Nie jesteś zalogowany.
Nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie a wyszukiwarka wywala dziesiątki jak nie więcej wyników.
Moje pytanie brzmi:
Cz jeśli anime zostało wydane w USA (a więc jest tam na licencji) my Polacy możemy dalej pobierać gdzieś na torrencie czy innym sposobem Anime bez przeszkód, tak jak to jest gdy anime nie jest wypuszczane poza Japonią (?) / Azją.
Wyjątek to pare firm które sie nie zgodziły na sciąganie - to wiem (tylko nie pamietam które)
A jeśli zostało wydane w USA czy gdzieś indziej ale nie w Polsce to można takie anime subować (tak samo, bez większysz restrykcji) ??
I jak jest z mangą?
To zle szukales bo watek byl omawiany setki razy. Niby samo posioadanie ripow, czy w ogole anime z neta jest nilegalne, zas jesli chodzi o zaprzestanie subowania, to w takim usa firmy pisza do grup odpowiednie maile. Jak w polsce wychodzi animiec na dvd, grupy przestaja subowac (wyjatek ansi, gdzie i tak suby sa do licencjonowanych animcow) - taki uklad i okazywanie szacunku dla wydawcy, jednak nie wszystkie grupy tak postepuja. Z manga jest podobnie, tylko ze i u nas wysylane byly maile (np. death note).
Ostatnio edytowany przez _KiRA (2009-01-06 02:56:47)
Byłem kiedyś na ciekawym wykładzie dotyczącym własności intelektualnej. Co prawda tematyka odnosiła się głównie do oprogramowania, ale przypuszczam, że wobec M&A działa to na tej samej zasadzie. Morał z niego wypływał taki: osoba pragnąca bronić w Polsce swoich praw do własności intelektualnych MUSI posiadać polskie obywatelstwo (nie dotyczy patentów). Oznacza to, że albo komiks/animacja muszą być stworzone przez Polaków, albo muszą mieć lokalnego wydawcę, który by się o prawa upomniał.
Nie wiem jak tu wygląda prawo międzynarodowe, ale wątpię, by japończycy chcieli sądownie ścigać kogoś z drugiego końca świata tylko dlatego, że chce sobie obejrzeć anime. Zwłaszcza, że i tak nie mają z tego ani grosza.
Co do USA, to oni nas kompletnie nie obchodzą, bo nawet nie są faktycznymi właścicielami praw, a jedynie wykupują licencję na wydawanie tytułu. Jeśli tylko dany wydawca nie ma u nas swojego oddziału, możesz spać spokojnym snem sprawiedliwego
A jak wygląda sytuacja z anime puszczanymi w telewizji ?? Chodzi o polskie kanały (AXN, Jetix, Cartoon)
Bo mam na stronie Shaman Kinga (jap audio) i nie wiem czy go nie wywalić ze strony... poza tym puszczają go jeszcze w TV ?? Ostatni raz po roku to na sylwka oglądałem TV
@anonymous
1. Pamiętaj za odnośnie pisze się zawsze do.
2. Ochrona gwarantowana przez prawo autorskie ma charakter terytorialny. Poniżej masz tekst art. 5 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 5. Przepisy ustawy stosuje się do utworów:
1) których twórca lub współtwórca jest obywatelem polskim lub
1(1)) których twórca jest obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, lub
2) które zostały opublikowane po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo równocześnie na tym terytorium i za granicą, lub
3) które zostały opublikowane po raz pierwszy w języku polskim, lub
4) których ochrona wynika z umów międzynarodowych.
Jasno wynika, że posiadanie dvd ripów anime, które w Polsce nie zostały opublikowane lub których autor nie pochodzi z Polski lub któregoś z kraju UE jest zgodne z polskim prawem.
WSZELKIE FORMY ZWIELOKROTNIANIA, CZYLI UPLOAD i INNE FORMY OBROTU ANIME/MANGA LUB WPROWADZANIE ICH DO OBROTU SĄ NIEZGODNE Z PRAWEM POLSKIM (NIELEGALNE) z uwagi na to, iż Polska podpisała konwencję Berneńską, której sygnatariuszem jest m.in. Japonia. Innymi słowy nie mieszczą się w dozwolonym użytku zdefiniowanym w art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Fakt, iż ściganie wyżej wymienionego procederu w Polsce nie jest egzekwowane ani na drodze karnej ani cywilnoprawnej nie stanowi podstawy do stwierdzenia, iż zwielokrotnianie i wprowadzanie do obiegu anime/mangi, na które podmioty z UE nie "posiadają licencji" pozostanie bez konsekwencji prawnych.
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-02-12 18:31:55)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
A jak wygląda sytuacja z anime puszczanymi w telewizji ?? Chodzi o polskie kanały (AXN, Jetix, Cartoon)
Bo mam na stronie Shaman Kinga (jap audio) i nie wiem czy go nie wywalić ze strony... poza tym puszczają go jeszcze w TV ?? Ostatni raz po roku to na sylwka oglądałem TV
Wywal ze strony na wszelki wypadek, gdyż to anime zostało opublikowane w Polsce (czytaj post powyżej) i ma ktoś do niego prawa autorskie, na pewno licencję na emisję ale czy coś więcej , tego nie wiem.
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Ponoć nagrywanie z telewizji nie jest nielegalne oO .
@_KiRA
Oczywiście że nie. Ale rozpowszechnianie tego nagrania ludziom, którzy nie są nam bliscy już jest nielegalne.
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-01-06 11:04:33)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
4) których ochrona wynika z umów międzynarodowych.
Szczerze nie wiem i mało mnie to obchodzi, bo tych tematów o licencjach już tyle było, że można się pogubić, ale czytałem tu albo na ś.p. anfo, że jest jakaś umowa dotycząca praw autorskich, która obejmuje dość sporo krajów, m. in. także USA, ale Japonii nie. Z tego by wynikało (jeśli to prawda), że nie można oglądać nic, co zostało wydane w USA... ale kogo to obchodzi?
Ostatnio edytowany przez lb333 (2009-01-06 14:12:42)
jinjej napisał:4) których ochrona wynika z umów międzynarodowych.
Szczerze nie wiem i mało mnie to obchodzi, bo tych tematów o licencjach już tyle było, że można się pogubić, ale czytałem tu albo na ś.p. anfo, że jest jakaś umowa dotycząca praw autorskich, która obejmuje dość sporo krajów, m. in. także USA, ale Japonii nie. Z tego by wynikało (jeśli to prawda), że nie można oglądać nic, co zostało wydane w USA... ale kogo to obchodzi?
Co do ochrony konwencyjnej masz racje, w odniesieniu do tego że wiąże nas ze Stanami Zjednoczonymi. Z Japonią również nas wiąże, gdyż przystąpiła do związku w 1975.
Masz racje że nie powinno to nas nic obchodzić, gdyż samo pobieranie już rozpowszechnionych utworów z sieci (a więc ich utrwalanie) mieści się w granicach dozwolonego prywatnego użytku chronionych utworów, o ile nie jest dokonywane w celu rozpowszechniania.
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Nie do końca mnie zrozumieliście.
Dzięki za odpowiedzi ale:
Mi dokładnie chodzi o sciąganie. Np: czy mógłbym sciągac ze szkolnego neta (bo jest szybki) i nie mieć przez to problemow.
Co do anime nie wypuszczonych poza Japonią/Azją (?) podobno jest ciche przyzwolenie (że można sciągać i oglądac, ale nie można trzymać) ze strony niektorych twórców.
I tak działa boxtorrents bo oni nie uploadują anime licencjonowanych w USA.
A zatem. Jeśli chciałbym sciągnąc (przez Torrent, a więc w gre wchodzi wysyłanie!) za pomocą szkolnego internetu, anime, ktore nie jest licencjonowane w Polsce, to nie ma żadnych restrykcji, tak?
Inne pytanie (choć może z oczywistą odpowiedzią): Rozumiem, że nie ma różnicy czy sciągam zsubowane DVD czy rip? Tak samo jest to dozwolone?
Jeśli są gdzieś odpowiedzi i więcej na ten temat to mnie tam skierujcie.
Pytam, bo po prostu nie wiem i chce wiedzieć...
Takie info znalazłem na boxtorrents
http://wiki.boxtorrents.com/index.php/Blacklist
Nie można tam uploadować anime na licencji:
ADV
Central Park Media
Funimation
Tylko nie bardzo rozumiem. To są japońskie firmy?
I anime na tych licencjach nie możemy my Polacy też sciągać ??
Czy może: ściągać można jak gdzieś jest ale wysyłać nie można?
Ostatnio edytowany przez anonymous (2009-01-06 16:27:03)
Nie do końca mnie zrozumieliście.
Dzięki za odpowiedzi ale:
Mi dokładnie chodzi o sciąganie. Np: czy mógłbym sciągac ze szkolnego neta (bo jest szybki) i nie mieć przez to problemow.
Co do anime nie wypuszczonych poza Japonią/Azją (?) podobno jest ciche przyzwolenie (że można sciągać i oglądac, ale nie można trzymać) ze strony niektorych twórców.
I tak działa boxtorrents bo oni nie uploadują anime licencjonowanych w USA.A zatem. Jeśli chciałbym sciągnąc (przez Torrent, a więc w gre wchodzi wysyłanie!) za pomocą szkolnego internetu, anime, ktore nie jest licencjonowane w Polsce, to nie ma żadnych restrykcji, tak?
Inne pytanie (choć może oczywiste): Rozumiem, że nie ma różnicy czy sciągam zsubowane DVD czy rip? Tak samo jest to dozwolone?
Jeśli są gdzieś odpowiedzi i więcej na ten temat to mnie tam skierujcie.
Pytam, bo po prostu nie wiem i chce wiedzieć...
To ty nie zrozumiałeś "POBRAĆ MOŻNA", karalny jest "UPLOAD", czyli p2p odpada.
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-01-06 16:27:30)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
"POBRAĆ MOŻNA", karalny jest "UPLOAD", czyli p2p odpada.
No ale zaraz, w końcu ktoś musi to wysyłać! Przecież grupy fansuberskie to wysyłają; to oni tylko mogą wysyłać? Nie rozumiem tego.
Ostatnio edytowany przez anonymous (2009-01-06 16:33:13)
Jesteś taki anonymous a nie wiesz co o jest sieć Tor?
No ale zaraz, w końcu ktoś musi to wysyłać! Przecież grupy fansuberskie to wysyłają; to oni tylko mogą wysyłać? Nie rozumiem tego.
Nie miej pretensji do nas, tylko do ustawodawcy. NIKT NIE MOŻE LEGALNIE UPLOADOWAĆ, chyba że rodzinie. Tak wygląda prawo. A i tak są inne sposoby pobierania.
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-01-06 16:36:33)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Czytam,czytam, czytam i się łapie za głowę czytając te głupoty. ADV, Central Park Media i
Funimation to amerykańskie firmy wydające DVD na ich rynek. To czy można uploadować na dane strony, czy nie zależy od polityki ów serwisu (na taki ADC można uploadować co się chce, na licencji, nie na licencji, z całego świata - muszą to być tylko ISO). Poza tym co za różnica czy ściagasz w budzie czy w domu, no lol. Ściąga miliony osób i myślisz że akurat ciebie namierzą (z ameryki? lol). Wysyłać może każdy, pobierać może każdy, lecz w świetle prawa jest to NIELEGALNE. Ripy i fansuby legalnie może posiadacz tylko właściciel oryginalnego DVD - reszta jest już nielegalna. W skrócie - fansub (jak również ripowanie z DVD) jest undergroundowy. Shit Happens, bolesna prawda, ale prawda.
Kisiel, nie wiem o co Ci chodzi? Wiem co to jest torrent i jak działa.
Ale te wszystkie rzeczy o piraceniu głównie dotyczyły amerykańskich filmów i innych.
A o anime słyszałem, że można pobierać bez przeszków. Wysyłanie też podobno miało być bez przeszkód bo niby cemu w takim razie grupy subberskie mogą wysyłać. Ich to niby prawo sie nie tyczy?
@_KiRA
Problem polega na tym, że posiadać to ty możesz ripy i fansuby legalnie.
@anonymous
Stary ty nadal nie łapiesz. Jak cię nikt nie podkabluje że uploadujesz to ci nic nie zrobią, ale jeśli jest ktoś na tyle uprzejmy to masz przesrane.
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-01-06 16:47:29)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
właśnie o te sprzeczności mi chodzi. Co wolno a co nie wolno. Bo słyszałem różne rzeczy i chce sobie to usystematyzować.
Więc, co można, co jest dozwolone, czego nie można, ale tylko odnosząc się do anime, mangi.
Edit:
@_KiRA
Problem polega na tym, że posiadać to ty możesz ripy i fansuby legalnie.
No zaraz, przecież podobno miało być, że nie można trzymać ripów.
====================================================================
EDIT
DOBRA,
Znalazłem odpowiedzi na moje pytania:
http://www.animesuki.com/doc.php/licensed/
Ostatnio edytowany przez anonymous (2009-01-06 17:08:37)
oh, sorry za double post
Ostatnio edytowany przez anonymous (2009-01-06 16:54:13)