#181 2009-03-28 15:30:01

samael16
Użytkownik

Odp: Ps3 w Media Markt

SethZero napisał:

Tu niechodzi o Herce tylko o Godziny XD
Czytanie ze zrozumieniem sie kłania jezor

Sorka faktycznie nie doczytałem tej literki.

#182 2009-03-28 15:52:51

Feniks_Ognia
Użytkownik

m_jay napisał:

A ten twoj uszczypliwy argument pokazuje tylko jak bardzo nie zdajesz sobie sprawy z trudnosci ktore musieli by pokonac projektanci by linux i gra z PS3 mogly dzialac rownoczesnie (w zamian otrzymujac niewielkie korzysci).

No nie znam się na konsolach, mój przykład miał jedynie pokazać, że gdyby konsola miała dźwigać to co pc, nie była by tak wydajna jak ktoś chciał udowodnić.

Wiem że jest linux na płytkach.

m_jay napisał:
Feniks_Ognia napisał:

I może mi jeszcze powiesz że będziesz padem obsługiwał tego linuxa smile_big powodzenia smile_big

Nie. Mysza i klawiatura (chodz pad ps3 jest urzadzeniem zgodnym ze specyfikacja HID wiec linux, windows i kazdy inny system operacyjny rozumiejacy HID jest w stanie go obsluzyc).

Spoko ale zobacz:
PC od początku ma takie same podzespoły nic inteligentnego nie dodano, ani nie zabrano przez 10 lat z najważniejszych rzeczy. Procesor, ram, grafika itd. Nie wliczam jakiś kart telewizyjnych czy innych wynalazków.

Konsola PS1 był czystą konsolą do gry jej założenie było proste. Wkładasz płytkę grasz. W PS2 w miarę utrzymano ten trend. Lecz zwróćmy uwagę że w konsoli ciągle się coś dodaje jak dysk twardy czy internet. A jak ktoś chce mieć jeszcze linuxa jak twierdził darkschab to klawiatura i myszka.

Zastanówmy się procesor, ram, grafika, dysk twardy, myszka, klawiatura hmm czy tak wygląda konsola??? Jak by na to nie patrzeć, co nowsza wersja konsoli coraz bardziej przypomina PC i ma więcej funkcji z niego, a o czymś to świadczy.

A czytałem w dość poważnym serwisie że dysk twardy w konsolach to taki buzer nie do końca wiadomo po co. Kopiuje cała zawartość płytki z grą na dysk a różnicy wy wydajności prawie niema. Wiec po kiego ten dysk jest potrzebny ?? No poza ściąganiem filmów z neta.

Dla mnie konsola to prostota maszyna do grania i takie było założenie projektantów PS1, nie wymagająca robienia cudów jak instalacja itd. maszynka do gry. Puki co instalować niczego nie trzeba ale rozwój konsol i co nowsza ich wersja coraz bardziej zmienia się w PC hmm zastanawiające.

darkschab napisał:

przecież w każdym ps3 jest dysk twardy
opcja wgrania linuxa jest dodatkiem i to dla kogoś nie mającego komputera nie byle jakim
mówisz ze z linuxem konsola staje się komputerem
hehehehe
myśląc jak ty powiedział bym że po podłączeniu pada do PC otrzymujemy konsole
ale niestety oba stwierdzenia są głupie smile
Ps3 jak i X360 to jest tak zwane Multimedialne centrum rozrywki (chociaż Ps3 jednak troszkę bardziej chociażby przez napęd Blu Ray) nie służą już tylko do grania (choć to jest priorytet)
Na linuxie w ps3 działa wszystko (nie wiem jak z grami)
filmy, programy, no wszystko co jest pisane pod linuxa

Przeczytaj sobie to co napisałem wyżej. Może i tak ale to już nie jest konsola jeśli ma system operacyjny moim zdaniem. A jak pisałem wyżej Linux uruchomiony jak w kompie i włonczenie gry jak ty to sugerujesz sprawi że masz normalnego PC praktycznie którego jeszcze osiągi mogą być nie za wielkie.

Osobiście nic do konsol nie mam ale uważam jednak że PC są lepsze smile_big Chodź fajnie czasami popykać no konsoli z kumplem np w Takkena czy coś.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2009-03-28 16:02:33)

#183 2009-03-28 17:00:55

m_jay
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Zastanówmy się procesor, ram, grafika, dysk twardy, myszka, klawiatura hmm czy tak wygląda konsola??? Jak by na to nie patrzeć, co nowsza wersja konsoli coraz bardziej przypomina PC i ma więcej funkcji z niego, a o czymś to świadczy.

Procesor, ram, grafika dysk twardy, klawiatura, zlacze usb. Czy tak wyglada drukarka? Jak by na to nie patrzeć, co nowsza wersja drukarki coraz bardziej przypomina PC i ma więcej funkcji z niego, a o czymś to świadczy.

Feniks_Ognia napisał:

A czytałem w dość poważnym serwisie że dysk twardy w konsolach to taki buzer nie do końca wiadomo po co. Kopiuje cała zawartość płytki z grą na dysk a różnicy wy wydajności prawie niema. Wiec po kiego ten dysk jest potrzebny ?? No poza ściąganiem filmów z neta.

Blue ray w ps3 ma predkosc 2x (9MBps), wiec uzycie dysku jako rozszerzenie fizycznej pamieci polprzewodnikowej, zeby zmniejszyc czas dostepu do danych jest calkiem rozsadne (z posiadanych prze ze mnie gier i tak instaluje sie tylko MGS4, oblivion np na biezaco zrzuca do dyskowego cache'u nieuzywane strony, zmniejszajac tym samym ilosc dostepow do wolniejszego urzadzenia optycznego). Do tego dochodzi pobieralny content (gry, dodatki, filmy).

samael16 napisał:

Co do linuxa na PS3, miałem prawie każdą dystrybucję, kompilowałem oprogramowanie itp, ale moje zdanie co do linuxa na PS3 jest takie, zresztą większości osób, które wpadły na ten genialny pomysł też.
Lubisz masochizm to linux na PS3 jest dla ciebie.

Cos w tym jest smile_big. Mysle ze wraz z pojawieniem sie stabilnego galliumowego drivera dla cella bedzie mozna na tym cos porobic. Z softwar'eowa obsluga grafiki faktycznie nie dalo sie duzo zrobic.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2009-03-28 17:24:54)

WoodenJesus.png

#184 2009-03-28 17:41:41

darkschab
Użytkownik

Niedawno wyszedł jakiś linux specjalnie dla ps3 i podobno radzi sobie całkiem niezle smile

Feniks_Ognia napisał:

Konsola PS1 był czystą konsolą do gry jej założenie było proste. Wkładasz płytkę grasz. W PS2 w miarę utrzymano ten trend. Lecz zwróćmy uwagę że w konsoli ciągle się coś dodaje jak dysk twardy czy internet. A jak ktoś chce mieć jeszcze linuxa jak twierdził darkschab to klawiatura i myszka.

nie wiem czego oczekujesz, cały świat ma iść do przodu a konsole powinny zostać maszynami tylko do grania??
spójrz na komórki czy inny sprzęt ciekawe czy masz pretensje o to że jest w nich internet czy można nimi robić zdjęcia
nawet są lodówki z podłączeniem do internetu
ja jestem zadowolony i wychodzę z założenia że im więcej funkcji tym lepiej
Konsola sama w sobie nie potrzebuje modernizacji dlatego zasługuje na swoją nazwę:) kupując ją dziś wiesz ze za 5 lat dalej bez problemu wszystkie gry nowe/stare będą działąć tak jak powinny

Nie wiem jak ludzie z dość poważnego serwisu o którym piszesz ale ja dokładnie wiem po co mi dysk twardy w mojej Ps3:
przede wszystkim świetne gry do zassania z PSN, których nie ma na płytkach np. nowy WipeOut lub klasyki z PSX-a jedynki ]
na dysku trzymam tapety i themy do ps3
nie mówiąc o zapisywaniu stanów gry zamiast Memory Card
a najlepsze są dodatki (DLC) do gier, przecież nie zapisze sobie tego w powietrzu
wszystko to umila i przedłuża rozrywkę

#185 2009-03-28 19:22:17

Feniks_Ognia
Użytkownik

m_jay napisał:

Procesor, ram, grafika dysk twardy, klawiatura, zlacze usb. Czy tak wyglada drukarka? Jak by na to nie patrzeć, co nowsza wersja drukarki coraz bardziej przypomina PC i ma więcej funkcji z niego, a o czymś to świadczy.

Podaj model z ciekawości chce wiedzieć. Mam rozumieć że będzie mieć dysk twardy na poziomie przynajmniej 100 Gb klawiaturę i myszkę jak w kompie. Proszę o model.

Drukarka to słaby przykład wiem że te highendowe maja wyświetlacz i mogą edytować u siebie pliki w okienku jakimś małym ale w 90 % to drukarki tego nie maja więc zły przykład:P

m_jay napisał:

Blue ray w ps3 ma predkosc 2x (9MBps), wiec uzycie dysku jako rozszerzenie fizycznej pamieci polprzewodnikowej, zeby zmniejszyc czas dostepu do danych jest calkiem rozsadne (z posiadanych prze ze mnie gier i tak instaluje sie tylko MGS4, oblivion np na biezaco zrzuca do dyskowego cache'u nieuzywane strony, zmniejszajac tym samym ilosc dostepow do wolniejszego urzadzenia optycznego). Do tego dochodzi pobieralny content (gry, dodatki, filmy).

Pobieranie filmów, gier czy innego jak najbardziej. Źle się wyraziłem servis to był benchmark a nie tyle że dysk nie jest potrzebny lecz przeważnie gry z płyty są kopiowane na dysk twardy przy czym jak się okazuje później nie ma to wpływu na wydajność więc po co było kopiować:D Xbox 360 chyba tak miał nie wiem czy PS3 też.

darkschab napisał:

nie wiem czego oczekujesz, cały świat ma iść do przodu a konsole powinny zostać maszynami tylko do grania??
spójrz na komórki czy inny sprzęt ciekawe czy masz pretensje o to że jest w nich internet czy można nimi robić zdjęcia
nawet są lodówki z podłączeniem do internetu

A czy ja napisałem że to jest wada ?? Czytaj ze zrozumieniem!

Napisałem że ich nowe funkcje zaczerpnięte są z PC i konsola jak byś tego nie chciał zauważyć coraz bardziej go przypomina. System operacyjny Linux, programy, gry normalny komputer tylko że puki co się jeszcze broni. Lecz jak by to nie wyglądało wygląda jak komp.

Komórkami jest podobnie robią się podobne do mini komputerów przenośnych. Jak technika pójdzie naprzód może komórka zastąpi laptopa. Bo będzie miała rozkładany wyswietlacz lub chologram z czujnikiem dotyku kto wie.

To nie są wady ale te wszystkie urządzenia stają się powoli jednym i tym samym. Puki co mamy jeszcze niedostatek technologiczny ale za jakiś czas kto wie.

Mas racje że wymagania się nie zmieniają ale to też oznacza że grafika się nie zmienia. No i  nowsze kompy zawsze obslugują starsze gry. Co najwyżej programisci coś sknocą smile_big

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2009-03-28 19:25:35)

#186 2009-03-28 20:04:13

m_jay
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Drukarka to słaby przykład wiem że te highendowe maja wyświetlacz i mogą edytować u siebie pliki w okienku jakimś małym ale w 90 % to drukarki tego nie maja więc zły przykład:P

Zwyczajna kyocera, fakt kobyla, ale chodzilo mi o sam trend.

WoodenJesus.png

#187 2009-03-29 00:55:52

darkschab
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

A czy ja napisałem że to jest wada ?? Czytaj ze zrozumieniem!

Napisałem że ich nowe funkcje zaczerpnięte są z PC i konsola jak byś tego nie chciał zauważyć coraz bardziej go przypomina. System operacyjny Linux, programy, gry normalny komputer tylko że puki co się jeszcze broni. Lecz jak by to nie wyglądało wygląda jak komp.

Mas racje że wymagania się nie zmieniają ale to też oznacza że grafika się nie zmienia. No i  nowsze kompy zawsze obslugują starsze gry. Co najwyżej programisci coś sknocą smile_big

no tak funkcje są zaczerpnięte z PC ale to nie oznacza że konsola staje się PC
przecież skąd np. według ciebie skopiowano możliwość podłączenia pada do PC

To co mówisz o niezmieniającej się grafice to największa bzdura jaką słyszałem.
Każdy dobrze wie że z czasem na konsole wychodzą coraz lepsze i lepiej wyglądające gry co na sprzęcie pc kupionym w tym samym czasie co np. konsola i po 5 latach jest po prostu niemożliwe.

Nawet jeśli moje ps3 skopiuje funkcje zszywacza do papieru to i tak będzie to tylko dodatek do tego co tak naprawdę jest ważne w konsolach - Grania
a to, jak do tej pory się nie zmieniło. Bo po co kupować konsole jak nie do gier,
cała reszta to tylko dodatki do głównego dania smile

Ostatnio edytowany przez darkschab (2009-03-29 10:40:33)

#188 2009-03-29 01:00:13

luki349
Użytkownik

nie konsole, a automaty... widziałem jedną z pierwszych takich gierek, to był ten pseudo tenis, tylko zamiast wyświetlacza były lampy/diody nie pamiętam już jak to się nazywało, rzęch ma coś koło1,8m wysokości i z 0,5m szerokości (małe nie jest smile_big)

#189 2009-03-29 10:44:08

darkschab
Użytkownik

luki349 napisał:

nie konsole, a automaty... widziałem jedną z pierwszych takich gierek, to był ten pseudo tenis, tylko zamiast wyświetlacza były lampy/diody nie pamiętam już jak to się nazywało, rzęch ma coś koło1,8m wysokości i z 0,5m szerokości (małe nie jest smile_big)

tak racja automat z grą Pong
no ale poczytałem trochę więcej i się okazało że jeszcze wcześniej był np. kółko i krzyżyk a pierwszą grą na świecie był Tenis For Two
wiec zmieniłem trochę wypowiedz smile

#190 2009-03-29 11:43:27

wiktor vcr
Użytkownik

Wczoraj na zakupach w media markt zakupiłem Siren Blood Curse, jest to gatunek horror ale nie byle jaki. Nawiązuje on do starych wierzeń/opowiastek japońskich i nieźle trzyma w napięciu. Miłośnikom mocnych wrażeń i maniaków japońskich horrorów polecam tą grę.(gra jest w języku japońskim i angielskim{twórcy nie poszli na łatwiznę i Japończycy rozmawiają w języku po japońsku, a reporterzy amerykańscy po angielsku})

#191 2009-03-29 12:53:42

darkschab
Użytkownik

wiktor vcr napisał:

Wczoraj na zakupach w media markt zakupiłem Siren Blood Curse, jest to gatunek horror ale nie byle jaki. Nawiązuje on do starych wierzeń/opowiastek japońskich i nieźle trzyma w napięciu. Miłośnikom mocnych wrażeń i maniaków japońskich horrorów polecam tą grę.(gra jest w języku japońskim i angielskim{twórcy nie poszli na łatwiznę i Japończycy rozmawiają w języku po japońsku, a reporterzy amerykańscy po angielsku})

jak wrażenia??
grałem w demko i nawet mi się podobało głównie przez klimat
daj znać jak trochę pograsz bo chciałbym zakupić tyle ze przez PSN

#192 2009-03-29 14:28:47

wiktor vcr
Użytkownik

Moja opinia o tej grze jest bardzo pozytywna. Na razie na temat fabuły nie będę się wypowiadał bo dopiero przeszedłem 2 sezon(gra jest podzielona na sezony. Fajne jest to wrażenie bo jak przejdziesz jeden sezon to są zapowiedzi drugiego oraz co się stało w tym).Jeśli chodzi o grafiką to sam stwierdzisz że jest bardzo ładnie wykonana, a klimat  horroru moim zdaniem jest lepszy od blair witch. Najlepsze jest to że ta gra nie jest droga jak na taką jakość(99,90zł)i co najlepsze twórcy tej gry nie poszli na łatwiznę że po 12h przejdziesz całą grę. Z czystym sumieniem polecam ci tą grę jeśli ci się spodobał klimat.(Od razu ci dam radę, graj w tą grę tylko w nocy bo dopiero ta gra odda ci prawdziwą moc grozy, a najlepiej jak jest jeszcze cicho i wszystko powyłączane{światła}. Jeśli będziesz chciał grać w dzień to ci powiem  od razu że ci się ona znudzi)

#193 2009-03-29 15:08:20

darkschab
Użytkownik

na pewno kupie uwielbiam survival horrory wiesz może czy są trofea??
polecam nowego Resident Evil,  jest grą z najwyższej półki ale straszenia tam nie doświadczysz ale za to duża dawka akcji i napięcia w sumie najlepsza gratka dla fanów poprzednich części bardzo dużo smaczków smile

#194 2009-03-29 16:04:08

wiktor vcr
Użytkownik

tak są pod postacią dokumentów o danej postaci,wyjaśnienie na podstawie kultury japońskiej tego horroru oraz filmiki(ale nie są to filmiki jak  powstała gra tylko nagrane przez amatorów można powiedzieć że blair witch w wersji nisko budżetowej ale to jest nagrane w Japonii)

#195 2009-06-17 14:23:07

wiktor vcr
Użytkownik

Może trochę ludzi się wpieni, że zadaje to pytanie tu ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Kupiłem tydzień temu resistance 2. Podczas instalacji wyskoczył mi komunikat że jest nowy patch więc go zainstalowałem(i zaczeły się problemy). Gra nie widzi drugiego pada oraz nie mogę sobie pograć online bo cały czas wyskakuje mi komunikat że czas połączenia upłyną (nawet kiedy zakładam swoją własną grę). Jeśli ktoś wie o co biega prosił bym o odpowiedź

Stopka forum

© Animesub.info 2025