Nie jesteś zalogowany.
@góra oraz @góra, góra
Znudziło mi się ciągłe przypominanie o dozwolonym użytku (art. 23 ustawy o Prawie autorskim i prawach pokrewnych) a nie mam na chwilę obecną czasu by wyjaśnić wam błędność waszych poglądów, dlatego pozwolę sobie w tym miejscu na cytat:
Praktyczne wyjaśnienie do art. 23 ustawy o Prawie autorskim i prawach pokrewnych, LexPolonica, dr hab. Andrzej Matlak prof. UJ
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-07-17 14:19:47)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
@up
tak, ale możesz też w ramach dozwolonego użytku korzystać w celach... dydaktycznych, jako pomoc naukowa - w skrócie nikt ci nie zabrania robić własnych notatek z cytatami pod warunkiem, że nie bierzesz za te notatki pieniędzy i się z nich uczysz czy coś tam.
A co to jest notatka to już będzie ustalane indywidualnie w sensie twój prawnik z prokuratorem - aby tego uniknąć radzę nie przesadzać z kserowaniem... do odręcznego się nikt normalny nie dowali.
@up
tak, ale możesz też w ramach dozwolonego użytku korzystać w celach... dydaktycznych, jako pomoc naukowa - w skrócie nikt ci nie zabrania robić własnych notatek z cytatami pod warunkiem, że nie bierzesz za te notatki pieniędzy i się z nich uczysz czy coś tam.
A co to jest notatka to już będzie ustalane indywidualnie w sensie twój prawnik z prokuratorem - aby tego uniknąć radzę nie przesadzać z kserowaniem... do odręcznego się nikt normalny nie dowali.
Kurcze, to nie ma nic do rzeczy czy coś jest notatką odręczną czy nie. Równie dobrze mógłbyś sobie film w kinie nagrać i pododawać parę scen. Nie ma znaczenia ile kserujesz (tzn. ma jeśli robisz kilkanaście kopi jednego utworu). Póki co liczy się sposób korzystania. Nawiasem mówiąc są tworzone w sejmie przymiarki do znacznego ograniczenia zakresu dozwolonego użytku.
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-07-17 20:02:18)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
powinni dostosować prawo do realiów (internet), a nie się bawić w ograniczenia...
Zamiast plakac nad rozlanym mlekiem nalezy zrobic cos by te mleko nie rozlalo sie... tor, i2p albo vpn i mozna spac spokojnie... ;]
Kolejna radosna ściema jaką znalazłem, user się postarał bo zamieścił ją "aż" w trzech językach (tak, język polski też się liczy).
With Polish right drawn possessing mighty copyright files keeping on disc by 24h peaceably. This hamster's administrator does not answer being here files for. If you want to take files you have after 24h (since moment the delivery fee of their on disc) remove this of your computer! Files are placed in educational aims here and promotive.
Man verständlich mit dem polnischen Gesetz abgezogen Dateien ein habhaftes Urheberrecht kann auf dem Diskus durch 24h behalten. Er ein Verwalter dieses Hamsters antwortet nicht hinter befindlich hier Dateien. Wenn du willst Dateien nehmen du musst nach 24h (von dem Augenblick eines Nehmen ihr auf der Diskus) schaffen es mit seinem Computer ab! Dateien sind hier angebracht in dem Erziehungziel und Versetzungen.
Z pewnych kontrowersyjnych powodów, jeżeli jesteś związany w jakikolwiek sposób z jakimikolwiek organizacjami rządowymi lub pozarządowymi do walki z piractwem komputerowym lub jakąkolwiek inną grupą spełniającą takie funkcje, a także jeśli po prostu jesteś pracownikiem tych grup - NIE MOŻESZ przeglądać jak i ściągać żadnych plików umieszczonych w folderach! Jeśli będziesz przeglądał lub ściągał zamieszczone tam pliki a nie spełniał wszystkich powyższych warunków - złamiesz międzynarodowe prawo do prywatności (Internet Privacy Act podpisany w 1995), co będzie znaczyło, że NIE MOŻESZ rościć prawa do ukarania żadnych osób lub firm które przetrzymują tu swoje pliki, nie możesz także sądownie ścigać żadnej z tych osób, włączając w to jej rodzinę, przyjaciół oraz wszystkich innych, którzy korzystali z zamieszczonych materiałów.Wszystkie utwory MP3 ewentualnie umieszczone na tej stronie, prezentowane są wyłącznie w celach promocyjnych. Są to pliki o pogorszonej jakości, które mają Was zachęcić do zakupienia w sklepie oryginalnego albumu (to samo dotyczy ewentualnie zamieszczonych materiałów filmowych). Od momentu ściągnięcia na dysk pliki należy usunąć w ciągu 24 godzin. Wykorzystywanie ich w celach komercyjnych jest niezgodne z polskim prawem. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za niezgodne z prawem wykorzystywanie zamieszczonych zasobów. Wszystkie pliki ściągacie na własną odpowiedzialność!
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-07-31 19:52:44)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
PE wypowiedział się ws. odcinania dostępu do internetu. Zainteresowanych odsyłam do artykułu poniżej.
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Z natury jestem strasznym piratem. Piractwo to mi we krwi płynie ja się praktycznie brzydzę oryginałem. Ale rozumie te polowania na ściąganie z net bo jeżeli twórca stworzy dobrą grę wartą uznania albo film itp. to chce ja sprzedać nie tylko żeby mieć na luksusy ale też na następną grę. Więc jak by tak każdy zaczął ściągać to dobrzy twórcy gier nie mieli by na tworzenie następnych dobrych dzieł i powstawały by same syfy od bogatych debili co im się nudzi i wydają se byle co
Podpis bez przekazu
Przez zakaz ściągania i kary wymierzane przez sądy żaden pirat nie nawróci się na oryginały - zapewne skopiuje lub pożyczy oryginał od znajomego lub (w najgorszym przypadku!) kupi podróbkę na rynku za 10-20 złotych -.-
A twierdzenie, iż firmy tracą na tym sporą kasę, jest niesłuszne, bo jeśli ktoś ściąga z powodu braku gotówki w portfelu to oczywiste, że nie kupi oryginału ;p
AwakeforBlood a czy nie wydaje ci się już że wiele rzeczy to powtórki?
W przypadki gier najczęściej zmieniana jest tylko oprawa audio-wizualna.
Większość filmów pochodzi z USA co mówi samo za siebie...
To po co sponsorować ich aby dalej "tworzyli"?
Świat nigdy nie będzie taki jaki chcemy ale zawsze można podyskutować.
AwakeforBlood a czy nie wydaje ci się już że wiele rzeczy to powtórki?
W przypadki gier najczęściej zmieniana jest tylko oprawa audio-wizualna.
Większość filmów pochodzi z USA co mówi samo za siebie...
To po co sponsorować ich aby dalej "tworzyli"?
Świat nigdy nie będzie taki jaki chcemy ale zawsze można podyskutować.
Yagami Raito i Lelouch Vi Britannia
Hehe... Oni potrafili zmienić świat, wystarczy być geniuszem w anime i można wszystko. A większość ludzi to debile w real world.
Ja kupuje tylko gry które są tego warte... Ale nie kupie kota w worku, dlatego warto pobrać grę sprawdzić co ona warta i potem do sklepu.
Co do wersji demo:
1. Nie zawsze są.
2. Demo to sobie możecie w D. wsadzić.
Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-11-27 00:49:16)
Ta, a pewnie słyszeliścio zamknieciu ODSIEBIE i arestowaniu/ach? ?
Ja tam czekałem aż gry dawali do gazet.
Akutalnie nie gram za bardzo, a jeśli już to idę do qmpla który mi zassysa.
Niestety najpierw muszę znajść robotę, aby pozwolić sobie na taką ekstrwagancje jak oryginały
2. Demo to sobie możecie w D. wsadzić.
Popieram w 666% ^_^
Dema to totalna porażka, zupełnie nietrafiony pomysł na promowanie gry...
Ile razy zdarzyło mi się w coś pograć w wersję demonstracyjną (i to tytuł/y, który byłem gotów zakupić)... niestety owa wersja okazywała się tandetą przez co oczywiście z zakupu rezygnowałem. Jednak po dostaniu pełnej wersji w swoje ręce okazywało się jednak że gra to zupełnie coś innego nieporównywalnego z udostępnioną wersję demo.
Niby dlaczego my mamy płacić,za ściąganie ??? skoro tak naprawdę,powinni sccigac osoby które udostępniając torrenty na stronach! A najlepiej niech zrobią akcje blokowanie stron z torrentami:) Bo tak naprawde co mi zawiniliśmy, porostu korzystamy z usług internetu, a ze na kazdym kroku sa torrenty to nie powinien być nasz problem.Piractwo na swiecie stalo juz sie chyba rutyna i raczej zadna blokada interenetu tego zmieni.Dziś mamy P2p jutro będziemy mieli coś innego.Sam ściągam pirackie filmy seriale itp ,ale również chodzę do kina i kupuje oryginalne gry na ps3!(raczej innego wyjścia nie ma:P )
Z tego co wyczytałem w internecie Polska do 2011r. Ma dać jakiś projekt na temat piractwa (sprawa rozchodzi sie o te odłanczanie za ściąganie) Cos ktos wie więcej na ten temat?
Dodupna argumentacja. "Ten mercedes stał sobie przy drodze otwarty, ja tylko go odpaliłem i wjechałem do garażu. Ścigajcie tego, co go otworzył, nie mnie! Kradzieże samochodów są na porządku dziennym. Kradnę i będę kradł samochody, tylko samolotem latam uczciwie (bo nie mam wyboru)".
[edit]
Dema przydawały się posiadaczom słabszych kompów. Pójdzie demo -> jest większa nadzieja, że pójdzie i pełna wersja
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2009-11-27 12:52:47)
Rozwaliła mnie argumentacja karania udostępniającego, a nie pobierającego xD To, że ktoś pobiera, to tylko i wyłączenie jego wybór, wychodzi na to samo, co kupienie pirata na handlu.
Z niektórych postów wynika też, że ludzi szczycą się piraceniem, czują się dzięki temu jak cichociemni terroryści, którzy niszczą system. Pobieranie pirackich wersji nie jest żadnym powodem do dumy i chwalenia się. Uzbieranie kolekcji 1000 filmów w divixie nie zrobi na nikim wrażenia, kopara opadnie i pojawi się szacun dopiero, gdy będzie się miało tyle oryginałów.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Ta, albo czemu mam być sądzony za to, że zakupiłem sobie 3 pełne pakiety u ziomka z bloku obok. To jego powinni winić, bo nielegalnie handluje.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2009-11-28 16:55:44)
Luz Hatake, teraz weszła/ma wejść opcja, że jeśli wydasz swojego dilera, to nie pójdziesz do paki Może przeniosą to na piractwo? "Ja to ściągnąłem od tych peerów!" potem oni, że od innych i tak się to będzie toczyć aż dojdą do ripującego xD
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
aż dojdą do ripującego xD
W końcu dojdą do ciebie, bo skusisz się, kupisz coś i wstawisz do sieci.
www.dobreprogramy.pl
www.tylkolegalnie.pl
www.komputerswiat.pl
No to pojechali xD Pierwsza większa strona torrentowa (Mininova.org) upadła, ciekawe co następne? A ja zawsze jak jakiegoś animca planowałem ściągnąć to 1 patrzyłem tam, później Nyatorrents itd.
Ostatnio edytowany przez KieR (2009-11-27 14:57:00)