#21 2009-08-24 22:34:53

jinjej
Użytkownik
Skąd: チェンストホヴァ
Dołączył: 2004-11-12

Odp: Kącik kulinarny ANSI

Zapiekanka warzywna: -> Poprawione Isao

Sugerowane składniki: "WERSJA BEZMIĘSNA"

- natka pietruszki, koperek, pieprz (do wyboru do koloru), sól lub zamiast soli Vegeta
- w zależności od rozmiaru zapiekanki stosowana ilość masła
- ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, papryka, kapusta (do wyboru do koloru)
_________________________________

                                        "WERSJA Z"

- boczek, cielęcina, karkówka lub biodrówka (ilość i jakość zależna od gustu)

Przygotowanie:

- warzywa i mięso pokroić w plasterki, grubość plastrów determinuje czas przygotowania potrawy;
- pokrojone składniki układać do woli warstwami, nie zapominając o przyprawieniu pietruszką, koperkiem, pieprzem i solą/Vegetą oraz dodaniu masła;
- można przygotować tą zapiekankę w naczyniu żaroodpornym, temperaturę należy ustawić jak najwyższą i czekać aż całość się ładnie zarumieni, zmięknie i puści soki lub w wersji biwakowej żeliwnym naczyniu stosowanym do "pieczonek" na ognisku; wtedy naczynie należy porządnie wysmarować masłem, następnie umieścić warstwę foli aluminiowej a na foli wierzchnie, najgrubsze liście kapuściane; wersja ogniskowa jest najlepsza, tylko żeby jej nie spalić należy wcześniej z grubych polan drewnianych przygotować żar.

Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-08-25 07:56:19)


日本はきれいなです. 日本女の子にも..

Offline

#22 2009-08-24 22:38:09

Isao
Użytkownik
Skąd: Poznań
Dołączył: 2005-12-27

Odp: Kącik kulinarny ANSI

jinjej napisał:

Zapiekanka ważywna:

Ja przepraszam, ale to tak strasznie kole w oczy... baka

Offline

#23 2009-08-24 23:01:36

Bankaii
Użytkownik
Dołączył: 2006-02-15

Odp: Kącik kulinarny ANSI

Nareszcie  jakiś ciekawy temat, coś dla mnie;)
hehe to ja może się wypowiem oczkod

Zrazy wieprzowe: na 5 porcji
Wieprzowina myszka 0,5 kg
Cebula 1 sztuk ok. 100g
Boczek około 100g
Ogórek Kwaszony około 100g
Maka pszenna
woda, olej,
sól, pieprz


Umyć mięso podzielić na 5 kawałków wzdłuż mięśni, rozbić dość cienko, posypać pieprzem i solą
Boczek pokroić w paski centymetrowe, ogórek tak samo, cebulkę w pół księżyce
wymieszać razem.
zrobić 5 porcji nałożyć na mięso, zawinąć jak się nie trzyma to obwiązać biała nitka, obtoczyć w przesianej mące.
potem na rozgrzanym oleju obsmażyć do zrumienienia wręcz ściemnienia mięsa
potem podlać i dusić kolo 30 minut podlewając woda oczkod jak odparuje sos.
następnie doprawić wywar i zagęścić zawiesina wody i maki

Do tego najlepsze są pyzy lub kasza


Kurczak na ostro oczkod ten kto jad wie o co biega ;P

Kurczak na 5 porcji
kurczak 500g
Papryka ostra torebka
sol pieprz
jajko
cebula 2 sztuki duże
bułka tarta
Olej dużo

Kurczaka umyć, następnie pokroić w paski 2x1 cm włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, papryka ostra(cała torebka)
następnie posiekać drobno cebulkę i wrzucić do miski z kurczakiem wymieszać odstawić na 20 minut. wbić jajko wymieszać. Następnie dodać bułkę tarta do miski i wymieszać.
na patelnie wlać olej dużo i potem mięso usmażyć.
Smacznego życzę

Offline

#24 2009-08-24 23:48:28

Zjadacz
Użytkownik
Skąd: Głogów
Dołączył: 2006-04-10

Odp: Kącik kulinarny ANSI

Prince_Vegeta napisał:

Piernik z Marchwi

Składniki:
1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 2 szklanki przesianej mąki, 3 całe jaja, 5 średnich marchewek startych na dużych oczkach, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 20 dag rodzynek.

Jak przyrządzić?
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei olej, mąkę, proszek, przyprawy i kakao. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodajemy startą marchewkę i namoczone
rodzynki i wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę prostokątną. Piec 75 min w temp. 200-220 stopni.

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu, nie chwaląc się - mi wychodzi za każdym razem ;P

Sprawdzone - ciasto pycha, ale przesadziłeś mocno z czasem pieczenia. U mnie było dobre po trzydziestu minutach w 180 stopniach.


"Skazany na zajebistość"

Offline

#25 2009-08-25 03:46:27

Prince_Vegeta
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Dołączył: 2005-11-06

Odp: Kącik kulinarny ANSI

Może być xD

Ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy się upiekło, i nie odmierzam czasu na zegarku, tylko na oko oczkod
I często też nie dodaję rodzynek.

Faktycznie trochę z czasem przesadziłem, jeśli się wyjmie szybciej, to ciasto bardziej "mokre" jest.
Jeśli ktoś woli słodsze, to można zrobić lukier z cukru pudru.

W dodatku, to takie ciasto, które nie schnie na 2 dnień (nawet jest lepsze, niż za raz po zrobieniu)

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2009-08-26 16:36:09)


Oczami Fana Blog ;]

Offline

#26 2010-08-24 12:57:42

mbell
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: Kącik kulinarny ANSI

Ostatnio nastały zmiany w naszym domowym menu. Żona gotuje teraz w/g 5 przemian ( chiński system ) tzn do potrawy dodaje się określone składniki w/g ściśle określonej kolejności. Z nowych potraw proponuję Pilaw w/g 5 przemian:

Pilaw w/g 5 przemian:

3 szklanki wody - zagotować
Do gotującej sie wody dodajemy :
- 1 szklana kaszy gryczanej - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej  - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy  - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- mała łyżeczka soli   - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- trochę soku z cytryny - wycisnąć, zamieszać
Zmniejszyć ogień i gotować aż woda zejdzie poniżej poziomu kaszy
Wtedy wyłączyć ogień i zostawić garnek aż kasza wchłonie resztę wody.
Gotowe

Potrawa niezwykle pożywna i energetyczna
Zaleca się jeść ją rano , na śniadanie.

pozdrawiam
mbell


gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

Offline

#27 2010-08-24 19:36:49

DUDi
Użytkownik
Dołączył: 2006-06-01

Odp: Kącik kulinarny ANSI

mbell napisał:

Ostatnio nastały zmiany w naszym domowym menu. Żona gotuje teraz w/g 5 przemian ( chiński system ) tzn do potrawy dodaje się określone składniki w/g ściśle określonej kolejności. Z nowych potraw proponuję Pilaw w/g 5 przemian:

Pilaw w/g 5 przemian:

3 szklanki wody - zagotować
Do gotującej sie wody dodajemy :
- 1 szklana kaszy gryczanej - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej  - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy  - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- mała łyżeczka soli   - dodać i zamieszać
odczekać 2 minuty
- trochę soku z cytryny - wycisnąć, zamieszać
Zmniejszyć ogień i gotować aż woda zejdzie poniżej poziomu kaszy
Wtedy wyłączyć ogień i zostawić garnek aż kasza wchłonie resztę wody.
Gotowe

Potrawa niezwykle pożywna i energetyczna
Zaleca się jeść ją rano , na śniadanie.

pozdrawiam
mbell

Wszystko fajnie, ale zapomniałeś napisać kiedy dodaje się mięso. smile

Offline

#28 2010-08-24 20:12:45

mbell
Użytkownik
Skąd: Warszawa
Dołączył: przed 2004-07-25

Odp: Kącik kulinarny ANSI

oj dudi dudi, zawsze możesz zagryźć kiełbaską.


gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2025