Nie jesteś zalogowany.
Szukam dobry książek z gatunku fantasy, jak na razie przeczytałem Trylogie Tolkiena oraz 1 tom Trylogii Czarnego Maga, jutro zacznę czytać pozostałe i nie wiem co mam potem wybrać. Chodzi mi tylko o najlepsze tytuły z tego gatunku, wciągające, z dobrą fabuła i ciekawymi bohaterami. Dodam, że Księga I Trylogii Czarnego Maga pochłoneła mnie tak bardzo, że przeczytałem ją w niecałe 1,5 dnia.
Także liczę na waszą pomoc i znajomość gatunku.
Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?
Podobne tematy są, ale co mi tam:
Brett Peter V. - Malowany człowiek
Ziemiański - Achaja
Cook Glenn Czarna Kompania (seria)
Jacek Piekara seria o inkwizytorze Mordimerze
Ostatnio edytowany przez xychoo (2009-11-15 21:00:17)
A wiedźmin AS'a to co?
Ostatnio edytowany przez Sidorf (2009-11-15 21:11:01)
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Ostatnio czytałem książki Terry'ego Goodkinda, polecam serdecznie. Poza tym jeszcze Ziemiomorze i serie Dragonlance. Słyszałem, że książki Terry'ego Pratchetta są godne polecenia, ale mi się zbytnio nie podobają =).
Nocny Patrol
Dzienny Patrol
Patrol Zmroku
Ostatni Patrol
Brudnopis
Czystopis
Opowiadania o Jakubie Wędrowyczu( to nie jest tytuł książki) Andrzeja Pilipiuka
Bardzo Dobre Książki przynajmniej jak dla mnie
Podpis bez przekazu
Książki Goodkinda są dość ciężkie - masa szczegółów, nie każdemu może to przypaść do gustu. Jeśli jednak masz zamiar spróbować, to polecam zacząć od opowiadania "Worek kości". Około 100s powieść będąca prequelem sagi "Miecz Prawdy" i przybliżająca styl pisania autora. Natomiast seria Dragonlance jest pod kątem fabularnym... no cóż, dość żałosna. Są to książki na podstawie sesji RPG i już jako dziecko zgrzytały mi w czasie czytania prostotą fabuły i banalnymi dialogami.
Ostatnio edytowany przez Dragmaru (2009-11-15 21:58:00)
Jeśli spodobała ci się Trylogia Czarnego Maga to w ciemno możesz brać Erę Pięciorga. Od siebie jeszcze polecę książki Pratchetta ze "Świata Dysku"
Dzięki za tytuły. W domu mam 1 część Gildi magów a jutro sobie wypożyczę, żeby zobaczyć czy trzymają poziom tej 1, bo czytałem, że są słabsze a nie chce kupować w ciemno. Co do innych tytułów to bardzo lubie jak świat jest rozbudowany, dużo szczegółów oraz postaci. Oczywiście nie jest to warunek konieczny jedyny na czym mi bardzo zależy to to, żeby fabuła była porządna i ciekawa, takie książki to mogą czytać dzieciaki w gimnazjum.
Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?
Zobacz jeszcze Siewcę Wiatru Maj Lidii Kossakowskiej.
Chodzi Ci tylko o czyste fantasy w stylu Tolkiena czy też różne odmiany?
- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...
to ja polecam z nowszych trylogie Czarnych kamieni Anne Bishop. Dosyc ostre, że tak powiem ale spełnia warunki na które zwracasz uwage
a ze starszych polecam cykl Świat czarownic Andre Norton, dobrze czyta się też Feist'a, słyszałam pochwały na temat Glena Cooka i jego cykl Imperium grozy no i Sapkowski z cyklem o wiedźminie jest niezły
Pilipiuka nigdy nie zaliczałam do fantasy ale seria o Jakubie W. jest świetna...
aaa bo bym zapomniała; "Zawód: wiedżma" Olgi Gromyko, przy niej tarzałam się ze śmiechu po podłodze
książki według mnie warte zobaczenia z fantasy
Co do pytania Tristana, najlepiej gdyby było to czyste fantasy, np. magia i może składać się z takich elementów jak (kolejność przypadkowa):
Akcja, walki, intrygi (tylko dobre), świat może być 1 albo więcej, jakieś nieoczekiwane zwroty akcji (ma trzymać w napięciu), romans (ale nie za dużo aby się z tego romansidło nie zrobiło), zbrodnia, seks (mam na myśli burdel, panienki etc. ale nie za dużo); czyli chodzi mi głównie dla starszych odbiorców opowieść, nie żadne tytuły kierowane dla gimnazjalistów bo takie coś czytałem kilka lat temu będąc w gimnazjum.
Ostatnio edytowany przez Hero (2009-11-16 03:20:42)
Steven Erikson "Opowieść z Malazańskiej Księgi Poległych"
1.Ogrody Księżyca
2.Bramy Domu Umarłych
od tomu 3 (włącznie) polski wydawca pociął książkę na 2 części ze względu na objętość...
3.Wspomnienie lodu:
I Cień przeszłości
II Jasnowidz
4.Dom Łańcuchów:
I Dawne dni
II Konwergencja
5.Przypływ nocy:
I Misterny plan
IISiódme zamknięcie
6.Łowcy kości:
I Pościg
II Powrót
7.Wicher śmierci:
I Imperium
II Ekspedycja
8.Myto ogarów:
I Miasto
II Początek
W mojej ocenie bardzo ciekawy świat - bogaty, rozbudowany z każdą stroną dowiadujemy się o nim czegoś nowego. Można powiedzieć klasyczna seria fantasy z niekonwencjonalnymi rozwiązaniami - ze względu na dość pokaźne rozmiary znajdziemy rozrywkę na kilka ładnych godzin - nie będę się rozpisywać za bardzo, bo skoro "najlepsze fantasy" to wiadomo, że bohaterowie, fabuła itp. porywające, niesamowite i takie tam rzeczy.
Ja z wlasnego doswiadczenia wiem, ze warto zrobic 2 rzeczy:
1. przejsc sie do epmiku i poczytac przynajmniej po 1 rozdziale z nowosci [sczegolnie te wydawane przez fabrykę słów. Teraz jest mnostwo nowych autorow, zarowno polakow ja i naszych najblizszych sasiadow, Rosjanie, Czesi, Slowacy]
2. zapisac sie do biblioteki i wypozyczac
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Ja osobiście polecam chwycić za "KRONIKI SMOCZEJ LANCY"
Hm, z takich, których nikt jeszcze nie wymienił to...
Poczytaj Dukaja... W szczególności "Inne pieśni" i "'Ruch generała" (to drugie dostępne w całości online za darmo na jego stronie internetowej)
Grzędowicz - "Pan Lodowego Ogrodu" (niedługo wychodzi III i ostatni tom)
Studniarek - "Herbata z kwiatem paproci"
McKillip - "Mistrz zagadek z Hed" (+ reszta trylogii prawdopodobnie, ale drugi tom dopiero zacząłem ;P)
Zelazny - "Stwory światła i ciemności" może...
Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.
Moze Andrzej Pilipiuk cykl o Jakubie Wędrowyczu magia wilkolaki wampiry i inne potwory Lenin diabły i bimber ;p
Dobry tez cykl o Zwiadowcach Flanagana
Trylogia czarnych kamieni świetna
świat Czarownic Andre Norton
świat Czarownic Andre Norton
No chyba kpisz...
Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.
Byłem dziś u mnie w bibliotece miejskiej z lista tytułów, które mi poleciliście. 90% z nich nie ma a o Trudi Canavan to nawet bibliotekarka nie słyszała. Chyba będe musiał iśc do jakiejś większej biblioteki, bo tam to normalnie ubóstwo.
I tak się ciesz. W zapadłych dziurach półka z fantastyką ma długość niecałego metra, z polskich książek jest tylko (świetny) Lem i wszystkie są sprzed roku 1980...