Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3
Hehehehe @arystar mniej więcej tak będą wyglądały podstrony Mam to wszystko w głowie, ale rozumiem także Wasze podejście do kwestii grafiki na stronie głównej.
Spróbujcie jednak wyobrazić to sobie tak jak już to będzie na "gotowo". Czyli strona główna taka jak jest teraz, gdzie są wszelkie informacje o nowościach na portalu i bezpośrednie przekierowania do nich. Natomiast dopiero pod daną pozycją z menu przechodzicie do uproszczonego widoku z podobną kolorystyką, 1/3 - 1/2 wielkości topu, bez "slajdera" pod topem i tylko z jedną kolumną. Cała reszta zajęta przez treść.
Może powinienem to napisać to wcześniej lub za wcześnie wstawiłem lay z widoku strony głównej, bez drugiego z widokiem podstrony, ale chciałem w miarę szybko poznać opinie ludzi związanych z tematyką
Naprawdę nie wiem jak można stworzyć "coś nowego" jeśli chodzi o układ strony. Takie umiejscowienie modułów i paneli jest najwygodniejsze i najczytelniejsze dla użytkownika, więc nie ma sensu udziwniać.
Żebyś się kurna nie zdziwił.
Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę! || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||
@Boomerek jeśli masz jakieś nowe koncepcje którymi chcesz się podzielić darmo lub też nie to wal śmiało. Ale pamiętaj, że ma to być jedyne w swoim rodzaju.
Ja pozostanę przy zdaniu, że funkcjonalne rozmieszczenie elementów strony tego typu nie może już być oryginalne, a na pewno nie przy tej skali projektu i finansach.
IMO wolę jak treść rozkłada się na całej szerokości, a nie w postaci narzuconego paska bo akurat grafikowi się taki lay zrobił zrobił. W dzisiejszych czasach ludzie przeglądają internet na różnych ekranach - od szerokich panoram po względnie nieduże smartfony.
A twierdzenie że jest to najbardziej funkcjonalne rozłożenie elementów interfejsu aż się prosi o przytoczenie pewnego cytatu o defekacji do którego mam nieskrywaną słabość (praktyka uczy że używanie słów z przedrostkiem "naj" świadczy o bardzo jednostronnym podejściu do problemu - przeto "racja jest jak dupa").
@m_jay może ja za mało doświadczenia mam, ale co ma obecna postać lay'a do wyświetlanej na ekranie?
Lay ma 960px szerokości, do tego będzie to lay pływający, więc rozdzielczość ekranu użytkownika nie ma znaczenia. A co do samych urządzeń mobilnych, to do poprawnego wyświetlania na nich stron potrzebny jest osobny szablon, bo podpinanie jednego szablonu do wszystkiego mija się z celem.
A co do "naj" to niestety czerpię tylko z publikacji tyczących się projektowania serwisów internetowych i z zamieszczonych tam wyników badań, dlatego rzeczywiście moje spojrzenie na ten problem może być raczej jednostronne.
Treść będzie rozkładać się na jakieś 75%-85% całości ekranu (minus ewentualny panel boczny), dlatego w tym temacie raczej Ci @m_jay nie dogodzę :/
Może przynajmniej część graficzna (głównie kolorystyka) przypadła Ci do gustu?
@m_jay może ja za mało doświadczenia mam, ale co ma obecna postać lay'a do wyświetlanej na ekranie?
Nie twierdze że jestem jakimś specjalistą, po prostu nie wyobrażam sobie jak chcesz w rozsądny zwiększać na szerokość te elementy (banner tytułowy, nagłówki boxów z "latest review"). Odpalę to na 1920 i rozciągną się szpetnie. Może będą zajmowały większy obszar ale treść tego nie wypełni biorąc pod uwagę że będą to jakieś wypunktowania o raczej przybliżonej długości. Przydało by się w tym miejscu miejsce na jakiś content którego rozciąganie na boki będzie wyglądać naturalnie i ładnie wypełni obszar (w domyśle ciągły tekst). Oprócz tego źle się czyta szerokie bloki tekstowe pisane małą czcionką a i nie wyglądają one zbyt dobrze, więc jak wrzucimy to na sensownym monitorze to np latest news będą szerokie i przy okazji dość płaskie (Dlaczego książki mają takie wymiary i proporcje jakie mają a nie są super długaśne).
A co do "naj" to niestety czerpię tylko z publikacji tyczących się projektowania serwisów internetowych i z zamieszczonych tam wyników badań, dlatego rzeczywiście moje spojrzenie na ten problem może być raczej jednostronne.
Ale "naj" do czego? Coś co ty odrzucisz jako badziew przy innym podejściu sprawdzi się idealnie. Badania badaniami ale pozostaje jeszcze własna interpretacja i wizja twórcza, którą tu niespecjalnie czuć. W każdej dziedzinie znalazł się ktoś kto nie bał się pójść inna drogą od ogólnie przyjętej i to o takich ludziach uczymy się na historii a nie rzeszach kopistów. Nie sugeruję bynajmniej żebyś zaprowadzał jakąś rewolucję, a jedynie pozostawił więcej miejsca dla szarych komórek. A tworzenie interfejsów dzisiaj to już (i słusznie) całkiem osobny etap tworzenia oprogramowania w którym ludzie (broń boże programiści ) się specjalizują. Swoją drogą możesz przedstawić jakieś publikację (w których słuszność tak święcie wierzysz) które sugerują że taki rozkład boxów jest (ledwo co to słowo mi przez gardło przechodzi) "najlepszy"?
Treść będzie rozkładać się na jakieś 75%-85% całości ekranu (minus ewentualny panel boczny), dlatego w tym temacie raczej Ci @m_jay nie dogodzę :/
Może przynajmniej część graficzna (głównie kolorystyka) przypadła Ci do gustu?
Niestety pod tym względem jestem zboczeńcem i bliższe moim ideałom są witryny tego typu: http://linux-ip.net/html/.
Ostatnio edytowany przez m_jay (2010-09-07 23:27:55)
Nie twierdze że jestem jakimś specjalistą, po prostu nie wyobrażam sobie jak chcesz w rozsądny zwiększać na szerokość te elementy (banner tytułowy, nagłówki boxów z "latest review"). Odpalę to na 1920 i rozciągną się szpetnie. Może będą zajmowały większy obszar ale treść tego nie wypełni biorąc pod uwagę że będą to jakieś wypunktowania o raczej przybliżonej długości. Przydało by się w tym miejscu miejsce na jakiś content którego rozciąganie na boki będzie wyglądać naturalnie i ładnie wypełni obszar (w domyśle ciągły tekst). Oprócz tego źle się czyta szerokie bloki tekstowe pisane małą czcionką a i nie wyglądają one zbyt dobrze, więc jak wrzucimy to na sensownym monitorze to np latest news będą szerokie i przy okazji dość płaskie (Dlaczego książki mają takie wymiary i proporcje jakie mają a nie są super długaśne).
To co zamieściłem pod linkiem to tylko plik .jpg o pomniejszonej rozdzielczości w stosunku do oryginału. Grafika jest w pliku .psd, a elementy strony (banery) są przygotowane dla wersji ze strony startowej, oraz dla wersji z jednym modułem bocznym i szerokości strony 1024px (pisałem wcześniej o 960px, ale nie ten plik .psd mierzyłem). Takie elementy jak rodzaj, wielkość i kolor czcionki to tylko kwestia odpowiedniego napisania pliku CSS więc mogę dowolnie manipulować tymi parametrami, w dowolnym miejscu i w dowolnych układach, dlatego tym aspektem raczej bym się nie martwił. A nawet jeśli coś będzie nie tak, to wprowadzenie poprawek w tym zakresie ogranicza się do 5 min pracy, wliczając w to 4 min maraton po herbatę i z powrotem.
Ale "naj" do czego? Coś co ty odrzucisz jako badziew przy innym podejściu sprawdzi się idealnie. Badania badaniami ale pozostaje jeszcze własna interpretacja i wizja twórcza, którą tu niespecjalnie czuć. W każdej dziedzinie znalazł się ktoś kto nie bał się pójść inna drogą od ogólnie przyjętej i to o takich ludziach uczymy się na historii a nie rzeszach kopistów. Nie sugeruję bynajmniej żebyś zaprowadzał jakąś rewolucję, a jedynie pozostawił więcej miejsca dla szarych komórek. A tworzenie interfejsów dzisiaj to już (i słusznie) całkiem osobny etap tworzenia oprogramowania w którym ludzie (broń boże programiści
) się specjalizują. Swoją drogą możesz przedstawić jakieś publikację (w których słuszność tak święcie wierzysz) które sugerują że taki rozkład boxów jest (ledwo co to słowo mi przez gardło przechodzi) "najlepszy"?
Z publikacji mogę podać:
- PHP5. Zaawansowane tworzenie stron WWW. Pana Larr'ego Ullman'a, gdzie w kilku miejscach wspomniał o najbardziej sprawdzonych układach i rozwiązaniach. Co prawda książka została wydana w 2007 roku, ale w tej kwestii niewiele się zmieniło (co można wywnioskować z nowszych publikacji).
- materiały zamieszczone na stronie pana Grzegorza Roga (nie wiem czy można odmieniać to nazwisko, w oryginale: Róg), który odwołuje się do najnowszych wyników przeprowadzonych badań.
- mam jeszcze dwie inne książki z wydawnictwa Helion, ale tam na ten temat są naprawdę tylko wzmianki. Dodatkowo czytałem kilka artykułów znanych i szanowanych programistów. Oczywiście nie wszystkie wnioski się pokrywają, ale takie np. jak to, że użytkownik najpierw wędruje wzrokiem w górny, prawy róg, a później przechodzi w lewo i dół, pojawiało się wszędzie.
Rzecz jasna książki to nie wszystko i własna interpretacja w postaci szerokiego top'u była, ale się nie przyjęła Inne inwencje twórcze, w postaci nowatorskich rozwiązań to nie nasza broszka. Do tego potrzeba ekipy z prawdziwego zdarzenia, a nie grupy zapaleńców z zamiłowaniem do m&a.
Myślę, że naszym nowatorskim pomysłem jest sama idea stworzenia tak rozległego serwisu. Długo szukałem i nie znalazłem strony łączącej wszystkie aspekty, które chcemy mieć u siebie. Co prawda są serwisy które rozbijają to na pojedyncze pakiety i może to jest właściwa droga, a my "ciśniemy się" z motyką na księżyc, ale nie zaszkodzi spróbować.
Niestety pod tym względem jestem zboczeńcem i bliższe moim ideałom są witryny tego typu: http://linux-ip.net/html/.
No i o czym my tutaj dyskutujemy? Od razu było trzeba mówić, że czegoś takiego oczekujesz. Mogę ci zagwarantować, że otrzymasz taki wygląd strony w około 80% bo tak będzie wyglądał kanał RSS ;P
Niemniej tego typu rozwiązania nadają się na strony programistyczne, naukowe, gdzie użytkownik zagląda w konkretnym celu. Ja mam nadzieję, że na naszej stronie ludzie będą chcieli troszkę "pobyć" - zajrzeć na forum, wypowiedzieć się, dodać swoją recenzję lub ocenić cudzą. A do takiego użytkowania strony potrzeba przyjemnej dla oka grafiki, która cieszy i jednocześnie nie daje za mocno po oczach
Dlatego pytam co sadzicie "o samej grafice", o czcionkę, rozmiar bloków czy parametry techniczne serwisu się nie martwcie bo na to przyjdzie czas i gdy on nadejdzie nie będziecie oceniać pliku .jpg, a żywy serwis, gdzie będzie można kliknąć, zminimalizować, napisać czy skasować :]
Naprawdę nie wiem jak można stworzyć "coś nowego" jeśli chodzi o układ strony.
Ja pozostanę przy zdaniu, że funkcjonalne rozmieszczenie elementów strony tego typu nie może już być oryginalne, a na pewno nie przy tej skali projektu i finansach.
Coś co ty odrzucisz jako badziew przy innym podejściu sprawdzi się idealnie. Badania badaniami ale pozostaje jeszcze własna interpretacja i wizja twórcza, którą tu niespecjalnie czuć. W każdej dziedzinie znalazł się ktoś kto nie bał się pójść inna drogą od ogólnie przyjętej i to o takich ludziach uczymy się na historii a nie rzeszach kopistów.
Good Point!
Ja tylko stwierdzam że nie jest to niemożliwe, a wykonalne. I na co ci finanse? do myślenia ? o_O
Kończę, jak coś mi wpadnie w oko to napisze.
Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę! || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||
I na co ci finanse? do myślenia ? o_O
Eeeeee czyli co uważasz, że etap projektowania jest darmowy? Innowacje kosztują, bo tu nie chodzi o to że ja i moja ekipa nie myślimy, tylko o to że nie każdy potrafi wpaść na coś nowego i oryginalnego. Dlatego takie osoby (kreatywne) dużo zarabiają, jest ich mniej na metr kwadratowy niż gładkiego asfaltu na naszych autostradach (jakich autostradach?).
Jeśli jednak się mylę i otaczam się po prostu osobami o tak samo niskiej inteligencji i poziomie kreatywności co ja, to tłumaczyłoby to wiele
I jakby nie było to większość głosów jakie słyszę, to te żeby wszystko uprościć, tak jak na ANSI lub innych prostych stronach, a tak przecież będzie i prócz nieco zmodyfikowanej strony głównej wszystko będzie w miarę podobne.
Ale jak już pisałem jeśli ktoś chce się swoją kreatywnością podzielić, to z przyjemnością go wysłucham. A na razie proszę o dalsze komentarze w stosunku do szaty graficznej.
Może przedstawię inną koncepcję. Ta grafika ma już z dobre 2 lata i możliwe że niektórzy z Was już na nią kiedyś trafili (to nie plagiat). Top oczywiście bardzo duży, ale możliwe że ten układ bardziej przypadnie Wam do gustu.
Może przedstawię inną koncepcję. Ta grafika ma już z dobre 2 lata i możliwe że niektórzy z Was już na nią kiedyś trafili (to nie plagiat). Top oczywiście bardzo duży, ale możliwe że ten układ bardziej przypadnie Wam do gustu.
Dlaczego dziecko? Nie mam nic do rozebranych panienek, ale dzieci...
Święty Buddo! Nie wiem czy to jest dziecko, całkiem możliwe. Rozebrane? Nie sądzę. Jeśli chcesz, ocenzuruję te resztki ubrania które ma na sobie. Z tego co mi wiadomo grafika pochodzi z anime, nie hentai'a i nie loli. Nie widziałem tego anime, nie wiem co to za postać, zwyczajnie się nie orientuję.
A co sądzisz o tekście, nie za dennie napisane arty? Może więcej polotu trzeba?
Uch zdecydowanie za słodko... i tak jakoś hm faktycznie top yebitnie za duży Oo
W ogóle osobiście stron z takimi układami paneli etc. nie trawię, ot masakrycznie wiele tego w internecie.
Wystarczy poprzeglądać pierwsze lepsze anowskie strony znanych tasiemców, jeden klon goni drugi
Rozumiem, że z takim layem targetem mają być ryczące nastki
Choć na 'rynek' półświatka M&A z tym layoutem odpowiedniego impactu nie uda wam się zrobić...
wyprzedził was http://www.sweetbrokacik.pl/ choć tematyka inna xD ale ta wszechbijąca słodkość *___*
ps; nic zgryźliwego... ot stary człowiek nudzi się w domu
@Isao chodzi o sam układ paneli, tej postaci na pewno w ostatecznej wersji nie będzie, bo tak jak piszesz grafa była przygotowywana pod inny target i inną tematykę.
Mnie tam różowy nie wadzi, ale mamy jeszcze tą samą wersję w czerwieni, chodź nic nie szkodzi na przeszkodzie by zmienić to na dowolny kolor, wystarczy jedno kliknięcie w PS'ie
Dobrze, ostatni raz się wtrącam .
Dodatkowo czytałem kilka artykułów znanych i szanowanych programistów.
Eeee... yyy... programistów? A od kiedy projektowanie interfejsów użytkownika to zadanie programistów (a tym bardziej interesowanie się gdzie użytkownicy patrzą). Są to zwykle ludzie bardzo techniczni i po pierwsze, nie lubią tego, po drugie tworzenie aplikacji niesie za sobą ciekawsze (i wymagające wiedzy programistycznej) problemy. Jeszcze inna sprawa od którego momentu można nazywać kogoś programistą, bo to samo określenie na człowieka zajmującego się corowymi zagadnieniami i projektanta stron internetowych odpowiedzialnego przekrojowo za całokształt witryny, jest krzywdzące.
Dobrze, ostatni raz się wtrącam
.
Robert-san napisał:Dodatkowo czytałem kilka artykułów znanych i szanowanych programistów.
Eeee... yyy... programistów? A od kiedy projektowanie interfejsów użytkownika to zadanie programistów (a tym bardziej interesowanie się gdzie użytkownicy patrzą). Są to zwykle ludzie bardzo techniczni i po pierwsze, nie lubią tego, po drugie tworzenie aplikacji niesie za sobą ciekawsze (i wymagające wiedzy programistycznej) problemy. Jeszcze inna sprawa od którego momentu można nazywać kogoś programistą, bo to samo określenie na człowieka zajmującego się corowymi zagadnieniami i projektanta stron internetowych odpowiedzialnego przekrojowo za całokształt witryny, jest krzywdzące.
Powiedz szczerze, przeczytałeś kiedykolwiek, jakąkolwiek książkę o tworzeniu/projektowaniu stron internetowych? Myślę, że nie bo jesteś w błędzie.
Kto to programista, i od kiedy można tak człowieka nazywać? - wiki
Weź też pod uwagę ogólnikowość tego słowa. Informatyka sama w sobie to tak obszerny dział i tyle kierunków rozwoju, że zastanawiam się czy kiedykolwiek będzie mi dane przynajmniej usłyszeć o nich.
I już całkiem na marginesie dodam, że strasznie dupę trujesz. Ja rozumiem, że można być dociekliwym, ale szukanie dziury w całym to raczej upierdliwość, niż próby przekonania kogoś do swoich racji.
Ostatnio edytowany przez Robert-san (2010-09-09 17:52:34)
Strony Poprzednia 1 2 3