Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Może to niezbyt odpowiednie miejsce, by się o to pytać, ale sporo z was często robi upgrade kompa, więc się trochę na tym zna.;)
A więc tak chciałbym dokupić pamięci, do kompa z myślą już na przyszłość, 4 gb w dualu, teraz mam 2 gb w dualu Patriota 800 mhz, cl4 (4-4-4-12) i pytanie brzmi, czy nie będą się jakieś cuda dziać z kompem jak dołożę 4 gb tej samej firmy tym samym cl i taktowaniu? Może to powodować jakieś problemy? Dodam jeszcze, że płyta główna obsługuje 8 gb ramu.
What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu
inna sprawa czy system będzie je widział...
Żeby były wykorzystywane w całości system MUSI je widzieć.
Im chodzi o to, że bedziesz musial miec juz wtedy Viste bys mogl korzystac z takiej ilosci ramu. A i tak na dzien dzisiejszy 4 gb to i tak za duzo
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Jak masz Xp 32 bitowego to nie będzie widzieć A jak 64bitowca to jak najbardziej. 4gb w dualu plus 2 to 6Gb . Plus do tego 4 sloty na k. pamięci to już byś miał przyszłościowego kompa
Ostatnio edytowany przez Tanis (2008-11-22 14:31:12)
PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.
zgadza sie xp 32 bit nie zobaczy wiecej niz 3 gb i co za tym idzie nie wykorzysta wiecej
a kupowanie 4 gb pamieci dodatkowo teraz mija sie z celem ,bo wchodza ( weszly ) nowe procesory intela ( ponoc 50 % lepsze od core2duo) ktore wykorzystuja uklady ddr3 wiec kupowanie dzis duzo ddr2 napewno nie jest przyszlosciowe , zreszta watpie iz jesli nie jestes grafikiem to wykorzystasz wiecej niz 4 gb ramu , sam mam tyle i powiem jedno , najwiecej widzialem zeby bylo 2,7 gb wykorzystane ( wlaczone bylo wszystko wtedy od winampa , kilkudziesieciu sciagan w utorent po gothica 3 ktory ciagnal okolo 2gb z ramu ), wiec albo kupuj ddr 3 albo dokup tylko 2gb i zaoszczedz , bo kupowanie ramu dla szpanu tylko mija sie z celem
nie o to mi chodziło, nie będzie ich widział, ale w razie potrzeby je wykorzystuje, mój znajomy z roboty ma 8 gb i jedzie na xp 32 bit i gry wymagające na fulldetalach 6 gb chodzą mu płynnie, czyż to nie znaczy, że wykorzystuję tą pamięć, a i tak mam zamiar sobie xp 64 bit zainstalować, by szybciej to wszystko chodziło, visty w życiu nie zainstaluję, takiego shitu by mi na starcie 1gb pamięci zżerał, a poza tym aegi 1.10 pewnikiem mi na tym nie pójdzie, więc ta opcja odpada.
edit
DiamondBack, by sobie zagrać w sacred 2 muszę mieć z 4 gb by mi się nie cięło, ale jak dołożę 2 gb w dualu to za rok może mi później brakować i będę musiał wywalić wszystkie pamięci i kupić większe, a chcę tego uniknąć, a poza tym mam zamiar niedługo uczyć się kara w afx a ten to dopiero przy skryptach żre pamięć.
edit2
raziel4ever, no fajnie, że są już takie procki co fanie ddr3 obsługują, a kiedy będą w jakichś przystępnych cenach, czyli poniżej 1000 zł? Dokładnie o jakie modeli ci chodzi zapodaj, DDR3 też na biedę mogę wcisnąć, lecz max 4 gb, więc by mieć powyżej jestem skazany na ddr2, albo na kupienie nowej płyty głównej i niepotrzebne mi koszty, aż tak szybkiej pamięci mi nie potrzeba, mi nie trzeba kompa do grania w gry dla snobów, tylko kompa, gdzie można w coś normalniejszego zagrać na 1680x1050 i robić kara.
Ostatnio edytowany przez Bakura (2008-11-22 16:21:50)
Kainote link
Umu umu
zgadza sie xp 32 bit nie zobaczy wiecej niz 3 gb i co za tym idzie nie wykorzysta wiecej
a kupowanie 4 gb pamieci dodatkowo teraz mija sie z celem ,bo wchodza ( weszly ) nowe procesory intela ( ponoc 50 % lepsze od core2duo) ktore wykorzystuja uklady ddr3 wiec kupowanie dzis duzo ddr2 napewno nie jest przyszlosciowe , zreszta watpie iz jesli nie jestes grafikiem to wykorzystasz wiecej niz 4 gb ramu , sam mam tyle i powiem jedno , najwiecej widzialem zeby bylo 2,7 gb wykorzystane ( wlaczone bylo wszystko wtedy od winampa , kilkudziesieciu sciagan w utorent po gothica 3 ktory ciagnal okolo 2gb z ramu ), wiec albo kupuj ddr 3 albo dokup tylko 2gb i zaoszczedz , bo kupowanie ramu dla szpanu tylko mija sie z celem
Bez sensu kupować ddr3 jak koleś ma kompa od niedawna albo ktory jest jeszcze świeży. Jak stać go na zakup 4 gb ramu niech kupuje. zawsz się przyda te dodatkowe Mb ups Gb ramu Raczej procesora już nie zmieni bo jak zwykle intel nową podstawkę władował ale za to k. graficzną spokojne wymieni na geforca 280AMI lub jeszcze nowsze które mają wejść 3xx albo na jakiś radeonik chociaż straciła ta firma i to dużo.
Czy to Vista czy XP nie ma znaczenia. XP i Vista maksymalnie zauważą i wykorzystają 3 - 3,5gb RAM. Ograniczeniem dla systemów 32bit jest właśnie 4gb. Dla XP ponoć coś pomógł w tej kwestii SP-3 a do Visty SP-1 lub ten co ma się niedługo ukazać SP-2. Jednak pełnią ich możliwości zwykle jest 3,25.
Systemy 64bit (czy to XP czy Vista) mogą zaadresować (teoretycznie) 16 eksabajtów (16 miliardów gigabajtów) pamięci RAM a faktycznie do 128 gigabajtów.
W tej chili opłaca się mieć 2x2GB DDR-2 1066Mhz na Dualu z dobrymi Timingami i radiatorami. Nic więcej. To jeszcze nie jest czas systemów 64bitowych a tym bardziej, że większość procesorów 64bit to tak naprawdę (szczególnie intela z EM64T) jest tzw. 48 bitowych
Wspomniana wyżej nowa architektura procesorów Intela i7 (Nehalem) będzie na początku dość droga, mogą pojawić się problemy z dostępnością płyt głównych i by wszystkie podzespoły ze sobą dobrze współpracowały.
Wspomniana wyżej nowa architektura procesorów Intela i7 (Nehalem) będzie na początku dość droga, mogą pojawić się problemy z dostępnością płyt głównych i by wszystkie podzespoły ze sobą dobrze współpracowały.
Jak to zawsze bywa z nowinkami technologicznymi... najpier tak zwani frajerzy kupią buble lekko nie dopracowane a potem wypuszczą już w 99%-100% poprawioną wersję.
Czy to Vista czy XP nie ma znaczenia. XP i Vista maksymalnie zauważą i wykorzystają 3 - 3,5gb RAM.
Wykorzystaja 4, ale do uzytku pozostaja wspomniane przez ciebie wartosci.
nie o to mi chodziło, nie będzie ich widział, ale w razie potrzeby je wykorzystuje, mój znajomy z roboty ma 8 gb i jedzie na xp 32 bit i gry wymagające na fulldetalach 6 gb chodzą mu płynnie, czyż to nie znaczy, że wykorzystuję tą pamięć, a i tak mam zamiar sobie xp 64 bit zainstalować, by szybciej to wszystko chodziło, visty w życiu nie zainstaluję, takiego shitu by mi na starcie 1gb pamięci zżerał, a poza tym aegi 1.10 pewnikiem mi na tym nie pójdzie, więc ta opcja odpada.
Ale glosisz herezje. Jak by ci to zobrazowac.
Masz 20 szufladek i 10 kluczykow. Zeby korzystac z szufladki musi byc wlozony kluczyk.
I teraz mi powiedz czy bedziesz mogl uzywac wiecej niz 10 szufladek?
Mysle ze teraz wiesz ocb.
Co do zuzycia pamieci w viscie na dzien dobry. Roznica jest taka, ze vista pcha do pamieci ile sie da, zeby ona "pracowala". Natomiast xp, wrzuca to co potrzeba, a reszta lezy odlogiem. Jednym slowem marnuje sie.
Aegi 1.10, damn kto to jeszcze uzywa ;P Sczegolnie ty Bakura.
Gra to ci sie moze ciac od zbyt słabej grafiki a nie malej ilosci ramu.
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Sonic, to ja usłyszałem podobne rzeczy na temat systemu 64 bit, że to nawet różnicy nie ma, a do tego problemy ze sterami i to nie są brednie co wcześniej napisałem, bo chłop ze sklepu który przecież zna się trochę na tym gadał, że pamięć i tak będzie wykorzystywać, ale dopiero, gdy zapełni się ta którą widzi, proste jak drut.
Aegi 1.10 używam do skryptów, bo ten nowy jest shitowy jeśli chodzi o skrypty lua, eksportowanie jest wkurzające, gdy można sobie po setki razy na tym co masz otwarte w aegi zobaczyć jak skrypt działa, poza tym logów całych nie pokazuje itd. Do innych rzeczy aegi 2.1.2 jest bardzo dobry, ale do skryptów się nie nadaje.
edit
DiamondBack by grafika ładnie wyglądała trzeba mieć dużo pamięci by gdzieś załadować tekstury, a jak jeszcze gra co chwilę doczytuje się z dysku, to zawali pamięć i później w wirtualnej grzebie powodując ścięcia i kilku(nasto) sekundowe zamrożenia obrazu. A poza tym ja w to nie grałem tylko Nighthanter, który ma tyle samo pamięci co ja, takie same taktowanie, cl5 i grafę gf8600gt a nie gf8800gt i mówił mi jak to działa.
A poza tym pytanie nie brzmi, czy pamięć będzie chodzić z systemem operecyjnym, tylko, czy w ogóle komp po tym ruszy i wykryje mi 6gb w biosie, bo jak w biosie nie będzie 6 gb to nawet na viście x64 nie będzie 6gb.
Ostatnio edytowany przez Bakura (2008-11-22 17:36:25)
Kainote link
Umu umu
Sonic, to ja usłyszałem podobne rzeczy na temat systemu 64 bit, że to nawet różnicy nie ma, a do tego problemy ze sterami i to nie są brednie co wcześniej napisałem, bo chłop ze sklepu który przecież zna się trochę na tym gadał, że pamięć i tak będzie wykorzystywać, ale dopiero, gdy zapełni się ta którą widzi, proste jak drut.
Nie zapelni sie, bo nie bedzie umial zaadresowac. To tak samo jak osobe potrafiaca liczyc do 10 poprosic o napisanie liczby np. 21.
A poza tym pytanie nie brzmi, czy pamięć będzie chodzić z systemem operecyjnym, tylko, czy w ogóle komp po tym ruszy i wykryje mi 6gb w biosie, bo jak w biosie nie będzie 6 gb to nawet na viście x64 nie będzie 6gb.
Jedno zdanie RTFM. Tam pisze co twoja plyta moze, a co nie. Nowsze informacje mozna uzyskac na stronie producenta.
Już wszystkie informacje ci koledzy podali ze trzy razy, chyba wystarczy. Nie chcesz im wierzyć - twoja sprawa i "fachowca ze sklepu".
Strony 1