Nie jesteś zalogowany.
Takie nawet nawet te logo na Euro. Myślałem, że będzie gorzej
Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...
Mi to się w ogóle nie kojarzy z Polską i Ukrainą, gdzie jakaś kosa lub butelka, ewentualnie samochód bez kół?
Mi to się w ogóle nie kojarzy z Polską i Ukrainą, gdzie jakaś kosa lub butelka, ewentualnie samochód bez kół?
Widły i flaszka
No, no, wszystko fajnie, tylko dlaczego nasze barwy są na odwrót?
Drobne pomyłki zawsze się zdarzają.
Czy dobrze mi się wydaje, że ten stadion: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Miejski_w_Poznaniu nie będzie taki fajny jak ten http://pl.wikipedia.org/wiki/Donbas_Arena ??
No, no, wszystko fajnie, tylko dlaczego nasze barwy są na odwrót?
a orzełek jest czerwony na białym tle czy biały na czerwonym w naszym godle?
Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...
Przecież wszystko dobrze jest... kolorki kwiatków odpowiadają kolorystyce godła/herbu.
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/23549/euro2012_ … fa470.jpeg
Flagi nikt nie przekrecil jak widac, a logo... to jednak tylko logo, ma pasowac kolorystycznie i kojarzyc sie z naszym krajem.
Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!
Kolory kwiatów były wzorowane na kolorystyce flag
No i przecież są...
nasz kwiatek powinien być na zewnątrz biały, a w środku czerwony.
A niby kto tak zadecydował? A może to kwiatek Ukrainy ma odwrotnie kolory?
Imo ważniejsze tutaj były względy wizualne niż głupia kolejność, którą można różnie interpretować.
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/23549/euro2012_ … fa470.jpeg
Flagi nikt nie przekrecil jak widac, a logo... to jednak tylko logo, ma pasowac kolorystycznie i kojarzyc sie z naszym krajem.
A czy to jest oficjalne logo, o które się rozchodzi?
Krzyżu napisał:Kolory kwiatów były wzorowane na kolorystyce flag
No i przecież są...
nasz kwiatek powinien być na zewnątrz biały, a w środku czerwony.
A niby kto tak zadecydował? A może to kwiatek Ukrainy ma odwrotnie kolory?
Imo ważniejsze tutaj były względy wizualne niż głupia kolejność, którą można różnie interpretować.
Cóż, dla mnie kolejność barw to nie jest głupota czy tam jakaś błahostka. Gdyby te kwiatki niczego nie symbolizowały, to barwy latałyby mi koło tyłka.
Ostatnio edytowany przez Krzyżu (2009-12-14 18:16:47)
No patrz, a logo to też nie tak błahostka, tylko bardzo ważna rzecz. Byle człowiek z ulicy tego nie robił i na pewno było konsultowane z różnymi osobami (psychologami, specami od marketingu i uj wie z kim).
I nadal mi nie odpowiedziałeś, dlaczego kolejność od zewnątrz, a nie od wewnątrz?
I nadal mi nie odpowiedziałeś, dlaczego kolejność od zewnątrz, a nie od wewnątrz?
Udzielę Ci najbardziej oczywistej odpowiedzi: Bo po prostu tak jest prawidłowo.
Ci, co interesują się tak zwanym "Ultrasem", wiedzą, że odpowiednie rozmieszczenie barw to sprawa kluczowa i nie ma miejsca na gadanie typu: "Ej, obróćmy barwy, bo tak jest ładniej".
Aha, właśnie, nikt mi nie wmówi, że w sytuacji, gdyby nie było u nas Euro, a taki kwiatek w takich barwach pojawił się np. na osiedlowym bloku, to od razu by się kojarzył z Polską. Wiadomo, jaki kraj pierwszy przychodzi na myśl przy takim ustawieniu barw.
Z resztą, nie tylko mi przeszkadza ułożenie barw. Wystarczy 5 min. na różnych stronkach/forach i można się zorientować, że jest sporo osób, które uważają, że barwy powinny być na odwrót.
Cytując:
Barwy na kwiatku przedstawione są prawidłowo. W układzie kolistym tak właśnie należy pokazać polskie barwy: biel otoczona czerwienią tak właśnie, jak na herbie, gdzie na czerwonej tarczy osadzone jest białe godło. Wyjściem do układu barw jest zawsze herb a nie flaga. Flaga jest wtórna w stosunku do herbu i to ona odtwarza układ jego barw. Przy fladze poziomej przyjęta jest zasada heraldyczna: barwa godła na górze, barwa tarczy na dole. W układzie kolistym: barwa godła w centrum, barwa tarczy wokół.
Poza tym odwrotnie lipnie wygląda.
Pomijając fakt, że kwiaty bardziej kojarzą się z Holandią, to logo nie jest takie złe. Chociaż to wcześniejsze i tak bardziej mi się podobało.
Ostatnio edytowany przez misjurg (2009-12-14 20:07:37)
Cytując:
Barwy na kwiatku przedstawione są prawidłowo. W układzie kolistym tak właśnie należy pokazać polskie barwy: biel otoczona czerwienią tak właśnie, jak na herbie, gdzie na czerwonej tarczy osadzone jest białe godło. Wyjściem do układu barw jest zawsze herb a nie flaga. Flaga jest wtórna w stosunku do herbu i to ona odtwarza układ jego barw. Przy fladze poziomej przyjęta jest zasada heraldyczna: barwa godła na górze, barwa tarczy na dole. W układzie kolistym: barwa godła w centrum, barwa tarczy wokół.
Poza tym odwrotnie lipnie wygląda.
Pomijając fakt, że kwiaty bardziej kojarzą się z Holandią, to logo nie jest takie złe. Chociaż to wcześniejsze i tak bardziej mi się podobało.
Jeżeli punktem odniesienia jest godło/herb, to tak, zgadza się, taka powinna być kolejność barw, ale sprawa ma się inaczej, jeśli punktem odniesienia jest flaga narodowa. Z tego, co mi wiadomo, to twórca wzorował się na flagach.
Tak teraz patrze jeszcze raz na te logo i się zastanawiam, co kwiatki mają do polskiej i ukraińskiej kultury/historii?
Ostatnio edytowany przez Krzyżu (2009-12-14 20:15:30)
Na oficjalnej stronie UEFA, nic nie ma o wzorowaniu się na flagach.
The logo takes its visual lead from 'wycinanka', the traditional art of paper cutting practised in rural areas of Poland and Ukraine, as a tribute to the fauna and flora of the region.
EURO bloom
The 'bloom' logo has a flower representing each of the co-host nations and a central ball symbolising the emotion and passion of the competition, while the stem denotes the structural aspect of the competition, UEFA and European football. Nature has inspired other features of the visual identity, with woodland green, sun yellow, aqua blue, sky blue and blackberry purple being the crucial tones of the palette of colours to figure in official tournament branding.
Czy dobrze mi się wydaje, że ten stadion: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Miejski_w_Poznaniu nie będzie taki fajny jak ten http://pl.wikipedia.org/wiki/Donbas_Arena ??
Nie wiem czy zauważyłeś, ale one nawet podobne nie są Oo
Zupełnie dwie odmienne koncepcja jak i projekty...
Poza tym ten poznański obecnie jest w przebudowie bo hmm coś plany się pozmieniały etc. i trza było wyburzać gotową już trybunę.
(To tak jakby położyć świeży asfalt na odcinku 100km, a tydzień później go rwać bo trza wymienić wodociąg, ech... polska)
To tak jakby położyć świeży asfalt na odcinku 100km, a tydzień później go rwać bo trza wymienić wodociąg, ech... polska
To bardzo optymistyczna wersja, bo potrafią jeszcze kilka razy go zedrzeć .
Mistrzostwa już się rozpoczęły, więc czas zacząć typować. Więc jak, za kim stoi ansi?
Moje drużyny w tym roku raczej nie zaszaleją, ale i tak im kibicuję - Włochom i Urugwajowi. O ile Włosi znikną gdzieś na 1/8 finału, o tyle Urugwaj może nie wyjść z grupy :/
BTW: Komentatorzy ze Szpakiem na czele odmieniali słowo "Meksykanin" na chyba dziesięć różnych sposobów - niestety, ani razu poprawnie.
"Skazany na zajebistość"