Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2
Z tego co wiem i sam sprawdzałem po podłączeniu kart sieciowych miedzy komputerami powinno Ci działać bez zmiany żadnych ustawień. W moim przypadku to jest XP i Vista. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak będzie to działało z Win 7, bo nigdy tego systemu nie używałem.
Ok dzięki. w win7 prawie wszystko działa jak na Viście.
A tak dla pewności kabelek cross, zgadza się?
Ostatnio edytowany przez bobek784 (2009-10-04 13:52:50)
Nick na ANSI: bobek784v2
... ciekawe wypowiedzi skoro pingi ci leca, to bez problemu powinienes moc pobierac/wysylac... mowisz ze z jednej stacji widzisz druga, to co za problem masz udostepniajac katalog na stacji widzianej przez druga i tam wgrywac / z tamtad sciagac?
ustawiajac siec, po pierwsze jak juz ci pisano, aby komputery sie widzialy musza byc w tej samej sieci (grupie roboczej) - ustaw jakas typowa nazwe, zmien ja zebys mial pewnosc iz klikajac dalej nie przegapiles tej opcji
nastepnie sprawdz ip i sprobuj pingi poslac z jednej na druga stacje, jezeli wracaja znaczy iz komputery sie widza w sieci i teoretycznie mozesz wysylac dane w obie strony... czasem zlosliwosc w MS jest taka iz nie widac zadnych komputerow w sieci wchodzac w "moje miejsce sieciowe" sprobuj uzyc np "total commandera"
co do kabla laczacego 2 komputery to tak - musi byc skrosowany (zamieniasz miejscami 2 kable przy zarabianiu) ale tu tez musisz byc w tej samej sieci (grupie roboczej)
odpowiedz na drugie pytanie - nie, nie bedziesz musial niczego na nowo ustawiac po wyciagnieciu "wtyczki z internetem"
jak pisali rowniez koledzy wyzej, jest jeszcze opcja z czyms takim jak filezilla czy tez udostepnienie przez serwer apacha (tu polecam zestaw xampp, pliki do udostepnienia wrzucasz w katalog //xampp/htdocs/ <usun tu przedewszystkim index albo nawet wszystko jak wolisz) nastepnie wpisujesz adres danej stacji (np. 192.168.0.5, albo jak lubisz sie bawic mozesz nawet domene zalozyc ^^) gdzie zainstalowales xampp'a i powinna pokazac sie zawartosc katalogu tak jak na ftp... btw w tym wypadku jezeli uzywasz filezilli czy xampa musisz odblokowac port 80 (a dla filezili chyba 21) TCP wylacznie
Mam podobny problem jak bobek784 tyle, że ja już jakoś pokombinowałam że laptop na którym jest XP mnie widzi, a ja z win 7 go nie widzę. To u mnie w ustawieniach jest coś nie tak, czy w laptopie?
Z góry dzięki za odpowiedz .
PS.
Nazwy grupy roboczej mamy takie same, w opcjach w win 7 wyłączyłam udostępnianie chronione hasłem.
Na xp trzeba zainstalować łatke ms dla xp.
Jeżeli masz XP SP2
Ostatnio edytowany przez bobek784 (2009-10-19 20:36:45)
Nick na ANSI: bobek784v2
A ja mam podobny problem, ale z Vistą.
Udało mi się lapka (vista) połączyć z XP. Ale... jak na viście wchodzę w miejsca sieciowe i folder, który chcę otworzyć to mi wyskakuje, że jest odmowa dostępu dla aktualnego użytkownika. Natomiast jak na viście włączyłem, by dało się tworzyć i zmieniać pliki, to z kompa na XP mogłem sobie do folderu na wviście wrzucić pliki. A ja jednak wolałbym z lapka kierować tymi procesami, tylko jak to ustawić to ja nie mam pojęcia... ;/
EDIT: Hm... wyłączyłem firewalla na XP i działa, ale - wolę mieć go włączonego - jak wyjątek dodać? Może głupie pytanie, ale nie bardzo wiem...
Ostatnio edytowany przez MisQL (2009-10-26 08:54:37)
Z windy
Witam mam podobny problem co ~MisQL
Wszystkie komputery mają połączenie z netem przez wifi i niestety pracują na różnych wersjach windows, efekt jest taki że raz sieć domowa jest,a za chwile jej nie ma... Aby rozwiązać ten problem poszukuje jakiegoś programu, który zainstaluje na wszystkich kompach, najbardziej by mi odpowiadał program dający możliwości połączenia z drugim komputerem jakie daje Anyplace Control: pierwsza możliwość przez podanie adresu IP drugiego kompa(ta opcja odpada), druga możliwość przez podanie maila i tego samego hasła.. czegoś podobnego właśnie szukam.
Program w którym podam jakąś bramkę, mail lub coś podobnego...
Znalazłem trzy programy, które prawdopodobnie spełniają te warunki, ale niestety nie potrafię ich skonfigurować
FileZilla Client
FileZilla Server
FlashFXP
najodpowiedniejszym był by(tak mi się wydaje) FlashFXP, i tu prośba jak ktoś używa podobnych programów, miał czas i chęć na napisanie instrukcji od zera jak zrobić i jak skonfigurować sieć domową za pomocą wymiennych programów lub innego, byłbym wdzięczny.. niestety w google nie znalazłem porządnego opisu.
Strony Poprzednia 1 2