#1 2009-01-08 20:40:31

darko
Użytkownik

Wszystko było, wystarczy poszukać.

"Wszystko było, wystarczy poszukać." Strasznie wkurza mnie takie stwierdzenie, cenzura Czy nie znacie powiedzenie " Co było i nie jest nie piszę się w rejestr" smile Przecież technika idzie ciągle do przodu, czy w roku 2009 mam polegać na wypowiedziach na forum z 2006 cenzura czy opis i możliwości jakiegoś programu z 2006 są identyczne w wersji z 2009.
Ostatnio na forum czytałem "Super obgadany, setki razy" wątek czy z AVI da się wyciągnąć napisy. Nie, jeszcze raz nie i tak dalaj, i tak dalej i oczywiście sakramentalne " Wszystko już było,wystarczy poszukać" cenzura
A okazuję się że z  AVI też daję się wyciągnąć napisy, oczywiście, że nie z każdego, ale da się smile_big Bo są avi skonstruowane tak jak MKV czy OGM w którym napisy są odrębną ścieżką.

Ponad to w "Wszystko było, wystarczy poszukać." większość tych odpowiedzi a zwłaszcza linków nie działa jezor więc ucinanie dyskusji w ten sposób uważam za błędne i szkodliwe.

#2 2009-01-08 20:48:23

Freeman
Użytkownik

Odp: Wszystko było, wystarczy poszukać.

"Wszystko było, wystarczy poszukać" odnosi się w większości przypadków do tego, że temat poruszający dane zagadnienie już istnieje i zamiast robić bałagan zakładaniem następnego takiego samego, można znaleźć stary i go kontynuować. I często też rozwiązanie problemu też już było, bo forum nie istnieje od wczoraj. Ale to już było. Teraz sam nie wiem, czy zamykać ten wątek, czy nie.

#3 2009-01-08 20:52:47

ivelios
Użytkownik

Myślenie tak samo jak szukanie nie boli. Wystarczy, jak ktoś to niedawno powiedział, przysłużyć się górnictwu i odkopać jakiś dwuletni temat i tam spytać się, czy technika idąca naprzód zmieniła coś w danej kwestii np. wyciągania napisów z AVI. Temat imo do zamknięcia.

Ostatnio edytowany przez ivelios (2009-01-08 20:57:10)

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side

#4 2009-01-08 21:06:19

jinjej
Użytkownik

@darko

Z tego wynika, że każde forum powinno zostać pozbawione funkcji szukaj ej A wszelkie poradniki i informacje starsze niż rok należy usuwać baka

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#5 2009-01-08 21:11:36

darko
Użytkownik

Wszystko fajnie smile_big tylko znajdź odpowiedź w 1476 postach albo i więcej oczkod
Zaraz napiszecie "użyj  wyszukiwarki" wystarczy poszukać. A ja tyle uzyskałem odpowiedzi w wyszukiwarce smile_big Po trzech godzinach przeglądania miałem dość cenzura Połowa postów to "Wszystko już....." inne to " Wystarczy pomyśleć..." a pozostałe to nieaktualne. I jak na takim starym forum coś napiszesz pierwsza odpowiedż to " wszystko już było...." i przejrzyj te 1000 coś postów a znajdziesz. bzdura

jinjej napisał:

@darko

Z tego wynika, że każde forum powinno zostać pozbawione funkcji szukaj ej A wszelkie poradniki i informacje starsze niż rok należy usuwać baka

Oczywiście że nie , smile_lol ale czy niedało by się usuwać postów nie na temat
Wtedy wynik wyszukiwania byłby nie 1500 a z 200 albo 100 jezor

Ostatnio edytowany przez darko (2009-01-08 21:16:38)

#6 2009-01-08 21:18:30

jinjej
Użytkownik

@darko
Powiem szczerze, nie wiem jak szukasz, ale ja z reguły znajduje to, czego szukam. Jeżeli nie ma na ANSI skorzystaj np. z Google.

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#7 2009-01-08 21:19:49

KKnD
Zbanowany

Też kiedyś się na to wkurzałem i zrobiłem wątek google.
Skończyło się kilkoma banami.

fontani32678yp1.gif

#8 2009-01-08 21:40:52

darko
Użytkownik

jinjej napisał:

@darko
Powiem szczerze, nie wiem jak szukasz, ale ja z reguły znajduje to, czego szukam. Jeżeli nie ma na ANSI skorzystaj np. z Google.

Właśnie głównie mi oto chodzi, nie każdy jest alfą i omegą nie każdy potrafi być odrazu super znawcą, tematu. Ja na przykład poświęcam bardzo dużo czasu na znalezienie czegoś  co potrzebuję, zapewnie tobie zajełoby to kilka minut ( to tylko stwierdzenie faktu ) Ale często zaglądam na forum i jestem biernym obserwatorem i często mam wrażenie, że na forum jest kółko wzajemnej adoracji oczkod Jak ktoś z początkujących forumowiczów odważy się zadać jakieś pytanie, to musi wziąźć garść leków na uspokojenie bo kółko się zaraz zjawi i go weźmie w obroty i może dostanie na to odpowiedź albo i nie

Freeman napisał:

"Wszystko było, wystarczy poszukać" odnosi się w większości przypadków do tego, że temat poruszający dane zagadnienie już istnieje i zamiast robić bałagan zakładaniem następnego takiego samego, można znaleźć stary i go kontynuować...

A czy zamiast wkurwiającego " Wszystko już było...." Nie lepiej by było dla nowicjuszy " Proszę o przeniesienie do właściwego wątku" lub coś w tym stylu oczkod  I tak  piszesz smile_big  Albo samemu przenieść smile

#9 2009-01-08 21:48:46

jinjej
Użytkownik

@darko
Na początku każdy dawał link do właściwego wątku, ale w sytuacji gdy codziennie zdarzało sie to po kilkanaście razy niektórym zaczęły puszczać nerwy.

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#10 2009-01-08 21:52:53

darko
Użytkownik

Dlatego, skoro i tak Fremen pisze, co mu szkodzi zmienić formę oczkod

#11 2009-01-08 22:22:13

pa3cja
Użytkownik

darko napisał:

Właśnie głównie mi oto chodzi, nie każdy jest alfą i omegą nie każdy potrafi być odrazu super znawcą, tematu. Ja na przykład poświęcam bardzo dużo czasu na znalezienie czegoś  co potrzebuję, zapewnie tobie zajełoby to kilka minut ( to tylko stwierdzenie faktu ) Ale często zaglądam na forum i jestem biernym obserwatorem i często mam wrażenie, że na forum jest kółko wzajemnej adoracji oczkod Jak ktoś z początkujących forumowiczów odważy się zadać jakieś pytanie, to musi wziąźć garść leków na uspokojenie bo kółko się zaraz zjawi i go weźmie w obroty i może dostanie na to odpowiedź albo i nie

darko napisał:

A czy zamiast wkurwiającego " Wszystko już było...." Nie lepiej by było dla nowicjuszy " Proszę o przeniesienie do właściwego wątku" lub coś w tym stylu oczkod

Trochę nie na temat, ale tutaj kolega ma całkowitą racje. Głowa mnie boli jak zaglądam do jakiegoś tematu a 15 osób pisze twórcy tematu posty typu:
"Taki temat juz byl. Poszukaj!"
"Lol, jaki koles.. przeczytaj FAQ!"
"Góra pisze sie przez "ó" a nie "u"!"
"Temat do usuniecia!"
"Odpowiedz na twoje pytanie jest w temacie xxxxxx"
"To juz twoj trzeci glupi temat! Bana mu! Przeczytaj lepiej FAQ!!!"
"Gdzie jest moderator?"
"Poszukaj a nie zadajesz glupie pytania!"
" ej beznadzieja fuj "

Oczywiscie osoby ktore tak pisza, nie zdaja sobie sprawy z tego ze zasyfiaja forum. Jak ktos stworzy jakis "zly" temat, to jest zle, a jak 15 osob pisze tej osobie pod spodem jedno i to samo, to jest w porzadku. Przeciez wystarczy jak jeden uzytkownik napisze "Taki temat juz byl, poszukaj dobrze" albo "Odpowiedz na twoje pytanie znajduje sie w temacie xxx. Temat do zamkniecia".

#12 2009-01-08 23:37:29

Citizen
Użytkownik

Piszą tak aby podbudować swoją samoocenę.Zapewne czują się przez to ważniejsi i mogą z czystym sumieniem zaliczyć się do "elyty" tego forum. 

Nie mówiąc już , że to 20 sekundowe oczekiwanie na kolejny wynik wyszukiwania doprowadza do szewskiej pasji. I nie wykręcajcie się tą szukajką google bo takie cuda ona wyświetla , że głowa mała.

#13 2009-01-08 23:52:45

lb333
Użytkownik

Właśnie! Nie powinno się wytykać komuś "u" w "górze", czy też odsyłać go do faq (zwłaszcza jeśli tam jest odpowiedź). ^^

#14 2009-01-08 23:56:48

Freeman
Użytkownik

Oj już nie gadajcie głupot. Bardzo rzadko zdarza mi się napisać "to już było" czy "użyj wyszukiwarki" i na tym skończyć temat, chyba że jest ewidentnie i bezczelnie pusty. Dwustronicowe potoki takich odpowiedzi też już udało się zmarginalizować (z pomocą userów, ma się rozumieć), także już nie jęczcie, że jest tak źle. Każdego usera za rękę prowadził nie będę, a każdemu, kto uważa, że to tylko sposób odniesienia swojej samooceny proponuję założyć sobie forum, poczekać na userów a następnie spróbować nad tym zapanować i być dla każdego super miłym i pomocnym, po kilka razy z rzędu dla tej samej osoby i w tym samym temacie. Wyszukiwarka bez szukania tylko w tytule jest niemal bezużyteczna, ale dla każdego działa tak samo.

#15 2009-01-08 23:58:20

pa3cja
Użytkownik

lb333 napisał:

Właśnie! Nie powinno się wytykać komuś "u" w "górze", czy też odsyłać go do faq (zwłaszcza jeśli tam jest odpowiedź). ^^

pa3cja napisał:

Przeciez wystarczy jak jeden uzytkownik napisze "Taki temat juz byl, poszukaj dobrze" albo "Odpowiedz na twoje pytanie znajduje sie w temacie xxx. Temat do zamkniecia".

#16 2009-01-09 00:06:42

Citizen
Użytkownik

Freeman napisał:

Każdego usera za rękę prowadził nie będę, a każdemu, kto uważa, że to tylko sposób odniesienia swojej samooceny proponuję założyć sobie forum, poczekać na userów a następnie spróbować nad tym zapanować i być dla każdego super miłym i pomocnym, po kilka razy z rzędu dla tej samej osoby i w tym samym temacie. Wyszukiwarka bez szukania tylko w tytule jest niemal bezużyteczna, ale dla każdego działa tak samo.

Czasem wystarczy taką osobą zignorować nie odpowiadając na jej  posty lub usunąć temat jeżeli jest w stylu "a kiedy będą nowe napisy do xxx".

#17 2009-01-09 00:08:46

lb333
Użytkownik

pa3cja napisał:
lb333 napisał:

pa3cja napisał:

Przeciez wystarczy jak jeden uzytkownik napisze "Taki temat juz byl, poszukaj dobrze" albo "Odpowiedz na twoje pytanie znajduje sie w temacie xxx. Temat do zamkniecia".

A czy ja gdzieś napisałem, że popieram massive bukkake? A jak ktoś założy "głupi temat", w dodatku "po polskiemu" na forum, na którym polski język się szanuje (w końcu to strona z tłumaczeniami), to nie dziwne, że się ludzie śmieją. smile

PS. Zdaje się, że autorowi tematu nie chodziło o to, żeby bronić n00bów, którzy nie potrafią przeczytać FAQ.

Ostatnio edytowany przez lb333 (2009-01-09 00:11:14)

#18 2009-01-09 00:10:43

jinjej
Użytkownik

@Citizen

Słuchaj, nie można na jedną osobę przerzucać winy za to co robią inni. Osobiście nie lubię lenistwa, nic też według mnie nie usprawiedliwia chamskiego zachowania. Wina jak zwykle leży po środku...

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#19 2009-01-09 00:22:02

Freeman
Użytkownik

Citizen napisał:

Czasem wystarczy taką osobą zignorować nie odpowiadając na jej  posty lub usunąć temat jeżeli jest w stylu "a kiedy będą nowe napisy do xxx".

No jasne, najłatwiej usunąć. A potem następny, który ta osoba założy, bo nie będzie wiedziała, dlaczego usunięto poprzedni. Rozdmuchujecie problem i tyle, bo takich odpowiedzi, o których tu mowa, jest już coraz mniej, a do zera ich się nie wypleni nigdy, bo jeszcze nikt w Necie nie wpadł na pomysł, jak to zrobić bez strat własnych. Weźcie sobie jakieś anime obejrzyjcie czy coś oczkod

#20 2009-01-09 00:32:33

Citizen
Użytkownik

Usunąć i wysłać informację na PM dlaczego. Według mnie moderator to po części osoba która wychowuje/kształtuje. Dobra nauka nigdy nie pójdzie w las. Co do osób udzielających nagminnie "życzliwe" odpowiedzi stosować również ostrzeżenia.

Co do anime to się właśnie ściąga. Zresztą dobra dyskusja na poziomie nie jest zła. Gorzej jak się zaczną udzielać specjaliści od chamskich odzywek. No ale sam mówisz ,że tych osób mniej więc bądźmy dobrej myśli.

Stopka forum

© Animesub.info 2025