Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2
Mam pytanie. Piszę pracę magisterską do której robię katalog obrazów. Robię zdjęcia z albumów i muszę doprowadzić je do takiego stanu, żeby można je było umieścić w pracy. Problem polega tylko na tym, że poza paintem nigdy nie siedziałem w żadnym programie graficznym. Nie mam dużych wymagań. Tu jest przykładowy plik do obróbki (piszę na temat "Uzbrojenia i wyglądu strażników grobu Chrystusa w sztuce średniowiecznej", stąd taki obraz):
Chcę przywrócić mu jego "kwadratowy" wygląda (większość zdjęć, które robię "uwypuklają" obraz) i, jeśli się da, usunąć błysk flesha. Którym programem dałoby się to zrobić najszybciej i najłatwiej? Dałoby się np Gimpem? Za pomoc z góry dziękuję .
Ostatnio edytowany przez Dragmaru (2009-05-03 17:11:02)
a nie dałoby sie tego jakoś zeskanowac? Bo to co ty chcesz z tym zrobi troszkę mnie przeraża.
Coś w tym stylu ???
~ziom6270, xa dobre przycięcie obrazka
~ziom6270, xa dobre przycięcie obrazka
No jo, ale jeszcze zmiana odcieni szarości... Tak na szybko, nei pomyślałem o zabawie w kontraście, w czym zapewne uprzedził mnie ~Zarathustra. xD
Adobe Photoshop CS2, łatwa sprawa:
Fillter > Distort > Lens Correction (przeciągasz suwak Remove Distortion)
Aby przyciemnić:
Image > Adjustments > Brightness/Contrast (przeciągasz suwak)
Potem, żeby trochę wyostrzyć:
Fillter > Sharpen > Smart Sharpen (znowu zabawa suwakami)
Warto jeszcze Brushem z Mode:Hue skasować kolory (jeżeli zdjęcia są czarno białe)
Edit:
Zapomniałem jeszcze o Burn Tool.
Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2009-05-03 17:22:32)
Dzięki, jak się ściągnie to zobaczę jak to działa. A swoją drogą, Photoshop jest płatny, a trial nie trwa chyba roku, żeby starczyło mi na cały okres pisania pracy. Nie wiesz, czy w Gimpie można osiągnąć podobny efekt? Podobno z tych bezpłatnych jest najlepszy.
Dragmaru da się to samo zroić w Gimpie podobne filtry i opis ich używania znajdziesz w sieci. Może ci zająć trochę więcej czasu szukanie co i jak
A niektórym się zdarza (nie mnie, broń Boże) - miło jest chodzić do porządnej szkoły
Masz tu trochę lepszą wersję:
Strony Poprzednia 1 2