#1 2009-08-08 23:16:46

Cain
Użytkownik

Blokowanie domeny

Witam

O co mi chodzi? Nadgorliwy user zarejestrował sobie domenę i przekierował ją na moją stronę, twierdząc, że jego adres jest lepszy itp. Kontakt z home.pl niewiele dał, z właścicielem domeny też. Z racji tego, że nie chcę, by google indeksowało mi stronę z chorego wymysłu chciałbym zablokowac jakoś dostęp przez jego domenę do swojej strony.

Czyli np.:

Dostęp przez www.xxx.pl jest dozwolony ale przez www.yyy.pl nie jest dozwolony i nie wyswietla zawartości strony.

Da się to zrobić za pomoca .htaccess? Albo czegoś innego? Macie jakieś pomysły? Proszę o pomocbardziej biegłych ode mnie w webmasteringu.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#2 2009-08-08 23:27:54

KieR
Użytkownik

Odp: Blokowanie domeny

Łał, to ktoś zajebi*** chu**** postąpił. Ja się nie znam na tego typu rzeczach, ale dobrze by było gdyby ktoś ci pomógł.

tumblr_static_bug.gif

#3 2009-08-08 23:38:02

Czolgi
Użytkownik

Zmień DNS-y serwera i problem z głowy.

Ostatnio edytowany przez Czolgi (2009-08-08 23:38:14)

ファンのファンのために

#4 2009-08-08 23:48:54

Cain
Użytkownik

hmm... ale jak to zrobić? strona znajduje się na darmowm hostingu 60free od ovh.pl

Niestety potrzebuję łopatologicznego tłumaczenia.

#5 2009-08-08 23:51:51

Czolgi
Użytkownik

Jeżeli nie ma takich opcji te 60free , w takim wypadku zmiana hostingu będzie najlepszym rozwiązaniem .

ファンのファンのために

#6 2009-08-09 00:10:27

zmora150
Zbanowany

Wykonaj przekierowanie tamtej domeny na twój adres, google tamtej domeny już nie będzie widzieć. Polecam wykorzystać do tego .htaccessa smile

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?strona_x$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ strona_y/$1 [L,R=301]

Strona_x to adres niechciany, strona_y to twój adres smile ja kiedyś jak animan stał na boo.pl korzystałem z tego w taki sposób

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?animan.boo.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://animan.com.pl/$1 [L,R=301]

Przez co google nie widziało adresu boo.pl oczkod

Edit. zapisujesz to w pliku z rozszerzeniem .htaccess, jak to zrobić ? Bierzesz notatnik, wpisujesz w nim to wyżej i zapisz jako, na dole wybierasz wszystkie i robisz nazwę pliku .htaccess

Ostatnio edytowany przez zmora150 (2009-08-09 00:16:32)

#7 2009-08-09 00:48:48

laudemort
Użytkownik

owszem to co podane wyżej zadała, zarazem przekierowanie 301 daje pełne przekierowanie "siły" linków na nową domenę, w zależności od tego jak często robot google będzie odwiedzał ową stronę tak szybko indeksacja zostanie zmienione, oczywiście niechciana domena będzie przekierowywała od razu na właściwą, zaraz po wpisaniu kodu.

Pozostaje jedynie pytanie czy darmowy host nie będzie miał ograniczeń, gdyż możliwości pliku .htacces na takich serwerach często są zablokowane (np. yoyo).

Swoją drogą nie rozumie jednego, wprawdzie nie miałem nigdy konta na darmowym ovh ale jak masz na płatnym jest niemożliwe przekierowanie domeny na twój serwer, jeżeli wcześniej nie dodasz jej w panelu administracyjnym.
Chyba, że ów user dokonał przekierowania na domenę, ale w taki przypadku adres automatycznie powinien przekierować na starą domenę a nie ją zastępować.
Więc pytanie czy nie dodałeś tamtej domeny do listy domen w panelu...czy co tam jest?

może podasz adres obu domen?

Ok kończę bo jestem lekko "wprawiony" i głupoty powypisuje, jeżeli w czymś się pomyliłem to poprawcie.

________________________________________________________________________________________________

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
________________________________________________________________________________________________

#8 2009-08-09 11:10:38

nover
Użytkownik

na darmowych kontach ovh plik .htaccess jest wyłączony :/
można się pokusić o skrypt w php dołączony do pliku index.php który zablokowałby przekierowanie z innego adresu (IP).
Przykład takiego skryptu dla blokowania IP (ip.php):

<?php
$ip = getenv('REMOTE_ADDR');
$zablokowane_ip = "xxx.xxx.xxx.xxx";
if (ereg($zablokowane_ip,$ip))
{
    echo ('<center><h1><font color="red">A babcia mówiła, by nie wtykać palca do kontaktu!</font></h1></center>');
    exit();
}
?>

#9 2009-08-09 13:17:55

Cain
Użytkownik

Zmora, próbowałem tworzyć .htaccess o takiej zawartości, nic nie dało. Chyba jest tak jak mówi nover, nie wszytko działa.

Laudemort, żadnej domeny nie dodawałem do listy domen.

Poradziłem sobie nieco ukrywając stronę i już nie jest widoczna pod "nową" domeną. Wielkie dzięki za całą pomoc.

#10 2009-08-09 13:33:37

FAiM
Użytkownik

Jednak nadal nie podałeś na jakiej zasadzie "przekierował" tę stronę...

Bo jeśli nie dodałeś tej domeny, to raczej nie ma prawa działać jak normalna domena...
Chyba że działa to na zasadzie ramek - coś takiego jak w np. glt.pl

Albo normalnie przekierowuje na Twoją stronę, tak że jest widoczna Twoja domena.

K5Cqyo6.png?1

#11 2009-08-09 13:49:53

m_jay
Użytkownik

nover napisał:

na darmowych kontach ovh plik .htaccess jest wyłączony :/
można się pokusić o skrypt w php dołączony do pliku index.php który zablokowałby przekierowanie z innego adresu (IP).
Przykład takiego skryptu dla blokowania IP (ip.php):

...

Tylko ze to nie zadziala w sposob oczekiwany przez Caina oczkod. Tym co najwyzej mozesz sobie jakis host, albo grupe hostow zablokowac.

WoodenJesus.png

#12 2009-08-09 17:00:38

Cain
Użytkownik

FAiM pomógł rozwiązać problem. Wielkie dzięki, temat do zamknięcia oczkod

Stopka forum

© Animesub.info 2025