Nie jesteś zalogowany.
Zapraszamy na portal Akiba.pl
Masa newsów mangowych i związanych z j-games, masa recenzji anime, figurek i nie tylko.
Przedstawimy Wam produkty mangowe o jakich śni nie jeden Otaku, zrecenzujemy je dla Was.
Damy Wam szansę wypowiedzi w komentarzach i na forum.
Przedstawimy Wam cudowne galerie cosplayowe oraz galerie z konwentów. Od czasu do czasu trafi się jakiś fajny download a częściej trailery, zapowiedzi i nie tylko.
Serwis jest poświęcony nie tylko samej Mandze i Anime lecz ogólnie Japonii. Znajdziecie tutaj informacje prosto z kraju Kwitnącej Wiśni jak i nowinki technologiczne. Lecz nie będzie to też zlepek wszystkich możliwych wiadomości.
Dodatkowo skupiać będziemy się na recenzjach i zapowiedziach produktów z świata Otaku.
Każdy zarejestrowany użytkownik ma możliwość współtworzenia portalu. Po rejestracji możecie dodawać newsy [proszę pamiętać że czekają one na akceptacje lub edycję administratora lub moderatora], możecie dodawać zdjęcia do galerii.
Natomiast niezarejestrowani mogą przeglądać stronę z ograniczonym dostępem. Na chwilę obecną dział download wymaga rejestracji.
Jeżeli prowadzisz jakiś blog, stronę możesz skorzystać z naszego katalogu stron i ją dodać.
Żeby wszystkich nie zanudzać zbyt długą wiadomością informujemy krótko:
- tak to kolejny portal mangowy lecz …
- lecz z innym podejściem do tematu i prowadzony przez innych ludzi którzy w temacie są bardzo długi czas oraz zawodowo też są powiązani z Japonią, Mangą i Anime
- znajdziecie tutaj częste newsy, sami pomagacie je pisać [to jest wolna wola każdego]
- nasz portal już na starcie rozpoczął współpracę z sklepami i wydawnictwami oraz osobami spoza polski
- zależy nam tylko na informacjach oraz tekstach pisanych na poziomie. Może się zdarzyć że nie będzie tutaj dużo recenzji czy artykułów. Lecz wolimy zachować ich mniejszą ilość ale lepszą jakość.
- na starcie dostępne są dwie recenzje które mieściły się niegdyś na innym serwisie mangowym. Są tutaj dla tego że w ekipie znajdują się ich autorzy.
I to wszystko.
Mamy do Was tylko jedną prośbę: Odwiedzajcie nas często i pomóżcie tworzyć Akiba.pl – razem zbudujmy ciekawą społeczność.
Zapraszamy codziennie Zapamiętajcie www.Akiba.pl
Kurde! Czemu wszyscy wszędzie piszą "z sklepami", "z środy", "z świata", "z zbawieniem"? Wszędzie! Nawet na wikipedii! Co to, kurka wodna, za plaga? Przecież to nawet nie ułatwia wymowy, a tylko ją utrudnia! Bez sensu.
Strona główna odrzuca - za dużo informacji naciepanych na zbyt małej przestrzeni. Szaro-pomarańczowa kolorystyka - jeśli chcieliście przyciągnąć nastolatków wielbiących Naruto, może wam się udać. Ale resztę takie połączenie kolorów, imo, zmęczy.
Otworzyłem trzy newsy. Tak na chybił-trafił. Pierwszy był pisany językiem gimnazjalisty, drugi piękną angielszczyzną informował, żebym przyszedł później, trzeciego już nie chciało mi się czytać.
Mimo reklamy serwis wygląda dokładnie jak wszystkie inne - ogólny wygląd (szablon, kolorystyka), treść, całych siedmiu użytkowników, forum z jednym postem. Dokładnie nic charakterystycznego.
Poza tym strona ładuje się strasznie wolno.
Źle wam nie życzę, ale przyszłości też nie wróżę.
Jeśli Ci się kojarzy to z samym naruto to proszę bardzo nie takie zamierzenia były ale każdy ma własne odczucia. Serwis raczkuje powoli. Nikt nie oczekuje pompy na dzień dobry ale każdy się stara jak może.
Nie rozumiem wspomnianego przez Ciebie Sir_Ace "drugi piękną angielszczyzną" z czym problem.
Hmm wolny loading?
Sprawdzimy i dokonamy optymalizacji. Strona dużo nie waży właśnie po to aby szybko się ładowała.
Pozdrawiam
Nie starałem się dopiec, tylko opisałem odczucia.
Z tym drugim newsem -wchodzę w http://www.akiba.pl/pantsu-pl-aktualizacja-asortymentu/ i widzę
Nothing Found
There are currently no posts in this section, please check back again later.
Po reklamie myślałem że coś nowego a tu lipa. Strona strasznie muli, wygląd i treść strony nie zachwyca.
Jak zwykle popełniono typowy błąd. Na początek powinno się spytać małej grupy ludzi co się podoba a co nie, dodatkowo zapełnić stronę czymś dobrym za nim się ją przedstawi szerszej publice. Mam szczerze dość ludzi którzy reklamują strony które praktycznie nie są dokończone i doszlifowane. Przez takie niedbalstwo ludzie wchodzą raz i potem nie wracają.
Ja wiem że twórca strony może uważać ze jest super itd. ale tak nie jest.
A teraz powracam do rutyny. "Daje wam hmmm. rok, potem strona upadnie"
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2010-08-26 19:48:17)
Wiesz co Zgrzyt nie rozumiem gdzie ktoś napisał że jest super?
Strona ma odpowiedni target będzie utrzymywana długi czas i o tym zapewniam To są Wasze odczucia proszę bardzo i śmiało.
Krytyka nie boli ważne aby sensowna.
My wnioski wyciągniemy i zmienimy co jest potrzebne.
Tutaj mają być newsy których brakuje gdzie indziej 0 mega hiper itd grafiki bo to jest zbędne liczy się treść.
Do tego recenzje gadżetów i figurek oraz stworzenie społeczności z kręgu ludzi którzy się tym interesują.
Jak ktoś nie ma życzenia nie musi wracać na portal choć zapraszamy aby zobaczyć z biegiem czasu zmiany.
Dzięki Sir_Ace za zauważony błąd.
Pozdro
Niestety, Zgrzyt ma rację. Wyskakujecie ze stronką "masa newsów, recenzji itp.", a tu lipa. Nawet nie chodzi o wygląd... Ta strona wymaga masy pracy, przede wszystkim częstych i rzeczowych aktualizacji. Mówisz, że stona ma odpowiedni target.. czyli? Fanów m&a czy Twoich znajomych? Wybacz zgryźliwość, lecz sami do tego prowokujecie. No i jakie to newsy oferujecie, których gdzieś indziej brakuje? Wiadomo, że będą przepisywane z angielskojęzycznych serwisów . Ja nie mam nic przeciwko, bo język polski jest mi najbliższy. Tylko pokażcie coś, nim zaczniecie się chwalić, bo nie jeden "portal" z wielkimi zamiarami padał szybciej niż Gołota z Lewis'em.
Witać że tutaj wszyscy mają taki sam zapał jak inni ale do stawiania krzyżyka nad wszystkim.
Sorry za moją zgryźliwość ale jak ktoś uważa że potrafi lepiej niech zrobi konkurencję.
Wyskakujemy masa newsów jasne ale kto powiedział że portal będzie zarzucony od razu tysiącem wiadomości na starcie nie na tym to polega.
Recenzje są pisane żeby były na poziomie wymagają czasu.
Po to portal powstał aby każdy się wypowiedział na ten temat. Po to wprowadza się zmiany i rozwija projekt aby był coraz lepszy.
Niestety Krakowa od razu nie zbudowano.
Zgoda jak wielu są newsy z zagranicznych portali ale są i będą też wiadomości od wydawnictw dotyczące polskiego rynku czy wiadomości prosto z Japonii [ten język nie każdy zna] jest wiele osób które chętnie dowiedzą się czegoś nowego.
To ma być portal informacyjny i po raz olejny mówię tu nie będzie wypasionej grafiki [ma być skromnie i prosto ]
Target to ludzie w różnym wieku nie od razu dla starych wyjadaczy ale też dla młodych i średnio wtajemniczonych. Dla żadnych znajomych ta opinia była nie ujmę tego jaka [zbędna bardziej]
Niech inni padają. My się nie poddajemy [ale widać słowa, słowami a czyny, czynami] Czas pokaże a inni niech obserwują.
Pozdrawiam
----------------
Żeby ciągle nie pisać nowych postów:
Dublować nie stworzyć alternatywę tak.
Jakoś nie widać w wielu miejscach takich newsów jakich oczekują różni ludzie.
A tu znajdziesz informacje których nie widzę na żądnym innym serwisie ani portalu.
Do tego masz portal który robi recenzje figurek i gadżetów? Nie
Po to też powstała Akiba.pl
Ostatnio edytowany przez uzumaki174 (2010-08-27 11:21:26)
Układ paneli oraz ogólny wygląd strony skojarzył mi się z http://animan.com.pl
Ostatnio edytowany przez Wolfram (2010-08-27 10:11:10)
Wiesz, właśnie opisałeś acepa - prosty layout, dużo newsów pisanych przez ludzi. Skoro tak, to po co dublować coś, co funkcjonuje już od lat? Wybacz, ale ja naprawdę nie widzę w tym sensu.
Ja czekam na rozwój wydarzeń, bo koncepcja strony jest nawet fajnie przemyślana (faktycznie, mało jest stron w polsce zrobionych w taki sposób, w jaki ma być robiona akiba), tylko łapcie od razu jakichś ambitnych ludzi do pracy nad stroną, nie bierzcie każdego, kto z pozoru sprawia wrażenie "oblatanego", bo skończycie jak amatorzy. Mówię z doświadczenia (tak, robienia stron też, ale wszędzie tak jest, nieważne jaka to dziedzina). Krytykę na razie olać, bo krytykę się olewa z reguły (krytykę subiektywną, nie krytykę konstruktywną). Róbcie szybko i pokażcie, że strona naprawdę ciśnie do przodu i szybko się rozwija, bo tak to marne będą szanse. Z downloadu najlepiej zrezygnujcie całkowicie. Albo jedno albo drugie. Znajdźcie kogoś od języka polskiego i smykałki do redagowania, bo pisać może każdy, ale potem trzeba to ładnie obrobić.
Dawajcie właśnie dużo newsów niepowielanych. Dużo ludzi zna sankaku complex, jednak jest po angielsku i można co bardziej wyszukane tłumaczyć na polski. Jak to ma być portal, to musicie się wyrobić z 10-20 artykułami na dzień, przynajmniej. Niestety.
Wnoszę, że pomysł jest w kontekscie heroicznym, czyli że strona za parę miesięcy-lat ma być wodzącym portalem informacyjnym o wszystkim z Kraju Kwitnącej Wiśni oraz o wszystkim z tego kraju poza tym krajem? Tak więc te rady wam się przydadzą.
Daję wam marne szanse, bo tylko niewielkiemu odsetkowi się udaje do tego dobrnąć, lecz nie ukrywam, że byłbym stałym czytelnikiem akiby i chętnie bym tę stronę zobaczył jako przewodni portal informacyjny w Polsce.
Layout polecam zmienić chociaż trochę na mniej mangowy wygląd i mniej mangowych ryjów na stronie głównej, bo właśnie ostro przypomina sankaku, ino wasze bardziej kolorowe.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2010-08-27 16:06:43)
Kiedyś Zarathustra wspomniał że by osiągnąć sukces wystarczy zżynać z sankaku tylko że wszytko przetłumaczyć na PL. I z tym się zgodzę. Kwestie wiarygodności newsów przemilczę. uzumaki174 jeśli chcesz osiągnąć szybki sukces mas już przepis.
Wyskakujemy masa newsów jasne ale kto powiedział że portal będzie zarzucony od razu tysiącem wiadomości na starcie nie na tym to polega.
Recenzje są pisane żeby były na poziomie wymagają czasu.
Chyba nie wypowiedziałem się jasno.
Dla mnie błędem jest prezentowanie praktycznie pustego portalu. Tłumaczenie w stylu "ale dopiero go otwarto" jest niedorzeczne.
Na początek trzeba było go zapełnić recenzjami a artykułami na poziomie<nie mówię tu o jakiejś dużej liczbie>, tuż przed otwarciem dodać 3-4 strony wiadomości obejmujących 2 lub 3 tygodnie wstecz. Nowy użytkownik wchodząc widzi że na stronie COŚ jest, że strona mimo że dopiero się rozwija już ma czym się chwalić, ta tak lipa kilka wiadomości które gimnazjalista może wystrugać. Mówisz "Niestety Krakowa od razu nie zbudowano.", jednak do dopiero co budowanego domu nikt się nie wprowadza.
Co do wyglądu, główne zastrzeżenia to
- wygląd strony przypomina jak już wspomniano min. sankaku czy animan.com.pl
- Niepotrzebne panele boczne takie jak : Wiadomości, Ostatnio zarejestrowani, Galeria, Genshiken-blog, Pantsu.pl – figurki, anime, gadżety, Online.
- W tle CHYBA jest postać z Black Rock Shooter, chyba bo wygląda to jak skrawki jakieś tapety z kwadracikami X_X ma co to komu? Taki jasny odcień szarości jak góry dajcie na tło i będzie estetyczniej.
- Kolorystyka ujdzie, ważne ze nie wali po oczach jaskrawymi kolorami. Jednak są ludzie którzy zarzucą nawiązanie do Naruto lub uznają to za monotonne.
- Mam wrażenie że wygląd strony zaakceptowało parę twoich kumpli mówiąc tylko "ujdzie, może być, spoko"
Dodatkowo strona ma tendencje do mulenia się.
Co zabawne był ostatnio temat, gdzie ktoś kto chce ruszyć z ambitnym projektem strony pytał co taka strona miała by zwierać itd. Było tam wiele uwag i propozycji które powinni sobie wziąć do serca twórcy tron o tematyce anime&manga <podłą bym link ale nie mogę znaleźć>