Nie jesteś zalogowany.
HAHAHAHAHAHA prawie posikałem się ze śmiechu xD w Chinach ludzie pracują 6 dni w tygodniu po 12 godzin aby mieć co do gęby wsadzić xD dzieci w Hongkongu zdychają na ulicach xD a oni chcą ratować psy i koty xD bo te są źle traktowane przed śmiercią.
z tego, co się zdążyłam zorientować
Chodzi właśnie o to, skąd to wszystko wiesz. Zwykły Polak jest w tej materii ciemny i łyknie wszystko, co mu zieloni powiedzą. A wcale nie muszą mówić prawdy. To tak jakby całą wiedzę o polskiej polityce brać jedynie z Wyborczej albo Rzepy i co chwila pisać "z tego, co się zdążyłam zorientować". IMO masz tyle samo racji co ta Niemka, wedle której wszyscy zabijamy konie - opieracie się na podobnych źródłach.
Sprzeciw wymaga poświeceń i a taka petycja to lipa bo obrońcy zwierząt siedzą i tylko udają zajebistych bo się podpisali i pomagają.
Zostało już to tu powiedziane, ch*j was obchodzi co się dzieje w Chinach jak burdel macie za oknem. Wspomóżcie schroniska, niemających pieniędzy na pasze hodowców, znowelizujcie prawo itd. O wtedy możemy mówić o proteście i poprawie bo siedzenie w domu i złożenie durnego nic wnoszącego podpisu jest jedynie zwykłym "pierd**eniem" a nie pomaganiem czy protestem.
Z drugiej strony niech wszyscy EkoTeroryści pojadą do Chin protestować! Ciekawe jak długą będzie im zależeć na zwierzątkach po pobycie w obozie pracy.
Chodzi właśnie o to, skąd to wszystko wiesz. Zwykły Polak jest w tej materii ciemny i łyknie wszystko, co mu zieloni powiedzą. A wcale nie muszą mówić prawdy. To tak jakby całą wiedzę o polskiej polityce brać jedynie z Wyborczej albo Rzepy i co chwila pisać "z tego, co się zdążyłam zorientować". IMO masz tyle samo racji co ta Niemka, wedle której wszyscy zabijamy konie - opieracie się na podobnych źródłach.
Wiesz co, jeśli widzę film (a widziałam takowy, linka podawać nie będę, bo nie chce mi się tego szukać), gdzie pokazane jest, jak w chińskiej restauracji wchodzą na kuchnię z kamerą, kucharz po kolei gotuje, nacina, smaży żywe ryby i podaje się je żywe na talerzu, a potem kamera przechodzi do sali jadalnej, gdzie są stoliki, kelner podaje i ludzie jedzą żywe ryby i jeszcze tłumaczą do kamery, że bardzo lubią tą restaurację i że właśnie przez podawanie żywych, przyrządzonych zwierząt jest ona tak popularna, to uwierz mi - żadna PETA, wyborcza czy rzepa nie musi mi mówić, że coś z tymi ludźmi jest nie tak, skoro tak normalnie to odbierają. Sama do tego dojdę.
Ty dulowaty userze!
Sir_Ace napisał:Chodzi właśnie o to, skąd to wszystko wiesz. Zwykły Polak jest w tej materii ciemny i łyknie wszystko, co mu zieloni powiedzą. A wcale nie muszą mówić prawdy. To tak jakby całą wiedzę o polskiej polityce brać jedynie z Wyborczej albo Rzepy i co chwila pisać "z tego, co się zdążyłam zorientować". IMO masz tyle samo racji co ta Niemka, wedle której wszyscy zabijamy konie - opieracie się na podobnych źródłach.
Wiesz co, jeśli widzę film (a widziałam takowy, linka podawać nie będę, bo nie chce mi się tego szukać), gdzie pokazane jest, jak w chińskiej restauracji wchodzą na kuchnię z kamerą, kucharz po kolei gotuje, nacina, smaży żywe ryby i podaje się je żywe na talerzu, a potem kamera przechodzi do sali jadalnej, gdzie są stoliki, kelner podaje i ludzie jedzą żywe ryby i jeszcze tłumaczą do kamery, że bardzo lubią tą restaurację i że właśnie przez podawanie żywych, przyrządzonych zwierząt jest ona tak popularna, to uwierz mi - żadna PETA, wyborcza czy rzepa nie musi mi mówić, że coś z tymi ludźmi jest nie tak, skoro tak normalnie to odbierają. Sama do tego dojdę.
Lulz, aż się uśmiechnąłem. A w naszej ukochanej Japonii to niby tak nie jest? Co by nie być gołosłownym w książce Igi Rutkowskiej "W Kawagoe" jest opisane jak ośmiornica zacisnęła swoje macki na języku autorki ku uciesze obserwujących ją Japończyków. Ależ ta Japonia jest barbarzyńska, my biali, cywilizowani ludzie powinniśmy ich oświecić. Poza tym, z jakiej racji twój system wartości czy upodobania kulinarne mają być lepsze od cudzych, w tym przypadku azjatyckich? Masz jakąś legitymizację do tego by kogoś oceniać?
To nie jest kwestia moich upodobań kulinarnych (tu żeś wyjechał, naprawdę...) czy nawet systemu wartości. Jednak systemem nerwowym tego typu ssaki od nas się nie różnią, to jest ogromny ból, w dodatku kompletnie niepotrzebny.
Ty dulowaty userze!
Ale przecież tak się dokładnie robi, także w Polsce, a przypadki zabijania w taki sposób, w jaki to pokazujesz, są wyjątkami, także w Chinach. To wbrew pozorom nie jest tak zacofany kraj, jak się to najwyraźniej większości świata wydaje, naprawdę.
Kapitalistyczna maszyna propagandowa działa. "Cywilizowany" zachód patrzy z góry na Chiny, a one rozwijają się w zastraszającym tempie (i nic dziwnego, żaden świr nie powstrzyma budowy drogi bo objawiło mu się jakieś zwierzę, rozwiązywanie kwestii własnościowych przy prowadzeniu kanalizacji kablowej pewnie też jest znacznie łatwiejsze).
Szaman w tamtych kręgach ma wielki autorytet, więc losowo wybrana kobieta, mająca niby w sobie zło nieczyste, jest od razu traktowana jak wiedźma, co skutkuje spaleniem na stosie . Ogień jest symbolem oczyszczenia duszy ze złej siły. Totalna paranoja.
Każda kultura przez to przechodzi (zmień słowo "szaman" na "ksiądz"). Fakt że u nas tak nie ma nie znaczy że taki stan będzie trwał wiecznie. Historia bywa przewrotna i sytuacja może się niespodziewanie odmienić.
Wypowiadającym się tu ekologom i innym ideowcom sugeruję troszkę dystansu do mediów i polecam bardziej samodzielne wyciąganie wniosków. I na podsumowanie:
A ja mam pytanie do was, czy nic w waszych sercach się nie dzieje, gdy widzicie oczy tego psa które do was podnosi w niemym pytaniu, DLACZEGO!!!!!
Nie lubię takich obrazków, ale jeszcze bardziej nie lubię gdy ktoś próbuję za ich pomocą wywołać u mnie określoną reakcje. Tak, to się nazywa PROPAGANDA i jest to druga po polityce rzecz którą się brzydzę (i myślę że jest znacznie groźniejsza od przemocy). A jeśli chcesz świata bez bólu i cierpienia to polecam żyletki.
Ostatnio edytowany przez m_jay (2010-08-24 18:42:09)
coellus dokładnie, bo tłuszcz jest jeszcze ciepły i ładnie oddziela się ze skórą, wystarczy trochę popolować aby to wiedzieć.
Sir_Ace tu właśnie chodzi o to żeby nawet tą siekierką walnęli, aby pies czy kot nie czuł bólu, nie kosztuje to nic, i nikt tu nie mówi o zaprzestaniu jedzenia psów i kotów, sam bym spróbował, ale nie mam serca żadnego bezdomnego burka zabić.
Ja sam tej petycji nie podpiszę, bo wiem, że chinczyków to nic nie obchodzi, eko-organizacje to w chinach terroryści.
A ja mam pytanie do was, czy nic w waszych sercach się nie dzieje, gdy widzicie oczy tego psa które do was podnosi w niemym pytaniu, DLACZEGO!!!!!
W moim sercu na szczęście nic się nie dzieje i dalej prawidło pompuje krew xD
Za to myślę sobie "cóż masz pecha" + wiem żę te nieme pytanie sobie ubzdurałeś, no chyba że jesteś Dr. Dolittle
Co do tej żywej ośmiornicy, podlono taka świeża jeszcze ruszającą się jest dobra nawet bez specjalnych dodatków, kurde spróbował bym.
(...) sam bym spróbował, ale nie mam serca żadnego bezdomnego burka zabić.
To jest piękna metaliczność konsumenta xD ja nie zabijam ja tylko zjadam a to że tworze popyt na zabijanie nie jest już ważne.
Tak, ale czy to, aż taki problem, ogłuszyć, zabić szybko, a nie męczyć przez wiele godzin, bez skóry można żyć wiele godzin, można nawet to przeżyć. Tu nie chodzi, że zabić nie potrafię, bo już zabijałem na wsi świnie, pomagałem robić z niej kiełbasę, ale zawsze mnie uczono, żeby skracać cierpienia, żeby zwierze nie cierpiała, tak ja ty nie chcesz cierpieć. A co do pomagania zwierzętom w Polsce, to mam na swoim koncie, wiele ptaków z połamanymi skrzydłami, gołębie z obwiązanymi łapkami sznurkiem i żyłką, i wychowanie 6 nowo narodzonych szczeniaków które znalazłem w śmietniku w reklamówce.
P.S. u mnie na osiedlu sadysta jest traktowany jak pedofil
Ostatnio edytowany przez ksenoform (2010-08-24 18:39:54)
To nie jest kwestia moich upodobań kulinarnych (tu żeś wyjechał, naprawdę...) czy nawet systemu wartości. Jednak systemem nerwowym tego typu ssaki od nas się nie różnią, to jest ogromny ból, w dodatku kompletnie niepotrzebny.
A ryby? Ryby można? Ssaki są lepsze od ryb? Nie żebym jakoś szczególnie popierał takie działania, zwyczajnie nie mam ochoty, żeby inne narodowości mówiły mi jak mam żyć, z tego też powodu nie potępiam i nie wtykam nosa w nie swoje sprawy.
Tzn. że Chińczyk bestialsko maltretujący psa jest okej, a Polak bestialsko maltretujący konia już nie, bo jest tej samej narodowości co ty?
Ty dulowaty userze!
Tzn. że Chińczyk bestialsko maltretujący psa jest okej, a Polak bestialsko maltretujący konia już nie, bo jest tej samej narodowości co ty?
Z punktu widzenia Chińczyka nie robi nic złego, z mojego punktu widzenia robi coś złego. Z punktu widzenia muzułmanina zakładając mini podpisujesz na siebie wyrok, a karą jest ukamieniowanie. Nie chcę, żeby muzułmanie kamieniowali u mnie w kraju kobiety za ubieranie mini, nie chcę też, żeby nam mówili, że my tak mamy robić. Tym bardziej, że lubię mini i byłoby mi przykro.
Ten podpis, to jak głos w wyborach prezydenckich na Janusza Korwin-Mikkego (tylko że petycji nikt nie kontroluje, a ma po prostu w dupie). Więc nie żadna forma sprzeciwu, tylko strata czasu.
Coellus - tak, wiem, kiedyś też widziałem filmik, jak do chińskich restauracji pouciskane w klatkach trafiały koty i psy i też mnie to ruszyło za serce. Założę się, że właśnie tym teraz się kierujesz, pisząc swoje poglądy. Trzeba jednak zdać sobie sprawę, że nie wszędzie tak się dzieje, a w Chinach też żyją normalni ludzie. Te nagrania to właśnie przypadki, bo ktoś zauważył, że akurat w danej restauracji tak ktoś robi, to nagrał to i nagłosnił, że jest tak wszędzie. Bzdura.
A kijkiem w łeb też boli, więc na dobrą sprawę powinni wszystko robić po uśpieniu zwierzyny.
Niedawno, jak jeszcze mój piesio żył, byłem z nim na spacerze i jakiś gościu przechodząc obok mnie zapytał, czy nie chciałbym sprzedać mu psa, bo otwiera budkę z fast foodem i pomyślał sobie, że będzie robił mięso z psa do hamburgerów. :D Może żart, może serio, koleś miał trochę banię, więc pewnie lęgło mu się w głowie. Z jednej strony dziwnie się jednak poczułem. W końcu to mój pies był.
Ja bym zjadł psa i kota. Jak każde inne mięso. Ale tylko wtedy, jakby mi ktoś nie powiedział, co to za mięso, spróbowałbym i by mi posmakowało. Bo wiadomo, pies i kot jednak utarł się za zwierzę domowe i żyje się z tymi zwierzętami, więc troszkę ciężej by to każdemu, kto żył z jakimś zwierzęciem przyszło.
Matka kupiła królika u gościa na wsi i gość na jej oczach go zabijał. Ciult i już. Biedna nie mogła patrzeć na mięso przez miesiąc.
Powtórzę po poprzednikach. TO SĄ WYJĄTKI. Człowiek z reguły ma uczucia, a żyjemy w takich społecznościach i takiej cywilizacji, gdzie zwierzęta wciąż nam towarzyszą w sposób życiowy a nie konsumpcyjny i z reguły nikt ci tak okrutnie tego nie zrobi, bo pewnie sam nie lubi słuchać pisków i skamleń zwierzęcia, które cierpi. Sadyści albo ktoś, kto nie lubi zwierząt tak zrobi.
PS: Ryba nie ma mózgu i ryba to pływające warzywko. Nie przeszkadza mi to, że na żywca ją podają. Skoro to komuś smakuje...
Chociaż może myślę tak dlatego, że całe dzieciństwo obserwowałem u babci na wsi, jak się zabija ryby, patroszy i skrobie z łusek.
Wiecie, jaka to fajna zabawa, gdy głowa ryby leży odcięta, nerwy jeszcze działają i możesz się palcem pobawić jej okiem?
xDDDDDDDDDDDDd
EDIT: Ryby i głowonogi to nie ssaki. Tak btw. Jak będą jedli owady, to też wam będzie żal? Mucha i małe dziecko, które ją złapie i odrywa noga po nodze z odwłoku. Nikt nie zapyta, czy to ją boli, tylko się uśmiechnie i powie dziecku, żeby dał se spokój, albo mu nawet pozwoli dokończyć.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2010-08-24 18:58:17)
Wiecie, jaka to fajna zabawa, gdy głowa ryby leży odcięta, nerwy jeszcze działają i możesz się palcem pobawić jej okiem?
xDDDDDDDDDDDDd
Ja zawsze lubiłem skakać po pęcherzu pławnym. Wtedy tak fajnie strzelał .
Ostatnio edytowany przez Krzyżu (2010-08-24 19:02:40)
Ten podpis, to jak głos w wyborach prezydenckich na Janusza Korwin-Mikkego (tylko że petycji nikt nie kontroluje, a ma po prostu w dupie). Więc nie żadna forma sprzeciwu, tylko strata czasu.
Czy ja wiem? Na tej samej zasadzie działa Amnesty International i rzadko, bo rzadko, ale zdarza się, że kogoś ratują.
Ty dulowaty userze!
Hatake napisał:Wiecie, jaka to fajna zabawa, gdy głowa ryby leży odcięta, nerwy jeszcze działają i możesz się palcem pobawić jej okiem?
xDDDDDDDDDDDDdJa zawsze lubiłem skakać po pęcherzu pławnym. Wtedy tak fajnie strzelał
.
Hehe, to ja z kolei je przebijałem igłą.
Hatake napisał:Ten podpis, to jak głos w wyborach prezydenckich na Janusza Korwin-Mikkego (tylko że petycji nikt nie kontroluje, a ma po prostu w dupie). Więc nie żadna forma sprzeciwu, tylko strata czasu.
Czy ja wiem? Na tej samej zasadzie działa Amnesty International i rzadko, bo rzadko, ale zdarza się, że kogoś ratują.
Rzadko też się zdarza, że Korwin cudem ma więcej głosów niż w granicach błędu statystycznego.
Hatatke od kiedy ryba nie ma mózgu??? Spałeś na biologi??
A co do cierpień zwierząt... Wystarczy przerwać rdzeń kręgowy przy samej czaszce i już nic nie czujesz... To według mnie najbardziej humanitarne uśmiercenie zwierzęcia. Nie potrzeba żadnych zastrzyków (jak to niektórzy pisali)....
A tak na marginesie :/ chciałbym zobaczyć wszystkich tych którzy są przeciwni tej petycji jak są obdzierani żywcem ze skóry...
A ja chciałbym zobaczyć, jak wszyscy przeciwnicy krzyża smażą się w piekle, i co z tego?
Poza tym chyba nikt nie pisze, że obdzieranie żywcem jest cacy. Ludzie buntują się, kiedy 'obeznani ludzie' twierdzą, że to norma i robią tak w całych Chinach.
coellus, jak pamiętam, dałaś link z powodu filmiku, a nie petycji. Na dodatek nie pasował do tamtego topiku czy dyskusji.
shakkin przynajmniej zaznaczył, biorąc jako główny punkt petycję, że zawiera drastyczny film. Temat zostanie, bo widzę, że dyskusja się rozwinęła.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA