#1 2009-02-15 19:31:45

Hero
Użytkownik

Linuks zamiast Windows - jaki wybrać?

Witam, ostatnio naszła mnie myśl aby zmienić nielegalnego windowsa na linuksa. Niestety pojawił się dosyć poważny problem a mianowicie, jaka wersję wybrać? Widziałem, że na forum kilkunastu użytkowników ma te systemy i chciałem się zapytać jak się na nich pracuje. Chodzi mi przede wszystkim o to, żeby poprawnie działało gg, można było sobie posłuchać mp3 i odtwarzało mi filmy, czasem coś tam porobić ze zdjęciami. Tak więc jaki system polecacie i opiszcie czy często są z nim problemy.

PS. Prosiłbym bardzo aby osoby, które nie mają linuksa bądź nie pracują na nim nie wypowiadały się w tym wątku. Również prosiłbym nie wysyłać mnie do google, lub innych recenzji, ponieważ chcę poznać opinie osób które na nim pracują i wiedzą co i jak.

Z góry dziękuję.

Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?

#2 2009-02-15 20:07:45

shinma
Użytkownik

Odp: Linuks zamiast Windows - jaki wybrać?

Ubuntu, przyjazny system dla początkujących z bardzo dobrym forum. I oczywiście po polsku.

polecam stronę jakilinux

Ostatnio edytowany przez shinma (2009-02-16 00:58:50)

#3 2009-02-15 20:12:03

belghart
Użytkownik

zgadzam się smile Ubuntu bardzo przyjazny ^^ jezor
i jeszcze przysłali mi go za free  jezor
Ubuntu

Ostatnio edytowany przez belghart (2009-02-15 20:17:24)

#4 2009-02-15 20:33:15

DiamondBack
Użytkownik

Fakt Ubuntu jakiś czas temu wysyłali do dziś mam gdzies 3 plyty od nich oczkod nawet teraz z koniecznosci (padl mi dysk) od tygodnia jadę na Live CD Ubuntu. Ale jeśli wcześniej nie miałeś doczynienia z Linuxem to niech on nie będzie zamiennikiem a alternatywą na innym dysku, bo jeśli nie będzie sterów pod Twoją konfigurację to pełnej wydajności nie uzyskasz niestety.

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#5 2009-02-15 20:59:15

m_jay
Użytkownik

Jak dla ciebie polecam OpenSuse. Ubuntu wylecial ode mnie z kompa po kilku godzinach (bo czego jak czego, ale debiana nie zdzierze) za to z Suslem wytrzmalem tydzien (a na stale zadomowil sie na sluzbowym laptopie - kumpel ktory nie mial nigdy stycznosci z linuxem skonfigurwoal na nim bez wiekszych problemow tablet) smile. Imo dobry system dla poczatkujacych wydawany przez firme z ogromnym doswiadczeniem na rynku. Z tego co pamietam trzeba bylo doinstalowac kilka pakiecikow zeby moc sluchac mp3 (ponad rok temu to instalowalem wiec moglo sie cos zmienic) ale sprowadzalo sie to do kilku klikniec mysza. Wada tej dystrybucji jest to ze potrafi zamulic (chodzi glownie o wolny start w porownaniu chociazby z moim archem - ciemna strona bycia user friendly), a standardowy manager pakietow ssie pauke (za to smart roxuje).

Ostatnio edytowany przez m_jay (2009-02-15 22:39:19)

WoodenJesus.png

#6 2009-02-15 22:15:55

dariusz666
Użytkownik

Jeżeli już chcesz Linucha podobnego w obsłudze do Windy, to lepiej wziąć Kubuntu z nowym KDE niż Ubuntu z GNOME podobnym do MacOSa

The_Breaker_logo_by_TehInspector.png

#7 2009-02-15 22:30:05

RA6
Użytkownik

Co mogę ci powiedzieć:
1. Odpuść sobie dystrybucje, które myślą za ciebie, bo niczego się nie nauczysz i tylko się zniechęcisz.
2. Upewnij się że lubisz czytać bo man (podręcznik systemowy), Google i dokumentacja dystrybucji twoim przyjacielem. Fora, IRC czy GG to ostateczność, gdy nie znajdziesz odpowiedzi w powyższych źródłach.
3. Pamiętaj używaj natywnych programów na system a nie programów windowsowych odpalanych w wine czy klonów z interfejsem, ala MS często o wiele słabszych.

Dystrybucje które polecam to:
- Debian (popularna i stabilna)
- Arch (dystrybucja ciągła z pakietami binarnym - moim zdaniem dla ciebie optymalna)
- Gentoo (coś co uczy i nie pozwala myśleć za ciebie - mój wybór)

PS.: Nie powiem co jest dla ciebie najlepsze. Musisz sam dochodzić za pomocą prób i błędów. Po roku używania już jest tylko lepiej, chyba że uznasz ten sposób pracy za utrapienie i wrócisz do systemu MS.

#8 2009-02-15 23:02:03

ghostpl22
Użytkownik

Najlepsze rozwiązanie całego tego szkopułu to kupienie oryginalnego xp-ka smile_big

ghostpl22.png

#9 2009-02-15 23:08:40

bnn1983
Użytkownik

mandriva na dobry początek a później coś bardziej ambitnego lub mniej czyli  Ubuntu

#10 2009-02-15 23:13:51

KieR
Użytkownik

~ghostpl22 a jak nie chce się wydawać ani grosza to teraz było można siągnąć ze stroy Microsoftu orginalna wersje Windows 7 Beta oczkod

tumblr_static_bug.gif

#11 2009-02-15 23:15:18

Tommy
Użytkownik

bnn1983 napisał:

mandriva na dobry początek a później coś bardziej ambitnego lub mniej czyli  Ubuntu

Sory ale mandrive odrazu bym odrzuci. Mi ja jedynie na chwile a i tak zaluje ze to sciagnolem. W sumie jak wiekszosc polecil bym ubuntu lub kubuntu. Choc kumpel ktory juz stosunkowo wiele mial wspolnego z linuxami to szczerze polecal mi OpenSuse. Najlepiej samemu potestuj co ci najbardziej odpowiada.

tmpdk.png

#12 2009-02-16 00:00:29

Hero
Użytkownik

Co do Windows 7 to nie potrzebny mi on a i tak wątpię czy by odpalił na 800 MHz i 256 RAM. Jeśli chodzi i windowsa  to po prostu mi się już przejadł i chciałbym spróbować coś innego ale nie mam czasu na naukę systemu od podstaw, że coś nie tak a tu trzeba coś dogrywać, po prostu chce system, który zainstaluję wgram kilka rzeczy i ma działać na słabszym sprzęcie. Jeśli chodzi o legalny system to myślałem czy by nie kupić Leoparda(na początek ściągnąć z neta i zobaczyć co to jest warte a później...) ale są problemy z zainstalowaniem go na zwykłym PC.

Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?

#13 2009-02-16 00:06:37

KieR
Użytkownik

~Hero z tego co widziałem na youtubie to smigała na 500Mhz ale ile ramów miał tamtek komp to nie wiem. Windows 7 ma wymagania zbliżone do Windowsa XP oczkod A nie jak jeb*** Vista wyjeb**** w kosmos oczkod To jak nie masz czasu na nauke komend to Ubuntu powinien ci wystarczyć ;]

tumblr_static_bug.gif

#14 2009-02-16 00:33:24

Sir Mavins
Użytkownik

Bardzo lubię takich, co chcą się przesiąść z Win na nie-Win i sami nie wiedza czego chcą.
I bardzo lubię też osoby, które doradzają, ale w sumie najprostsza rada to:określ co ci potrzeba i wybierz - dobre, ale mało twórcze.:D

#15 2009-02-16 06:26:53

qwig
Użytkownik

Najlepszy linux jest zielony jezor

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#16 2009-02-16 07:40:09

m_jay
Użytkownik

KieR napisał:

~ghostpl22 a jak nie chce się wydawać ani grosza to teraz było można siągnąć ze stroy Microsoftu orginalna wersje Windows 7 Beta oczkod

Ewentualnie mozna zostac studentem jakiegos mniej lub bardziej technicznego kierunku i oprogramowanie MS miec za free smile.

WoodenJesus.png

#17 2009-02-16 08:03:28

DUDi
Użytkownik

Lesbian wygląda całkiem przyjemnie.

Stopka forum

© Animesub.info 2025