Nie jesteś zalogowany.
A ja właśnie dostałem coś takiego:
Dzień dobry/Dobry wieczór czy zezwala Pan/Pani na udostępnienie swoich napisów do Xam`d: Lost Memories w wersji online , oczywiście na stronie pojawi się autor napisów. Z góry dziękuję i życzę miłego dnia/wieczoru.
Oglądanie tego wyrąbanego graficznie anime w czymś poniżej 720p to kaszana, to że pojawi się mój nick też mnie nie obchodzi (nawet go w napisach nie umieszczałem, taki ze mnie fansuberski asceta).
Moje napisy w obecnej formie nie nadają się do robienia czegoś w postaci hardsuba, jest tam masa błędów, których me lipne umiejętności jakie posiadam z języka polskiego nie wyłapały i nie wyłapią zwyczajnie.
Tych stron nie odwiedzam, nie wiem czy już ktoś wykorzystał te napisy czy to zrobi, ani oficjalne tłumaczenie angielskie nie było moje, ani tym bardziej nie mam licencji na to anime, jedynie co z siebie dałem to masa czasu potrzebna na to (nie było mowy o MKVextractGUI, cała czasówka powstawała od podstaw).
Ogólnie wielkie NIE dla całego streamingu anime z mojej strony.
Dlatego rzuciłem temat pod dyskusję, bo jest on dopiero do opracowania, to jest dopiero zalążek pomysłu.
BTW: Kto każe suberowi mieć wyłączność tylko na jedną stronę z anime online? Ktoś chyba źle przeczytał. Mi tu raczej chodziło o wyłączność w postaci, że jeśli na danej stronie wrzucany jest sub danego tłumacza/danej grupy, to jest on wrzucany do wszystkich odcinków, a nie mieszany z innymi. Też wyobrzymiasz. Nawet w Polsce jedną serię robi po 5 tłumaczy, grup. Wystarczy, że jedna nawiąże współpracę z jednym, druga z drugim. Też nie rozumiem, czemu wszyscy już to rozwiewają na skalę światową. Jak mówiłem, to jest dopiero propozycja, zalążek pomysłu, który trzeba ustalić, omówić, przedyskutować, nanieść korekty... A że padło akurat na urusai.pl, to cóż... Akurat ta strona mi się najbardziej spodobała i ją wybrałem.
Co do tych walk między stronami. Jest wiele rozwiązań na takie coś. Pierwszy lepszy: jeden suber może sobie współpracować z 20 stronami takimi nawet. A te, co kradną, to cóż... Może zabrzmi to okrutnie, ale przynajmniej wybije się tych "sk@#$@$", o których Q mówił.
Jeszcze jedna ważna sprawa, bo chyba też nie każdy zrozumiał.
Propos tego reklamowania się nawzajem. Głownie rozbija się tu o dojście do różnych ludzi, popularyzację.
Tak, my fansuberzy jesteśmy snobami i nie mieści nam się to w głowach, żebyśmy reklamowali kogoś za to, że bierze nasze suby i wrzuca on-line. To nie tak, tam w topicu na urusai jest to dość wyoślone. Kolejna sprawa, że jeśli chcielibyśmy, żeby nasze suby były oglądane przez więcej ludzi, czyli to całe oglądanie anime on-line, to strony zajmujące się ściśle tą tematyką, szczególnie te już znane raczej też nie będą chciały tak za nic naszych subów tam umieścić, po prostu stwierdzą, że sobie wezmą, które im się spodobają i sobie dadzą. Nie wiem, jak to jeszcze wytłumaczyć. Powinniście zrozumieć.
Fakt, przyznaję rację, że ten pierwszy post na urusai z pomysłem jest dość niejasny, bo to była wtedy jeszcze bliżej niesprecyzowana koncepcja na coś, teraz zaczyna się to wyoślać.
EDIT.2.
I właśnie czemu sevenload ? przecież są leprze tego typu strony(fakt na niekutych łączę 1MB nie wystarczy ale mówi się trudno xD), gdzie można sobie pozwolić na ot by anime nie psuło wzroku.
Nie wiem co nie podoba ci się w seven ma bardzo dobrą jakość obrazu i można umieszczać tam duże pliki. Po spełnieniu dwóch prostych warunków, czyli rozdziałka 1200x720 min i bitrate nie mniejszy niż 1000 kbps to po przekonwertowaniu przez stronę i upływie po tym mniej więcej 30 min dochodzi taka ikonka HD is off i wystarczy kliknięcie na tą ikonę i masz jakość oryginalnie wgranego pliku.
Przykład macie Tutaj
albo Tutaj
Nie wiem czy gdzieś znajdziecie Bleach'a, lub Naruto z wtopionymi ass bo jakby nie patrzeć wszystkie strony gonią za tym byle było najszybciej. Ass robione przeze mnie na podstawie ass d_note, poza karaoke (oczywiście po wcześniejszym zweryfikowaniu przez nią) oraz do drugiego przez GruchGroup (jeśli ktoś jest zainteresowany napisami do Shippuudena w ass to pw, gdyż GruchaGroup nie wyraziła zgody na umieszczenie ich na ANSI).
Sorry za drobny off top ale jeśli ktoś przejrzy ten ep i wyłapie coś co jest źle zrobione, byłbym wdzięczny za info, oraz ewentualną ocenę pierwszego karaoke.
Ostatnio edytowany przez Geass89 (2009-06-23 14:41:39)
Teraz o tej "współpracy": Pomysłodawca może ma dobre intencje, ale sposób jest, imo, całkowicie nietrafiony. Moim zdaniem jeśli wejdzie on w życie, to wywoła jeszcze większą wojnę niż dotychczas: Po pierwsze strony online zaczną walczyć o wyłączność napisów danego subera, przez co zaostrzy się między nimi konflikt. Po drugie: serwisy zaczną uploadować odcinki z napisami bez zgody autorów (będą musiały, jeśli zechcą przetrwać), czym narażą się na wytykanie palcami na ansi, czy fansubs.pl. Po trzecie: sitey, które nie otrzymają zgody na suby (bo fansubber już jakiejś stronie dał wyłączność) zaczną zgłaszać, iż upload konkurencji łamie regulamin (na myspace i sevenload wystarczy jeden klik) i uploady będą kasowane, zacznie się lawina podkablowywnia - wszyscy będą się na sobie mścić (jak wspomniał już laudemort). Scena może nawet całkowicie upaść.
Drodzy suberzy ^^ zgódźcie się na propozycje współpracy i wypożyczanie napisów dla stron z anime online na wyłączność A jak dobrze pójdzie cała scena z tym shitem pójdzie w piz*u, wciągu pół roku xD
Czym jest chwila cierpienia w obliczu rozkosznego przypatrywania się upadkom tych stron anime online.
EDIT. Czuje się taki stary jak patrze na tych nowych użytkowników xD a co dopiero ci co rejestrowali się przed rokiem 2006
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2009-06-23 15:58:13)
Dla mnie to głupi pomysł i walka z wiatrakami, bo co z tego że dacie komuś zgodę/wyłączność na suby? Jak są tacy co w du** mają tą zgodę i biorą napisy bez pytania i pewnie będą tak robić ;] A nawet są takie strony jak kreskowka.pl co nawet nie robią własnych uploadów tylko biorą z innych stron, bo po co tracić czas na wtopienie napisów jak można komuś link podebrać w 5s. I nie mówcie, że coś na to poradzi, bo nawet kilka anime na ich stronie przeglądałem(z subkami od nas) i widziałem, że np. było logo Kreskówki.fani.pl zapraszają i leci anime. Czysto widać skąd anime podebrane ;]
Jak już wspomniałem to walka z wiatrakami. Ale jak ktoś coś napisał, że oni zrobią coś o stronie o tłumaczach, to, że tłumacz ma ich reklamować na ANSI. Z jakiej okazji? W końcu to oni wykorzystują napisy tłumacza i powinni być mu wdzięczni, że tłumaczy, a nie tłumacz im.
Zawsze można powołać grupkę partyzantów co będą zgłaszać naruszenie regulaminy na myspace i sevenload itd. i jak połowa materiałów strony pójdzie w cholerę może się poddadzą xD
No, to chyba jedyne wyjśnie żeby im uploadowanie zbrzydło
Lol, kto tu nawołuje do walki z wiatrakami...