#1 2010-05-31 11:03:35

Pisak
Użytkownik

Poszukuję tytułu książki fantasy.

Byłem niedawno w Empiku i zaczłąłem sobie czytać pewne fantasy, ale do teraz tytułu sobie nie mogę przypomnieć.
Był to bestseller we Włoszech chyba.
Była to książka o dziewczynie (chyba 17 lat), która była złodziejem, jeśli chodzi o imię to będzie trudno, bo zawsze zapominam szybko imiona, ale nazywała się coś jak Dohne, coś na D. Na początku okradła jakąś szlachecka rodzinę, a przedstawiona była jako cień. Po całej sprawie poszła do jakiejś gospody lub sklepu, gdzie był jakiś gnom, u którego chciała sprzedać swoje łupy. Znali się oni od jakiegoś czasu, ponieważ owy gnom, był mistrzem trucizn, a nasza główna bohaterka też była dobra w tych sprawach. Gdy sprzedała swoje zdobycze udała się do swojej groty poza miastem.
Teraz była mowa o jej przeszłości. Gdy miała z 6 lat, mieszkała z rodzicami. Była umówiona ze swoją grupką przyjaciół na połów ryb, ale musiała pomagać w domu swojej matce, która była ostra w stosunku do niej. Gdy wrócił ojciec, który był raczej dobroduszny i bardziej kochany przez naszą bohaterkę niż jej matka, pozwolił jej po obiedzie pójść do swoich przyjaciół. Był tam chłopak, który się jej podobał, jakaś jej przyjaciółka, jacyś bliźniacy i przywódca grupy, który nazywał się jakoś na G(Gonor - sam nie wiem), z którym miała trochę na pienku. Poszli na ryby i podzielili się na grupy. Nasza bohaterka była w team'ie z jej przyjaciółką i jej "ukochanym". Dosyć nie wyszły im połowy w porównaniu do ich przywódcy, więc nasza bohaterka musiała posprzątać wędki. Kiedy je odkładała, znalazła ciało węża, które się dobrze zachowało. Jej hobby było zbieranie właśnie różnych tego typu rzeczy, więc go zabrała i poszła się pochwalić swoim przyjaciołom. Ich przywódca zarządał sobie, ze względu na jego wygraną w połowach, żeby ona mu dała tego węża. Dziewczyna wiedziała, że on się nie interesuje tego typu rzeczami, więc wiedziała, że chciał jej zrobić na złość, więc się nie zgodziła. Wtedy doszło do bójki, a później do nieumyślnego zabójstwa ze strony naszej bohaterki. Tutaj kończą się jej wspomnienia.
Przechodzimy do teraźniejszości, gdzie spotyka swojego starego znajomego. Nazywał się jakoś na J.
Dowiadujemy się, że nasza bohaterka była szkolona na zabójczynie przez swojego mistrza.Teraz jej mistrz już nie żyję, ale kiedyś własnie ten jej stary znajomy został zmuszony przez jej mistrza do służenia mu. Była to pewna litość w stosunku do chłopca, ponieważ miał go zabić za próbę rabunku na nim, ale go oszczędził.
Stary znajomy proponuje jej jakiś większy rabunek na zlecenie i tutaj mi telefon dzwoni, i jestem zmuszony opuścić Empik.

Zapomniałem tytułu, a może ktoś czytał i mi pomoże.

Pisak.png

#2 2010-05-31 13:22:58

Heliar
Użytkownik

Odp: Poszukuję tytułu książki fantasy.

Na pewno chodzi ci o trylogię Wojen Świata Wynurzonego. Bardzo dobra opowieść.

http://www.wojnyswiatawynurzonego.videograf.pl/

#3 2010-05-31 13:25:52

Pisak
Użytkownik

Odp: Poszukuję tytułu książki fantasy.

Bardzo Ci dziękuję, Heliar. Też mi się spodobało, w najbliższym czasie planuję wypożyczyć I tom.
Jeszcze raz dzięki i temat można zamknąć =]

Pisak.png

Stopka forum

© Animesub.info 2025