Nie jesteś zalogowany.
Witam. Nie żebym był zielony całkiem ale nigdy się nie "bawiłem" w biosie mam problem mam nadzieje ze ktoś mi pomoże a nie zacznie krytykować. Otóż sprawa jest taka za bardzo podkręciłem procka tak ze nie chciał odpalić wiec zresetowałem bios i od tej pory nie widzi cd-romu. Wszystko jest poprzypinane zapewne będzie coś źle ustawione w biosie... Przed zresetowaniem biosa wszystko widział z góry dziękuje za pomoc.
wyłączone masz porty... ja w BIOSie się tak dawno nie bawiłem, że... mimo to, zobacz, czy masz CD-ROMa ustawionego na Master ! Bo mimo resetu powinien działać (ewentualnie mógł ci się zjarać przez to podkręcenie, jak masz czas to sprawdź czy chodzi na innym kompie)
Prosta sprawa Komp ma focha względem twego CD-romu. On po prostu wie że musi się rozwijać i DVD-rom by mu w tym pomógł. A kto wie może trójkącie by zaczęli wspólnie żyć.
A masz instrukcje od płyty głównej? Albo może poszukaj na stronce producenta. Powinien być opisany cały bios.
No a jeśli to wina sprzętu, no to już zależy co tam masz podłączone.
wyłączone masz porty... ja w BIOSie się tak dawno nie bawiłem, że... mimo to, zobacz, czy masz CD-ROMa ustawionego na Master ! Bo mimo resetu powinien działać (ewentualnie mógł ci się zjarać przez to podkręcenie, jak masz czas to sprawdź czy chodzi na innym kompie)
Niekoniecznie master, zależy jak to jest podłączone.
Ostatnio edytowany przez Heliar (2009-04-02 19:30:24)
Dzięki poszukam instrukcji płyty głównej. A nic się nie spaliło nie cd rom
edit
poprawka dvd rom ale czy to ma znaczenie Oo
Ostatnio edytowany przez Diablos (2009-04-02 19:47:41)
to jedna malo znaczaca roznica (ja i tak nieuzywam plyt a potrzebuje tylko do zainstalowania drobiazgow na plytkach ew cos uruchomic z plytki (system operacyjny itd ;p) a po za tym to nie ma to duzej roznicy a przyzwyczailem sie mowic cd-rom a nie dvd-rom. Tak na boku on nie widzi drugiego dysku ;/ jeszcze poczytam "encyklopedie" plyty glownej ale dzieki za pomoc a nie za krytykowanie i ignorowanie ;-) jutro dam znac czy cos mi sie udalo zrobic
Spróbuj tego:
Włącz w biosie ustawienia domyślne (load bios ... - tak to sie chyba jakoś nazywa, co prawda po rescie biosu ustawienia domyślne powinny się same załadować, ale to tak na wszelki wypadek). Poszukaj i ustaw opcje IDE DMA (primary IDE DMA, secondary IDE DMA itd) na auto. (Nazwy piszę z pamięci a biosy się różnią, więc mogę coś pomylić, ale będziesz przynajmniej wiedział gdzie szukać). Zanim to wszystko zrobisz podepnij swój napęd do innego portu IDE na płycie głównej, włącz kompa i sprawdź czy Ci wykrywa napęd jeżeli tak to albo drugi port IDE na płycie jest walnięty, albo jest wyłączony w biosie.
Brylant raczej jest wylaczony ale sproboje tak jak mowisz wszystkiego sproboje (ale narazie pisze referat wiec potrzebuje kompa ;p)
No, podsumowując:
1. Clear BIOSU do ustawien domyślnych
2. Sprawdzenie, ewentualna wymiana taśmy IDE.
3. Zmiana kostki napięcia, wtyknięcie innej (MOLEX)
4. Sprawdzenie w BIOS'ie czy napęd jest wykrywany na liście urządzeń IDE, na tej samej liście powinien być widoczny dysk twardy.
5. Jeżeli DVD-ROM i DYSK TWARDY są na tej samej tasmie ATA/IDE to sprawdzić czy jedno ma zwórke na MASTER, a drugie na SLAVE
Jeżeli nadal nie widać DVD-ROM'u na liście w BIOS'ie to można wypiąć taśmę z DYSKU i podpiąć do napędu. Jeśli po tym nadal nie będzie go na liście w BIOS'ie no to pozostaje udać się do sklepu komputerowego.
Nowy LG z LightScribem to cena około 99zł , bez 90zł.
Nie bierz SAMSUNGA i ASUSA a o LiteOn'ie to zapomnij.
Ranking najpopularniejszych nagrywarek DVD znajdziesz na:
CDRINFO
po prawej stronie
Ostatnio edytowany przez dariusz666 (2009-04-02 22:09:47)
Ja też swego czasu kupiłem LiteOn'a (168 zł wypalara dvd wtedy kosztowała jeszcze, i to nie jakaś super szybka - 16x, które i tak wystarcza mi w zupełności) i do tej pory działa, coś się pieprzy z nagrywaniem dvd, tj. muszę czekać z 40 minet zanim nagra, ale tu pokładam winę najpierw w podupadającym już zasilaczu, któremu totalnie wysiadł fan i teraz w sprawnym, używanym, który ma 65w mniej, bo cd nagrywa jak należy. Tak sobie napisałem, może akurat ktoś to przeczyta, może fachowo dojrzy jakiś (jak się jednak okaże, że nie wina zasilacza) problem i mi odpisze. Na cały swój staż spaliła bodajże z 3 płytki, z czego jedna CD (jakieś gówienko z Kauflandu, teraz mają lepsze xD) i 2 tej samej firmy DVD (bodajże TDK).
Gdybym miał się sprzeczać na subiektywne opinie, to właśnie LG bym odradził, bo paru moich kumpli je miało, a podczas żywota niezbyt ciekawie się spisywały. Nie mówiąc już o tym, że cały czas laser padał u każdego.
Sprzeczał się jednak nie będę, bo kto co lubi, może akurat trafiłeś na słabego LiteOn'a, a ja na słabe LG.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2009-04-03 01:14:39)
do do lite ona tez miałem ten problem , dokładnie to co ty opisałeś , nagrywanie bardzo długo , psuje płyty itp. Ale po wgraniu najnowszego biosu do nagrywarki wszystko zniknęło jak po dotknięciu czarodziejskiej różdżki . Spróbuj może pomoże.
Ech, tęsknię za LiteOn-em, którego miałem w Bytomiu xD Jakaś wersja z light scribem. Wszystko wypalał, i wszystko odczytywał. Przez dwa lata od wyprowadzki siostra nie zgłaszała mi żadnego problemu, a ciągle coś nagrywa.
Teraz w kompie siedzi jakiś LG... Skopał z 4 płyty, kilku nie chce odczytać (wiekowy napęd w lapie odczytał płytkę CD z Milenium Actress, a ten buc nie chce xD) w tym także na nim wypalone. Zastanawiam się nad kupnem nowego LOna, za stówkę teraz stoją, więc w sumie nie problem, a kupca na LG bym miał z miejsca (właściwie to już czeka na to xD).
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
@Hatake przestaw IDE na DMA i powinno być "ok"
Co do nagrywarek, że tak pozwolę sobie pociągnąć dalej offtopa, to ja również nie wiem, co chcesz od LiteOn`ów Osobiście mam LG (1.5 roku) i LiteOn`a (4 lata) i z tej drugiej jestem o wiele bardziej zadowolony. Chociaż LiteOn`a muszę sobie już przeczyścić ^^' ale LG w ciągu tego 1.5 roku skopał mi tyle płytek co LiteOn w ciągu tych 4 lat.
Co do rankingu to dziwię się, że na pierwszych miejscach nie pojawił się żaden Plextor, bo przecież, z tego co wiem, to te nagrywarki są najdroższe i ponoć najlepiej wypadają w testach.
Ostatnio edytowany przez KAT (2009-04-03 09:37:49)
mi jedynie lite on niszczy plytki (w kazdym razie bardzo dluo nagrywa i sam przerywam nagrywanie) jak wlaczam na x12 a tak to bez problemu nagrywa, doslownie pare mi zraal plytek i to jakis tescowych lub cos podbnego niewiadomego pochodzenia.
to ja strasznie duzo zaplacilem za ta moja nagrywarke bo dalem 320zl
to ja strasznie duzo zaplacilem za ta moja nagrywarke bo dalem 320zl
da sie przezyc, ja za pierwsa nagrywarke cd zaplacilem 1300zl + 200zl za kontroler scsi
Przepialem i widzi go nie wie mco bylo przyczyna ale dziala i to mnie satysfakcjonuje (i tak sprzed se kiedys kupie nowy ;p) dzieki wszystkim ;-) Temat uwazam za zamkniety (jak to sie zamyka?:D)