#301 2009-04-17 20:33:17

Jar
Użytkownik

Odp: Internauta = Przestępca

słyszałem, że w rosji nie jest karane piractwo (nawet są piraty w sklepach)
i jestem ciekaw, czy za umieszczenie serwera w rosji, rozpowszechniającego:
-napisy (przyjmując, że to czyn karalny)
-filmy, muzę
-gry, programy
mogło by spowodować jakieś konsekwencje prawne (karę)? czy też jako, że zostało popełnione za granicą polski sąd nie mógłby nic zrobić?

Ostatnio edytowany przez Jar (2009-04-17 20:39:20)

#302 2009-04-17 20:44:32

jinjej
Użytkownik

Jeżeli chodzi o prawo polskie przedstawiam właściwe poniżej przepisy kk:

Art. 5. Ustawę karną polską stosuje się do sprawcy, który popełnił czyn zabroniony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jak również na polskim statku wodnym lub powietrznym, chyba że umowa międzynarodowa, której Rzeczpospolita Polska jest stroną, stanowi inaczej.

Art. 6. § 2. Czyn zabroniony uważa się za popełniony w miejscu, w którym sprawca działał lub zaniechał działania, do którego był obowiązany, albo gdzie skutek stanowiący znamię czynu zabronionego nastąpił lub według zamiaru sprawcy miał nastąpić.

Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.

Nie Edyta ale Jola:
kk - Kodeks karny

Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-04-17 20:45:51)

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#303 2009-04-24 11:29:19

jinjej
Użytkownik

Pojawił się nowy wątek ws. The Pirate Bay. Otóż sędzia orzekający w sprawie Tomas Norström rzekomo należy do kilku organizacji (dokładniej: Swedish Copyright Association and Swedish Association for Industrial Legal Protection) zajmujących się ochroną praw własności intelektualnej (m.in. praw autorskich). Taki fakt powinien prowadzić w postępowaniu przed sądem rozstrzygającym sprawę do wyłączenia sędziego, ponadto sam w sobie może stanowić podstawę do odwołania się od orzeczenia sądu pierwszej instancji. Zobaczymy jak się sprawa dalej potoczy.

@dół
Napisałem rzekomo, bo zainteresowany twierdzi, iż cel organizacji do których należy jest czysto edukacyjny i nie powoduje to po jego stronie powstania żadnego konfliktu interesów.

Edit:

Zainteresowanych odsyłam np.: http://news.cnet.com/8301-1023_3-10226167-93.html

Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-04-24 11:52:24)

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#304 2009-04-24 11:34:24

DiamondBack
Użytkownik

Nie rzekomo a tak po prostu jest. Tam gdzie kasa tam koncerny wygrały ale śądu najwyższego to już nie przekupią i przegrają. Jak zwykle.

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#305 2009-05-27 13:42:13

jinjej
Użytkownik

Dzisiaj przed chwilą obejrzałem konferencję KW partii Libertas (myśląc, że może trochę się pośmieję), a tu proszę, wyskoczyli z hasłem "wolność w internecie". Ich obietnice przedwyborcze są następujące: zalegalizować całkowicie wszystkie formy pobierania oraz wystąpić w tej sprawie oraz kwestii abolicji dla osób skazanych za proceder pobierania z inicjatywą ustawodawczą. Obiecują ponadto, iż będą walczyli w PE z projektem poprawek do dyrektywy dotyczących ograniczeń dostępu użytkowników do zasobów sieci.

Trochę mi trudno uwierzyć w realność zapewnień KW Libertas. Ale skoro Szwedzi założyli partię "piratów", która nota bene zajmuje dość wysokie miejsce w sondażach przedwyborczych, to czemu i my nie możemy. Co prawda owa partia stosowała już różne wabiki np. na bolka, no bo do europejskiego korytka (aka PE) każdy chce się dostać.

Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-05-27 13:43:48)

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#306 2009-05-27 16:31:07

luki349
Użytkownik

Libertas to jeden wielki przekręt imo... Jak być takie powiedziała inna partia, to bym zagłosował !

@Down
no bez przesady baka

Ostatnio edytowany przez luki349 (2009-05-27 20:43:39)

#307 2009-05-27 20:05:11

Luk4S
Użytkownik

luki349 napisał:

Libertas to jeden wielki przekręt imo... Jak być takie powiedziała inna partia, to bym zagłosował !

Np. PiS?

FluxBB bbcode test

#308 2009-06-04 21:30:51

krzykr
Użytkownik

jinjej napisał:

Trochę mi trudno uwierzyć w realność zapewnień KW Libertas.

Amnestia dla piratów? Prędzej uwieżę w garbate aniołki. Ale jęśli byśmy takie coś przeforsowali jestem pewien że UE nałożyłaby w zamian na Polskę niebotyczne kary za złamanie jakiś tam praw unijnych. Nie wspąmnę o kilku milionerach żyjących z praw autorskich którym to by się nie spodobało.

#309 2009-06-08 10:47:55

ODIN
Użytkownik

Szwedzka Partia Piratów uzyskała w tamtejszych wyborach do Europarlamentu 7,1% głosów, zdobywając w ten sposób jeden mandat w europarlamencie. To duży sukces ugrupowania, w które do niedawna jeszcze mało kto wierzył.

O swoim osiągnięciu Partia Piratów poinformowała w oświadczeniu prasowym na swojej stronie. Jak podaje, oprócz dużej ilości głosów w Szwecji, które przełożyły się na jeden mandat, piraci zyskali też zauważalne poparcie w Niemczech – tam wybrało ich 0,9% głosujących.

„W zaledwie 42 miesiące zanotowaliśmy naprawdę znaczny rozwój, zdołaliśmy też zaistnieć w masowej świadomości na całym świecie. Nasza działalność uświadomiła ludziom wymiar szkód, jakie istniejące partie wyrządziły fundamentalnym procesom demokracji i rządzenia. Rządy powinny reprezentować obywateli, działać dla ich dobra, tymczasem coraz więcej rządów wybiera drogę albo działania na rzecz biznesu albo wciela się w rolę „tyranów”. To zwycięstwo pokazuje, że ludzie mają dość nepotyzmu i ustaleń, podejmowanych za zamkniętymi drzwiami” - stwierdził Andrew Norton, szef Partii Piratów.

Partia Piratów powstała w styczniu 2006 roku, początkowo jedynie w formie strony internetowej. Jej główne postulaty dotyczą walki z aktualnie powszechnymi na całym świecie przepisami dotyczącymi ochrony praw autorskich. Przedstawiciele partii uważają, że przyjęte przez rządzących rozwiązania szkodzą wolności dostępu do informacji i dóbr kultury.

"W wyborach do Parlamentu Europejskiego braliśmy udział po raz pierwszy. I chociaż większość wyborców w ogóle o nas nie słyszała, uzyskaliśmy świetny wynik. To pokazuje, że wielu obywateli identyfikuje się z naszymi celami. Chcemy podziękować wszystkim, którzy nas wsparli, nie osiągnęlibyśmy tego bez nich. Wypełniliśmy nasz plan minimum, zakładający uzyskanie 0,5% głosów. Teraz możemy się naprawdę rozkręcić!" - powiedział Andreas Popp, główny kandydat partii.

Ważnym dla rozwoju Partii Piratów wydarzeniem był niedawny wyrok szwedzkiego sądu, skazujący prowadzących stronę The Pirate Bay na rok więzienia i wysoką grzywnę. Proces wywołał gorącą dyskusję i pozwolił zaistnieć partii na pierwszych stronach gazet.

Źródło gry.wp.pl

Ostatnio edytowany przez ODIN (2009-06-08 11:17:27)

Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...

#310 2009-06-08 14:48:41

luki349
Użytkownik

pytanie jak oni chcą zmienić to prawo autorskie bo nie można krzywdzić też autorów, jeśli mają jakiś genialny plan to mają moje poparcie !

#311 2009-06-24 19:10:05

ODIN
Użytkownik

#312 2009-06-24 19:15:35

Luk4S
Użytkownik

ODIN napisał:

A co do tej akcji EA zrobiło piratów przysłowiowego ch*ja jezor

A co do walki z piratami:
RELOADED, Skullptura, Razor1911 - mówią Ci coś te nazwy ODIN? Na takich jak oni... heh na nich nie ma sposobu jezor

Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-06-24 19:18:47)

FluxBB bbcode test

#313 2009-06-24 19:37:57

luki349
Użytkownik

i tak kilka dni po premierze była paczka z dodatkowym miastem i innymi takimi do ściągnięcia smile_big Jak zawsze jezor to samo z Empire: Total War edycja kolekcjonerska ma kilka dodatkowych jednostek... po 2 dniach w necie były one do ściągnięcia (2 czy 3 pliki do podmiany, nie pamiętam dokładnie, bo ściągałem to zaraz po tym jak wyszło)

Aczkolwiek jest to jakiś postęp ! (zadziała na co mniej inteligentnych piratów).

Ostatnio edytowany przez luki349 (2009-06-24 19:38:41)

#314 2009-06-24 19:40:19

Hyuga
Użytkownik

narazie sony najlepiej radzi sobie z piratami! NA ps3 nie ma Piratów i długo nie bedzie!Piratom nie opłacało by sie wrzucać 25gb na server jezor

#315 2009-06-24 19:41:23

Sidorf
Użytkownik

Przynajmniej "wyróżnili" nasz kraj. Widać zależy im na polakach smile_big

"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"

#316 2009-06-24 19:45:28

luki349
Użytkownik

Hyuga napisał:

narazie sony najlepiej radzi sobie z piratami! NA ps3 nie ma Piratów i długo nie bedzie!Piratom nie opłacało by sie wrzucać 25gb na server jezor

są... ale musiał byś mieć nagrywarkę blu-ray, więc przez najbliższe 2-3 lata będzie to mało popularne... jak format rzeczywiście wejdzie w życie to zobaczysz, że wszystko na ps3 będzie z piracone madrala

#317 2009-06-24 19:48:10

Luk4S
Użytkownik

A jakie cyrki były z GTA IV. Przez długi okres czasu po premierze, nie było sprawnie działającego pirata. Jednym działało innym nie, ale nadal na najnowszym pathu podobno nie ma działającej wersji. A wiadomo pathe do GTA IV ratują tą grę. Były tez po crackowniau misje których się wykonać nie dało, czy jakoś tak. Ja tam miałem oryginała, miałem... Bo sprzedałem. Gra nie warta pieniędzy była ;P

Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-06-24 19:52:27)

FluxBB bbcode test

#318 2009-06-24 20:00:28

Zgrzyt
Użytkownik

Hyuga napisał:

Poczekaj aż mały biedny azjata, swoimi maluczkimi żółtymi paluszkami, w jakieś obskurnej fabryce podróbek zmajstruje jakieś ustrojstwo, dzięki któremu piracenie na PS3 będzie możliwe. Kit z tym że technologia do tego będzie polska i sprzedana za grosze(jak zawsze).

I 25GB im się nie chce wrzucać? Buahahahaha widziałem wstawki o wadze 50GB, i ludzie pobierali. Ale w Polsce pobieraj z naszymi kochanymi łączami i sztucznie zawyżanymi abonamentami za neta, to fakt odechciewa się pobierać.

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2009-06-24 20:03:22)

#319 2009-06-24 20:03:32

Arst
Użytkownik

Hyuga napisał:

25 GB na rapida? Chyba co gra, to nowe konto premium za punkty by mieli rotfl Konta sprzedawać i $$$$$$$$$$$ szpan

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#320 2009-06-24 20:11:34

ODIN
Użytkownik

Luk4S napisał:

A jakie cyrki były z GTA IV. Przez długi okres czasu po premierze, nie było sprawnie działającego pirata. Jednym działało innym nie, ale nadal na najnowszym pathu podobno nie ma działającej wersji. A wiadomo pathe do GTA IV ratują tą grę. Były tez po crackowniau misje których się wykonać nie dało, czy jakoś tak. Ja tam miałem oryginała, miałem... Bo sprzedałem. Gra nie warta pieniędzy była ;P

Kit z piratami orginal nie wszystkim chodzil okej

Stopka forum

© Animesub.info 2024