Nie jesteś zalogowany.
Hej mam problem z połączeniem kompów.
Chciałbym wymieniać pliki między 2 kompami Stacjonarnym z Windows XP SP2, a laptopem Windows 7 Ultimate 64.
Przeczytałem masę artykułów i sporo kombinowałem, ale komputery i tak się nie widzą.
Obydwa komputery połączone są z internetem przez router LINKSYS WRT54GC.
Mógł by ktoś napisać krok po kroku jak skonfigurować taką sieć, bo może gdzieś popełniam błąd.
P.S
Google już było i nic.
Nick na ANSI: bobek784v2
Jakie jest połączenie z routerem? (100 mbit pełny/pół / 10 mbit pełny/pół / auto) Jak u siebie miałem oba komputery na auto to się nie widziały, a jak zmieniłem na 10 mbit pełny to nagle zaczęły się widzieć... Średnio się na tym znam, ale jeśli u mnie pomogło, to może u Ciebie też zadziała :PP
Miałem podobny problem, a mianowicie nie mogłem nic przesłać z pc 1 na laptopa. Spróbuj ustawić na kompie i na laptopie tą samą grupę roboczą. W moim wypadku to pomogło. W XP można dokonać zmiany w "Właściwościach Systemu"
Start -> Panel Sterowania -> System -> zakładka Nazwa Komputera i opcja zmień. Na obu kompach ustaw taką samą grupę roboczą np. mshome
Ostatnio edytowany przez Saphirek21 (2009-10-01 17:09:10)
Ja mam d'link di-524
I jedyne co zrobiłem, to ppm na folder > udostępnij + fajka poniżej
gr. robocza taka sama na PC i Lapku, przez lapka np wchodzę
//klapo-pc
a przez PC
//klapo-eeepc
i wsio..
jakoś pliki lecą.
Kensai -> mam ustawione 100 pełny
Saphirek21 -> Mam takie same grupy
Klapo -> niestety u mnie głucho, wyświetlił się komunikat że nie mam praw i mam się skontaktować z adminem.
Ostatnio edytowany przez bobek784 (2009-10-01 18:20:30)
zainstaluj FileZilla Server, skonfiguruj i wymieniaj pliki za pomocą FTP. masz możliwość szyfrowania transmisji, ustawiania praw, wszystko czego dusza zapragnie. według mnie najlepsze rozwiązanie.
dzięki zaraz się pobawię i sprawdzę.
No sorka ale takie coś nie dla mnie, mam za słabego upa max. 30kB/s.
P.S
Może mi ktoś podesłać dokładną instrukcję tworzenia grupy.
Po stworzeniu grupy na XP wrzuciłem na pena konfiguracje, ale przez różnice systemów Windows 7 jej nie odtwarza.
Ostatnio edytowany przez bobek784 (2009-10-01 22:16:19)
Czesc,
Jak masz udestepniony udzial na xp to robisz tak:
Klikasz start nastepnie klikasz uruchom w okienku wpisujesz: cmd .nastepnie w konsoli wpisujesz: ipconfig. Powinno Ci wyskoczyc adres IP twoje kompa (IPv4 Address................. twoj_address_IP). Nastepnie idziesz do maszynki z Win7 wchodzisz w start i na samym dole w Zacznij szukac wpisujesz: \\twoj_address_IP . I juz powinienes widziec udostepniony udzial sieciowy
dzięki zaraz się pobawię i sprawdzę.
No sorka ale takie coś nie dla mnie, mam za słabego upa max. 30kB/s.
P.S
Może mi ktoś podesłać dokładną instrukcję tworzenia grupy.
Po stworzeniu grupy na XP wrzuciłem na pena konfiguracje, ale przez różnice systemów Windows 7 jej nie odtwarza.
upload w sieci lokalnej jest zawsze wysoki. ruter będzie od razu przekierowywał pakiety do drugiego hosta a nie wysyłał je w świat. sam przecież mówisz że te komputery są podłączone do tego samego rutera więc nie ma problemu z ograniczonym wysyłaniem.
zainstaluj FileZilla Server, skonfiguruj i wymieniaj pliki za pomocą FTP. masz możliwość szyfrowania transmisji, ustawiania praw, wszystko czego dusza zapragnie. według mnie najlepsze rozwiązanie.
A mam takie zapytanie... Programik też mi pomoże, gdy połączę kompy kablem sieciowym?
Niestety wyskakuje błąd i się nie łączy: Pisze, że przekroczony czas i że nie można połączyć z serwerem.
Ja to robię jeszcze prościej ;x podłączasz kompa z kompem kablem z wtyczkami RJ45 z skrętką i nic nie musisz ostawiać i się widzi... Ja tak zawsze robię i zawsze działa ;x No czasem trzeba zrobić "kreator tworzenia sieci w domu lub małej firmie" i tyle
A nie używasz jakiegoś firewalla? Może on Ci blokuje...
Bo właśnie u mnie firewall (bodajże Nortona), pomimo poprawnych ustawień, blokował dostęp (XP <-> Vista).
shinma napisał:zainstaluj FileZilla Server, skonfiguruj i wymieniaj pliki za pomocą FTP. masz możliwość szyfrowania transmisji, ustawiania praw, wszystko czego dusza zapragnie. według mnie najlepsze rozwiązanie.
A mam takie zapytanie... Programik też mi pomoże, gdy połączę kompy kablem sieciowym?
jeżeli będą się ping'ować w obie strony to tak.
nie. Próbowałem nawet z wyłączonym antywirusem i firewallem ale nic z tego
Ostatnio edytowany przez bobek784 (2009-10-02 15:44:53)
nie. Próbowałem nawet z wyłączonym antywirusem i firewallem ale nic z tego
a ping'i po lokalnych adresach działają?
Ostatnio edytowany przez shinma (2009-10-02 15:46:36)
Działają. Udało mi się coś pokombinować i win7 widzi XP, ale XP nie widzi win7.
bobek to najlepiej zostaw to tak jak jest
u mnie z PC na lapka mam dostęp wszędzie, ale z lapka na PC tylko do kilku folderów.
imo kwestia ustawienia uprawnień w vista/windows7 (stworzenie nowej grupy roboczej i takie tam)
bobek to najlepiej zostaw to tak jak jest
u mnie z PC na lapka mam dostęp wszędzie, ale z lapka na PC tylko do kilku folderów.
Niestety, win7 tylko widzi winXP o wymianie żadnych danych niema mowy.
A tak przypadkowo znalazłem w szafie trochę skrętki i kilka złączek RJ-45.
Czyli mogę podłączyć kompy bezpośrednio przez karty sieciowe. I tu moje pytanko jak dobrze skonfigurować takie połączenie i czy po odłączeniu tego kabelki i podłączeniu ponownie kable sieciowego, internet będzie działał? Czy może za każdym razem będę musiał coś konfigurować?