#1 2009-09-28 15:22:51

narutoins
Użytkownik

Odcinki: online czy do pobrania?

Witam, prowadzę serwis www.narutoins.pl i w ostatnim czasie mam pewnego rodzaju dylemat. Do tej pory nasza grupa tłumacząca wydawała napisy, które łączyłem z filmem (softsuby), który można było obejrzeć online. Film w wersji EN był brany z myspacetv.pl, a dokładnie była to wersja z animeshippuuden.com, którą to oni uploadowali na swoje konto na wyżej wymienionym hostingu video. Problem jednak pojawiał się wtedy, gdy film zostawał usunięty, wtedy moi użytkownicy narzekali, że nie mogą sobie spokojnie obejrzeć nowego odcinka. Co się z tym wiąże, napisy trzeba było ręcznie dostosowywać do nowej wersji z animeshippuuden, która różniła się od pierwotnej, pod którą były robione napisy, ponadto jakość ich tłumaczenia nie jest na wysokim poziomie.
Wpadłem na taki pomysł, że nie warto dawać odcinków online. Dlaczego?
- łamie to prawa autorskie (?)
- wiąże się ze żmudnym poprawianiem napisów do nowej wersji filmu.

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby dalsze tłumaczenie odcinków do wersji Horrible Subs bądź Taka. Wtedy podawałbym link do Torrenta i napisów do ściągnięcia. Wiem, że dużo osób właśnie ściąga odcinek, napisy i ogląda film z dysku. Jednak tutaj mamy kolejny problem. Użytkownicy mojego serwisu wchodzą na stronę głównie po to, aby obejrzeć odcinek w wersji online. Taka zmiana, rezygnacja z publikacji odcinków online, mogłaby zmniejszyć liczbę użytkowników odwiedzających mój serwis. Z tego powodu zwracam się do Was z prośba o opinię na ten temat.
- czy lepiej oglądać odcinek online, czy może ściągnąć,
- co zrobić, aby utrzymać użytkowników w przypadku rezygnacji z odcinków online, 
- czy publikowanie odcinków online to łamanie prawa,
- czy warto publikować odcinki online, ale później, z lepszą jakością napisów,
- co o tym wszystkim myślicie.

Czekam na Wasze opinie.

Ostatnio edytowany przez narutoins (2009-09-28 16:33:03)

#2 2009-09-28 15:27:15

Jamatano Orotchi
Użytkownik

Odp: Odcinki: online czy do pobrania?

online jest do d... po pierwsze primo jest era hd wiec po co tracic jakosc po drugie primo po co tracic jakosc

#3 2009-09-28 15:40:04

Hatake
Użytkownik

Po primo, online hd jest na tyle dobre jakościowo, że ci wypali oczy obrazem ostrym jak żyleta. To nie 2002, gdzie było 178x144.
Czy to jest łamanie prawa? Wszystko jest łamaniem prawa, nawet to, że masz na dysku fansuba angielskiego od Dattebayo i nic z nim nie robisz. Masz, to spiraciłeś i koniec.

#4 2009-09-28 15:54:30

narutoins
Użytkownik

Online HD wiąże się z dużym plikiem i długim uploadem, a film i tak prawdopodobnie zostanie usunięty przez myspacetv.

#5 2009-09-28 16:05:35

tymek88
Użytkownik

Hatake napisał:

Po primo, online hd jest na tyle dobre jakościowo, że ci wypali oczy obrazem ostrym jak żyleta. To nie 2002, gdzie było 178x144.
Czy to jest łamanie prawa? Wszystko jest łamaniem prawa, nawet to, że masz na dysku fansuba angielskiego od Dattebayo i nic z nim nie robisz. Masz, to spiraciłeś i koniec.

Pierwsze primo:

narutoins napisał:

Online HD wiąże się z dużym plikiem i długim uploadem, a film i tak prawdopodobnie zostanie usunięty przez myspacetv.

Drugie Primo, po co tracić czas, na oglądnie tego online, kiedy można ściągnąć to i mieć na dysku (oglądnąc kiedy się chce), bo przy oglądaniu online, tym bardziej HD, wykorzystany transfer będzie podobny;)

#6 2009-09-28 16:06:21

Quithe
Użytkownik

Biuro pomocy promocji tu jest? jezor Zapytaj się swoich odwiedzających, co o tym sądzą. Możesz też zmienić serwis wideo.
I tak, każdy fansub jest piratem, jak pisze Hatake.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#7 2009-09-28 16:12:42

dEVJE
Użytkownik

Weź pod uwagę to, że część twoich użytkowników to nie są jacyś zatwardziali fani anime, którzy na dźwięk 'anime online' aż sinieją z oburzenia. Naruto ogląda sporo dzieciaków w wieku podstawówkowym, czy gimnazjalnym i większości z nich nie chce się trudzić z ściąganiem i dopasowywaniem napisów. Z drugiej strony taka "grupa docelowa" szybko się niecierpliwi i będą rzucać bluzgami, że jeszcze nie ma zuploadowanego.
Osobiście preferuję obejrzeć na dysku, jednak to wynika głównie z tego, że przyspieszyli mi neta z 512 do 1mbs. Kiedy miałem 512 to ściągałem tylko te serie, które na prawdę mnie wciągnęły. A w innych przypadkach? Odcinek się ściągał 2 razy tyle, co trwał, więc preferowałem online. smile

#8 2009-09-28 16:29:38

narutoins
Użytkownik

Tylko teraz problem w tym, że odcinki są usuwane, co z tym zrobić? Zmiana hostingu?

#9 2009-09-28 19:23:27

Fate
Użytkownik

Anime online to zuo i strata czasu! Niech żyją torrenty smile

TROLLING IS A ART

No, ale o co chodzi?

#10 2009-09-28 19:51:59

narutoins
Użytkownik

A czy samo publikowanie napisów w pliku .txt , czyli tłumaczenie jest legalne?

#11 2009-09-28 19:56:51

Zarathustra
Użytkownik

Jeżeli za coś nie zapłaciłeś to chyba logiczne, że jest to nielegalne. W szczególności jak masz zamiar potem to rozpowszechniać.

#12 2009-09-28 19:59:02

Luk4S
Użytkownik

Anime online ma ogromną wadę:

Nie ma neta, nie ma anime.

Co do jakości czepiać się nie można, bo da się znaleźć serie w bardzo dobrej jakości, ale to znowu wymaga dobrego łącza. Reasumując anime online, ma tylko łatwy dostęp i to wszystko...

Lepiej wydać hardka, wrzucić na MU i jest cacy jezor

Tłumaczenie samej ścieżki dźwiękowej nie jest przestępstwem, pod warunkiem, że na tym nie zarabiasz. Podawanie linku jest zUe, bo informowanie o tym gdzie można nabyć bezprawnie film.

Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-09-28 20:03:23)

FluxBB bbcode test

#13 2009-09-28 20:00:21

narutoins
Użytkownik

Ale teraz zostawmy kwestię odcinków jako filmu. Chodzi mi o samo tłumaczenie napisów, jak robi to gruchagroup. Gdyby nie podawali linku do torrenta, czy ich działalność byłaby legalna?

#14 2009-09-28 20:10:42

Quithe
Użytkownik

narutoins, do ciebie chyba nic nie dociera. Wszystko co jest związane z nielegalnym materiałem jest nielegalne jezor Tłumaczyć można na własne potrzeby, nie wolno rozpowszechniać. Działamy w szarej strefie.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#15 2009-09-28 20:16:08

narutoins
Użytkownik

Rozumiem, dzięki wszystkim za pomoc i udzielenie własnej opinii.

Stopka forum

© Animesub.info 2025