#141 2009-03-27 19:59:26

spo21
Użytkownik

Odp: Ps3 w Media Markt

A co do grafiki to komp nie przewyższa konsoli,może jedynie dorównać konsoli.Dlaczego wielkie firmy developerskie jak Konami,Square-Enix tworzą gry,gdzie priorytetem jest konsola czy to PS3 czy X-BOX 360?Odpowiedz jest prosta.Wyniki sprzedaży gier na konsole w stosunku do PC.Lepiej sprzedają się gry na konsole niż na PC,a wpływ na to ma m.in.piractwo w większości nastawione na kompa.

Chyba odbiegłem od tematu...xD

#142 2009-03-27 20:16:40

Zarathustra
Użytkownik

PC, konsola, teraz to jeden i ten sam syf praktycznie, zawsze się liczą tylko gry a nie platformy do grania.

Na PC nawet nie gram, mój jest zbyt kitowy plus te wszystkie błędy i ogólny klimat zwiech mnie zbytnio wpieniał.

Grywałem dotąd na PS2, ale mi ostatnio zdechła, dobrze że zaliczyłem dzięki niej najlepsze gry jakie się ukazały w ciągu 5 lat (ICO, Shadow of the Colossus, Okami, MGS3, GTA: San Andreas, God of War I-II, Devil May Cry 3.)

Feniks_Ognia od małego zasuwałeś tylko na kompie to jesteś całkowicie nieprzyzwyczajony do pada, moi kumple też nie potrafią na nim grać, trening czyni mistrza. oczkod

#143 2009-03-27 20:17:42

Feniks_Ognia
Użytkownik

Kier - Ja się konsolami nie interesuję wiem że można na nich grać, korzystać z neta, oglądać filmy i ostatnio grać po sieci. I to są główne rzeczy jakie się wymienia w konsolach przy promocji. Ja grywam i wygrywam na klawiaturze z padowcami lecz przyznaje że w fife pad ma pewną przewagę ale ja się do niego nie umiem przestawić a większość ludzi jakich znam czy z neta którzy grają padem przegrywają zemną raz ja raz oni.

Nie pamiętam ale widziałem kilka recenzji gdzie gry konsolowe nie prezentowały się tak szpanersko by ktoś widząc same screeny mógł powiedzieć konsola a to pc a to oczymś świadczy smile_big

Jak powiedział jeden z prezesów kompani growych konsole coraz bardziej przypominają pc.

#144 2009-03-27 20:22:26

Shinuta
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Jak powiedział jeden z prezesów kompani growych konsole coraz bardziej przypominają pc.

Ale gry są lesze niż na pc smile.

722396467d834906med.jpg
We will continue to exist, we haven't finished what we have to do yet.

#145 2009-03-27 20:27:21

spo21
Użytkownik

Jubei napisał:
Feniks_Ognia napisał:

Ale gry są lesze niż na pc smile.

Dokładnie.Killzone 2,MGS4,Gran Turismo 5,God of War 3-przecież to exclusive na PS3 i mają grafę lepszą niż na PC.

#146 2009-03-27 20:48:21

Zgrzyt
Użytkownik

Znaczna część gier nie licząc wersji exclusive wychodzi na wszystkie trzy platformy. Jeśli jest opóźnienie jak np. z GTA IV to gry wychodzą z poprawioną grafika i dostosowane do możliwości PC-tów,  (jednak nie zawsze)
I jedna sprawa konfiguracja sprzętowa Konsol np. PS3 nie jest taka mocna (zaryzykuje stwierdzenie nieoptymalna)można zakupić laptopa o tych samych parametrach jednak cała ta moc nie służy tylko do grania.  I tak jeszcze zapodam że Crysis'a konsola by nie udźwignęła ^^ a najnowszej części z jeszcze lepszą grafika większość komputerów nie da rady udźwignąć xD
Na korzyść PC-ta przemawia też wygodniejszy dostęp do neta i większe możliwości. Dodatkowo blaszak ma większy asortyment  gier mmo oraz strategi ( fakt na konsole też wychodzą jednak nie wszystkie i niekoniecznie z dobrym skutkiem).

Ogólnie jeśli ktoś lubi grać to taniej wyjdzie muz zakupienie konsoli, lecz z mojej perspektywy optymalnie jest zakupić PS3 i być posiadaczem komputera,. Jednak trzeba pamiętać że za dwa/trzy lata komputery znów zacząć wyprzedzać konsole)

A i taki mały szczegół czy na konsole można ściągać łatki do gry? NA PC-ta jak się znajdzie błąd można go poprawić a z grą na konsole (ja tak miałem z PS2) co najwyżej sprawdzić czy można wymienić egzemplarz na inny.

BTW. Grafika to nie wszytko, za przykład niech posłuży starcraft i Diablo. 2
Z tą grafiką o wymysł dzieciarni, mnie bardziej interesuje grywalność.

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2009-03-27 20:57:14)

#147 2009-03-27 21:08:22

KieR
Użytkownik

~Zgrzyt do wielu gier wychodzą ładki bo były robione głownie na konsole (weźmy za przykład GTA4), to była gra czysto na konsole, po ukazaniu się na kompa miała wiele bugów ponieważ gry nie pisali od nowa na kompa tylko program, który konwersował na wersjie PC'towską zawiódł. I tak jest w przypadku wielu gier, dlatego wychodza łatki. A co do Starcrafta się zgodze oczkod Niby grafika 2D, a pro gracze najwięcej zarabiają na Starcrafcie 2 i Warcrafcie 3, a nie jakiś innych grach (Chodzi mi o graczy, którzy graja zawodowo).

EDIT: I do jest kolejny temat o gustach, a o nich się nie dyskutuje oczkod
Tak to można by wiele rzeczy porównywać ;]

Ostatnio edytowany przez KieR (2009-03-27 21:11:07)

tumblr_static_bug.gif

#148 2009-03-27 21:22:22

samael16
Użytkownik

Miałem PS3 jest to sprzęt dobry, ale brak tytułów które kocham spowodował, że się go pozbyłem po ponad roku użytkowania, oraz przez problemu które sprawiał w stylu:
-chcesz 5.1 kup kino domowe
-chcesz grać na monitorze kup HDfury koszt 250 z przesyłką z anglii
- itp.
Konsola to super sprzęt, ale trzema mieć odpowiednie zaplecze, żeby grać, a ja nie miałem zamiaru specjalnie kupować monitora 24 fullHD, w momencie kiedy miałem lepszego CRT w panoramie od Sony, itp.

KieR napisał:

~SethZero emulatora PS3 raczej nie będzie, ponieważ same podzespoły wygrywaja z najlepszymi kompami (Dla ciekawoski ostatnio czytałem, że jakiś super komputer armii USA korzysta z 300 procesorów PS3) oczkod

Żadem komp nie kożysta z procesora który jest w konsoli, z prostego powodu, w naszych konsolach siedzi uszkodzona partia z uszkodzonym jednym rdzeniem, jeśli już coś to super komputery mają procesor od IBM 8 rdzeniowy na architekturze PPC, który w przeciwieństwie do tego  z PS3 jest sprawny.

spo21 napisał:

Żaden komp dostępny teraz na rynku nie udźwignie gier z PS3,może w przyszłości się to zmieni,ale wątpię.

Konsola technicznie jest przestarzała w momencie wprowadzenia na rynek, i nie zapominaj o tym aby emulować jakiś system programowo jest potrzebna maszyna kilka razy wydajniejsza, oraz PS3 ma kilka technologi które ciężko emulować.

DiamondBack napisał:
spo21 napisał:

Żaden komp dostępny teraz na rynku nie udzwignie gier z PS3,może w przyszłości się to zmieni,ale wątpię.

ta a 640KB ramu wystarczy każdemu :>

Ale jednak te 640KB na jakiś czas starczyło jezor

Konsole w momencie premiery były zacofane technicznie, chip graficzny na poziomie kart z serii 7xxx, a to on w końcu odpowiada za grafikę. I jeszcze jedno ten sławny procesor w PS3, to tak naprawdę odpad produkcyjny. Na zasadzie Sony do IBM,
"- Siema macie jaką partie uszkodzonych procesorów serwerowych PowerPC
- Spoko mamy akurat 8 rdzeniówki z uszkodzonym 1 rdzeniem, sprzedamy wam po ułamku ceny sprawnego modelu.
- Oki, podrzućcie dostawę do nas to umieścimy je w PS3, a fanbojom, wytłumaczymy, że jeden rdzeń jest zdezaktywowany, aby zachować symetryczność układu, 6 rdzeni dla obsługi gry, jeden na OS konsoli. Nikt nie skapnie się, że w ich konsolach leży odpadek produkcyjny od IBM, a sprawne procesory IBM montuje w serwerach."

A co do samych gier, w zależności od gatunku które lubicie wybierzcie platformę a nie na odwrót.
A co do łatek spokojnie na obecną generacje ściąga je się tak samo jak na pecety.

#149 2009-03-27 21:34:14

KieR
Użytkownik

samael16 napisał:
KieR napisał:

~SethZero emulatora PS3 raczej nie będzie, ponieważ same podzespoły wygrywaja z najlepszymi kompami (Dla ciekawoski ostatnio czytałem, że jakiś super komputer armii USA korzysta z 300 procesorów PS3) oczkod

Żadem komp nie kożysta z procesora który jest w konsoli, z prostego powodu, w naszych konsolach siedzi uszkodzona partia z uszkodzonym jednym rdzeniem, jeśli już coś to super komputery mają procesor od IBM 8 rdzeniowy na architekturze PPC, który w przeciwieństwie do tego  z PS3 jest sprawny.

Tu się z dobą nie zgodze oczkod Bo jakby tak nie było to nie pisaliby o tym na wielu serwisach komputerowych.

tumblr_static_bug.gif

#150 2009-03-27 21:37:18

Feniks_Ognia
Użytkownik

samael16 napisał:

Konsole w momencie premiery były zacofane technicznie, chip graficzny na poziomie kart z serii 7xxx, a to on w końcu odpowiada za grafikę. I jeszcze jedno ten sławny procesor w PS3, to tak naprawdę odpad produkcyjny. Na zasadzie Sony do IBM,
- Spoko mamy akurat 8 rdzeniówki z uszkodzonym 1 rdzeniem, sprzedamy wam po ułamku ceny sprawnego modelu.
- Oki, podrzućcie dostawę do nas to umieścimy je w PS3, a fanbojom, wytłumaczymy, że jeden rdzeń jest zdezaktywowany, aby zachować symetryczność układu, 6 rdzeni dla obsługi gry, jeden na OS konsoli. Nikt nie skapnie się, że w ich konsolach leży odpadek produkcyjny od IBM, a sprawne procesory IBM montuje w serwerach."

Z resztą plus minus się zgodzę ale w PS3 siedzi cell a to nie jest chyba procesor IBM, mało tego nie jest to arhitektura x86 a to znaczy że użyteczność w serverach jest średnia. Cell ma uszkodzony 1 rdzeń a 7 sprawnych więc niema tragedii a o tym chyba wie każdy.

#151 2009-03-27 21:40:19

samael16
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:
samael16 napisał:

Z resztą plus minus się zgodzę ale w PS3 siedzi cell a to nie jest chyba procesor IBM, mało tego nie jest to arhitektura x86 a to znaczy że użyteczność w serverach jest średnia. Cell ma uszkodzony 1 rdzeń a 7 sprawnych więc niema tragedii a o tym chyba wie każdy.

Akurat w serwerach częściej siedzą PPC i są zarządzane przez odpowiednie oprogramowanie a nie przez windows.

KieR napisał:
samael16 napisał:
KieR napisał:

Tu się z dobą nie zgodze oczkod Bo jakby tak nie było to nie pisaliby o tym na wielu serwisach komputerowych.

A serwisy komputerowe piszą dla informatyków i specjalistów, czy są popularno naukowe, i mają pisać aby przeciętny zjadacz chleba zrozumiał co piszą, powiedz mi czy kowalski rozróżni Cella stosowanego w serwerach, od tego w PS3, i co jest bardziej popularne serwer czy PS3?

#152 2009-03-27 22:09:19

m_jay
Użytkownik

samael16 napisał:

Na etapie produkcji czego kolwiek zawsze na poczatku sa problemy. Na sony mozna by najezdzac gdyby nie przewidziano tego wczesniej i w czasie sprzedazy PS3 z 8 spu okazalo by sie ze czesc rdzeni jest uszkodzona lub bardzo szybko ulega uszkodzeniu. Z reszta brak jednego spu nie boli az tak bardzo, a zapewne finansowo wyszlo to korzystnie dla sony. Pozatym sony to nie instytucja charytatywna ktora rozdaje pelnosprytne celle na prawo i lewo. Co do przeznaczenia jednego rdzenia na OS to IMO nie ma sie czemu dziwic - juz sobie wyobrazam jak gra i os walcza o czas procesora w czasie np sciagania contentu w tle.

Z resztą plus minus się zgodzę ale w PS3 siedzi cell a to nie jest chyba procesor IBM

Doczytaj.

mało tego nie jest to arhitektura x86 a to znaczy że użyteczność w serverach jest średnia.

Yyyy bzudra? Albo lepiej

Feniks_Ognia napisał:

(...) nie wiesz o czym mówisz.

Chyba ze mowa o swiatku rozwiazan windowsowych dla malych i srednich firm.

samael16 napisał:

jeśli już coś to super komputery mają procesor od IBM 8 rdzeniowy na architekturze PPC

Na architekturze PPC to jest procesor ogolnego przeznaczenia cella. SPU to RISCowe jednostki pomocnicze ktorych zadaniem jest wspomaganie bardziej zawansowanych operacji jak dzialania na liczbach zmienno przecinkowych, wektorach czy macierzach (i z powodzeniem moga zdiac czesc balastu z GPU).

Ja osobiscie z mojej PS3 jestem zadowolony. Nie sprawia problemow, dobrze spelnia swoja role (choc generalnie malo mam czasu na granie). A na pewno dostarczy mi jeszcze sporo zabawy (szczegolnie gdy pojawi sie sprawny Xorgowy driver dla Cella - czyli niebawem).

Ostatnio edytowany przez m_jay (2009-03-27 22:38:47)

WoodenJesus.png

#153 2009-03-27 22:38:08

Zgrzyt
Użytkownik

A pro po tych 8 rdzeni, jeden jest ogólnego użytku, jeden odpowiada za system, jeden nie działa, zostaje 5 pozostałych gdzie i tak wszystkich nie wykorzystuje się bo dla twórców gier za kłopotliwa sprawa no i kosztowana. Było to opisywane nie raz ze teoretycznie ten procek to żyleta jednak w praktyce wypadał średnio. Jak już w wspomniono PS3 ma słabą kartę graficzną/e albo dwie z seri 6xxx połączone w SLI lub jedna z seri 7xxx. Nowsze karty przewyższają tamte i to bardzo

a z tego co kojarzę trzy rdzeniowy procek IBM ma Xbox 360.

Jednak ja jestem zdania ze na konsole połowa gier to gry dla debili, jedna Ścieszka ruchu dodatkowo trzymanie gracza za rączkę, autocelowanie itd.  np. Dead Space nie dość ze nie da się w niej zgubić to twórcy dla pewności dodają podświetlaną linie na ziemi, o zgrozo. Jednak to gry min. na rynek amerykańskich więc niema co się dziwić.

#154 2009-03-27 22:41:35

m_jay
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

A pro po tych 8 rdzeni, jeden jest ogólnego użytku, jeden odpowiada za system, jeden nie działa, zostaje 5 pozostałych gdzie i tak wszystkich nie wykorzystuje się bo dla twórców gier za kłopotliwa sprawa no i kosztowana.

Powtorze jeszcze raz. Jest JEDEN procesor ogolnego zastosowania i OSIEM rdzeni wspomagajacych.

Zgrzyt napisał:

Było to opisywane nie raz ze teoretycznie ten procek to żyleta jednak w praktyce wypadał średnio.

W praktyce czyli gdzie? Uzylbym stwierdzenia "optymalizacja oprogramowania pod architekture" ale boje sie ze moze to zostac tutaj odebrane jako proba tlumaczenia sie fanboya ze gra XXX zle dziala na PS3. Zeby uscislic mowimy o wydajnosci PS3 jako systemu do gier czy o cellu wogole?

Ostatnio edytowany przez m_jay (2009-03-27 22:56:26)

WoodenJesus.png

#155 2009-03-27 23:36:03

luki349
Użytkownik

nie chce mi się tego czytać, ale:
proc w PS3 jest 128bitowy w kompie 32 i 64bity więc nie tak łatwo zrobić emulator.
Gry na konsole są wizualnie porównywalne z grami na kompa, problem w tym, że na konsole wychodzą 10 godzinowe pseudo gry i proszę ich nie mylić z GRAMI ! to są co najwyżej dema czegoś co mogło by być fajne jak by wyszło. Jak komuś się nudzi i ma PS3, albo Xboxa 360 to może to podłączyć do kompa (trza se w necie poszukać jak to zrobić) i kwestia emulatora odpada (a i w tedy gry na ps3 chodzą pod xboxem i odwrotnie ;p)

#156 2009-03-27 23:54:39

wiktor vcr
Użytkownik

Ja powiem tak: mam ps3 i jestem z niego bardzo zadowolony nie dosyć że mogę grać w porządne gry i to bez ścin (w porównaniu do pc)to jeszcze mogę sobie oglądać anime oraz różnego formatu filmy(wiem że nie wszystkie formaty obsługuje ale i tak jest ich sporo)oraz najważniejszy dla mnie plus jest ten że nie patrze  na wymagania gry tylko kupuje tą grę która mi się podoba i nie martwię się że coś mi nie będzie chodziło.Jeśli chodzi o minus ps3 to moim zdaniem są dwa: drogie gry oraz brak gier mmorpg(chociaż na to jeszcze nie mogę narzekać bo komp wyrabia jakoś). W skrócie mówiąc polecam każdemu maniakowi gier i nie tylko ps3 mówię to z własnego doświadczenia

#157 2009-03-28 01:07:17

Feniks_Ognia
Użytkownik

Samo w sobie posiadanie PS3 nie jest złe, czy ogólnie konsoli. Na konsole są też zajebiste gry. Więc ja proszę nie obrażać gier konsolowych bo co innego grafa co innego sama gra.

Co nie zmienia faktu że konsola to jednak niepraktycznie droga zabawka bo jeśli się na niej nie gra i mamy kino domowe do filmów, no to się kurzy jezor Poza tym dla mnie przynajmniej pad poza bijatykami to urządzenie zrąbane na maksa i strasznie nie lubię padów.

Ogólnie jak ktoś ma dużo kasy i czasu to konsola fajna sprawa. Lecz jak jest wybór konsola a PC to tylko PC smile_big

#158 2009-03-28 09:02:34

darkschab
Użytkownik

przepraszam
ale jedyna gra którą się mogą pochwalić posiadacze PC jest Crysis
ale co by nie było ma wyjść on również na ps3
poza tym nie prawdą jest że jeden rdzeń w cellu jest uszkodzony skąd te informacje??
od samego początku była mowa ze jeden jest wykorzystywany do zupełnie innych rzeczy
ta prawda ze karta graficzna jest przestarzała ale co z tego jeśli właśnie cell wspomaga przetwarzanie grafiki
pokaż mi kompa na którym na tym samym chipsecie pójdzie ten cudownie wyglądający crysis
Ktoś napisał że kupując nową konsole kupuje przestarzały sprzęt tylko ze na tym sprzęcie w ciągu 4 lat wyjdą takie gry ze kopara opada bez żadnej modernizacji
a gdy kupisz sobie najnowszy wypasiony komputer PC to już po miesiącu w nowszych gierkach będzie trzeba kombinować żeby gra wyglądała dobrze
a po roku daj spokój to już po grane

#159 2009-03-28 10:44:30

Krzyżu
Użytkownik

darkschab napisał:

przepraszam
ale jedyna gra którą się mogą pochwalić posiadacze PC jest Crysis

Akurat wybrałeś najgorszy przykład jezor.

darkschab napisał:

ale co by nie było ma wyjść on również na ps3
poza tym nie prawdą jest że jeden rdzeń w cellu jest uszkodzony skąd te informacje??
od samego początku była mowa ze jeden jest wykorzystywany do zupełnie innych rzeczy
ta prawda ze karta graficzna jest przestarzała ale co z tego jeśli właśnie cell wspomaga przetwarzanie grafiki
pokaż mi kompa na którym na tym samym chipsecie pójdzie ten cudownie wyglądający crysis
Ktoś napisał że kupując nową konsole kupuje przestarzały sprzęt tylko ze na tym sprzęcie w ciągu 4 lat wyjdą takie gry ze kopara opada bez żadnej modernizacji
a gdy kupisz sobie najnowszy wypasiony komputer PC to już po miesiącu w nowszych gierkach będzie trzeba kombinować żeby gra wyglądała dobrze
a po roku daj spokój to już po grane

Od tego tekstu bije taki fanatyzm, że aż szkoda słów na odpowiedź oczkod

lastfmbuttonbykiokuh.png

#160 2009-03-28 10:57:50

marc99
Użytkownik

Konsole w eksploatacji nie są tańsze od PC-eta. Zakup konsoli plus kilkanaście gier w roku, to większy koszt niż zakup PCeta, kilkunastu gier plus modernizacja.

Stopka forum

© Animesub.info 2025