Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
ostatnio sie zastanawialem czy cybermozgi z GITS'a ofkoz maja jakiekolwiek chlodzenie biorac pod uwage ze nie mam szczegolowych danych
nie moge nic powiedziec ale wydaje mi sie ze ze cieplo wytwarzane moze byc spore .I jestem ciekaw jakie macie opinie co do technologi chlodzenia jesli takowe istnieje
Wiatrak raczej odpada
myslalem o chlodzeniu ciecza chodzonej przeplywem przez cialo ale to wtedy jedynie ludzie z wieksza iloscia cyber implantow mogli by sobie na to pozwolic ( albo nawet pelne cyborgi )
ale co jesli w walce cyborg traci konczyny np nogi musialby wtedy istniec obieg awaryjny ale wtedy proces chlodzenia nie by by tak wydajny ( krotszy przeplyw - mniej wydalanego ciepla)
Jestem ciekaw czy macie jakies pomysly.
zdaje sobie sprawe ze temat jest glupi ale chodzilo mi to po glowie
Zapewne w ich rdzeniach kręgowych znajduje się ciekły Azot, który pozwala utzrymać stałą ciepłotę ciała...
ROTFL
Tłumaczenia są jak kobiety. Wierne nie są piękne, a piękne nie są wierne.
Fakt, ten temat to LOL (albo "baju-baju będziem w raju" - jak kto woli) ale IMHO w takiej zajefajnej przyszłości, lub jak kto woli w świecie GITS cybermózgi mogą być wykonane w technologii która nie wytwarza nadmiaru ciepła Nic się nie grzeje - nie ma problemu z chłodzeniem
Imperare sibi maximum est imperium
Bralem azot pod uwage tak samo rozmyslalem nad technologia nie wytwarzajaca ciepla ale wydaje mi sie to nie mozliwe ( technologia nie jest az tak rozwinieta jak by sie to moglo zdawac - oczywiscie cybermozg i implanty sa daleko wysuniete do przodu ale to praktycznie wszystko )
nie jestem ekspertem w tych sprawach ale mam wrazenie ze raczej zawsze bedzie problem ciepla - oczywiscie moze maja cos co emituje mniej ciepla ale dzieki temu moga zwiekszyc moze obliczeniowa i problem ciepla wraca ponownie
Bardziej mnie zastanawia dostarczenie energii do cybermózgów na dłuższą skalę. Owszem człowiek sam produkuje prąd, ale nie na taką skalę. No i ciekawe co się stanie jak cybermózg się zawiesi ?
A co do chłodzenia to imho nie nagrzewa się aż tak bardzo, by było potrzebne wymyślne chłodzenie. Chłodzenie może się odbywać na zasadzie różnicy ciśnień (patrz lodówka).
By sie zawieszal jakby mial jakies oprogramowanie M$ :]
Ale co wtedy? Reset?
Albo trzeba by zainstalować trzy wiadome klawisze w ciele
Swoją drogą już widzę niebieski ekran w oczach posiadacz cybermózgu
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Generalnie było w Gits coś w stylu zawieszenia sie cybermózgu, więc to możliwe. Co do chłodzenia, cholera ich wie. Tak jak w Terminatorze. Tam też musiało być chłodzenie.
Co do energi, raczej coś w stylu terminatora, czyli bateria o mocy elektrowni jądrowej.
Super, temat z przed 5 lat...
Rozwiązaniem wszystkich tych problemów prawdopodobnie może być nadprzewodnictwo w temp pokojowej:
- nic się nie grzeje, brak oporu, nie ma strat energii, a co za tym idzie zapotrzebowanie na nią spadło by o jakieś 60%.
Nick na ANSI: bobek784v2
bobek784 prościej zastosować nano-bramki ilość energii potrzebnej do zasilenia tego jest równa 0[no prawie ponieważ dane niejako są zasilaniem, ale to wartości rzędu elektronów], a mamy to już dziś, w GITS'ie tylko zwiększyli skalę integracji.
Strony 1