Nie jesteś zalogowany.
Witam.
W maju matura i trzeba iść na studia. Miałem na oku kilka kierunków, lecz zdecydowałem się na ten, co w temacie. Jednak nie ze względu na to, że interesuje się anime i będzie mi tak łatwiej, bo już słyszałem takie opinie. >.< Chcę studiować, jeśli mnie oczywiście przyjmą, na tym kierunku, bo plany już jakieś mam związany z filologią japońską.
Lecz nie założyłem tego tematu, by pisać, co mam w planach. Założyłem, bo może ktoś z was studiuje na tym kierunku w tej uczelni. Może ma jakiegoś znajomego. Kto wie... Moja prośba polega na tym, byście podzielili się ze mną informacją na temat tamtejszych wykładowców, jak to wszystko wygląda. Mowa tutaj o "stylu" nauczania. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to studia i nie będzie lekko, jednakże ciekaw jestem, czy "cała jazda" zaczyna się od razu od pierwszego semestru. A może jednak wygląda to tak, że zaczynamy od podstaw? Czytałem to i owo w necie o tej uczelni i mam parę interesujących informacji, lecz chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś na tym serwisie posiada jakąś wiedzę na ten temat i będzie tak miłą duszą i się ze mną podzieli.
Mam znajomego, który studiuje "Historię Japonii" i powiedział mi, że nauka języków jest od podstaw. Jak każdy wie, na filologii angielskiej nie ma już tak łatwo, dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy tutaj sprawa wygląda tak samo.
popytaj tutaj i na forum uczelni nan naszej klasie. to sa najlepsze sposoby zdobywania informacji na takie tematy
edit: ale moge odpowiedziec ze nauka jest od podstaw i jest niezly zapieprz od poczatku.
Ostatnio edytowany przez gacek21 (2009-03-16 23:31:26)
Nauka JEST od podstaw, ale te podstawy bardzo szybko, sam się nawet nie zorientujesz kiedy xD, przestają być podstawami, krótko mówiąc - jeżeli od początku się nie będziesz uczył dużo i systematycznie, to na sesji będziesz miał przewalone i to delikatnie mówiąc. Powiedzmy sobie szczerze, nauka kanji to nie jest bułka z masłem, myślę, że skoro interesowałeś się już trochę tematem, to wiesz co-nie-co o kanji, więc nie będę truł. Do tego dochodzą, kochane przez wszystkich, klasyfikatory i sporo innych pierdółek. I bardzo ważne - nie próbuj iść na zaoczne, nauka języka na studiach zaocznych to kompletny idiotyzm (no, chyba że ma się kontakt codziennie z ludźmi z tegoż kraju, ew. umawia się codziennie na naukę z resztą grupy... ale to jednak gorszy efekt).
edytka: Co do samej motywacji - nie ma znaczenia jaka jest, ważne by była bardzo silna xD.
Jeszcze tak odnośnie "ciężkości", japonistyka to jeden z cięższych kierunków jakie można wybrać, dla przykładu sinologia jest moim zdaniem dużo prostsza (tak przynajmniej wnioskuję z rozmów z studentką sinologii, będącą aktualnie na 4 roku ^^).
Ostatnio edytowany przez Pyuuu (2009-03-17 01:48:39)
gacek, wiem, wiem, mam zamiar pytać przez n-k.
Pyuu, dobrze zdaję sobie z tego sprawę, że będzie szybkie tempo, ale jeśli od podstaw, to git. Co do zaocznych... Wiedz, że wiem, że to słaba opcja na jakąkolwiek filologię.
Tak czy owak, dzia panowie za pomoc.
o dziwo na tej uczelni jest taki średniawy poziom... mam tu sporo znajomych i wolą się do mnie przepisać(mimo wszystko do mniej znanej uczelni) bo jakoś bardziej obszerny program mam :] Jak coś to wal na gg to ci powiem co nie co ^^ Zastanawiałem się też nad tą uczelnią i byłem tam kilka razy, ale ostatecznie wybrałem http://www.wshwz.edu.pl/
Ostatnio edytowany przez kappuchu (2009-03-17 10:38:21)
Dzień dobry. Kocham cię. Ten zapyziały świat niech o tym wie.
Poziom jak poziom. Osobiście znam jednego "japanistę" po UJ i twierdzi, że z reguły im wydział filologii na danej uczelni starszy, tym metody nauczania gorsze (scholastyczne rzekłbym). No i z reguły sprawdziany są oceniane w stylu japońskim (z mniejszymi lub odrobinę większymi złagodzeniami procentowymi). W późniejszej pracy radził by się w dobrego OCR'a zaopatrzyć, bo wtedy mniej czasu będziesz spędzał na bezsensownych poszukiwaniach, a więcej zaoszczędzisz na praktyczniejszą naukę. Sorrki za taki mały off ale może ci się do ogólnego przeglądu przyda...
日本はきれいなです. 日本女の子にも..