Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Mam problem z fontami, kolorami i 'formatowaniem'. Mam napisy w ass i w srt, i żadne nie działaja jak trzeba. Screeny to opiszą najlepiej.
KMP: (Różnica kolorów i fonty.)
Media Player Classic:
KMP: ('formatowanie')
Media Player Classic:
Włączaj napisy przez voba a nie player i nie będziesz miał problemu. Poza tym na MPC dział, to oglądaj na nim
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Włączaj napisy przez voba a nie player i nie będziesz miał problemu. Poza tym na MPC dział, to oglądaj na nim
Jakiego Vob'a? Zresztą wolę KmP, jeszcze żeby napisy się układały na ekranie jak na 2 obrazku z MPC, to by było idealnie. Białe czcionki wydają mi się czytelniejsze.
Ostatnio edytowany przez Kamilo (2009-11-21 20:03:17)
No cóż - nie ma rączek, nie ma ciasteczek.
Trzy wyjścia:
1. Oglądasz tak, jak jest teraz (zrypane formatowanie)
2. Przełamujesz się i jednak odpalasz MPC
3. Instalujesz zewnętrzny filtr odpowiedzialny za wyświetlanie napisów VobSub/VSFilter
Sprawdź czy masz w KMP włączony moduł zewnętrznych napisów.
Opcje -> Ustawienia -> Przetwarzanie napisów -> Wielokrotne języki/TTS -> Zakładka zaawansowane i tam zaznacz "włącz".
Sprawdź czy masz w KMP włączony moduł zewnętrznych napisów.
Opcje -> Ustawienia -> Przetwarzanie napisów -> Wielokrotne języki/TTS -> Zakładka zaawansowane i tam zaznacz "włącz".
Dziękuję wszystkim bardzo, pomogło. Po włączeniu tego mam teraz tą inną czcionkę. A czy nie dałoby się ustawić spowrotem tej pierwszej, białej?
A i jeszcze co do tych kolorów. Spójrzcie na tło na 1 i 2 obrazku. Widać róźnicę kolorystyczną. Da się to jakoć w KMP przestawić?
PS: Uwielbiam ten dowcip z rączkami i ciasteczkiem
Ostatnio edytowany przez Kamilo (2009-11-21 21:12:37)
Da się to co najwyżej zmienić w aegisub, bo w drugiej wersji jest to warstwa zawarta w napisach (ten kod z pierwszego obrazka - m x x x x x odpowiada właśnie za narysowanie tego prostokąta z obramowaniem). Jeśli chodzi o kolor i czcionkę napisów, to też musiałbyś wejść w edycję napisów i tam to zmieniać, bo odtwarzacze jedynie dołączają plik .ass/.srt do obrazu, ale nie możesz raczej przez nie ingerować w formę.
A i jeszcze co do tych kolorów. Spójrzcie na tło na 1 i 2 obrazku. Widać róźnicę kolorystyczną. Da się to jakoć w KMP przestawić?
Ustawienia/Przetwarzanie Wideo/Rozmycie/Poziomy - korzystasz z domyślnych zaznaczając 'włącz' lub sam bawisz się suwaczkami.
Jeśli chodzi o kolor i czcionkę napisów, to też musiałbyś wejść w edycję napisów i tam to zmieniać, bo odtwarzacze jedynie dołączają plik .ass/.srt do obrazu, ale nie możesz raczej przez nie ingerować w formę.
KMPlayer może wszystko . Ustawienia/Przetwarzanie Napisów/Styl Czcionek - tam sobie wszystko ustawiasz, a następnie w TTS/Zaawansowane zaznaczasz 'Wymuś ustawienia czcionki użytkownika' .
A to nie wiem, nigdy się tym nie bawiłem Myślałem, że działa tak jak większość innych odtwarzaczy
Ustawienia/Przetwarzanie Wideo/Rozmycie/Poziomy - korzystasz z domyślnych zaznaczając 'włącz' lub sam bawisz się suwaczkami.
Wybrałem pierwsze z brzegu włącz i nie pomogło, oto efekty.
KMP:
MPC:
Ostatnio edytowany przez Kamilo (2009-11-22 00:05:13)
Wybrałem pierwsze z brzegu włącz i nie pomogło, oto efekty.
Pierwsze z brzegu 'włącz' dotyczy rozmazania... Musisz zaznaczyć to poniżej przy włączonym pełnym zasięgu i wyłączonym trybie superprędkości, który wyłącza filtry.
Myślę, że pomogło. Czy mógłby jeszcze ktoś inny rzucić okiem na Tło oraz fragment mostu za postacią? Dla mnie to może być trudne, gdyż mam problemy z odróżnianiem różnych odcieni (taki lekki daltonista ze mnie )
KMP:
MPC:
Swoją drogą, to który wg. was jest lepszy? Ja bym się przerzucił na MPC, lecz nie wiem jak skonfigurować w nim hotkey'e strzałek, aby działały podobnie jak w KMP. Wie ktoś?
Na twoim miejscu też przerzuciłbym się na MPC. KMPlayer nie jest odtwarzaczem, który podaje wszystko na tacy. W przeciwieństwie do takiego SMPlayera, czy właśnie MPC, tego trzeba odpowiednio skonfigurować, inaczej większość filmów nie będzie nawet działała . KMPlayer ma strasznie dużo opcji i jest jednym z trudniejszych w obsłudze programem tego typu, np. widzę, że nie skonfigurowałeś opcji dotyczących napisów. U ciebie wyglądają gorzej niż w MPC, a normalnie są dwa razy lepsze .
Ok, lecę na MPC, dzięki za pomoc.
widzę, że nie skonfigurowałeś opcji dotyczących napisów. U ciebie wyglądają gorzej niż w MPC, a normalnie są dwa razy lepsze
Nie rozumiem frazy "normalnie są dwa razy lepsze". Czyli, że nawet w MPC cos jest nie tak? Jeśli tak, to jak to naprawić?
Swoją drogą, to który wg. was jest lepszy? Ja bym się przerzucił na MPC, lecz nie wiem jak skonfigurować w nim hotkey'e strzałek, aby działały podobnie jak w KMP. Wie ktoś?
Ostatnio edytowany przez Kamilo (2009-11-22 18:22:04)
Robisz to tak: Widok -> Ustawienia -> Program -> Skróty klawiszowe i zmieniasz dla: Przejdź średnią odległość (naprzód,wstecz) i dla Następna klatka i Poprzednia klatka.
Bo domyślnie jest dla następna i poprzednia klatka są ustawione strzałki w prawo i lewo.
A jak się na liście klawiszy nazywaja te strzałki? Nie mogę znaleźć.
U Ciebie te opisy mogą być po angielsku (mam najnowszą wersję pliku językowego).
Nazywają się te funkcje tak:
- Jump Forward (medium) i Jump Backward (medium)
- Framestep i Framestep back
Zaś klawisze strzałek: VK_RIGHT i VK_LEFT
Strony 1