Nie jesteś zalogowany.
Witam.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że ten topic założyłem w tym dziale, ponieważ wiem, że tutaj wiele osób będzie w stanie mi doradzić. Mam nadzieję, że nie będzie tutaj żadnej wojny między 'wyznawcami' danej platformy, bo nie to mam na celu poprzez zakładanie tego wątku.
Do stuffu: Przepraszam, jeżeli założyłem temat w złym dziale, w razie czego proszę o jego NIE USUWANIE, a PRZENIESIENIE do innego działu (nie do kosza ;-) )
Zwracam się z prośbą do Was o doradzenie mi w wyborze.
Jako, że mój komp już ostro mnie irytuje (jest już dość wiekowy) i w związku z tym mam pewien dylemat, a mianowicie - CO KUPIĆ ?
Do wyboru mam 3 opcje: PC/PS3/X360.
a) Kompa, którego bym kupował to: płyta główna Foxconn+Radeon HD4850+Patriot 2x1GB Ram+Phenom x3+zasilacz. (dyski i nagrywarka zostaje ze starego pc). Koszt całkowity ~ 1300zł. (chyba, że coś innego polecilibyście w tej cenie) Do kupna PC korci mnie przede wszystkim Wiedźmin i.... potem chyba już prawie nic :/
B) PS3, ale tylko używane. Do tego jak najtaniej. Dlaczego? Ano dlatego, że nie posiadam TV LCD / HD. :/ Jedynie mam monitor CRT 21", podobno na nim gry będą lepiej wyglądać, niż na moim 24" TV CRT? Kolejna sprawa to oryginalne gry. Będzie z tym ciężko u mnie jako, że jestem studentem, który studiuje 2 kierunki dziennie i nie mam czasu na pracę :/ (mam odłożone trochę kasy z wakacji) Nie ukrywam, że od zawsze konsole SONY były u mnie w domu, więc sentyment został do tej konsolki.
c) X360 - to co przemawia na korzyść X0 to cena (premium już chyba dostanę za 800zł, prawda?) + kopie gier. Jednakże, czy jest już w Polsce JASPER? (czy jak to tam się zwie ten nowy model ze wszystkimi bebechami w 65nm?) Uważam, że X0 używki się nie opłaca kupować. (mam znajomego z grami X0, więc problemu na początku z grami nie byłoby. Tylko czy rzeczywiście HDD bardzo wydłuża żywotność X0?) Rozumiem, że w X0 tak samo jak w PS3 bardziej opłacałoby mi się grać na monitorze CRT 21" ? :/
To co mnie odpycha od kupna next-genów to brak dobrych jrpg. :/ Obecnie posiadam zestaw PS2 (dość pokaźny zestaw gier + do tego gram w gry tylko z HDD+NA ), więc za sprzedaż PS2 + PC miałbym trochę pieniążków, aby kupić tego PC za ~ 1300zł. Jeżeli miałbym kupić konsolę to sprzedałbym PS2.
Proszę Was o pomoc. Kilka lat temu przy wyborze PS2 dowiedziałem się na tym forum wielu przydatnych opinii i mam nadzieję, że teraz też tak będzie przy wyborze nowej konsoli/pc.
Trzeba było się wpisać w tamtym temacie
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
hmm, tera napisze jak ja to widzę ;p
Na niczym innym nie będzie ci się tak dobrze grało jak na konsolach, w końcu one są od tego.
Jeżeli chcesz sobie dobrze pograć, to kupno kompa wydaje mi się lekkim absurdem. Masz "wiekowy" komputer, na przeglądarkę i gg na pewno starcza ,nie ? Niczego więcej ci nie potrzeba ;3 , kupisz sobie konsole (jaką to już twoja decyzja) i będziesz panem świata
Ja osobiście niedługo spróbuje sprzedać komputer i zaopatrzyć się w ps'3 & komp z piwnicy (staary ;3). A jeżeli chodzi o wybór konsoli... to u mnie np. wiele znajomych ma ps3 , nikt nie ma xboxa , za neta nie trzeba bulić, i wyjdzie niedługo na ps'a Blade&Soul ! No i filmy można oglądać , nie wiem jak to z xboxem jest.
Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę! || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||
@ Quithe
w temacie o PS3? Czy o jakim mówisz? Jeżeli to nie problem to chciałbym, aby ten temat został.
@ Boomerek
Bebechy kompa (oprócz grafiki i zasilacza) mam od 2000 roku od dawna wyznaję zasadę, że PC do neta + gg, a konsole do gier. Jednakże zastanawiam się czy jest sens pakowania kasy w konsole skoro mam tylko do wyboru TV CRT 24" lub monitor CRT 21".
Od zawsze miałem konsole SONY i chciałbym, aby teraz też tak było, ale rozchodzi się o kasę.
Trzeba było iść z tym na fachowe forum poświęcone grom.
a) Tak kup pieca, będziesz sobie oglądał filmy w 720p/1080p i poczekasz jak się dorobisz HDTV+PS3.
b) Oczywisty wybór, ale w późniejszym terminie, gier obecnie za mało (szczególnie jeśli lubisz jRPG), cena za duża, no i granie na CRT 21" było by pomyłką.
c) Spora liczba jRPG i innych dobrych gier, ale tak samo jak z PS3 bez dobrego HDTV to się mija z celem. Poza tym konsola Microsoftu jest super awaryjna i pewnie co miesiąc odsyłałbyś ją do serwisu po tak zwanym "Ring of Death".
pamietaj ze wiedzmin wychodzi na ps3:) a jak lubisz jrpg to na pc jest ich tylk gorstka.Jak kupisz ps3 jedyny wydatek to beda gry i ewentualnie tv! przy kupnie pc wydatki sa na okrągło.Co do kwesti x360 nie jestem zwolennikiem tej konsoli!! wybór i tak leży w tobie
Najlepiej mieć zarówno obie konsole jak i dobry komputer. Bo zrozum że nie wychodzą te same gry na wszystkie platformy.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2009-04-02 12:56:08)
Nie doradzę ci co masz kupić, bo to zależy od twoich preferencji dotyczących gier. Ja przykładowo nie wyobrażam sobie całkowitej zamiany PC na konsole, bo na konsoli nie znajdę Europy Universalis ani serii Total War. W moich kryteriach przekreśla je to zupełnie, poza tym komputer jest bardziej uniwersalny. Trochę mi szkoda jRPG-ów (ech, FF XIII...), ale nie na tyle, by zmieniać.
Dam ci za to radę, gdybyś się zdecydował na PC: najlepszy okres na zakup jest zazwyczaj po wakacjach, bo nowy sprzęt jest tańszy niż w chwili premiery, a nieco mniej nowy idzie zupełnie za bezcen. Ja zmieniłem komputer na początku października zeszłego roku (też był wiekowy...) i dostałem niemal topowy sprzęt za 1800zł. Poza tym była wtedy bardzo korzystna sytuacja walutowa, tymczasem obecny kurs złotego zbytnio do zakupów nie zachęca. Czy zdecydujesz się na PC czy konsolę, nie idź za żywioł, tylko dokładnie wykalkuluj zakup i nie spiesz się. O dokładnym sprawdzeniu oferty co najmniej kilku sklepów nawet nie wspomnę.
A rozważałeś zakup PSP? na tę konsolę wyszło sporo naprawdę dobrych tytułów, dodatkowo można świetnie emulować inne, starsze konsole - żyć nie umierać xD.
Odnośnie kursu dolara - fakt... różnica jest porażająca, ale z tego co czytałem, to małe są szanse, by w tym roku kurs spadł poniżej 3 złotych :/.
Najlepszym wyborem będzie xbox. Najtańszy, najwięcej gier na niego obecnie wychodzi, fajne exclusive ma, da się przerobić. Jasper już w PL da się kupić, więc nic tylko brać 360 i cieszyć się świetnymi grami
A jak masz HDtv to cud, miód;)
Pozdrawiam
hmmm , znajomy gra na 19' LCD w ps'a3 i nie narzeka ;p na 21 crt nie będzie chyba tak źle ? XD
@up: sranie wyjdzie Soul&Blades, i cala seria mmorpegow na ps'a 3 to xbox pójdzie w odstawkę ! : D osobiście mi ciężko przeboleć jeden tytuł na xboxa.. Fable 2
@dół:
oh.. mówisz? ; O , a niby to taka rewelacja xD o jeju jeju...
Ostatnio edytowany przez Boomerek (2009-04-02 16:05:24)
Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę! || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||
Ja ci powiem tak: aktualnie mam kupionego 8 miesięcy temu używanego XBOXa z 2006r. Nic sie w nim nie psuje, żadnego RoD nie miałem, ani żadnych pomniejszych problemów. Też miałem sentyment do SONY, ale byłem u kumpla, który ma PS3 i niby też jest fajny (ktoś wspominał o necie od tego będzie miał kompa, a demka może normalnie na kompie ściągać na XBOXa), ale pady SIXAXIS (nie wiem jak teraz bo miały wyjść te Dual Shocki 3) to ŻAL. Poruszasz nimi na boki, a trzeszczą jak by miały się zamiar zaraz złamać (i tak wyglądają), i triggery to porażka też. No i oczywiście kupno oryginalnych gier. Mam kilka takich na Xa, ale u mnie występuje problem, że lubię grać w kilka gier na raz. Więc oryginały odpadają. Ja mam zwykły, stary 11-letni telewizor i na nim gram i jestem zadowolony (u kumpla na monitorze 21 cali gra wygląda bardzo ładnie). Natomiast u tego od PS3 gry na LCD 42 cale i HD Ready taki np: Prince of Persia wyglądał dużo brzydziej niż na monitorze na XBOXie. Gier na XBOXa jest bardzo dużo (najbardziej żałuję, że nie ma MGS4 i Uncharted bo FF XIII będzie i pisałeś o Wiedźminie na kompa, a na Xa też wychodzi ). Więc według mnie najlepszym rozwiązaniem do grania jest konsola i już od ciebie zależy, czy kupisz PS3, czy Xa, ale doradzałbym XBOXa jak piszesz, że nie masz czasu na pracę i na oryginalne gry i oczywiście cena samej konsoli.
osobiście mi ciężko przeboleć jeden tytuł na xboxa.. Fable 2
Nie żałuj bo dużo słabszy od 1. W pierwszą część grałem kilka razy, a tu raz zagrałem i nie byłam po skończeniu zachwycony. Fakt, że nie grałem w dodatki, ale wersja podstawowa wystarczyła do oceny
Ostatnio edytowany przez sokolb (2009-04-02 14:42:16)
Trochę głupio kupować PCta tylko do gier, w takim razie dużo lepszy pomysłem będzie konsola.
Na dzień dzisiejszy PS3 chyba się nie opłaca, choć jest lepsza(według mnie:D), bo nie da się jej przerobić(mnie osobiście nie stać byłoby na oryginalne gry).
Ja przed kupnem konsoli udałem się do Starfox po radę, wszystko ładnie mi opisał, a z zakupy cieszę się do dziś. Można mu wierzyć.[cmok]
Konsola do grania a PCt cała reszta. To zależy czego chcesz. Gorzej będzie z wyborem konsoli czy tańszy Xbox czy bardziej przyszłościowy lecz droższy PS3
xbox tanszy owszem ! ma kilka exulizów? ma! ma wiecej gier od ps3 ma!!!! ale jakie to gry??? caly czas wychodza jakiej crapy! x 360 jest juz na wymarciu! nie ma pomysłów na gry ! gears of war 2 wykorzystał cały limit konsoli! ps3! samo metal gear solid 4 korzysta tylko z 30% mocy proceasora (który ma 9 rdzeni!!! ) a teraz dostają odgrzewane gry z ps3 (ffXIII,tekken 6).
samo metal gear solid 4 korzysta tylko z 30% mocy proceasora (który ma 9 rdzeni!!! ) a teraz dostają odgrzewane gry z ps3 (ffXIII,tekken 6).
Loled.
Imo jak juz wydawac kupe kasy na PS3 to tylko z fajnym telewizorem (ja mam 22" monitor i zaluje ze nie wzialem czegos wiekszego. Na ~40" wyswietlaczach gra sie juz bardzo przyjemnie.)
FF XIII będzie
Agito ?
wykorzystał cały limit konsoli! ps3! samo metal gear solid 4 korzysta tylko z 30% mocy proceasora (który ma 9 rdzeni!!! ) a teraz dostają odgrzewane gry z ps3 (ffXIII,tekken 6).
Sie te rdzenie mnoza Generalnie dla gier PS3 udostepnia 6 rdzeni+koordynujący. 1 jest tylko dla systemu. Jeden jest uwalony. No powiedzmy jest ich 9
Btw. tekken 6 odgrzewany na xbox360? i LOL'D.
Co do CRT'ka... Wszystko ok jak ma w sobie wejscie DVI. Jesli tego nie posiada, to coz... nie wiem jak to chcesz z konsola podlaczyc, bo sygnal puszczony w 576i@HD wyglada gorzej niz gry PS2 na TV.
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2009-04-02 17:03:11)
ffagito bedzie na psp! FF13 wychodzi i na ps3 i na x360 róznica jest premiera,prawdopodobnie 6miesiecy po wydaniu wersji na ps3
Ostatnio edytowany przez Hyuga (2009-04-02 17:29:00)
Dziękuje Wam wszystkim za wypowiedzi.
Przyznam się, że nie jestem zwolennikiem X0 ze względu na to, jak Gates postąpił z X1. (całkowita śmierć momentalnie). Wolałbym kupić konsolę SONY, ale tam też jest gier jak na lekarstwo, no i do tego kwestia oryginałów. Myślę, że skoro nie będę mieć nowego TV przez najbliższy rok to kupno oryginałów na PS3 i samej PS3 mija się z celem (bo będę przepłacać, a i tak będę grać w 'okrojone' gry z grafiki, a mając X0 zaoszczędzę na grach). Muszę się rozeznać w dokładnych listach gier jakie są na oby dwie konsole i porównać ile mi się podoba.
@ groozin
Chciałem kupować zupełnie nowy komputer w lipcu '08, ale pewne kwestie mi nie pozwoliły. Po drastycznym skoku do góry dolara stwierdziłem, że trzeba odczekać z zakupem PC. Skoro twierdzisz, że po wakacjach można taniej dorwać części to w takim razie zdecyduje się raczej na zakup PC dopiero wtedy.
@ do osób z X0
Nie mam zamiaru podłączać X360 do internetu (komputer jest na końcu jednego pokoju, a X0 byłby na końcu drugiego pokoju). Czy w związku z tym dema gier mogę ściągać za pomocą PC, wgrywać je na pendrive i wgrywać do konsoli ?