#21 2010-06-15 23:56:59

Saeroth
Użytkownik

Odp: Linux pomoc

DiamondBack napisał:

Swoją opinię mam po najnowszym gentoo.  Non stop problemy z głupim montowaniem pendrajów, problemy z napędami i programami oczkod i kompilacje nawet na najnowszych maszynach trwają baaaardzo długo. Zwłaszcza kompilacja offica

Rozwaliłeś mnie ;]]]] Wybrałeś dystrybucje która jest przeznaczona dla bardziej zaawansowanych, gdzie instalacja oprogramowania opiera się głownie o kompilacje źródeł z portów, większość konf się przez pliki tekstowe a następnie narzekasz że w "Linuksie" trzeba kompilować ale sam wybrałeś Gentoo które własnie się o to opiera, sam składasz sobie dystrybucje, nie podoba Ci się długi czas kompilacji OO ? emerge openoffice-bin i masz po kilku minutach binarke

To tak jakby narzekać na puzzle ze nie są ułożone i samemu trzeba to robić smile_big innymi słowy z motyką na słonce ;]

#22 2010-06-16 00:00:23

iruel89
Użytkownik

Kompilacja, konsola,  zależności i inne pierdoły są dla "Entuzjastów" ...Jeśli mamy Ubuntu czy inny "user frendly" system wszystko co robisz to w synaptiku odznaczasz programy jakie chcesz a z konsoli taki użytek co z cmd pod windowsem pod XP-kiem.... to zdanie raczej dotyczy 90% użytkowników którym Firefox, kadu, openoffce i smplayer do szczęścia w zupełności wystarczy, a bynajmniej mi wystarcza

Nie trzeba jakiejś mistycznej wiedzy do obsługi konsoli ale GUI jest jednak dużo bardziej przyjazny

Ostatnio edytowany przez iruel89 (2010-06-16 00:38:32)

#23 2010-06-16 00:03:50

shakkin
Użytkownik

Konsola się przydaje i to w wielu przypadkach. Nie musisz być programistą aby jej poprawnie używać. smile_big

#24 2010-06-16 00:38:03

DiamondBack
Użytkownik

Saeroth napisał:

Rozwaliłeś mnie ;]]]] Wybrałeś dystrybucje która jest przeznaczona dla bardziej zaawansowanych, gdzie instalacja oprogramowania opiera się głownie o kompilacje źródeł z portów, większość konf się przez pliki tekstowe a następnie narzekasz że w "Linuksie" trzeba kompilować ale sam wybrałeś Gentoo które własnie się o to opiera, sam składasz sobie dystrybucje, nie podoba Ci się długi czas kompilacji OO ? emerge openoffice-bin i masz po kilku minutach binarke

To tak jakby narzekać na puzzle ze nie są ułożone i samemu trzeba to robić smile_big innymi słowy z motyką na słonce ;]

Linux to linux. Co z tego, że można wybrać ubuntu skoro on nie będzie tak wydajny jak dobrze obsłużony gentoo? A poza tym twoje argumenty są niczym w konfrontacji z samym faktem, że taka kompilacja jest konieczna w linuxie a w Windowsie po prostu NIE ISTNIEJE. Najbardziej user friendly linux nie będzie tak "friendli" jak Windows. Dlatego 90% systemów to właśnie majkroszity. Najlepsze jest to, że wszelkie systemowe wojny zaczynają fanatycy linuxa. A po tak dobrym systemie jak win7 pierwszy raz jestem gotów zapłacić za oryginalną wersję mimo, że i Lin'a lubię oczkod

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#25 2010-06-16 00:55:36

Saeroth
Użytkownik

DiamondBack napisał:
Saeroth napisał:

Linux to linux. Co z tego, że można wybrać ubuntu skoro on nie będzie tak wydajny jak dobrze obsłużony gentoo? A poza tym twoje argumenty są niczym w konfrontacji z samym faktem, że taka kompilacja jest konieczna w linuxie a w Windowsie po prostu NIE ISTNIEJE. Najbardziej user friendly linux nie będzie tak "friendli" jak Windows. Dlatego 90% systemów to właśnie majkroszity. Najlepsze jest to, że wszelkie systemowe wojny zaczynają fanatycy linuxa. A po tak dobrym systemie jak win7 pierwszy raz jestem gotów zapłacić za oryginalną wersję mimo, że i Lin'a lubię oczkod

Nie będzie taki wydajny ? Czasy gdy kompilacja dawana duży wzrost wydajności dawno mineły, binarne pakiety są kompilowane tak aby dać jak najwieksza optymalizacje, nowe gcc pozwala na załączanie flag tak aby były używane gdy są obsługiwane przez dany procesor, aktualnie są takie komputery że wypieszczenie flag własnych da ci ile ? 1-5fpsów więcej i będziesz mieć nie 300fpsów a 305 smile_big yhym

W windowsnie kompilacja nie istnieje ? o rany to jak powstają programy ? jak powstał sam windows ? a wiem ! czary mary :d serio, W dystrybucjach masz repozytoria w nich programy znajdziesz tam wszystko co zaspokoi 99% użytkowników, sam już nie pamiętam kiedy ostani raz coś potrzebowałem skompilować a no tak, parę lat temu jak używałem gentoo smile_big

Nie będzie ? dla mnie łatwiej posługiwać się Linem niż windowsem po prostu nie potrafię się w nim odnaleść tak jakby bez ręki, a dlaczego jest go aż tyle ? reklama ogromny marketking/ od zawsze kupując komputer dostawałeś windowsa, w szkołach tylko 1 system, ale zaczyna się to powoli zmieniać/każdy coś lubi każdemu jest lepiej w innym środowisku, dla ciebie win dla mnie lin ;]

" Najlepsze jest to, że wszelkie systemowe wojny zaczynają fanatycy linuxa. A po tak dobrym systemie jak win7 pierwszy raz jestem gotów zapłacić za oryginalną wersję mimo, że i Lin'a lubię oczkod" - rozwaliłeś mnie po raz 2, w tym temacie nikt nie wspominał o o tym jaki to win jest be jaki lin mega i od wrotnie aż sam  wyleciałeś z:

"Albo sprawdź taki system jak Windows. Wszystko zawsze działa, do wszystkiego masz stery, openoffice, masz pewność, że nic nie musisz kilka dni kompilować a i nie będziesz miał obaw, że po takiej kompilacji/aktualizacji przestanie coś ci działać. Nie będziesz też musiał co kilka miesięcy reinstalować systemu, bo z dnia na dzień okazuje się, że świeży system jest już niewspieraną skamieliną " - o i co ? coś się nie trzyma kupy w tym co powiedziałeś , To ty "fanatyk windowsowy" zaczołeś wojnę ;]

Ostatnio edytowany przez Saeroth (2010-06-16 01:02:31)

#26 2010-06-16 01:02:33

DiamondBack
Użytkownik

Ty to powinieneś ziółka pić a nie palić.

#27 2010-06-16 01:04:03

DUDi
Użytkownik

DiamondBack napisał:

Linux to linux. Co z tego, że można wybrać ubuntu skoro on nie będzie tak wydajny jak dobrze obsłużony gentoo?

nie będzie tak wydajny [roftl]

DiamondBack napisał:

A poza tym twoje argumenty są niczym w konfrontacji z samym faktem, że taka kompilacja jest konieczna w linuxie a w Windowsie po prostu NIE ISTNIEJE.

kompilacja jest konieczna [roftl]

DiamondBack napisał:

Najbardziej user friendly linux nie będzie tak "friendli" jak Windows.

nie będzie tak "friendli" [roftl]

Od razu widać, że doskonale się na tym znasz i wiesz, o czym piszesz. [roftl]

Napiszę krótko: You made my day. smile_lol

#28 2010-06-16 01:46:47

DiamondBack
Użytkownik

DUDi napisał:

Fakt w sumie ciężko jest wymagać od Linuksa jakiejkolwiek wydajności w czym innym jak w zastosowaniach serwerowych.

DUDi napisał:

No tak dalej upierasz się, że można brać się za ubuntu? Dlaczego nie od razu mandriva?

DUDi napisał:

Nie będzie.

DUDi napisał:

Tak tak. Serio brakuje jeszcze tu argumentu, że Win jest dziurawy a Linux już nie.
Dlaczego 95% ludzi korzystających na co dzień z Lina ma na dysku również zainstalowanego Windowsa? Dodam tylko, że w drugą stronę proporcja jest odwrotna.
Z mojej strony koniec dyskusji, bo jej poziom schodzi do waszego poziomu, bo wyśmiewać czyjeś argumenty nie dając totalnie nic zamian to byle troll potrafi.

#29 2010-06-16 08:31:47

Saeroth
Użytkownik

DiamondBack napisał:
DUDi napisał:

Fakt w sumie ciężko jest wymagać od Linuksa jakiejkolwiek wydajności w czym innym jak w zastosowaniach serwerowych.

DUDi napisał:

No tak dalej upierasz się, że można brać się za ubuntu? Dlaczego nie od razu mandriva?

DUDi napisał:

Nie będzie.

DUDi napisał:

Tak tak. Serio brakuje jeszcze tu argumentu, że Win jest dziurawy a Linux już nie.
Dlaczego 95% ludzi korzystających na co dzień z Lina ma na dysku również zainstalowanego Windowsa? Dodam tylko, że w drugą stronę proporcja jest odwrotna.
Z mojej strony koniec dyskusji, bo jej poziom schodzi do waszego poziomu, bo wyśmiewać czyjeś argumenty nie dając totalnie nic zamian to byle troll potrafi.

Tylko widzisz... to ty cały czas trolujesz ;] wyskoczyłeś że to użytkownicy lina zaczynają wojnę a ty to sam ja zacząłeś - ach ta hipokryzja ;]

Co z tego że ktoś upiera się na ubuntu a nie na mandrive ? co to ma w ogóle na celu ?

"Dlaczego 95% ludzi korzystających na co dzień z Lina ma na dysku również zainstalowanego Windowsa? Dodam tylko, że w drugą stronę proporcja jest odwrotna." - zniszczyłeś mnie po raz 3 :D :D :D masz jakieś dane ? statystyki ? wszystko wyciągnięte z palca ? a jak by inaczej :D

Masz tu benchmarka Ubuntu vs win 7 - http://www.phoronix.com/scan.php?page=a … art1&num=1 - oj i kolejna Twoja "teoria" padła :/
I już kończ bo się ośmieszasz cały czas ;]

Ostatnio edytowany przez Saeroth (2010-06-16 08:38:24)

#30 2010-06-16 14:02:18

Marcin_S
Użytkownik

A kto do diabła każe ci używać Gentoo? Systemu wyłącznie dla zaawansowanych użytkowników? Jak nie jesteś zaawansowany i nie chcesz grzebać w systemie, nie używasz takiego czegoś.

Jakilinux.org: "Gentoo to pozycja wyłącznie dla zaawansowanych, chcących dogłębnie poznać system. W przeciwieństwie do innych tu opisywanych dystrybucji, ta nie opiera się o binarne pakiety, lecz posiada system zarządzania, ściągania, kompilacji i instalacji pakietów ze źródeł zwany Portage."

#31 2010-06-16 19:49:44

m_jay
Użytkownik

DiamondBack napisał:

Swoją opinię mam po najnowszym gentoo.  Non stop problemy z głupim montowaniem pendrajów, problemy z napędami i programami oczkod i kompilacje nawet na najnowszych maszynach trwają baaaardzo długo. Zwłaszcza kompilacja offica

Nie ma to jak formułować opinie na podstawie czegoś czego do końca nie rozumiesz :-). Na siłę układasz klocki i masz pretensję że kiepsko pasują.

DiamondBack napisał:

Linux to linux. Co z tego, że można wybrać ubuntu skoro on nie będzie tak wydajny jak dobrze obsłużony gentoo?

Że niby posiadasz dobrze obsłużone gentoo ;-). W kontekście poprzedniego cytatu szczerze wątpie.

DiamondBack napisał:

Dlaczego 95% ludzi korzystających na co dzień z Lina ma na dysku również zainstalowanego Windowsa?

No właśnie, dlaczego? Przyzwyczajenie? Preferencje? Co to ma do rzeczy?

DiamondBack napisał:

Kurde wypowiadasz się publicznie w sprawach o których  masz najwyraźniej blade pojęcie, więc nie miej pretensji do ludzi którzy ci to wytykają.

I tak na zakończenie przeczytany gdzieś w internecie tekst który bardzo lubię i często powtarzam w takich sytuacjach (mam nadzieję że nikt się nie obrazi): "Intuicyjne jest tylko sranie. Wszystkiego innego trzeba się nauczyć"

WoodenJesus.png

#32 2010-06-16 21:59:00

DiamondBack
Użytkownik

Tylko widzisz... to ty cały czas trolujesz ;] wyskoczyłeś że to użytkownicy lina zaczynają wojnę a ty to sam ja zacząłeś - ach ta hipokryzja ;]

Ja zacząłem, bo napisałem o windowsie w temacie dla linuxa. Cała moja hipokryzja.

"Dlaczego 95% ludzi korzystających na co dzień z Lina ma na dysku również zainstalowanego Windowsa? Dodam tylko, że w drugą stronę proporcja jest odwrotna." - zniszczyłeś mnie po raz 3 smile_big smile_big smile_big masz jakieś dane ? statystyki ? wszystko wyciągnięte z palca ? a jak by inaczej smile_big

Oczywiście, że to wymyślone "na oko" statystyki, bo przecież nie będę każdy swój post bibliografią poprzedzał. Co nie zmienia faktu, że userzy Lina to margines

Masz tu benchmarka Ubuntu vs win 7 - http://www.phoronix.com/scan.php?page=a … &num=1 - oj i kolejna Twoja "teoria" padła :/

O coś tam znalazłeś. Długo szukałeś? A wiesz, że ten jeden przykład który jest tylko wyjątek? Sam grałem w wiele gier na linuxie i ŻADNA nie chodziła lepiej jak na windowsie (czy na ubuntu czy gentoo)

A kto do diabła każe ci używać Gentoo? Systemu wyłącznie dla zaawansowanych użytkowników? Jak nie jesteś zaawansowany i nie chcesz grzebać w systemie, nie używasz takiego czegoś.

Do tego gentoo odnosiłem się do swojego kolegi który siedzi na linie od zawsze. I mimo to, że on jest "zaawansowanym użytkownikiem" nie uchroniło go przed tymi problemami. A to, ze on może sobie to naprawic nie zmienia faktu, że te problemy u niego występują.

Kurde wypowiadasz się publicznie w sprawach o których  masz najwyraźniej blade pojęcie, więc nie miej pretensji do ludzi którzy ci to wytykają.

Tu raczej chodzi o to, że mnie źle zrozumiano. A po ataku w tym poscie
http://animesub.info/forum/viewtopic.ph … 26#p328926
poleciały kolejne i to nie ja zacząłem wojnę jezor

#33 2010-06-17 00:13:53

Saeroth
Użytkownik

DiamondBack napisał:

Ja zacząłem, bo napisałem o windowsie w temacie dla linuxa. Cała moja hipokryzja.

"Dlaczego 95% ludzi korzystających na co dzień z Lina ma na dysku również zainstalowanego Windowsa? Dodam tylko, że w drugą stronę proporcja jest odwrotna." - zniszczyłeś mnie po raz 3 smile_big smile_big smile_big masz jakieś dane ? statystyki ? wszystko wyciągnięte z palca ? a jak by inaczej smile_big

Oczywiście, że to wymyślone "na oko" statystyki, bo przecież nie będę każdy swój post bibliografią poprzedzał. Co nie zmienia faktu, że userzy Lina to margines

Masz tu benchmarka Ubuntu vs win 7 - http://www.phoronix.com/scan.php?page=a … &num=1 - oj i kolejna Twoja "teoria" padła :/

O coś tam znalazłeś. Długo szukałeś? A wiesz, że ten jeden przykład który jest tylko wyjątek? Sam grałem w wiele gier na linuxie i ŻADNA nie chodziła lepiej jak na windowsie (czy na ubuntu czy gentoo)

Do tego gentoo odnosiłem się do swojego kolegi który siedzi na linie od zawsze. I mimo to, że on jest "zaawansowanym użytkownikiem" nie uchroniło go przed tymi problemami. A to, ze on może sobie to naprawic nie zmienia faktu, że te problemy u niego występują.

Tu raczej chodzi o to, że mnie źle zrozumiano. A po ataku w tym poscie
http://animesub.info/forum/viewtopic.ph … 26#p328926
poleciały kolejne i to nie ja zacząłem wojnę jezor

Nie, nie dla tego zaczołeś że napisałeś o windowśnie w temacie dla Linuksa, tylko w jaki sposób to napisałeś:

"o sprawdź taki system jak Windows. Wszystko zawsze działa, do wszystkiego masz stery, openoffice, masz pewność, że nic nie musisz kilka dni kompilować a i nie będziesz miał obaw, że po takiej kompilacji/aktualizacji przestanie coś ci działać. Nie będziesz też musiał co kilka miesięcy reinstalować systemu, bo z dnia na dzień okazuje się, że świeży system jest już niewspieraną skamieliną " - troll i zapoczenie wojny jak nic

Słuchaj, jak rzucasz jakieś liczby procenty to miej chociaż jakiekolwiek argumenty w postaci badań a nie że sobie wymyślasz z nie wiadomo skąd skoro mówisz że 95% ludzi którzy korzystaja z lina dodadkowo windowsa to prosze o linka do takowych badań jeśli ich nie podasz (co nie zrobisz jako troll ;]) to sam się pogrążysz co już wcześniej zrobiłeś ;]

Nie, długo tej strony nie szukałem, bo często do niej zaglądasz, i w jakie gierki grałeś ? natywne czy przez wine ? cóż pokazałem ci link do bencharków ale pewnie jesteś z tych co "nikt nam nie udowodni że czarne jest czarne a białe jest białe"

Ach i teraz zaczynasz bo kolega mówił tamto i tamo :d to tyś pewnie Linuksa widział tylko z nazwy smile_big

#34 2010-06-17 00:54:08

DiamondBack
Użytkownik

Nie kolega mówił to i tamto tylko sam widzę. Jest moim współlokatorem od roku i z jego kompa również korzystam.
Zaczynasz się w swoim jadzie dławić i walisz już nader częste orty oczkod

#35 2010-06-17 00:56:17

iruel89
Użytkownik

Mam czasami wrażenie że linuksowcy są jak świadkowie jochowi.... nic na siłę, jeśli ktoś nie chce poświecić tego tygodnia na ubuntu i zobaczyć jak to jest po tej złej stronie jego sprawa, to że coś jest inne nie oznaczy że gorsze... ale też i nie wszystkie braki da się przeskoczyć...choć wine niektóre pomaga obejść

#36 2010-06-17 07:14:03

Saeroth
Użytkownik

DiamondBack napisał:

Nie kolega mówił to i tamto tylko sam widzę. Jest moim współlokatorem od roku i z jego kompa również korzystam.
Zaczynasz się w swoim jadzie dławić i walisz już nader częste orty oczkod

jeśli się wraca po paru piwach to nie ma się czasem siły by dokładnie pisać

iruel89 napisał:

Mam czasami wrażenie że linuksowcy są jak świadkowie jochowi.... nic na siłę, jeśli ktoś nie chce poświecić tego tygodnia na ubuntu i zobaczyć jak to jest po tej złej stronie jego sprawa, to że coś jest inne nie oznaczy że gorsze... ale też i nie wszystkie braki da się przeskoczyć...choć wine niektóre pomaga obejść

Nie chodzi o to co kto uważa za lepsze/gorsze bo każdy ma swoje wyrobione zdanie i i tak człowieka nie przekonasz nawet jak ten głupoty wygaduje, jedynie chodzi o sam fakt że temat był poświęcony pewnemu problemowi do czasu aż DiamondBack wyskoczył nie wiadomo po co i na co z agresywnymi hasełkami w ogóle nie związanymi z tematem a później zaprzecza się ze nie tak wcale nie było ;]

To tak jak by ktoś w temacie związanym wyłącznie z problemem około windowsowym wyskoczył ze on jest tak a taki niech zainstaluje linuksa i nie bedzie problemu oraz że to windowsowcy zaczynają wojnę ;]

#37 2010-06-17 07:38:13

DUDi
Użytkownik

Skończcie już, bo to do niczego nie prowadzi, a oryginalny temat wątku został wyczerpany dawno temu.

Stopka forum

© Animesub.info 2025