Nie jesteś zalogowany.
Podatek na książki spowoduje że sprzedasz spadnie... jak sprzedasz spadnie to zysk z tego marny a tow szybko napędzą piractwo, już teraz można pobrać skan niemal każdej książki czy podręcznika do tego dobre mobilne urządzonko i się czyta gdzie chce. W najgorszym przypadku przybędzie debili.
Mogę zgodzić się na wysokie podatki pod warunkiem że będzie to jak w Finlandii, gdzie system szkolnictwa i opieki zdrowotnej jest najwyższych lotów a ludzie zarabiają tyle że mogą żyć na przyzwoitym poziomie.
Chociaż zawsze zawsze szanowałem polskich wydawców (mimo że zawsze olewali moje jęczenie o literówki i interpunkcję), teraz pierdzielę - przez ten vat za osiem stówek kupię sobie dotykowego Nooka i od tamtej pory książki będę pozyskiwał z Chomika (tam jest dosłownie wszystko).
Ja wiem, że mamy kryzys, trzeba zaciskać pasa itd. Tyle że książki to sprawa niemal niszowa i raczej pożyteczna. Znacznie lepiej dla budżetu by było, gdyby podnieśli akcyzę na wódę (z ciężkim sercem to piszę, bo też jestem 'użytkownikiem'). Ale wtedy pod sejmem protestowałby cały proletariat, a w wypadku książek skończy się na głupiej petycji studenciaków i innych nerdów...
Co innego, że za jakiś czas wóda i tak pewnie podrożeje.
Tak sobie teraz oglądam aktualne sondaże i za głowę się chwytam. Jak to możliwe, że PO ma tak duże poparcie? Przecież patrząc na to, co oni robią, to jest to niemożliwe. Kolejny cud Tuska.
Dziękuję Ci panie premierze za twe mądre i przemyślane rządy.
- To byłem ja. Wydymany przez Ciebie wyborca.
Tak sobie teraz oglądam aktualne sondaże i za głowę się chwytam. Jak to możliwe, że PO ma tak duże poparcie? Przecież patrząc na to, co oni robią, to jest to niemożliwe. Kolejny cud Tuska.
Przecież to Unia kazała go wprowadzić. Polska chciała przedłużenia okresu na zerowy VAT dla książek, tylko Komisja się nie zgodziła.
Krzyżu napisał:Tak sobie teraz oglądam aktualne sondaże i za głowę się chwytam. Jak to możliwe, że PO ma tak duże poparcie? Przecież patrząc na to, co oni robią, to jest to niemożliwe. Kolejny cud Tuska.
Przecież to Unia kazała go wprowadzić. Polska chciała przedłużenia okresu na zerowy VAT dla książek, tylko Komisja się nie zgodziła.
Ale je teraz nie o Vacie na książki. Chodzi mi o "całokształt twórczości".
W sumie 8% to nie jest dużo. Jakoś się to przeżyje. Szkoda mi tylko, że wskaźnik naszego oczytania próbują obniżyć zamiast podwyższyć.
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Mając za główną opozycję Jarka i jego (nie)wesołą ferajnę z hasełkami "Tu jest Polska!" w zasadzie nic nie muszą robić, żeby sondaże im sprzyjały.
Bo ludzie nie chcą konfliktu, a w przekonaniu większości Jarosław Kaczyński jest konfliktowym człowiekiem. Poza tym obraża tych co nie są po jego stronie.
I jeszcze w dodatku jest konserwatystą kościelnym co zniechęca do niego bardziej umiarkowanych wyborców.
Gdzieś pisali, że sprzedaż książek w innych krajach spadała o taką samą wartość procentową, jaką wynosił VAT. Państwo może sobie ustalić stawkę, więc może pójdą po rozum do głowy i wsadzą niższą niż zapowiadana.
Ace, zrezygnujesz z książek, będziesz miał więcej na wódkę
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Ace, zrezygnujesz z książek, będziesz miał więcej na wódkę
Ale wóda też pójdzie w górę. Niedługo będzie: zrezygnujesz z wódki, będziesz miał na chleb.
Chociaż zawsze zawsze szanowałem polskich wydawców (mimo że zawsze olewali moje jęczenie o literówki i interpunkcję), teraz pierdzielę - przez ten vat za osiem stówek kupię sobie dotykowego Nooka i od tamtej pory książki będę pozyskiwał z Chomika (tam jest dosłownie wszystko).
Ja wiem, że mamy kryzys, trzeba zaciskać pasa itd. Tyle że książki to sprawa niemal niszowa i raczej pożyteczna. Znacznie lepiej dla budżetu by było, gdyby podnieśli akcyzę na wódę (z ciężkim sercem to piszę, bo też jestem 'użytkownikiem'). Ale wtedy pod sejmem protestowałby cały proletariat, a w wypadku książek skończy się na głupiej petycji studenciaków i innych nerdów...
Co innego, że za jakiś czas wóda i tak pewnie podrożeje.
Nie musisz kasy wydawać na Nooka. Wystarczy telefon z przyzwoitym wyświetlaczem (chyba że takowego nie masz) i przerobione z chomika książki w formacie mbooka.
Co się zaś tyczy polityki fiskalnej ostatnio słyszałem taki komentarz w odniesieniu do pana premiera: "(...)Jako zdeklarowany liberał, pan premier stanął w rozkroku(...)". Na myśl przychodzi cytat klasyka: "Nie jestem ani lewą nogą, ani prawą nogą, tylko tym pośrodku...".
Ostatnio edytowany przez jinjej (2010-09-03 15:16:11)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
cóż z tego co wiem to Unia nie kazała podnieść vatu (tzn kazała, ale), Polska po prostu przespała termin składani wniosków o przedłużenie zerowego vatu na książki i teraz dupa (tzn w tym roku - mam nadzieję).
Ogólnie powiem tak: Skserowanie/wydrukowanie (laserową drukarką) książki teraz jest mało opłacalne (zaoszczędzi się 2-5zł), ale po podwyżce vatu... dla tej dychy to już warto se podarować okładkę ! I właśnie z tego powodu wzrośnie piractwo w tej kwestii.
Btw.:
jak by się tak uprzeć to książki są dobrem cywilizacyjnym, więc opodatkowanie ich jest niekonstytucyjne, trzeba by to do sądu najwyższego podać i jeśli uzna książki za dobro cywilizacyjne... to rząd nie ma wyboru, będzie musiał podatek znieść (lub pożegnać się z "korytem" co jest mało prawdopodobne)
Ogólnie powiem tak: Skserowanie/wydrukowanie (laserową drukarką) książki teraz jest mało opłacalne (zaoszczędzi się 2-5zł), ale po podwyżce vatu... dla tej dychy to już warto se podarować okładkę ! I właśnie z tego powodu wzrośnie piractwo w tej kwestii.
Dziś za druk 200 stron zapłacisz około 14zł + papier w wypadku della 2330dn, a można go dostać w cenie 400zł z zespołem bębna i tonera, bo jest powystawowy (za sam toner musiałbyś dać koło 300zł), a bęben wytrzyma do 30 000 stron. Są drukarki jeszcze bardziej ekonomiczne, ale gabaryty naprawdę duże. Jak masz dojścia, naprawdę tanio możesz sobie to podrukować. Taka mała dygresja.
Telefon i internet też są "dobrami cywilizacyjnymi", a VAT ma się tam dobrze
Miałem nadzieje że Polskę ominie los wielu kraju Europejskich lecz niestety sami postępujemy tak jak i oni na początku a teraz nie mogą sobie poradzić z imigrantami którzy za nic maja prawo i tradycje gospodarzy do których przybyli ssać socjale:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, … caid=1acfe
I teraz tylko czekać aż podobne rzeczy jak nagrane np tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=sg72rIfLiuw będą powszechnie spotykane w Polsce..
Niech się zajmą swoimi obywatelami, a nie wydawaniem pieniędzy na imigrantów.
a ja się zastanawiam kiedy wypłacą pieniądze powodzianom jak już mają plany dla rezerwy...
moja sugestia - na widły ich !
Dziś odwiedził nas Prezydent Federacji w tygodniu gościliśmy przedstrawicieli krajów Bałtyckich. A nasi rozmawiają o przyszłości energetycznej w regionie tj. od Polski zależy czy elektrownia atomowa powstanie w obwodzie Kaliningradu czy na Litwie. Jak myślicie sprawa jest już przesądzona i wygra D. A. Miedwiediew?
Edit:
"Energia jądrowa - Rosja - Litwa
IAR - Biznes
6 Gru 2010, 15:15
06.12.2010 (IAR) - Ekspert Instytutu Sobieskiego Tomasz Chmal uważa, że ani rosyjski ani litewski projekt budowy elektrowni jądrowej nie powinien zahamować planów budowy takich elektrowni w Polsce. Podczas rozpoczynającej się dziś wizyty prezydenta Rosji w Warszawie prawdopodobnie padnie pod adresem Polski propozycja kupowania energii z projektowanej siłowni atomowej w rosyjskim Kaliningradzie. Z kolei wczoraj po spotkaniu z premierami Litwy, Łotwy i Estonii Donald Tusk podkreślił, że najważniejszym wspólnym projektem z Litwą pozostaje elektrownia jądrowa w Ignalinie.
Według Tomasza Chmala po wybudowaniu elektrowni jądrowej w Polsce nie będzie potrzeby kupowania energii za granicą, więc należy skupić się na realizacji polskich projektów. Gdyby okazało się, że Polsce jest potrzebna energia zza granicy, propozycja rosyjska wydaje się lepsza - ocenia ekspert. Jej główną zaletą jest lokalizacja poza Unią Europejską, co pozwala na znaczne skrócenie procedur związanych z inwestycją.
Takie rozwiązanie niesie jednak ze sobą zagrożenie związane z uzależnieniem od jednego źródła energii. W razie problemów, na przykład politycznych, nasz kraj znalazłby się w trudnej sytuacji, podobnie jak w przypadku umowy gazowej - podkreśla Tomasz Chmal.
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Arkadiusz Augustyniak/magos" Źródło stooq
Ostatnio edytowany przez krzykr (2010-12-06 18:19:19)
Andrew...
Ktoś mu pomógł..............
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!