Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
~Luk4S, to W7 ładny przeskok robi w ramach do 192gb ;]
No to tylko 188GB i już osiągnę limit Ale do 1TB RAM'u to jeszcze brakuje... W7 to zupełnie inna liga... Czekam na sevenka
Owszem, obsługuje, o ile jest 64bitowa.
XP obsługuje tylko 3GB ramu MAX!
Albo inaczej systemy 32 bitowe obsługują poniżej 3GB a XP i Vista w wersjach 64bitowych obsługują więcej niż 3 GB i wszystko jasne.
A co do samego tematu, jeśli zależy ci na stabilnym systemie, kwestia gier na razie pomijam, to bierz XP stary sprawdzony system na którym wszystko pójdzie i jest stabilny, Vista jest nowym systemem nie dopracowanym co do jej stabilności nie mam dobrej opinii co prawda na swoim kompie mam dalej XP, ale niestety pracowałem na niej i w pracy jak też na laptopach i niestety ale ten system jest dla mnie za mało pewny i go nigdy nie polecę nikomu, kto potrzebuje pewnego systemu do pracy, co nie znaczy, że sam w sobie jest zły, w końcu XP też nie był idealny, a pamiętam jak broniłem się przed zmianami z 98 na XP, ale info że XP będzie wspierany dłużej niż vista daje do myślenia.
A co do wersji 7 szkoda, że nie dostała jakiejś fajnej nazwy, kupię dopiero jak przejdzie otwarte testy, nie dziękuje ale wolę pewny system niż być testerem, nawet jeśli teraz ten system zbiera takie piękne opinie.
Skoro kupujesz nowy komp nie wiem gdzie mam nadzieje, że nie w markecie, to nie ma prawa, które zmusza cię do zakupu kompa z systemem możesz bez problemu kupić teoretycznie bez problemu bez systemu albo zażądać pre instalacji XP a jeśli nie to 3 magiczne słowa: rzecznik praw konsumenta.
2 kupowanie do użytku domowego 4 rdzeni jest chybionym pomysłem większą wydajność osiągniesz na 2 rdzeniowym procku intela (poleciłbym AMD ale aktualnie nie ma nic opłacalnego to nie czasy Intela z Pentium IV niestety), podkręconym do okolu 4GHz.
Opis który podałeś kompa zakłada może tylko dobrą wydajność co do za dokładnie za karta jaka płyta główna, jaki dokładnie ram itp.
Skoro jesteś sentymentalny to dla ciebie najlepszą opcją będzie na starym kompie zainstalować XP, wgrać stery i wszystko co potrzebujesz i zrobić obraz dysku ghostem, ze względu na utrudniony dostęp w przyszłości do sterowników itp, jest to najpewniejszy sposób, że pograsz w starsze tytuły.
A co różnic jakości między 9 i 10 i 10.1 nie wypowiem, bo w grach w które gram i tak tego nie widać, no chyba że ktoś pokaże mi różnice w grafice w przypadku diablo2, urban terror, czy też airline tycoon.
A co różnic jakości między 9 i 10 i 10.1 nie wypowiem, bo w grach w które gram i tak tego nie widać, no chyba że ktoś pokaże mi różnice w grafice w przypadku diablo2, urban terror, czy też airline tycoon.
Bo te gry nie korzystają z 10'tki, tylko z 9, która jest jakby w 10. A co stabilności, to czy ja wiem... Mnie Vista jeszcze nie zawiodła, nigdy. Co do PIV to jest obecnie Intel Core 2 Duo 7400, można przy zmienionym napięci i dobrym chłodzeniu podkręcić do 4,5GHz z standardowych 2,8GHz. Ja bym AMD nie polecił, tak jak kart graficznych od ATI.
PS: Systemy 32 bitowe obsługują do 3,2GB RAM, no zawsze te 200mb to coś. Kiedyś były takie np. 8mb, a jak ktoś miał 16mb ram to był gość ^^
PS2: Najlepiej sam sprawdź, masz prawo wypróbować każdy system... Więc...
KieR napisał:Ech, co do grania w stare gry: Windows 7 z trybem Windows XP.
Taaa dostępny z najdroższymi wersjami windowsa, które zapewne nie będą do kupienia przez zwykłego konsumenta, zakładając, oczywiście, że nie mówimy o wersjach pirackich.
Emulacja software, jakoś do tego nie jestem przekonany, wolę stary komp pewnie pracujący niż czekać do pojawienia się 7 na sklepowych półkach i sprawdzenia ile to warte, zresztą dopóki nie sprawdzę to nie uwierzę w żadne słowo padające od marketingowców
Mnie to też nie przekonuje... To będzie coś jak Vist Ultimate, kosztować będzie tyle co komputer, dobry komputer. Microsoftowi się nie wierzy, to kłamcy, oszuści... Czego się nie robi, żeby zarobić.
Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-05-03 18:52:28)
Ech, co do grania w stare gry: Windows 7 z trybem Windows XP.
Taaa dostępny z najdroższymi wersjami windowsa, które zapewne nie będą do kupienia przez zwykłego konsumenta, zakładając, oczywiście, że nie mówimy o wersjach pirackich.
Emulacja software, jakoś do tego nie jestem przekonany, wolę stary komp pewnie pracujący niż czekać do pojawienia się 7 na sklepowych półkach i sprawdzenia ile to warte, zresztą dopóki nie sprawdzę to nie uwierzę w żadne słowo padające od marketingowców
samael16 napisał:A co różnic jakości między 9 i 10 i 10.1 nie wypowiem, bo w grach w które gram i tak tego nie widać, no chyba że ktoś pokaże mi różnice w grafice w przypadku diablo2, urban terror, czy też airline tycoon.
Bo te gry nie korzystają z 10'tki, tylko z 9, która jest jakby w 10. A co stabilności, to czy ja wiem... Mnie Vista jeszcze nie zawiodła, nigdy. Co do PIV to jest obecnie Intel Core 2 Duo 7400, można przy zmienionym napięci i dobrym chłodzeniu podkręcić do 4,5GHz
z standardowych 2,8GHz. Ja bym AMD nie polecił, tak jak kart graficznych od ATI.
Z SP1 to już jest całkiem fajny system, ale jeśli oficjalnie microsoft twierdzi, że będzie dłużej wspierać XP niż Viste to od razu widać przejściowość tego systemu.
A co grafiki, nie jestem pewien ale wiele moich gier nie słyszało nawet o wersji 7 więc nie jestem dobrym polem testowym pod tym względem.
A w Viście nie jest tak, że hardware masz 10 i więcej, a starsze wersje są emulowane programowo?
AMD ma wydajniejsze i tańsze od Nvidii karty graficzne w segmencie średnim. Ale procki 2 rdzeniowe mają słabe w porównaniu do wersji Intela. Co najwyżej zakup wersji 4 rdzeniowych nawet byłby opłacalny bo platforma jako całość jest tańsza o wiele w porównaniu do intela, ale z drugiej strony w warunkach domowych to nie ma sensu, a kupowanie czegoś na wyrost w kompie to w końcu idealny sposób zmarnowania kasy.
Ostatnio edytowany przez samael16 (2009-05-03 19:02:20)
Z SP1 to już jest całkiem fajny system, ale jeśli oficjalnie microsoft twierdzi, że będzie dłużej wspierać XP niż Viste to od razu widać przejściowość tego systemu.
Bo Vista się nie sprzeda, nie ma jak, bo tu ledwie ją doprowadzili do stanu przydatności, a już jest W7, a wiadomo ciężko zabić dobry system jakim jest XP. Który wcale nie jest gorszy od Visty, tyle że nadaje się na starsze kompy.
A do AMD mnie nigdy nie przekonasz... Za dużo komputerów z AMD'kami widziałem na serwisie, żeby uwierzyć w nich wyższość nad Intelem i Nvidią. Oczywiście, nie jest to regułą, bo są lepsze i gorsze modele od Intela i Nvidii, ale ogólnie Nvidia i Intel wypadają lepiej niż AMD... Tak ja uważam.
Ile ciekawych zdań, ja tam od 21 kwietnia jade na RC1 Windowsa 7 i z punktu widzenia zwykłego użytkownika system wymiata i naprawdę polecam, jeszcze nic (poza Nowym GG, które wyświetla CrashReporter zaraz po uruchomieniu) mi się nie przywiesiło. Żadnego BSOD czy coś. Gram na nim w GRID'a, COD 5 i WoW'a i sprawdza się zarąbiście, wprawdzie ma DirectX 11 ale nie ma karty która by to wykorzystała.
Za to z punktu widzenia FanSubbera będziecie tęsknić za XP. Najwiekszy ból to niedziałający Sub-Edit, wprawdzie jest na to sposób, ale żeby ładnie oglądać w nim filmy Aero musi zostać wyłączone, w przeciwnym razie obraz jest pixelowaty. Kolejny ból to podgląd skryptów AVS. Umieścisz tam DirestShowSource i TextSub i w zadnym odtwarzaczu nie da się tego normalnie podejrzeć, dźwięk zapierdziela jak szalony i jest zdeformowany, dramat pod tym względem. A wszystko przez Windows Media Playera 12.
Tak więc zanim wymyślą na wszystko łaty i nowe wersje nie kupię sobie W7. Jak juz przymierze się do kupna to tylko Professional 64Bit, oficjalne ceny zostały już podane tak więc 300$ troche zaboli, ale zawsze mozna to na ratki wziąć. Ewentualnie kopic na miesiąc przed premierą Vistę Business za 587zł i później za free dostać Windows 7 Professional.
A do AMD mnie nigdy nie przekonasz... Za dużo komputerów z AMD'kami widziałem na serwisie, żeby uwierzyć w nich wyższość nad Intelem i Nvidią. Oczywiście, nie jest to regułą, bo są lepsze i gorsze modele od Intela i Nvidii, ale ogólnie Nvidia i Intel wypadają lepiej niż AMD... Tak ja uważam.
Radeony od AMD =
Procki od AMD =
Pracuje w serwisie 2 lata i żaden z kompów jakie złozyłem na AMD czyli zaczynając od AMD 4200+ wzwyż nigdy nie wrócił do mnie ze spalonym czy uszkodzonym prockiem. Intel zdazyl mi sie tylko RAZ. Ale pragnę zauważyć, że stosunek kompów złozonych na AMD do tych na Intelu wynosi 95% AMD i tylko 5% Intel. Sam mam 7750 kręconego na 3.1GHz za śmieszną kasę, bo za 269zł, gdzie Intel Core 2 Duo 2,8 GHz proponuje za 532zł. Nie widze sensu przepłacać.
Intel przypomina mi TP ze swoimi cenami, albo HP z cenami swoich tuszy do drukarek. Żenada.
samael16 napisał:Z SP1 to już jest całkiem fajny system, ale jeśli oficjalnie microsoft twierdzi, że będzie dłużej wspierać XP niż Viste to od razu widać przejściowość tego systemu.
Bo Vista się nie sprzeda, nie ma jak, bo tu ledwie ją doprowadzili do stanu przydatności, a już jest W7, a wiadomo ciężko zabić dobry system jakim jest XP. Który wcale nie jest gorszy od Visty, tyle że nadaje się na starsze kompy.
Tylko, że to ogłosili z tego co pamiętam tuż przed rozpoczęciem czy też zaraz po rozpoczęciu sprzedaży.
Luk4S
Do czasów pojawienia się PIV intel faktycznie miał niestety monopol co oczywiście wiązało się z pięknymi cenami, pamięta ktoś jeszcze czasy, gdy za cenę samego procka można by było kupić dzisiaj niezły komp. AMD ma beznadziejny marketing, którego nie wykorzystał w walce z PIV od, którego był o wiele lepszy i zimniejszy i mniej energożerny, ale wiadoma technika się cały czas zmienia i każdy na przestrzeni zalicza wpadki, najgorsza panowała po fuzji AMD z ATI, kiedy nie byli w stanie niczym konkretnym odpowiedzieć na Nvidii i Intelowi, ale te czasy minęły, rok temu polecałbym procki AMD jako tańsze i niewiele mniej wydajne, różnica 2-3%, ale teraz tylko Intel, co innego karty najwydajniejsze to oczywiście Intel i drogie tak, że nie wiem, ale AMD celuje w średnią półkę i na tym polu z dobrym marketingiem by obił Nvidie jak się patrzy.
dariusz666 i to jest jeden z powodów dla których oleję Win 7, dopóki nie wydadzą stabilnej połatanej pudełkowej wersji, nie mam zamiaru być za darmo testerem ich systemu.
A co do cen, każdy monopolista nie mając konkurencji winduje ceny jak się patrzy, najlepsze jaja są z konsolami, naprawa np PS3 u Sony bo nie ma gdzie indziej jest droższa niż zakup nowej konsoli, ale to smutna rzeczywistość dziedzin zmonopolizowanych przez jednego przedsiębiorcę.
Ale ogólnie co do części komputerowych ile osób tyle opinii i nie ma sensu się kłócić bo i tak zawsze każdy ma racje oprócz fanboy-ów
mam Viste bo to mi dorzucili do kompa :/ a nie chce mi się ściemniać, że poraz enty mi się komp zjarał jak będę xp aktywować....
Vista... jest stabilniejsza od XP !!! nie mówie tu o komputerach w których jest tak nasrane w systemie i rejestrze, że jak bym to zobaczył to by mi się po nocach śniło (koszmar) (ps.: nie ma takiego systemu co by był wtedy stabilny)
Vista jest wkurwiająca... zadaje 100tyś pytań pt.: "czy aby na pewno jesteś pewien?", co zmniejsza jego bezpieczeństwo (po 6 dniach korzystania z Visty przestajesz czytać jakiekolwiek alerty, i tylko klikasz zezwalaj)
Vista pożera dużo mocy z kompa - głównie przez aero.... XP z skórką aero też pożera dużo mocy
Vista jest bezpieczniejsza, bo mało komu się chce pod nią wirusiki pisać
Vista jest lepsza do gier !
Vista w porównaniu do bety Windows 7 wypada blado... bardzo blado, ale spox do wersji sklepowej daleko, jeszcze coś spartolą (w dobry intencjach ofc)
Vista Ultimate - w sumie tylko to, reszta to shit !
Ilość sterowników pod Viste jest tragiczna (często trzeba wrzucać stery od XP co powoduje, że system może się sypać :/)
Jak ci do kompa za free dodają tą badziewiastą Basic, ale masz możliwość wziąć XP, bierz XP, jak nie to... jakoś da się żyć nawet na Basic'u !
Ps.: Sora, ale nie chciało mi się czytać tych co niektórych herezji, naprawiam kompy prawie, że zawodowo, więc jak ktoś mi pisze Vista mało stabilna to znaczy, że osoba ma mało stabilny system w bani bo instaluje jakieś dzidostwo i się potem dziwi, że się sypie....
Ale to nie Win7 ma dziury, tylko programy nie sa przystosowane do niego. SubEdit juz pod Vistą nie działał póki patcha do SubEdita nie zrobiono.
Radeony od AMD = cenzura
Procki od AMD = okej
Konkretnie chodziło mi o karty graficzne, a co do procesorów. Bardziej ufam intelowi, bo ten mnie nigdy nie zawiódł, a AMD tak. Tak samo nie ufam Seagate, bo miałem 3 dyski od nich i wszystkie 3 się zjarały... A Samsung i WD mi śmigają cudnie. Czasami wolę zapłacić więcej, a spać spokojnie, a nie myśleć czy maszynka która koło mnie szumi, rano też będzie czy pod pachę i do sklepu
Co do HP, tak ich ceny są dopiero z kosmosu... Chociaż zamienniki od ActiveJet'a są gówno warte... Inne firmy tak... tylko nie ActiveJet :p
Vista jest wkurwiająca... zadaje 100tyś pytań pt.: "czy aby na pewno jesteś pewien?", co zmniejsza jego bezpieczeństwo (po 6 dniach korzystania z Visty przestajesz czytać jakiekolwiek alerty, i tylko klikasz zezwalaj)
To się da wyłączyć
Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-05-03 19:51:59)
SubEdit już dawno powinien być przepisany na DirectShow. Przecież ten program technologicznie to tkwi jeszcze w epoce win98. Aż dziw, że jeszcze nikt nie napisał konkurencyjnego edytora/playera.
SubEdit już dawno powinien być przepisany na DirectShow. Przecież ten program technologicznie to tkwi jeszcze w epoce win98. Aż dziw, że jeszcze nikt nie napisał konkurencyjnego edytora/playera.
Ja bym powiedział w epoce windowsa łupanego... No, ale rację masz. A nie napisał nikt, bo nikomu się nie chce.
dariusz666, to chyba Win7 Professional się nie doczekasz Bo takie maja być edycje Windows 7: Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Business oraz Windows 7 Ultimate(ofc ja w nią celuje
). Piękny tu się offtop zrobił, kolega pytał o pomoc to tematy poschodziły nawet na karty graficzne, dyski itd.
Ostatnio edytowany przez KieR (2009-05-03 20:37:02)
Piękny tu się offtop zrobił, kolega pytał o pomoc to tematy poschodziły nawet na karty graficzne, dyski itd.
I czyja to wina? Tak! Szukajcie winnego!
A czy z W7 Ultimate będzie tak, jak z Vistą Ultimate, że będzie to ta jakby połączona wersja wszystkich? Tzn. Będzie taka full wypas?
Radeony od AMD = cenzura
Procki od AMD = okej
Radeony HD od ATI/AMD (mój jest od ATI) = przewyższa wydajnością GF (no chyba ze sie wywali 2 kafle na karte >.>)
Procki od AMD = Shit totalny, w ogóle nie nadają się do gier i są wolniejsze, wydajność spada na nich.
Tak samo nie ufam Seagate, bo miałem 3 dyski od nich i wszystkie 3 się zjarały...
To miałeś ferelne te dyski, ja mam 5 (1 x 160, 1x500, 2x320, 1x500 zewnętrzny na usb) i chodzą bez zarzutu. Kiedyś miałem jeszcze 40, spyliłem kumplowi i ponoć chodzi po dziś dzień (ja z tym dyskiem wspominam czasy gimnazjalne, a mam 21 lat). U mnie Seagete i żaden inny. Miałem WD, padł. Maxtor 80 ledwo co zipie.
Aż dziw, że jeszcze nikt nie napisał konkurencyjnego edytora/playera.
Doczekał się, choćby BestPlayer'a 2, wydajniejszy niż SE, jedyna bolączka to brak edytora, no i nie ma jak synchra robić ;/ . Używam i nie narzekam.
Vista Ultimate - w sumie tylko to, reszta to shit !
Gówno prawda, ja używam 64 bitowej Home Premium i mi w niczym nie przeszkadza. Ultimate nie używam, bo tam jest tyle wszędobylskiego gówna, z którego się i tak nie korzysta, a tylko system zaśmieca.
Ostatnio edytowany przez _KiRA (2009-05-03 20:54:46)
Radeony od AMD = cenzura
Procki od AMD = okejRadeony HD od ATI/AMD (mój jest od ATI) = przewyższa wydajnością GF (no chyba ze sie wywali 2 kafle na karte >.>)
Procki od AMD = Shit totalny, w ogóle nie nadają się do gier i są wolniejsze, wydajność spada na nich.
Co człowiek, to ma inne zdanie. Ciężko wybrać tego najlepszego, najlepiej samemu przetestować i wybrać. Ja za swojego 9800 GT dałem 520zł, było 24 te karty w hurtowni, normalnie wtedy chodziło po 700-800zł. I w momencie gdy go kupowałem, nie było karty w tej cenie, tak samo dobrej. A nawet jakby była, to od ATI/AMD nie chcę, no wiadomo gdyby było coś mega wypas, to bym zaryzykował... Ale, na całe szczęście nie musiałem... i nie chce "musieć".
To miałeś ferelne te dyski, ja mam 5 (1 x 160, 1x500, 2x320, 1x500 zewnętrzny na usb) i chodzą bez zarzutu. Kiedyś miałem jeszcze 40, spyliłem kumplowi i ponoć chodzi po dziś dzień (ja z tym dyskiem wspominam czasy gimnazjalne, a mam 21 lat). U mnie Seagete i żaden inny. Miałem WD, padł. Maxtor 80 ledwo co zipie.
Ja miałem 2x 250 i 500 od Seagate, teraz mam 1x 250 seagate, 2x 500 i 1x 640 od WD i nie narzekam. Dużo zależy na co się trafi... Aaaa... I mam 10GB Samsung, która ma... 9 lat... Też śmiga i pewnie przez najbliższe 10 lat go nic nie zabije... Nie napisałem se Seagate to gówno, po prostu im nie ufam i nie chce od nich dysku :p Jak nie chce procka od AMD i karty od ATI, tak samo nie chcę głośników od Logitecha, myszki od Microsoftu (IE 3.0 i 4.0), klawiatury od Samsunga lub logitecha, monitora od LG czy Samsunga (only BENQ), tak samo nigdy w życiu nie kupię europejskiego samochodu... Tylko Japońskie.
Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-05-03 21:19:03)
zaraz zaraz to Subedit NIE DZIAŁA POD VISTE?? a i Vista ma takie same funkcje jak XP czyli samoistne wykrywanie sprzętu pod USB i takie bajery?
Ostatnio edytowany przez Brajan (2009-05-03 21:41:18)
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna