#21 2009-04-05 21:15:08

Prince_Vegeta
Użytkownik

Odp: dzisiaj mozna obejrzec mecz baseballowy na zywo

Ja wolałem oglądać Dramy, gdzie bohaterzy grali w baseball, niż oglądać prawdziwą ligę.
Chociaż nie powiem, przez chwile ( może 3 tygodnie oglądałem ligę ) nawet miałem swoich faworytów itp.

Ale tak z ciekawości, po czym wnioskujecie ( co niektórzy ), że ktoś wypowiada się na temat jakiegoś sportu, nie znając zasad ?
To, że ktoś napiszę, że nie lubi jakiegoś sportu, to chyba nie znaczy, że nie zna zasad.
Ja np: nienawidzę koszykówki, a znam zasady tej gry. Nie lubię speedwayu (no dzisiaj akurat oglądałem ) , F1 lub innych wyścigów samochodowych, bo po prostu to mnie nie interesuje (ale w większości zasady znam)

Wracając do baseballa, to według mnie nie ma sensu siedzieć i oglądać, bo jest to zbyt nudne i monotonne, ale żeby wyjść na  boisko i pograć samemu, to bym się skusił, tylko ciężko by było załatwić ekipę ;/

Oczami Fana Blog ;]

#22 2009-04-05 21:56:42

lb333
Użytkownik

Prince_Vegeta napisał:

Ale tak z ciekawości, po czym wnioskujecie ( co niektórzy ), że ktoś wypowiada się na temat jakiegoś sportu, nie znając zasad ?

Ja nie pisałem o zasadach, tak gwoli ścisłości.

Prince_Vegeta napisał:

To, że ktoś napiszę, że nie lubi jakiegoś sportu, to chyba nie znaczy, że nie zna zasad.

Pytanie, po co pisze, że nie lubi. Też nie lubię bejsbola, ale chyba nie po to ten wątek jest, żeby każdy deklarował swój stosunek do niego. Z tym że panowie wyskoczyli z badziewiami i tragediami (to tragedia, że Japończycy lubią bejsbol, bo ja nie lubię!). Czemu te wypowiedzi mają służyć? Chyba tylko zdenerwowaniu mnie. smile_big

Prince_Vegeta napisał:

Ja np: nienawidzę koszykówki, a znam zasady tej gry. Nie lubię speedwayu (no dzisiaj akurat oglądałem ) , F1 lub innych wyścigów samochodowych, bo po prostu to mnie nie interesuje (ale w większości zasady znam)

Zasad F1 to podobno nie znają ci, którzy je pisali. smile_big
Dzisiaj komentatorzy mówili o pewnym GP, gdzie zmieniono zwycięzcę bodajże następnego dnia, bo zapomniano o tym, że w przypadku przerwania wyścigu w połowie liczy się klasyfikacja z poprzedniego okrążenia przed przerwaniem. jezor

Ostatnio edytowany przez lb333 (2009-04-05 21:59:26)

#23 2009-04-06 00:15:48

Feniks_Ognia
Użytkownik

Rozmawianiu o basebolu, mnie interesuje co jest w nim takiego ciekawego bo osobiscie nie rozumiem. Kolega wyżej dał link do ciekawszych momentów gdzie coś się niby działo i nawet fajnie wyglądało. Co nie zmienia faktu że ja tego sportu nie rozumiem i nie zmieniam zdania że jest nudny, a zasady znam podstawowe jak co.

tajniak13 napisał:

Baseball to świetny sport (mój ulubiony). Wspaniale się ogląda rozgrywki, a jeszcze lepiej samemu zagrać. Jest to wyjątkowy sport, chociażby dlatego, że nie trzeba mieć jakiś specjalnych predyspozycji do jego uprawiania. Nie trzeba być wysokim, umięśnionym, tęgim czy szybkim. Grać może każdy.

Wyprowadzę cię z błędu, każdy sport można uprawiać nie mając talentu czy umiejętności. To wpływa na jakość nie na to czy można go uprawiać. Brak umiejętności w basebolu może skutkować że zamiast w rękawice łapacza trafi się w jaja miotacza, ale to już inna sprawa smile_big Więc basebol nie jest wyjątkowy.

Kiedyś mówili w TV jak to wymyślili czy wymyślą uproszczone zasady gry w ten ich pokichany footboll amerykański. Sport dla mięśniaków hehe (do tylko takich się amerykańce nadają smile_big) i że cały świat ten ich uproszczony sport zacznie uprawiać bo będzie prosty i będzie można grać wszędzie. I co i nic smile_big

Jak ja to mówię europejczycy lubią wiele sportów ale kochają tylko jeden smile_big (a to tylko taka moje przemyślenia)

A wracając do basebollu to mi się nie podoba jego statyczność, te przerwy między zmianami, a jak jest dobry miotacz to się nic nie dzieje totalnie bo wszystkich autuje czy strajkuje nie pamiętam. I można się iść odlać, kupić coś do picia jedzenia, wrócić a akcja się nie posunie zbyt daleko jezor

#24 2009-04-06 12:50:56

tajniak13
Użytkownik

Mówiłem o predyspozycjach a nie umiejętnościach... Czytanie ze zrozumieniem...

Oczywiście, że brak umiejętności skutkuje fatalną grą, ale to wszystko da się wytrenować.

Predyspozycje specjalne do baseballu potrzebne nie są.

Nie trzeba być wysokim - jakoś nie wyobrażam sobie, aby koleś 150cm grał zawodowo w siatkówkę czy kosza. Choć oczywiście wyjątki się zdarzają.
Nie trzeba być szybkim - szybkość to też dziedzina, której wytrenować się nie da. Sam znam kolesia. Dziennie biega 10km, a na 60 jest najwolniejszy.

W baseballu masz 9 pozycji i każdy znajdzie tą dla siebie odpowiednią.

#25 2009-04-06 16:57:10

Feniks_Ognia
Użytkownik

A do jakiego sportu trzeba mieć predyspozycje bo nie rozumiem twojego toku myślenia????

W kosza jest wielu 150-160 cm graczy i są jednymi z najlepszych dzięki temu małemu wzrostowi są szybcy i zwinniejsi od kogoś kto ma 2 m więc zły przykład. W każdym sporcie ktoś znajdzie coś dla siebie jeśli chce się go uprawiać.

Wybacz jeśli się nie mylę ale szybkość to w baseballu jest potrzebna akurat i siła również. By szybko rzucać piłką i od czasu do czasu przebiegnąć te kilka metrów do basy czy narożnika tego badziewia. A wiesz że w szachy ci głowa wystarczy tylko i 2 palce jezor hmm a w bieganiu na 100 m nawet nóg nie trzeba mieć był taki jeden co nie miał nóg i miał jakieś metalowe kończyny i chciał jechać na olimpiadę. Jest szał smile_big

#26 2009-04-07 16:47:33

tajniak13
Użytkownik

W kosza jest wielu 150-160 cm graczy i są jednymi z najlepszych dzięki temu małemu wzrostowi są szybcy i zwinniejsi od kogoś kto ma 2 m więc zły przykład.

Jakieś przykłady tych najlepszych z wzrostem 150-160cm, skoro jest ich aż tak wielu?

Stopka forum

© Animesub.info 2025