#1 2009-04-27 16:12:10

Envie
Użytkownik

Kara no Kyokai od KA

Nie chciałem zaśmiecać pewnego, ważnego tematu, więc założę swój i tu zapytam.
Może mi ktoś wrzucić Kara no Kyokai (wszystkie filmy) od grupy Kuruoshii Anime na jakiś serwer, żeby ściągnąć? Bo z tego co wywnioskowałem, to powstał softsub/hardsub tegoż anime. Za pomoc wielkie dzięki.

Edit down
_KiRA, sprawdzałem tam, niestety nie ma.

Ostatnio edytowany przez Envie (2009-04-27 16:52:09)

#2 2009-04-27 16:24:06

_KiRA
Użytkownik

Odp: Kara no Kyokai od KA

Wyszły 3 filmy, czwartego i kolejnych (o ile są) nie zdąrzyli zrobić.

PS. Tu sprawdzałeś?

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2009-04-27 16:24:39)

#3 2009-04-27 16:50:49

dulu
Moderator

A nie było tego na ich stronie napisać?

Ostatnio edytowany przez dulu (2009-04-27 16:51:15)

#4 2009-04-27 16:53:35

cieslak
Użytkownik

_KiRA napisał:

Wyszły 3 filmy, czwartego i kolejnych (o ile są) nie zdąrzyli zrobić.

PS. Tu sprawdzałeś?

bodzio zrobił do czwartego - dzisiaj zapodałem link w odpowiednim dziale. Co do piątego - tez ma takie zamiary. oczkod

Co do filmów... Możliwe, że na dniach pojawią się na ircu, bo znając waskiego, to je tam wrzuci albo na serwer animebrat. oczkod

#5 2009-04-27 18:46:15

waski_jestem
Użytkownik

taaa, problem tylko taki, ze najpier musze to sciagnac a potem wyslac z zabojcza predkoscia 32kb/s

gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]

#6 2009-04-27 19:22:42

Kenshiro
Użytkownik

A odnośnie Kara no Kyokai to macie te filmy z dźwiękiem AC3 5.1 ? Bo mam nadzieję że nie z jakimś beznadziejnym AAC 5.1.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2009-04-27 19:22:52)

#7 2009-04-27 19:25:48

cieslak
Użytkownik

ledziux napisał:

A odnośnie Kara no Kyokai to macie te filmy z dźwiękiem AC3 5.1 ? Bo mam nadzieję że nie z jakimś beznadziejnym AAC 5.1.

Ja nie wróżka i takich informacji ci nie powiem...

waski, nie pękaj, dasz radę. jezor

#8 2009-04-27 19:32:10

Kenshiro
Użytkownik

cieslak napisał:
ledziux napisał:

Ja nie wróżka i takich informacji ci nie powiem...

waski, nie pękaj, dasz radę. jezor

Jak widzę 2 i 3 film kinowy od KuA ma dźwięk stereo respekt

#9 2009-04-27 19:34:05

bodzio
Użytkownik

ledziux napisał:

Po co? Nie mam głośników 5.1 by po zakodowaniu sprawdzić, czy wszystko ładnie wyszło. Nie słyszę też powyżej 17kHz, a ty słyszysz? Dlatego dźwięk jest w mp3. 
Nie ma żadnego 5.1 chyba że w 1 movie, tego nie pamiętam.

wladza1.png

#10 2009-04-27 19:36:41

Kenshiro
Użytkownik

Za szybko napisałeś tego posta. Ale owszem tylko I film kinowy macie z AC3 5.1, a pozostałe zwykłe stereo co automatycznie dyskwalifikuje to anime WASZEJ GRUPY jak dla mnie gdyż mam głośniki 5.1.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2009-04-27 19:37:12)

#11 2009-04-27 19:45:45

bodzio
Użytkownik

Żeby cieszyć się prawdziwym dźwiękiem 5.1 musiałbyś mieć głośniki rozstawione tak, byś odbierał dźwięk w punkcie amplitudy fali, bez żadnych pogłosów (zero przeszkód na drodze), najlepiej jeszcze w komorze bezechowej. Albo przynajmniej pokój wyłożony drewnem, jakieś 25 mkv powierzchni lub więcej.
5.1 to zawsze pic na wodę fotomontaż, chociaż prawdą jest, że różnicę między 2 a 5 głośnikami się uświadczy.
Nie dałem tego 5.1 specjalnie, bo dźwięk taki nie znajduje jeszcze szerokiego grona chętnych, którzy mają odpowiedni sprzęt i rozstawią właściwie głośniki.

wladza1.png

#12 2009-04-27 19:56:45

Kenshiro
Użytkownik

bodzio napisał:

Żeby cieszyć się prawdziwym dźwiękiem 5.1 musiałbyś mieć głośniki rozstawione tak, byś odbierał dźwięk w punkcie amplitudy fali, bez żadnych pogłosów (zero przeszkód na drodze), najlepiej jeszcze w komorze bezechowej. Albo przynajmniej pokój wyłożony drewnem, jakieś 25 mkv powierzchni lub więcej.
5.1 to zawsze pic na wodę fotomontaż, chociaż prawdą jest, że różnicę między 2 a 5 głośnikami się uświadczy.
Nie dałem tego 5.1 specjalnie, bo dźwięk taki nie znajduje jeszcze szerokiego grona chętnych, którzy mają odpowiedni sprzęt i rozstawią właściwie głośniki.

Głośniki mam rozstawione z przodu i z tyłu czyli tak jak powinno być choć pokój ma tylko 10m2. Ale mimo wszystko zawsze warto mieć dźwięk 5.1 no chyba że masz głośniki stereo. Ale w tych czasach mieć głośniki stereo to śmiech. Nawet jak nie masz miejsca zbytnio to i tak do filmów lepsze 5.1 czy do gier również.
5.1 jako dolby digital AC3 lub jeszcze lepiej DTS (nie jakieś syfiaste AAC) jeśli masz głośniki z dekoderami sprzętowymi (a nie programowymi) to rewelacja.
A metoda pogarszania dźwięku (czyli zamiany 5.1 na stereo) nigdy nie powinna mieć miejsca.
Albo dwie wersje do wyboru powinniście robić.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2009-04-27 19:58:28)

#13 2009-04-27 19:59:21

marc99
Użytkownik

bodzio, przesadzasz. Przejście ze stereo na 5.1 można spokojnie porównać do przejścia z czarno białego na kolor. I wcale nie trzeba super przygotowanego pokoju, ustawienie głośników oczywiście jest konieczne. Przypominam, że w dźwięku przestrzennym nie chodzi tylko o kierunek z którego pochodzi dźwięk, a głównie o przestrzeń dźwięku co bardzo wyraźnie można usłyszeć np. podczas sceny z padającym deszczem. A i jeszcze jedno dźwięku przestrzennego nie wolno słuchać za cicho. smile

#14 2009-04-27 20:05:16

_KiRA
Użytkownik

Ale w tych czasach mieć głośniki stereo to śmiech.

Ja mam głośniki Logiteha w systemie 2.1, to znaczy że jestem śmieszny? No bez kitu. Ja tam osobiście wole 2.1 od 5.1 i wyższych. Ide do kina to wku.wia mnie ta przestrzenność, dzwięk wydaje się "grubszy" itd.

#15 2009-04-27 20:20:15

bodzio
Użytkownik

marc99 napisał:

bodzio, przesadzasz. Przejście ze stereo na 5.1 można spokojnie porównać do przejścia z czarno białego na kolor. I wcale nie trzeba super przygotowanego pokoju, ustawienie głośników oczywiście jest konieczne. Przypominam, że w dźwięku przestrzennym nie chodzi tylko o kierunek z którego pochodzi dźwięk, a głównie o przestrzeń dźwięku co bardzo wyraźnie można usłyszeć np. podczas sceny z padającym deszczem. A i jeszcze jedno dźwięku przestrzennego nie wolno słuchać za cicho. smile

W połowie masz rację, a w połowie nie. By usłyszeć dobrze dźwięk, musisz znajdować się w amplitudzie fali dźwiękowej, inaczej nie słyszysz tego dźwięku czysto. Wiem jak działają głośniki 5.1 miałem kiedyś, ale po tym jak się zepsuły, kupiłem 2.1. Bo faktem jest, że trzeba słuchać głośniej. A dziękuję za uszkodzenie słuchu już za młodu. Dla przykładu: 3-4 letnie odkurzacze generowały hałas na poziomie 80dB. Słuchanie dźwięku o poziomie ciśnienia akustycznego 80dB przez 5 minut już uszkadza słuch. Każdy kto w uszach ma słuchawki i słucha muzyki - prędzej czy później zauważy, że ogłuchł. Za 'dobre słyszenie dźwięku' możesz zapłacić zdrowiem. Ale o tym się nie mówi. Nie ma norm, przepisów, nic. Nawet normy europejskie ochronę przed hałasem traktują po macoszemu, w dyrektywach unijnych jest o tym ledwo mała wzmianka. Dlatego tylu ludzi przez niewiedzę traci słuch lub doznaje trwałego uszczerbku, zwłaszcza że wychodzi to dopiero po kilku latach.
A pomijając to wszystko - nie dałem 5.1 bo nikt o to nie prosił/nie pisał o tym, a jak na razie standardem to nie jest. A robi się coś dla ogółu, nie dla pojedynczych osób. Ewentualnie dla siebie. Sam preferuję 2.1. Jak chcę 'przestrzeni', idę do kina. Ale mnie taki dźwięk nie bawi. Wszystko to takie sztuczne.

wladza1.png

#16 2009-04-27 20:32:31

Kenshiro
Użytkownik

bodzio napisał:
marc99 napisał:

W połowie masz rację, a w połowie nie. By usłyszeć dobrze dźwięk, musisz znajdować się w amplitudzie fali dźwiękowej, inaczej nie słyszysz tego dźwięku czysto. Wiem jak działają głośniki 5.1 miałem kiedyś, ale po tym jak się zepsuły, kupiłem 2.1. Bo faktem jest, że trzeba słuchać głośniej. A dziękuję za uszkodzenie słuchu już za młodu. Dla przykładu: 3-4 letnie odkurzacze generowały hałas na poziomie 80dB. Słuchanie dźwięku o poziomie ciśnienia akustycznego 80dB przez 5 minut już uszkadza słuch. Każdy kto w uszach ma słuchawki i słucha muzyki - prędzej czy później zauważy, że ogłuchł. Za 'dobre słyszenie dźwięku' możesz zapłacić zdrowiem. Ale o tym się nie mówi. Nie ma norm, przepisów, nic. Nawet normy europejskie ochronę przed hałasem traktują po macoszemu, w dyrektywach unijnych jest o tym ledwo mała wzmianka. Dlatego tylu ludzi przez niewiedzę traci słuch lub doznaje trwałego uszczerbku, zwłaszcza że wychodzi to dopiero po kilku latach.
A pomijając to wszystko - nie dałem 5.1 bo nikt o to nie prosił/nie pisał o tym, a jak na razie standardem to nie jest. A robi się coś dla ogółu, nie dla pojedynczych osób. Ewentualnie dla siebie. Sam preferuję 2.1. Jak chcę 'przestrzeni', idę do kina. Ale mnie taki dźwięk nie bawi. Wszystko to takie sztuczne.

Dla Japońców to nawet standardem 5.1 na DVD nie jest. Zapewne wiesz, że większość anime które później wydają na DVD ma tylko dźwięk stereo (bo to jedyne wyjaśnienie że żadna grupa nie ma potem 5.1). Ale film kinowy to inna sprawa chociaż nie wiem czy to rozumiesz. One zawsze są z dźwiękiem 5.1 więc to standard dlatego rip też powinien taki być.
Było trzeba brać przykład z grupy gg-TakaJun.
Poza tym bajek o utracie słuchu nie musisz wciskać bo dźwięk tak słuchasz, żeby ci nie szkodził lecz był słyszalny w całości, a słuchawek ja też bym nie używał bo są szkodliwe.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2009-04-27 20:33:56)

#17 2009-04-27 20:36:55

zergadis0
Użytkownik

ledziux napisał:

Nie żebym celowo szpanował przed innymi, ale jakbyś do mnie wpadł i porównał swoje 5.1-ynkowe plastikowe badziewia (bo porządnych zestawów 5.1 do PC praktycznie nie ma) do porządnych głośników 2.0 to nieco byś się zdziwił oczkod.

Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2009-04-27 20:37:07)

#18 2009-04-27 20:42:28

bodzio
Użytkownik

ledziux napisał:

Poza tym bajek o utracie słuchu nie musisz wciskać bo dźwięk tak słuchasz, żeby ci nie szkodził lecz był słyszalny w całości, a słuchawek ja też bym nie używał bo są szkodliwe.

Tak, a ile według ciebie to ciśnienie akustyczne rzędu 80dB? jezor Żeby słyszeć, że w oddali ktoś coś jeszcze robi, musisz dać głośniej, a to sprawi, że 'pierwszy plan' może być za głośny, gdy nagle przejedzie w nim ciężarówka lub nastąpi wybuch.
Poza tym jakość głośników 5.1, jak to już zauważono, przemilczę ^^

wladza1.png

#19 2009-04-27 20:43:27

Kenshiro
Użytkownik

zergadis0 napisał:
ledziux napisał:

Nie żebym celowo szpanował przed innymi, ale jakbyś do mnie wpadł i porównał swoje 5.1-ynkowe plastikowe badziewia (bo porządnych zestawów 5.1 do PC praktycznie nie ma) do porządnych głośników 2.0 to nieco byś się zdziwił oczkod.

Przestań bredzić bo nie widziałeś moich głośników.

bodzio napisał:

Tak, a ile według ciebie to ciśnienie akustyczne rzędu 80dB? jezor Żeby słyszeć, że w oddali ktoś coś jeszcze robi, musisz dać głośniej, a to sprawi, że 'pierwszy plan' może być za głośny, gdy nagle przejedzie w nim ciężarówka lub nastąpi wybuch.
Poza tym jakość głośników 5.1, jak to już zauważono, przemilczę ^^

Są różne głośniki 5.1 jeśli byś nie wiedział. A oczywiście bodzio o regulacji poszczególnych kanałów dźwięku nie słyszał.
Dźwięk 5.1 fakt potrafi przestraszyć gdyż jest cicho, a nagle jakiś hałas wybuch itp , ale to chyba nie wada lecz zaleta.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2009-04-27 20:47:32)

#20 2009-04-27 20:50:25

bodzio
Użytkownik

Teraz już wiem, że na temat dźwięku nie wiesz nic. Polecam lekturę 'Ochrona środowiska pracy przed drganiami i hałasem', autor. Z. Engel, wyd. Kraków 2001.

Movie 2 wrzucę jutro na megaupload, bo akurat mam ten film na dysku.

wladza1.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024