Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Hej. Właśnie oglądałem ostatni epizod Tales of the Abyss... i jeden z głównych bohaterów podał prawą rękę drugiemu żeby ją uścisnąć po czym zmienił prawą na lewą...
Czy przywitanie się albo pozdrowienie lub jakikolwiek gest ma inne znaczenie kiedy sie go wykonuje lewą a kiedy prawą ręką?
I love spaghetti but I got shhit on it!
... Tu już się takie tematy pojawiają, że pierwsze skojarzenie było całkiem niepoprawne politycznie.
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Od razu widać kto o czym myśli
"Podanie komuś lewej ręki jest symbolem bezgranicznego zaufania, przyjaźni oraz braterstwa, ponieważ znajduje się ona bliżej serca."
Ta notka była w napisach ode mnie :}
edit Dodam jeszcze, że w lewej ręce trzyma się tarczę - kolejny znak zaufania komuś
Ostatnio edytowany przez Karcik (2009-05-05 22:46:25)
oburącz?
Ostatnio edytowany przez qwig (2009-05-05 22:49:08)
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
~Karcik, a jeżeli ktoś jest przysłowiowym mańkutem (vide me) i
czasami z przyzwyczajenia podaje lewą dłoń ot taki wyuczony odruch ^_^
Ostatnio edytowany przez Isao (2009-05-05 23:22:07)
Z tą tarczą to raczej dlatego, że większość jest praworęczna i lepiej się tą ręką posługiwać mieczem
KieR - nie napisałam, że tarczę trzyma się w lewej ręce bo ma się do niej zaufanie Chodziło mi o to, że wyciągając do kogoś lewą rękę, w której zazwyczaj trzyma się tarczę, pokazuje się tej osobie, że ma się do niej zaufanie - ręka jest pusta, czyli wiemy, że ta osoba nas nie zaatakuje. Coś w tym guście :}
Isao - dobre pytanie xDD
Mi się zdawało że lewą rękę podają sobie homoseksualiści.. ale to szczegół..
japońce chyba tak mają (ogólnie azjaci ) też właśnie w paru filmach zwróciłem uwage, że podawali sobie lewą dłoń (myślałem, że nagrywali to od lustra czy coś ). Ale co kraj to obyczaj ;] takie ruskie i poboczne witają się całujac w usta (tak faceci też ). A w niektórych plemionach (?) w afryce złapanie uważane jest za zniewage
~Playboy: zepsułeś taki fajny motyw xD
Strony 1