xd

Przejdź lepiej Xenosage, o niej można w kit podyskutować, bo jest o czym!!!  smile_lol

Ostatnio edytowany przez Shinuta (2011-03-25 15:18:38)

722396467d834906med.jpg

#72 2011-03-25 15:29:10

_KiRA
Użytkownik

Wymiatasz, nie  dość, że oceniłeś grę po kancie ikonki, to nawet nie zagrałeś 3h a już skreśliłeś jedną z najlepszych części FF (dla mnie najlepszą), dużo lepszą niż  FF7 i FF10-13...

Po prostu mi się nie podoba i tyle, kupiłem, ale jakoś nie ciągnie mnie do grania w to... kiedyś to przeboleję... może.

Grasz w jakieś buble ale tego nie tykniesz bo ikonka  ci się nie spodobała

Skoro uważasz, że Valkyria Chronicles to bubel, to cię tutaj inni zjedzą na śniadanie ;]

I nie nadpisuj faktów... ogólnie styl gry mi się nie podoba... biało-czarno-szara otoczka... jakby robiona na kolanie (FF7 miał lepsze menusy).

Zagraj z 5h, a tak cię wciągnie, że oderwać się nie będziesz mógł. Masa minigierek, wyśmienita fabuła i system rewelacyjny i wiele wiele innych znakomitych rzeczy.
A juniction jak możesz oceniać po 20minutach gry? Ten system takie rzeczy potrafi zmajstrować, że hohoho.

Po 3,5 h gry... i mnie nie wciągnęło... Cóż u ciebie 5h to może być połowa gry, z tym że nie każdy jadą na pamięć lub też "na pałę".

Też mi expienie haha. Z 3h max byś posiedział i już do końca gry byś doszedł ;p

Czy ja wiem? Tam na każdą walkę musi być edillon gotowy albo limit...

Ja się zawiesiłem? hmm po prostu znudziła mnie już gierka lekko wtedy xD
Ale owszem bydlak był trudny  i problemy były

Trudny był bo podchodziłeś na niskim lvlu...

No i mi tu wyrzygujesz różne rzeczy a big żółwika w mieście i tak pewnie nie zatłukłeś ;]

Co do poradnika, to nawet nie wiedziałem, że jakiś mi pisałeś, bo go  olałem, a  dzisiaj o nim  przypominasz

Wk... nerwiaj mnie tak dalej a przekopię setki logów z tamtego okresu i wkleję całość tutaj (razem z twoimi podziękowaniami za niego ;] ). Zainwestuj w kości pamięci, bo skleroza już w tym wieku... strach pomyśleć co będzie później).

Btw. Code Veronical będziesz przechodzić? xd

Może jak wyjdzie w HD na ps3... bo na PS2 mnie znudziło pare lat temu (jeszcze jak w pozku urzędowałem).

Przejdź lepiej Xenosage, o niej można w kit podyskutować, bo jest o czym!!!

Ale to jest nudne :< i wydaje się cholernie długie...

Dobra, dość już tej żenady... następnym razem oleję twoje zaczepki.

#73 2011-03-25 15:36:59

Zarathustra
Użytkownik

Ostatnio po sporej przerwie zacząłem sobie pogrywać w gierki, pykam obecnie w Phoenix Wright i muszę powiedzieć, że seria jest kozacka.

#74 2011-03-25 15:59:30

_KiRA
Użytkownik

Zarathustra napisał:

Ostatnio po sporej przerwie zacząłem sobie pogrywać w gierki, pykam obecnie w Phoenix Wright i muszę powiedzieć, że seria jest kozacka.

Podobno ta, ale tylko na NDSa... a że nie mam NDSa (i jak na razie nie zamierzam mieć) to sobie nie popykam... inne możliwości nie wchodzą w grę oczkod .

#75 2011-03-25 16:00:46

Shinuta
Użytkownik

_KiRA napisał:

Po prostu mi się nie podoba i tyle, kupiłem, ale jakoś nie ciągnie mnie do grania w to... kiedyś to przeboleję... może.

Trzeba mieć wene, albo po prostu się przełamać i zagrać. Radzę ci, przełam się a nie pożałujesz. Znikniesz na tydzień smile

_KiRA napisał:

Skoro uważasz, że Valkyria Chronicles to bubel, to cię tutaj inni zjedzą na śniadanie ;]

Szczerze, to nie wiem nawet co to jest smile Miałem na myśli ten Buzzeblue, czy jakoś tak.

_KiRA napisał:

I nie nadpisuj faktów... ogólnie styl gry mi się nie podoba... biało-czarno-szara otoczka... jakby robiona na kolanie (FF7 miał lepsze menusy).

Nadal nie rozumiem jak po 3h można powiedzieć, że się coś nie podoba. Owszem, otoczka może ci się nie podobać (chodź według  mnie pasuje w 100% do klimatu serii), ale styl gry? W serii FF przecież w 3h nie idzie go nawet poznać.

_KiRA napisał:

Po 3,5 h gry... i mnie nie wciągnęło... Cóż u ciebie 5h to może być połowa gry, z tym że nie każdy jadą na pamięć lub też "na pałę".

3h to pewnie do miasta Dollet na woje popłynąłeś, a akcja wciągająca zaczyna się dopiero po niej. Nigdy nie ma co się sugerować początkiem, mówię ci potem jest tylko lepiej smile

_KiRA napisał:

Czy ja wiem? Tam na każdą walkę musi być edillon gotowy albo limit...

Czy ja wiem... Po prostu wystarczy znaleźć odpowiedniego przeciwnika i do niego wracać przez 3h i go naparzać. Idzie sobie poradzić ładnie beż limita lub summona.

_KiRA napisał:

Trudny był bo podchodziłeś na niskim lvlu...

No i mi tu wyrzygujesz różne rzeczy a big żółwika w mieście i tak pewnie nie zatłukłeś ;]

W FF13 nie ma lvlów, ale wiem, że chodzi tobie o system rozwoju postaci smile Masz rację, bo nie expiłem ani razu do niego, a all staty i przedmioty zamiast rozdawać to kolekcjonowałem xD
Żółwika minąłem, ale spokojnie, pokona się go jeszcze smile

_KiRA napisał:

Wk... nerwiaj mnie tak dalej a przekopię setki logów z tamtego okresu i wkleję całość tutaj (razem z twoimi podziękowaniami za niego ;] ). Zainwestuj w kości pamięci, bo skleroza już w tym wieku... strach pomyśleć co będzie później).

Powiem tak - na kit mam  pamiętać takie duperele sprzed miesięcy, skoro mnie one nie interesowały (bylby mi był on potrzebny to bym pamiętał, ale nie pamiętam zbytecznych rzeczy , poradniki to rzecz zbyteczna...). A pewnie podziękowałem dla odczepki xd Ale whatever

_KiRA napisał:

Może jak wyjdzie w HD na ps3... bo na PS2 mnie znudziło pare lat temu (jeszcze jak w pozku urzędowałem).

Tylko polepszą lekko grafikę pewnie. Więc jakaś rewelacja to nie będzie.

_KiRA napisał:

Ale to jest nudne :< i wydaje się cholernie długie...

Jeśli lubisz mechy, jRPG, a przede wszystkim dobrą fabułę, to ta gra jest 10/10 smile
Owszem, ta gra jest dłuuuga, wszak sama nazwa na to wskazuje ("Saga"). Jednak według mnie nie jest nudna, a fabuła  jest na  najwyższym poziomie, a takich gier bardzo mało jest.

_KiRA napisał:

Dobra, dość już tej żenady... następnym razem oleję twoje zaczepki.

Nie zaczepiam... Po prostu nie rozumiem twojego podejścia do niektórych rzeczy smile
No i staram się ciebie przekonać do zmiany opinii smile

Ostatnio edytowany przez Shinuta (2011-03-25 16:02:29)

722396467d834906med.jpg

#76 2011-03-25 16:11:28

_KiRA
Użytkownik

Trzeba mieć wene, albo po prostu się przełamać i zagrać. Radzę ci, przełam się a nie pożałujesz. Znikniesz na tydzień

Gdybym mógł... ale obecna sytuacja mi tego nie umożliwia (jak również grania od rana do wieczora, oglądania nałogowo anime itd... życie...).

Miałem na myśli ten Buzzeblue, czy jakoś tak.

BlazBlue (następca Guilty Geara, i dużo lepsza giera)... co prawda nakupowałem tego na wszystkie platformy (Continnum Shift na PS3 mam w dublu), ale w to nie gram - zresztą trofea byś widział jakbym grał ;p .

Nadal nie rozumiem jak po 3h można powiedzieć, że się coś nie podoba. Owszem, otoczka może ci się nie podobać (chodź według  mnie pasuje w 100% do klimatu serii), ale styl gry? W serii FF przecież w 3h nie idzie go nawet poznać.

3h to pewnie do miasta Dollet na woje popłynąłeś, a akcja wciągająca zaczyna się dopiero po niej. Nigdy nie ma co się sugerować początkiem, mówię ci potem jest tylko lepiej

Nie jest to wszak wielkim priorytetem u mnie. Kiedyś się może przekonam.

Czy ja wiem... Po prostu wystarczy znaleźć odpowiedniego przeciwnika i do niego wracać przez 3h i go naparzać. Idzie sobie poradzić ładnie beż limita lub summona.

Ja tam expie na tych polach elizejskich oczkod ...

Żółwika minąłem, ale spokojnie, pokona się go jeszcze

Straciłeś jedną skrzynkę xD

Powiem tak - na kit mam  pamiętać takie duperele sprzed miesięcy, skoro mnie one nie interesowały (bylby mi był on potrzebny to bym pamiętał, ale nie pamiętam zbytecznych rzeczy , poradniki to rzecz zbyteczna...). A pewnie podziękowałem dla odczepki xd Ale whatever

W zależności od pory roku ci się zmienia nastawienie do świata, wtedy gadałeś inaczej, terez gadasz tak, w sumie przywykłem do tego...

Jeśli lubisz mechy, jRPG, a przede wszystkim dobrą fabułę, to ta gra jest 10/10
Owszem, ta gra jest dłuuuga, wszak sama nazwa na to wskazuje ("Saga"). Jednak według mnie nie jest nudna, a fabuła  jest na  najwyższym poziomie, a takich gier bardzo mało jest.

Ang dub boli w tej grze >.> . A że gram na oryginale, to tym bardziej, bo zmienić się nie da. Co prawda w wielu grach ang dub mi nie przeszkadza albo uważam że pasuje do klimatu (np. VC II lub FF12), lecz w takiej xenosadze już tak...

Tylko polepszą lekko grafikę pewnie. Więc jakaś rewelacja to nie będzie.

W końcu o to chodzi w tych reedycjach HD. Na razie wyszły PoPy, Tomb Raidery i coś tam jeszcze, a wyjść mają ICQ i Shadow of the Colossus, MGSy z PS2 i Final Fantasy z PS2... no i RE4 oraz Code Veronica... mogliby przenieść na PS3 te wersje z Game Cuba (Zero i Remake).

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2011-03-25 16:13:57)

#77 2011-03-25 16:37:08

Shinuta
Użytkownik

_KiRA napisał:

Gdybym mógł... ale obecna sytuacja mi tego nie umożliwia (jak również grania od rana do wieczora, oglądania nałogowo anime itd... życie...).

Kto mówi nałogowo, 2h dziennie to każdy wynajdzie smile
Hmmm a niedawno twierdząc to samo znikłeś na kilka dni, a gdy wróciłeś byłeś happy ze grę ukończyłeś, a nie odpisywałeś bo grałeś smile_big
Ale nvm, to już nie na temat.

_KiRA napisał:

BlazBlue (następca Guilty Geara, i dużo lepsza giera)... co prawda nakupowałem tego na wszystkie platformy (Continnum Shift na PS3 mam w dublu), ale w to nie gram - zresztą trofea byś widział jakbym grał ;p .

Nie to, gdy ja Lost planeta 2 przechodziłem, to ty jakąś na "B" grę przechodziłeś xd

_KiRA napisał:

Ja tam expie na tych polach elizejskich oczkod ...

Nab ;p Nie dość, że korzystasz z poradników, co jest świętokradztwem, to nawet z ich pomocą nie możesz znaleźć odpowiedniego moba widzę...

_KiRA napisał:

Straciłeś jedną skrzynkę xD

Spokojnie mam Sava przed nim, więc nic nie straciłem. Nigdy nic nie tracę i nie ma takiej rzeczy, której bym nie zdobył (po  prostu jak coś przechodzić to z all sekretami i all rzeczmai do zdobycia) xd

_KiRA napisał:

W zależności od pory roku ci się zmienia nastawienie do świata, wtedy gadałeś inaczej, terez gadasz tak, w sumie przywykłem do tego...

Nie offtopujmy już, to nie ma sensu. Koniec na ten temat.

_KiRA napisał:

Ang dub boli w tej grze >.> . A że gram na oryginale, to tym bardziej, bo zmienić się nie da. Co prawda w wielu grach ang dub mi nie przeszkadza albo uważam że pasuje do klimatu (np. VC II lub FF12), lecz w takiej xenosadze już tak...

No ale sam twierdziłeś, że ściągnąłeś tą grę w wersji Undub twierdząc, że skoro masz oryginał to możesz ściągnąć i zagrać  w tą wersje. Nawet ci linki dawałem bo chciałeś.
Co do dubbingu ang. to masz racje, nie pasuje. Też w wielu grach wolę ang. głosy, jednak w tym przypadku, to te japońskie najlepiej pasują i oddają klimat. Może to dlatego, że gra jest bardzo do anime stylem przybliżona smile

_KiRA napisał:

W końcu o to chodzi w tych reedycjach HD. Na razie wyszły PoPy, Tomb Raidery i coś tam jeszcze, a wyjść mają ICQ i Shadow of the Colossus, MGSy z PS2 i Final Fantasy z PS2... no i RE4 oraz Code Veronica... mogliby przenieść na PS3 te wersje z Game Cuba (Zero i Remake).

Hmmm wyszły też GoW. A o MGS nie wiedziałem nawet. MGS już na PS2 ma zarąbistą grafe, że aż dziw bierze, że udało się taką osiągnąć (100% wykorzystania mocy konsoli).
Ale Residentów z Game Cuba niech nie przenoszą, one powinny zostać na tej konsoli. Jakoś mam do niej sentyment.

Ostatnio edytowany przez Shinuta (2011-03-25 16:38:38)

722396467d834906med.jpg

#78 2011-03-25 16:47:24

_KiRA
Użytkownik

Kto mówi nałogowo, 2h dziennie to każdy wynajdzie

2 godziny dziennie to można grać w samochodówki, fpsy lub co innego, ale nie w rpgi które wciągają jak czarna dziura...

Hmmm a niedawno twierdząc to samo znikłeś na kilka dni, a gdy wróciłeś byłeś happy ze grę ukończyłeś, a nie odpisywałeś bo grałeś

To nie było czasem kilka miechów temu? oO

Nie to, gdy ja Lost planeta 2 przechodziłem, to ty jakąś na "B" grę przechodziłeś xd

Bulletstorm, czyli Kill With Skill... fajny shooter (przy nim inne wydają się nudne) i w dodatku, a zapakowanie komuś kulkę w jajca i headshota przy tym... epickie. No i nie przechodziłem tylko dokańczałem bo miałem 2 tygodnie przerwy.

Nab ;p Nie dość, że korzystasz z poradników, co jest świętokradztwem, to nawet z ich pomocą nie możesz znaleźć odpowiedniego moba widzę...

Wolę zerknąć do poradnika (nie jadę z nimi strona po stronie, jak po sznurku) jak się gdzieś zatnę, niż 80h krążyć w kółko i myśleć co pominąłem... Nie mam na to czasu i za dużo gier w kolejce (w porównaniu do kogoś kto gra 40 razy w jedną i tą samą gre... obrzydzenia można dostać... ale nvm). No i ja expie na bohemotach (czy jak im tam) i żółwikach, więc o co kaman?

No ale sam twierdziłeś, że ściągnąłeś tą grę w wersji Undub twierdząc, że skoro masz oryginał to możesz ściągnąć i zagrać  w tą wersje. Nawet ci linki dawałem bo chciałeś.

Nie mam jej... zresztą nawet jak bym ściągnął "w ramiach kopii zapasowej" to co mi po tym jak nie mam przeróbki na konsoli, ani nawet swapa.
Szkoda że w Kanadzie udało mi się dorwać tylko Xeno 1, bo trójki nigdzie nie było :/, no ale też nie uruchomię bo NTSC.

Ale Residentów z Game Cuba niech nie przenoszą, one powinny zostać na tej konsoli. Jakoś mam do niej sentyment.

Na WII też są...

#79 2011-03-25 17:35:50

Thebassa
Użytkownik

A ja nie rozumiem popularności gier z serii FF, zacząłem prawie każdą, żadnej nie ukończyłem. Najdalej doszedłem w FFX, tam wymiękłem dopiero przed ostatnią walką(chociaż tu przyznam, że gdybym nie spieprzył tak postaci, pewnie bym ją już dokończył). Starałem się polubić serię jak mogłem, ale to na nic.
Inaczej sprawa ma się z Kingdom Hearts, części na PS2 były pierwszymi jrpgami w jakie grałem i do dziś uważam KH za jedną z najlepszych serii, zwłaszcza dwójka jest dobra: świetna historia, epicka muzyka, piękna grafika, efektowne walki, trudno mi się doszukać jakiś wad w tej części. Części na handheldy również są dobre, ale odgrzewanie w kółko tej samej muzyki i światów jest trochę...
Inną grą od Square Enix, która mi się podobała, jest The world ends with you, gra ma jeden z lepszych systemów walki z jakim się spotkałem, dodać do tego dobrą historię i muzykę,  powstaje nam następna świetna gra.
Następną lubianą przeze mnie serią jest Disgaea. Momentami epicka i zabawna, ale tutaj najfajniejszą rzeczą są walki i grindowanie. Duża część planszy jest tak zbudowana, że gra bardziej niż trpg przypomina grę logiczną, poza tym levelowanie broni i postaci w Item World jest naprawdę wciągające. W grze jest mnóstwo bonusowych przeciwników, więc jest po co grindować, a grindować możemy aż do levelu 9999(przy czym normalny wątek fabularny kończymy z poziomami 60-80).
Przewinęło się tam jeszcze parę gier, m.in. Star Ocean 3 i Odin Sphere (które również mi się spodobały) czy Xenosaga (która mnie zanudziła na śmierć).
No to najlepsze zostaje na koniec: seria Shin Megami Tensei. Pierwszą grą z serii był dla mnie Devil Survivor, od razu spodobał mi się system fuzjowania demonów, kupujemy demony i tworzymy nowe łącząc dwa albo trzy ze sobą przekazując skille. Ten system dobry był zwłaszcza w DS gdzie można było sobie wybrać jakie skille mają być przekazane, w pozostałych częściach trzeba było(nieraz bardzo długo) je losować. Fabuła w tych grach również jest ciekawa, najczęściej związana z apokalipsą, uwzględniającą starożytnych duszków i bóstwa. Dobre jest to, że odpowiedzi które udzielamy podczas gdy decydują o tym po której stronie barykady staniemy na końcu(po stronie ludzi, aniołów, demonów), możemy stanąć po stronie, z którą najbardziej się zgadzamy. Generalnie w każdej części mamy coś innego, w DS Tokio odizolowane od reszty świata, w Strange Journey ciemna masa pochłaniająca kulę ziemską, w DDS świat dosłownie pokarany przez "boga", w P3 walka z nieuniknionym przeznaczeniem, P4 zabawa w detektywów. We wszystkich częściach jest coś innego i jednocześnie poruszają to samo. Sam gameplay też jest różny w innych grach serii, w DS na przykład mamy trpg połączony z tradycyjnymi walkami z rpgów, a persony i Strane Journey są dungeon crawlerami. Prawie wszystkie(poza DDS) części łączy właśnie system fuzjowania demonów, który jest dla mnie jednym z lepszych patentów w grach. Nie można też zapomnieć o wspaniałej muzyce, za którą przeważnie odpowiedzialny jest Shoji Meguro. Muzyka również różni się w poszczególnych częściach:  orkiestra symfoniczna w SJ, gitarowa w DS SMT:III, bardziej popowa w personach. Jeśli czegoś można się przyczepić do gier SMT to jest to grafika, nie kuje po oczach brzydotą, ale nie ma co tam szukać jakiś cudownych animacji jak w FFach. Nadrabia za to długością, przejście tych gier(nie licząc dodatkowych bossów i dungeonów oczywiście) zajmuje przeważnie 50-80 godzin. W lato mają wyjść remake DS na 3DS i DS2 na DSa, czekam na nie z niecierpliwością.

<KieR> robotic notes bylo niezle

#80 2011-03-25 18:40:16

Zarathustra
Użytkownik

Thebassa napisał:

Inaczej sprawa ma się z Kingdom Hearts, części na PS2 były pierwszymi jrpgami w jakie grałem i do dziś uważam KH za jedną z najlepszych serii, zwłaszcza dwójka jest dobra: świetna historia, epicka muzyka, piękna grafika, efektowne walki, trudno mi się doszukać jakiś wad w tej części.

Walki może są efektowne (szczególnie te z bossami), ale ogólnie system jest żenujący, wystarczy cały czas nawalać w jeden przycisk czasem podskakując (wiadomo, że to tytuł dla dzieci, ale mogli chociaż dać namiastkę czegoś bardziej rozwiniętego).

Podobną wadę miały obie części gry Drakengard, system walki na lądzie był do bani (sekcje na smoku już za to całkiem spoko). Przeszedłem jedynkę i dwójkę tylko dla fabuły, by poznać kolejny "happy end". oczkod

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2011-03-25 18:40:45)

Stopka forum

© Animesub.info 2024