#41 2009-04-05 17:06:16

Rafaga
Użytkownik

Odp: Ktoś zna te Gundamy ???

scuba napisał:

...czy ten model będzie odpowiedni na początek?
Virtue
Rozsądne "tak mi się wydaje cena" tylko czy nie będzie zbyt skomplikowany na start?

Osobiście go nie składałem, ale tak patrząc, powinien być odpowiedni. Ze swojej strony, radziłbym ci odłożyć trochę sosu i kupić coś w skali 1/100, bo wtedy model jest większy (ok. 18cm w porównaniu do 12cm skali 1/144) i lepiej się prezentuje. Nie ważne co wybierzesz, pamiętaj jedno: kiedy przystąpisz do działania, przygotuj sobie odpowiednie narzędzia, dużo czasu i sporo cierpliwości.

PS. Kup czarna farbę modelarską i mały pędzelek, żeby zaznaczyć linie łączenia pancerza, bo bez tego, model prezentuje się dość "płasko" i nieciekawie.

War-yun.png

#42 2009-04-05 17:29:58

scuba
Użytkownik

Nom myślałem też o modelu 1/100 ale patrząc na cenę(150zł takie znalazłem) pomyślałem ze lepiej spróbuje z czymś tańszym ,bo nie wiem jak mi wyjdzie ten model a nie chciał bym się zniechęcać.A co do narzędzi to tylko pędzelek czy potrzebuję czegoś specjalnego?
I czy np. takie pędzelki były by odpowiednie? ???
PS. Dzięki za tak szybką odpowiedź.

Nie po to się przegrywa żeby lizać tylko rany...

#43 2009-04-05 17:55:48

Rafaga
Użytkownik

scuba napisał:

...A co do narzędzi to tylko pędzelek czy potrzebuję czegoś specjalnego?
I czy np. takie pędzelki były by odpowiednie? ???
PS. Dzięki za tak szybką odpowiedź.

Będziesz potrzebował:
- Obcęgi do odcinania części od ramek. Najlepiej takie, bo mają ostre i cienkie szczęki.
- Dwa pilniki, drobny i nieco grubszy (też najlepiej jakieś do paznokci).
- Pęseta do nakładania kalkomanii i łapania drobnych części (jeśli masz grube paluchy jezor)
- Farbę: polecam te firmy.
A co do pędzelka, to ten co dałeś jest o wiele za gruby. Lepszy będzie rozmiar 0, albo jeszcze lepiej 00.

PS. Jeśli będziesz kupować czarną farbę do "szczelin" kup czarny mat.
PS2. Jeśli planujesz zakup innych kolorów, to lepiej przespaceruj się do jakiegoś sklepu modelarskiego, bo takie rzeczy, najlepiej kupować na żywo i weź ze sobą  instrukcję składania, bo na końcu masz wykaz potrzebnych kolorów (jeśli masz zamiar malować cały model).

War-yun.png

#44 2009-04-05 18:12:11

Tristan
Użytkownik

scuba napisał:

Witam wszystkich.
[...] czy ten model będzie odpowiedni na początek?
Virtue
Rozsądne "tak mi się wydaje cena" tylko czy nie będzie zbyt skomplikowany na start?

Mam ten model i nie sądzę aby był bardzo skomplikowany. Na tej stronie znajdziesz skany instrukcji, zobacz może pomoże Ci to w wyborze.

Obecnie sam myślę nad tym Strike Freedom 1/100 MG ale obecnie niestety stan kasy nie za bardzo na to pozwala smutny Choć nie powiem jak by się trafił Shin Musha Gundam lub Akatsuki Gundam to raczej bym brał bez zastanowienia.

- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...

#45 2009-04-05 19:25:14

scuba
Użytkownik

Oglądałem już te skany i w sumie nic z nich nie rozumiem ale przypuszczam że gdybym dostał je do ręki było by łatwiej a tak dodatkowo gdzie można kupić takie modele Gundamów 1/144 i 1/100 narazie znalazłem tylko kilka na allegro.Może wy znacie jakieś sklepy gdzie można coś takiego nabyć , gdzie jest większy wybór , jeśli tak podajcie adresy.

Nie po to się przegrywa żeby lizać tylko rany...

#46 2009-04-05 19:33:09

Tristan
Użytkownik

scuba napisał:

Oglądałem już te skany i w sumie nic z nich nie rozumiem ale przypuszczam że gdybym dostał je do ręki było by łatwiej.

Na początku to normalne.
Polecam NintendoPassion na allegro. Naprawdę warto u niego kupować. Ja gdzie indziej nie kupuje.

- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...

#47 2009-04-05 20:49:25

Rafaga
Użytkownik

Też polecam NintendoPassion, gość jest świetny, choć teraz, przez ten kryzys ceny poszybowały pod sufit, Strike IWSP którego chciałem kupić, przed świętami kosztował niecałe 130, teraz prawie 200.

Tristan napisał:

Obecnie sam myślę nad tym Strike Freedom 1/100 MG ale obecnie niestety stan kasy nie za bardzo na to pozwala smutny Choć nie powiem jak by się trafił Shin Musha Gundam lub Akatsuki Gundam to raczej bym brał bez zastanowienia.

Shin Musha faktycznie nieziemczy, ale na allegro by pewnie kosztował tyle, że bym musiał rower opylić. Akatsuki mi się nie podoba, za bardzo po oczach daje, to taki trochę "Nigga Pimp My Gundam".

Ja na razie nie mam za co polować, ale muszę odłożyć trochę sosu i zapolować na Unicorna. Już raz był od NP, ale nie miałem za co go brać i myślałem, że się pochlastam jezor Następnym razem go nie przepuszczę.

War-yun.png

#48 2009-04-06 09:22:09

Tristan
Użytkownik

Jak rozmawiałem z NP to Shin Musha mógł by kosztować obecnie coś koło 300zł smutny Niestety kryzys odbija się na wszystkich. A Unicorn faktycznie niezły.

Stopka forum

© Animesub.info 2025