Nie jesteś zalogowany.
Oglądałem sobie kiedyś anime z hardsubem i do tego polskimi napisami. Czcionka na hardsubie była bardzo podobna to tej używanej w softsubie, w wyniku czego czytałem po polsku i do tego kawałek po angielsku. Wyłączyłem więc w SubEdicie przeźroczyste napisy i oglądałem dalej. Jednak teraz nie potrzebuję już czarnego tła pod napisami, więc spróbowałem włącyć przeźroczyste napisy z powtorem. Fajnie. Czarne tło jak było tak jest nawet po ponownym uruchomieniu programu.
Jeszcze fajniejsze jest to, że przeźroczystych napisów nie mam również w BestPlayerze, którego ściągnąłem sobie dzisiaj mimo, że przeźroczystość jest włączona.
Czy da się coś z tym zrobić?
#edit:
Oprócz formata?
Ostatnio edytowany przez ozzy (2008-09-20 22:11:33)
Spróbuj przeinstalować sterowniki od k. graficznej, potem reinstall kodeków.
Ja, gdy miałem problemy z filmem (a raczej z jego otworzeniem), zresetowałem ustawienia kodeków. Może to pomoże.
Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.
Jak zabawnie!
Przeinstalowałem kodeki i SubEdita i dalej jest jak było.
Cóż... Pozostaje format :|
Albo oglądanie pod Ubuntu.
to jest problem z napisami (formatem napisów) czasami wystarczy wyłączyć SE, włączyć jeszcze raz i załadować napisy... No ale skoro to nie pomogło to może źle są sformatowane - spróbuj jeszcze raz przerobić hardka na softa, aha jak załadujesz je vosubem to będzie na pewno "ok", więc w ostateczności vosub
Ostatnio edytowany przez luki349 (2008-09-21 10:14:18)
Na dardsubie jest wszystko ok. Poza tym go nie robiłem.
Chodzi tylko o oglądanie filmu. Uruchamianie ponowne SubEdita nic nie daje, a VobSub (przynajmniej u mnie) nie obsługuje mDVD.
Niemniej jednak zainstalowałem sobie GOMplayera i wszystko już hula.
EOT
jaką masz grafike?? Nvidie?? jak tak to sprawdz czy masz opcje splendid i jak coś to ją wyłącz
a jak nie masz tej opcji to zmien sterowniki do karty graficznej na inne, na 100% czarne tło się robi od sterowników
pozdrawiam
Czy tło masz na wszystkich filmach, czy tylko na tych przy oglądaniu których to włączyłeś ?
Nie jestem pewny czy subedit od którejś wersji nie zapisuje ustawienia tła napisów w pliku .ini w katalogu z filmem.
Jest jeszcze druga możliwość, jeśli zainstalowałeś nową wersję bez usunięcia starej to mógł 'zgłupieć'. Stary subedit zapisywał konfigurację w rejestrze, nowy w pliku w katalogu programu.
Odinstaluj subedita, usuń katalog i wywal wpisy w rejestrze, potem install programu, powinno pomóc.
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.
Miałem coś podobnego na Viscie. Za żadne skarby nie dało się włączyć przezroczystych napisów. Pomogło bodajże wyłączenie dla subedita kompozycji pulpitu. Jeśli nie masz Visty to może instalowałeś ostatnio jakieś tematy dla Windowsa i one mogą to blokować.
- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...
Troszkę odkopię temat Mam podobny problem, że pod napisami jest czarne tło. Jednak ja oglądam anime na telewizorze podłączonym do kompa. Mam kartę graficzną Ati Radeon 9550 i sterowniki Omegi bo na sterownikach od Ati nie widziało mi telewizora. Jak oglądam normalnie w Sub-Edicie anime bez włączania w sterownikach (w tym programie co razem ze sterownikami był zainstalowany Ati Tray Tools) żeby obraz był widoczny na telewizorze to wszystko normalnie śmiga, a jak tylko przełączę, żeby był obraz na telewizor to czarne tło pod napisami wyskakuje i nie da się go usunąć Spotkał się ktoś z was może z takim problemem?
@sokolb
Czy twój problem pojawia się w odniesieniu do wszystkiego co zapodajesz, tzn. bez względu na rozdzielczość napisów?
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
@sokolb
Czy twój problem pojawia się w odniesieniu do wszystkiego co zapodajesz, tzn. bez względu na rozdzielczość napisów?
Nie wiem o co chodzi z tą rozdzielczością, ale sprawdzałem wiele różnych napisów i wiele różnych serii anime i w każdej to samo
Ja kiedyś miałem podobny problem z napisami musiałem zainstalować jeszcze raz sterowniki od karty graficznej, gdy je zainstalowałem napisy działały poprawnie
Zaraz sprawdzę może podziała
problem = stery od karty. Znam to tez sie wkurzalem. Nie pamietam o co to chodzilo ale zalerznie od starownikow w karcie inaczej odtwarza film nacisnij przycisk "print screen" a potem wylacz film i wklej obra do painta jesli obraz bedzie ok znaczy ze wina sterownikow albo kodekow. Jesli w miejscu gdzie powinien byc obraz z filmu bedzie tylko ciemno brazowe tlo znaczy ze wszystko ok.
Ostatnio edytowany przez rezor1991 (2009-02-06 20:34:25)
wiesz ja bym zrobił to na około... odpal napisy z VobSuba mi jak coś takiego odwala to tylko jak włanczam napisy przez SE, ale to rzadko
Z VobSuba bym włączył, ale coś mi się wtedy filmy ścinają i nagle przyspieszają i to na pewno nie jest wina kodeków bo reinstalowałem. A jak biore w SubEdicie to wszystko pięknie śmiga Możliwe, że mam już system strasznie przetyrany Ale nie chce mi się wgrywać nowego systemu bo nie chce mi się bawić. Tego wyjścia użyję w ostateczności.
a defragmentacji partycji systemowej próbowałeś (domyślnie C:\\) ?
na noc z 2-3h i będzie śmigać
Ostatnio edytowany przez luki349 (2009-02-06 23:17:47)
A jaki masz system operacyjny?
Jak Vista, to jak radził MZ.
Wyłączasz "Kompozycje Pulpitu"