#1001 2010-04-10 20:37:09

_KiRA
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

Chyba każdy wie jak działa ten imageboard i jaki humor tam panuje, więc jeżeli tam wszedłeś i się oburzyłeś to wyłącznie twoja wina.

Dostałem link od kumpla to wszedłem. A nie siedzę tam nałogowo - no chyba że szukam jakiś gore obrazków z kawaii dziewuszkami to wejdę raz na pół roku.

I każde karaoke w napisach wydanych w tym tygodniu musi być czarno białe? Serio nie przesadzajmy.

Bez przesady.

Mnie inne serwisy mało obchodzą. Osobiście jestem przeciw, bo to dla mnie żaden cios. Żadnej z tych osób nie znałem, mało mnie interesowały. Jedyne co czuję, to współczucie dla rodzin, a to dla mnie za mało, żeby bawić się w wyrażanie żałoby za innych. Poza tym idąc dalej w trym trybie, czerń i biel powinny gościć bez przerwy, choćby z powodu dzieci codziennie umierających z głodu.

Na papieża też zmieniliście laya. Była inna żałoba to też zmieniliście jak pamiętam. Tak więc i tu powinno się zmienić. A cios powinien być choćby ze względu na szacunek do tych osób (lubić ich nie trzeba, ale szacunek powinno się okazać). Jakby amerykańcom Obamę zastrzelili to by się srali jeszcze bardziej niż Polacy, a i III wojna światowa murowana. No i Q nie parabolizuj. Taki przypadek\wypadek jak dzisiejszy jest PIERWSZYM na świecie. Innych nie było i prędko nie będzie (no chyba że ktoś przypuści zamach, ale to inna bajka).

Żeby nie było, że nagle stałem się jakimś zatwardziałym patriotą czy coś. Po prostu należy się szacunek i tyle (do wojskowych zawsze).  No i co najmniej jedna osoba z listy pochodzi z mojego rejonu, a tą osobę znałem pośrednio, nie osobiście, ale pośrednio.

To niech mi pan kumaty nieignorant wyjaśni jakie to grube ryby z rządu zginęły pod Smoleńskiem?

Aurius, nie prowokuj, bo wrzuci opublikowaną listę, a to tu nie jest potrzebne

Taki miałem zamiar. Ale i w TV/Radiu non stop o tym trąbią, więc to nie problem.

#1002 2010-04-10 20:38:56

Zjadacz
Użytkownik

ufix sama napisał:

Co takiego? Zapierdzielał człowiek 5 lat, zdobył zawód, który naprawdę wymaga wiedzy i umiejętności i co? Gówno. Nie ma pracy. A jeśli już, za psie pieniądze, bo po co komu ludzie z wykształceniem znający się na rzeczy, jak można zatrudnić ćwoka, który spierdzieli robotę.

I to wina kraju? To kraj ma ci tę pracę zapewnić? Bodzio, konkurencję w napisach popierasz, ale w gospodarce nie lubisz?

ufix sama napisał:

Ja się tam nie użalam, wyjechałem za granicę, tam mnie docenili.

No dobra, ale co ma kraj do tego, nie rozumiem? To tak jakby oskarżać budynek poczty, że cię pani Krysia w okienku po chamsku obsłużyła. Zachód jest zawsze fajny, bo tam wszystko jest super, ładnie płacą i jest świetny socjal. Ale to nie potrwa długo, socjalizm już się sam wykańcza, szczególnie w Niemczech i Francji.

ufix sama napisał:

Zarobki w Polsce są wschodnie, ceny zachodnie.

To dlaczego Niemcy wpadają do nas na zakupy? Dobry link do bloga jednego z najmądrzejszych ludzi, jakich znam - poczytaj sobie.

ufix sama napisał:

Dziękuję, postoję. Ilu z was stać na wakacje? Na nowy mebel, sprzęt, komputer czy coś tam jeszcze, ale przy tym i nie popadanie w długi (raty są formą długu)?

Z nas? Pewnie mało, bo tu są w większości licealiści i studenci, ale taka klasa średnia od czasu do czasu może sobie pozwolić na fajne rzeczy. Moi znajomi po budowlance i mechanice wyciągają po dwóch latach pracy ponad trzy kafle na łebka, więc chyba nie jest źle.

ufix sama napisał:

Zobaczcie, ilu ludzi żyje na granicy ubóstwa lub może sobie pozwolić tylko na jeden posiłek dziennie?

Na pewno mniej żyje na granicy ubóstwa i więcej może sobie pozwolić na ciepłe jedzenie niż np. w "zachodniej" Francji, gdzie czarni i imigranci zaniżają statystyki.

ufix sama napisał:

Ile procent dochodu musimy w Polsce wydawać  na żywność? A ile za granicą?

Do Londynu jeżdżę co wakacje i luźno mogę stwierdzić, że Anglicy procentowo więcej płacą od nas na jedzenie. Zresztą każdy Polak na emigracji w UK ci to powie.

ufix sama napisał:

Zdajecie sobie sprawę, jak wzrosły od nowego roku ceny za wszystko, od opłat, leków po właśnie żywność? Za 10 zł w Polsce gówno kupię. Za 10 euro w Niemczech?

Poczekaj jeszcze kilka lat, aż się Niemcom i reszcie bandy znudzi dopłacanie do tej fantastycznej, uniwersalnej waluty.

ufix sama napisał:

Zresztą kto twardo stoi przy swoim, ten zapewne ma dobrze, a jest takie przysłowie: syty głodnego nie zrozumie.

Jestem biednym studentem, ale i tak cię nie rozumiem. Ale oczywiście, gdy zamiast wziąć los we własne ręce czeka się na pomoc państwa, użalając się nad sobą, to rzeczywiście może lepiej wyjechać do bardziej socjalistycznego państwa.

Podam ci przykład, dlaczego tobie się fantastycznie żyje na zachodzie - bo zachód doi przedsiębiorców. Mój szwagier ma firmę budowlaną w Niemczech. Kiedy przychodzi sezon i ma nawał roboty, nie może nająć sobie dodatkowego pracownika (mimo że pracy jest dużo, a więc kasa by wpadła), bo zjadłyby go podatki. Musiałby pokryć mu zdrowotne, wypadkowe, emerytalne, a do tego po zwolnieniu po sezonie musiałby mu jeszcze przez trzy miechy płacić pensję. Dlatego "biednym" żyje się fajnie, że system okrada "bogatych". Socjalizm promuje lenistwo, a ludzi obrotnych gnębi. Polskę też to czeka, z tego, co widzę, ale póki co podatki chyba są lepsze. Niemiecki rząd to widzi, ale pomysły reform nie przejdą, bo społeczeństwo, jak w Ameryce, przyzwyczaiło się do życia ponad stan.

"Skazany na zajebistość"

#1003 2010-04-10 21:02:22

ufix sama
Użytkownik

Zjadacz napisał:

I to wina kraju? To kraj ma ci tę pracę zapewnić? Bodzio, konkurencję w napisach popierasz, ale w gospodarce nie lubisz?

Strzeliłeś sobie w kolano. Bodzio to mój głupi brat, który został w kraju i pracuje za te grosze.

Kraj tworzą ci, którzy nim rządzą. A jak rządzą? Masz przykład reform - emerytalna, szkolnictwa... Zachód wcale nie jest fajny - też jest zgniły na różnych szczeblach. Ale tam pójde do urzędu i załatwię coś bardzo szybko, bez psucia sobie nerwów i wypełniania stosów papierków.
Ceny zachodnie - w stosunku do zarobków, nie uściśliłem, mogłeś więc źle zrozumieć, przepraszam za ten błąd.
Tak, pracownicy fizycznie wyciągają takie pieniądze kosztem zdrowia. Za to informatyk, automatyk, a nawet każdy inny dobry inżynier już niekoniecznie.
Z tym każdym Polakiem się nie zgodzę. Mam znajomych w Londynie, gdy przyjechali do Polski, stwierdzili, że to jest teraz bardzo drogo. Wyjechali zaraz po tzw. boomie na ucieczki.
W Polsce tanio było po dewaluacji... 90gr za półkilowy bochenek chleba. Tylko zarobki były wtedy średnio na poziomie - 400-500zł. Ceny energii elektrycznej? Ponad 50gr za jeden kilowat, bo dowalono opłatę za przesył. Dlaczego w Niemczech opłaca się ogrzewać dom na prąd a u nas nie? Bo on tyle nie kosztuje.
A kto czeka na pomoc państwa ten frajer i się nie doczeka.
Się nie przekonamy, ale wymienić się poglądami zawsze można - w końcu tylko krowa zdania nie zmienia. Może jak zachód upadnie, przyznam ci rację i ustawię się w kolejce w pośredniaku, gdzie opryskliwa baba powie mi, że mam czekać 3 miechy na zasiłek i pod żadnym pozorem nie pracować na czarno, bo jak się dowiedzą, to po zasiłku (sytuacja z rejonu Szczecina).

#1004 2010-04-10 21:03:10

Quithe
Użytkownik

Za JPII była tu czerń? Nie pamiętam, za górników na pewno nie było. Poza tym podkreśliłem, że to ja jestem przeciw, a mam mało do gadania w sprawie decyzji, bo to kwestia admina. Mnie naprawdę wiszą takie gesty i podobnie jest z żałobami narodowymi. Jeśli ktoś chce się łączyć w bólu, jego sprawa.
Przypomina mi się jeszcze jeden motyw odnośnie górników. Miał grać jakiś zespół, Stonesi chyba, to była wielka burza, że nie powinni, bo żałoba. Faceci się przejęli tragedią i chcieli ofiarować naprawdę pokaźną sumkę w dolarach dla rodzin, to kto taś tam zaczął fukać i tak na tym stracili, a zespół i tak zagrał ku radości fanów. Mnie samego szlag by trafił, gdyby odwołano wyczekiwany przeze mnie koncert tylko dlatego, że zginęła grupa obojętnych mi ludzi.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#1005 2010-04-10 21:07:46

ufix sama
Użytkownik

Quithe napisał:

Za JPII była tu czerń? Nie pamiętam, za górników na pewno nie było. Poza tym podkreśliłem, że to ja jestem przeciw, a mam mało do gadania w sprawie decyzji, bo to kwestia admina. Mnie naprawdę wiszą takie gesty i podobnie jest z żałobami narodowymi. Jeśli ktoś chce się łączyć w bólu, jego sprawa.
Przypomina mi się jeszcze jeden motyw odnośnie górników. Miał grać jakiś zespół, Stonesi chyba, to była wielka burza, że nie powinni, bo żałoba. Faceci się przejęli tragedią i chcieli ofiarować naprawdę pokaźną sumkę w dolarach dla rodzin, to kto taś tam zaczął fukać i tak na tym stracili, a zespół i tak zagrał ku radości fanów. Mnie samego szlag by trafił, gdyby odwołano wyczekiwany przeze mnie koncert tylko dlatego, że zginęła grupa obojętnych mi ludzi.

Bez serca. jezor Ale uważam podobnie xD To serwis z napisami, nie forum o polityce, czy wiadomości na onecie.

#1006 2010-04-10 21:13:21

Aurius
Użytkownik

_KiRA napisał:

To niech mi pan kumaty nieignorant wyjaśni jakie to grube ryby z rządu zginęły pod Smoleńskiem?

Aurius, nie prowokuj, bo wrzuci opublikowaną listę, a to tu nie jest potrzebne

Taki miałem zamiar. Ale i w TV/Radiu non stop o tym trąbią, więc to nie problem.

Tak w zasadzie to nie o to chodziło. Z rządu zginęło 3 podsekretarzy, reszta do niego nie należała.

Ilu z was stać na wakacje? Na nowy mebel, sprzęt, komputer czy coś tam jeszcze, ale przy tym i nie popadanie w długi (raty są formą długu)?

Całkiem sporo jak rozejrzę się po ulicy. Same nowe auta, w akademiku w każdym pokoju 1-2 komputery. BTW. Kupowanie na raty jest czym złym?

Ładne to są tylko zapewnienia. Zobaczcie, ilu ludzi żyje na granicy ubóstwa lub może sobie pozwolić tylko na jeden posiłek dziennie?

Chętnie się dowiem ilu ich jest. Jakieś źródło, bo jakoś nie widzę umierających z głodu na ulicach? I co do tego ma państwo polskie?

Ile procent dochodu musimy w Polsce wydawać  na żywność? A ile za granicą? Zdajecie sobie sprawę, jak wzrosły od nowego roku ceny za wszystko, od opłat, leków po właśnie żywność?

To się nazywa inflacja i to się nazywa gospodarka wolnorynkowa. Odgórnie sterowanych cen w Polsce już nie ma, wybacz.

Kraj tworzą ci, którzy nim rządzą.

I o to się wszystko rozbija. Kraj jest taki, jaki jest naród/społeczeństwo.

A z jakiej racji miałby się doczekać?

Może jak zachód upadnie, przyznam ci rację i ustawię się w kolejce w pośredniaku

Jeszcze kilka lat takiego "dobrobytu" jaki sobie zafundowali i będziesz mógł spełnić obietnicę.

#1007 2010-04-10 21:27:31

Zjadacz
Użytkownik

ufix sama napisał:

Strzeliłeś sobie w kolano. Bodzio to mój głupi brat, który został w kraju i pracuje za te grosze.

Już nie kuzyn? smile

ufix sama napisał:

Kraj tworzą ci, którzy nim rządzą.

Nie, kraj tworzą obywatele, taka jest przecież idea demokracji. Każdy ma prawo do owoców swojej pracy i nie powinien oglądać się na bandę urzędników, tylko sam sobie stworzyć miejsce pracy lub je znaleźć. Tyle że teraz panuje socjalizm, na co sami pozwalamy. Amerykański sen "od pucybuta do milionera" już nie przejdzie, bo jak staniesz na rogu ze ścierką do polerowania butów, to cię opodatkują i wlepią karę za niezarejestrowanie działalności gospodarczej. Jeśli chcemy, żeby w Polsce naprawdę było lepiej, powinniśmy w wyborach zagłosować na partię, która chce znieść interwencjonizm państwa. A żadna z partii "wielkiej czwórki" tego nie obiecuje.

ufix sama napisał:

Ale tam pójde do urzędu i załatwię coś bardzo szybko, bez psucia sobie nerwów i wypełniania stosów papierków.

Nieprawda. Obejrzyj sobie reportaż Johna Stossela po kataklizmie huraganu Cathrina, to zobaczysz, jak wygląda biurokracja najwyższej próby. Zresztą wiem doskonale, jak to wygląda także w Niemczech i Anglii, bo mój szwagier ma firmę budowlaną w Hannoverze, a brat w Londynie.

ufix sama napisał:

Z tym każdym Polakiem się nie zgodzę. Mam znajomych w Londynie, gdy przyjechali do Polski, stwierdzili, że to jest teraz bardzo drogo. Wyjechali zaraz po tzw. boomie na ucieczki.

Mój brat jest w Anglii osiem lat i monitoruje wciąż polski rynek. Miał wyjeżdżać tego lata do Australii i tam zakładać biznes, ale z powodu kryzysu wycofali wizy. Stwierdził więc, że jeśli sprawy w Anglii dalej będą iść w kierunku, w którym idą teraz, to za trzy-cztery lata wraca do Polski, chyba że mu tę wizę dadzą znowu.

ufix sama napisał:

I prawidłowo. Jak państwo ma ci pomóc, skoro samo niczego nie produkuje? Musi zabrać innym w postaci podatków, bo łatwo rozdaje się nieswoje pieniądze. Tak się nie buduje dobrobytu.

ufix sama napisał:

Może jak zachód upadnie, przyznam ci rację i ustawię się w kolejce w pośredniaku, gdzie opryskliwa baba powie mi, że mam czekać 3 miechy na zasiłek i pod żadnym pozorem nie pracować na czarno, bo jak się dowiedzą, to po zasiłku (sytuacja z rejonu Szczecina).

To nie można iść pracować na biało?

Quithe napisał:

Mnie samego szlag by trafił, gdyby odwołano wyczekiwany przeze mnie koncert tylko dlatego, że zginęła grupa obojętnych mi ludzi.

Jubileuszowy, 450. A State of Trance tak chyba zniknie.

"Skazany na zajebistość"

#1008 2010-04-10 22:09:42

Gela19
Użytkownik

Z katastrofy zrobiliście posiedzenie na temat władz i rozwoju państwa Polskiego... będzie co ma być, może będzie lepszy rząd, może będzie gorszy niż był. Tego nie wiemy. Poczekajmy i sami się przekonajmy. Większość z nas ma już prawa wyborcze ( skończone 18 lat ) więc jeśli wam nie pasuje Polska polityka, to macie szansę sami ją zmienić. Kaczyński dobrym prezydentem nie był, i władza była jaka była... Ale to co się dzieje w naszym państwie, to nie tylko wina władz ale głównie wina obywateli. Rzadko kto stara się by coś zmienić na lepsze, raczej siedzą i użalają się czekając na jakieś zmiany. A jak ma dojść do zmian skoro do urn wyborczych wrzuca głosy 1/4 część naszego społeczeństwa??!! Trzeba ruszyć tyłek, zainteresować się choć trochę polityką i dokonać słusznego wyboru - słusznego dla nas, bo wszystko się okaże w praniu jak poprowadzi wybrany przez nas rząd, NASZE państwo. W Polsce można wiele osiągnąć jeśli się naprawdę tego chce i wcale nie trzeba wyjeżdżać za granice, wystarczy mieć głowę do interesów i jakieś pojęcie w danej dziedzinie.

Osoki hi-no tsumorite tooki mukashi-ka-na.

#1009 2010-04-10 22:20:32

Heliar
Użytkownik

++++++++++ ++++++++++ ++++++++++ ++++++++++ ++++++++++
++++++++++ ++++++++++ ++++++++++ ++++++++++ +++++++

Za 97 duszyczek i koniec durnych dyskusji.

Ostatnio edytowany przez Heliar (2010-04-10 22:24:56)

#1010 2010-04-10 22:56:55

_KiRA
Użytkownik

Quithe napisał:

Może nie czerń, ale jak dobrze pamiętam to wstążka była na bank. No i przyciemnione logo, ale nie dam głowy. Może nie zwracałeś uwagi. W sumie o jednej żałobie dowiedziałem się właśnie przez AnSi (bo TV nie oglądam). Niech admin się wypowie na ten temat.

PS. No offence, Q, czyżby wewnętrzny egoizm się odzywał? oczkod

Edit:

Strona CDA dołączyła do żałobnych stron. Lepiej późno niż wcale.

#1011 2010-04-10 23:10:42

Quithe
Użytkownik

Ja się dowiedziałem jeszcze tej samej nocy od pijanego faceta, gdy z kumplami na jakimś zadupiu wylądowaliśmy jezor

A co w tym egoistycznego? Mam "cierpieć", podobnie setki, które kupiły bilety i zespół, który nie może zagrać z powodu przypadku-wypadku, bo banda oficjeli sobie tego życzy? beznadzieja

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#1012 2010-04-10 23:15:25

KieR
Użytkownik

http://www.youtube.com/watch?v=T1JEvVYSek0

Ostatnio edytowany przez KieR (2010-04-10 23:16:34)

tumblr_static_bug.gif

#1013 2010-04-10 23:37:15

Boomerek
Użytkownik

O i ten filmik kończy wszystko w tym temacie XD ,
"Nie czuj więzi z kimś kogo widzisz tylko na ekranie"
ooo tak, wielki respekt, kolego wielki respekt XD

Ostatnio edytowany przez Boomerek (2010-04-10 23:41:38)

Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę!    || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||

#1014 2010-04-10 23:59:35

lipa3000
Użytkownik

Ja jakoś nie widzę w nim nic ciekawego.
"Pamiętacie ten incydent, gdy Kaczyński wyleciał do Iraku i kazał pilotowi lądować tu, w tym miejscu?" Kolesiowi coś się pomyliło.

Y9SqV.pnglipa3000.png

#1015 2010-04-11 00:01:49

nyga
Użytkownik

Osoba na tym filmiku ma wg. mnie 100% racje. smile Śmieszą mnie liczne wypowiedzi, grafiki w internecie na ten temat jezor

#1016 2010-04-11 00:09:23

_KiRA
Użytkownik

Ja dodam od siebie tylko tyle, ze nie tylko Polacy to przeżywają, ale cały świat. W tej chwili na wszystkich poważniejszych kanałach na świecie o tym trąbią (tj. BBC, CNN, euronews, jakiś francuskich, hiszpańskich, rosyjskich i innych - przynajmniej na cyfrowym polsacie, ale i na innych też to jest). Tak więc skoro cały świat to przeżywa to coś w tym musi być. Nie taka kolejna "żałoba narodowa" jakich wiele - o co się żalą internetowe ciołki na innych serwisach.

A gość z filmiku pierdzieli głupoty. Ot kolejny kretyn, co chce się pokazać z głupawymi tekstami. Matko, skąd się tacy debile biorą. Internetz...

#1017 2010-04-11 00:14:07

nyga
Użytkownik

_KiRA
Haha, inne kraje to przeżywają? Poważniejsze kanały mają sensację i dlatego trąbią, a nic po za tym.

#1018 2010-04-11 00:18:18

lipa3000
Użytkownik

nyga napisał:

_KiRA
Haha, inne kraje to przeżywają? Poważniejsze kanały mają sensację i dlatego trąbią, a nic po za tym.

I dlatego Brazylia ogłosiła 3-dniową żałobę narodową? Dlatego bezprecedensowo przerwano program w Rosji i puszczono orędzie prezydenta Miedwiediewa do Polaków? Dlatego w meczu Barcelony i Madrytu była minuta ciszy, a piłkarze grali z czarnymi przepaskami? I końcżąc już, dlatego wypowiadało się tylu przywódców państw?

EDIT: zresztą wystarczy poczytać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa … cie_sportu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa … a_narodowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa … zynarodowe

nyga napisał:

A teraz jeszcze mi powiedz ile osób to robiło samych z siebie a ile bo ktoś wyżej tak kazał?

Ty możesz się wykazać i napisać, kto zmusił do tego wszystkiego przywódców państw.

Sidorf napisał:

Sztuka dyplomacji ;]

Jaki interes mają Malediwy we wprowadzeniu 2-dniowej żałoby narodowej?

Ostatnio edytowany przez lipa3000 (2010-04-11 00:27:43)

Y9SqV.pnglipa3000.png

#1019 2010-04-11 00:23:19

nyga
Użytkownik

A teraz jeszcze mi powiedz ile osób to robiło samych z siebie a ile bo ktoś wyżej tak kazał?

@Jeśli chodzi o telewizję to SENSACJA, SENSACJA. Dla czegoś tak wielkiego to wszystko przerwą.
Btw. Przy okazji powiem, że nie jest mi smutno, ani coś podobnego. Współczuję tylko rodziną, bo stracili bliskie osoby, nic po za tym.
Proszę aby zaraz obrońcy sprawiedliwości nie rzucali we mnie gromami.

@kira
Również <piiip> głupoty, jak cała reszta.

Ostatnio edytowany przez nyga (2010-04-11 00:35:48)

#1020 2010-04-11 00:24:50

_KiRA
Użytkownik

nyga napisał:

_KiRA

<piiiip> głupoty nic poza tym. Jak reszta tych dzieci internetu.

I dlatego Brazylia ogłosiła 3-dniową żałobę narodową? Dlatego bezprecedensowo przerwano program w Rosji i puszczono orędzie prezydenta Miedwiediewa do Polaków? Dlatego w meczu Barcelony i Madrytu była minuta ciszy, a piłkarze grali z czarnymi przepaskami? I końcżąc już, dlatego wypowiadało się tylu przywódców państw?

Masz rację. Nic z tych rzeczy nie jest robione dla picu. Pewnie będzie jeszcze wiele takich akcji. Ciekawe jak mocarstwa azjatyckie mają się do tej tragedii. Nie słyszałem wzmianki o tym.

Ostatnio edytowany przez Quithe (2010-04-11 00:32:29)

Stopka forum

© Animesub.info 2024