Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
ok mysle ze sobie poradze bo juz doszlem do tego
tylko mam inne pytanie otoz mam duzy plik o kotrym mowilem wczesniej ale teraz chcem podzielic go i skompresowac do xvida ( wybieram full process cos tam ) i teraz moje pytanie czy jest jaki sposob aby uniknac wczytywania plikuza kazdym razem ?? ( przeciez jeden raz powinno wystarczyc bo reszta dzieje sie na tym samym ) a tak wczytywanie trawa okolo 3 min i kompresja tez okolo 3 min ( co razem wychodzi okolo 6 min ) atak bez wczytywania bylo by tylko 3 min
da sie to jakos wylaczyc lub pominac bo przy malych plikach nie wczytuje tak wolno
ps suchy licze na ciebie
Mam mały problem kiedyś bawiłem się virtualdub (1.5.10) w obcinanie divixow bez straty jakości. Niestety, gdy przeszedłem na xp-ka lub po zmianie codeków okazało się, iż tworzy mi cały czas klipy z niedopasowanym dźwiękiem do video.
Używałem, cccp ale na tym virtualdub nie otwierał divixów, więc wgrałem, k-lite ale na nich mam powyższy problem. Przepraszam, jeśli temat się powtarza, ale nie wiedziałem, co wpisać w wyszukiwarkę.
Spróbuję jeszcze z nowszą wersją virtualdub 1.8.0...
Proszę o rozwiązanie i pomoc dla mnie od was .
Jaki jest lepszy lub przyjaźniejszy program do cięcia i edycji divixow bez straty jakości?
Lub, jakie codeki wgrać by problemu nie było?
Edit: problemu nie ma, po instalacji nowszego virtualduba 1.8.0 przepraszam za post....
Ostatnio edytowany przez krzykr (2008-04-14 21:05:23)
Troszkę poruszę ten temat bo nie chcę zakładać nowego
Mam pewien problemik. Wcześniej jak wrzucałem filmy w mkv do VirtualDubModa wczytywało mi je bez problemu i mogłem je obrabiać (przynajmniej to zostało w mojej pamięci możliwe, że coś mi się pomyliło jak tak to nie ciśnijcie proszę ), a teraz jak próbuję wrzucić film z rozszerzeniem mkv to wyskakuje mi masa jakiś dziwnych błędów!
http://img409.imageshack.us/my.php?image=bdbt8.png
Jest ich niżej dużo więcej! I to w każdym filmie mkv!
Czy ktoś wie jak temu zaradzić? I czy wogóle da się temu zaradzić?
Czy tak sie dzieje dla kazdego pliku? I czy bledy odnosza sie do wszystkich strumieni? (czy wszedzie zaczyna sie od "... of stream 1...").
Bo komunikat wskazuje jawnie, ze blad dotyczy strumienia.
Jakbyś jeszcze pokazał sam dół okienka z komunikatami byłoby na 100%, a tak powiem ci na 99%, że to przez strumień wideo zakodowany w h264, do którego VDM nie ma dekodera. Masz 2 wyjścia: ściągnąć AviSynth i zmontować pliczek avs (wbrew pozorom bardzo proste rozwiązanie), lub przesiąść się na Avidemux. Możesz się też rozejrzeć za dekoderem h264 VFW, ale z tego co ludzie piszą, strasznie dużo z nimi problemów i często nie da się ich zmusić do posłuszeństwa.
Czy tak sie dzieje dla kazdego pliku? I czy bledy odnosza sie do wszystkich strumieni? (czy wszedzie zaczyna sie od "... of stream 1...").
Bo komunikat wskazuje jawnie, ze blad dotyczy strumienia.
Tak wszędzie jest dla strumienia 1!
Masz 2 wyjścia: ściągnąć AviSynth i zmontować pliczek avs (wbrew pozorom bardzo proste rozwiązanie), lub przesiąść się na Avidemux.
A mógłbyś mi jakoś opisać dokładniej jak to zrobić?
http://img205.imageshack.us/my.php?image=bd2lz7.png Tak wygląda sam dół błędów! I nic się z filmem nie da zrobić bo się nawet nie otwiera!
Czyli tak jak groozin napisal chodzi o kodowanie. Musisz albo uzyc innego programu do obrobki, albo przekonwertowac na ktorys z systemow obslugiwanych przez VDM.
Znalazłem cos takiegohttp://forum.purepc.pl/Oprogramowanie-f … e=threaded! Czy to jest dobry sposób? Bo niby już mi tym sposobem odtworzyło plik z filmem, ale coś jest teraz nie tak z filmem. Jest zły dźwięk bo nie pokrywa się z obrazem! Coś jeszcze trzeba zmieniać, żeby wszystko dobrze śmigało?
Tak, właśnie o to chodzi. AviSyntha już masz jak przypuszczam, a skrypt możesz spokojnie napisać choćby w Notatniku. Polecam taki:
DirectShowSource("C:\film.mkv",fps=23.976,video=true)
To najbardziej podstawowy skrypt bez bajerów. FPS dla filmu możesz sprawdzić np w Media Player Classic (NIE w SubEdicie!). Jeśli film ma kilka ścieżek dźwiękowych, przełączaj się między nimi jak podczas zwyczajnego odtwarzania. Wadą używania avs jest to, że cały materiał trzeba kodować. Dlatego polecam tą metodę tylko do obróbki obrazu, a dźwięk najlepiej wcześniej wyciągnąć i połączyć później.
Tutaj mały tips: kiedy wcześniej ładowałeś mkv bezpośrednio do VDM tak naprawdę on się uruchamiał, tylko bez obrazu. Ale za to można wtedy łatwo przekodować lub wyciągnąć z niego ścieżkę dźwiękową. Chociaż szczerze mówiąc bardziej polecam do tego celu MKVtoolnix (z dodatkiem MKVextractGUI). [Sporo tych programików się zbiera do głupiego przekodowania, ale to naprawdę małe i proste aplikacje.]
Ostatnio edytowany przez groozin (2008-11-20 00:49:01)
lol! przepraszam ale na hooj, że się tak wyrażę?
Jeśli potrzebne ci to do kodowania lub coś robisz z tym video naprawdę to:
- w VirtualDub'ie potrzebujesz tylko pluginów by ci ładowało video (pliki z rozszerzeniem *.h264 po wyciągnięciu ich mkvextractgui i użyciu "Quicktime Plugin" ) - http://www.videoaudio.pl/infusions/pro_ … hp?did=325
- skorzystać z pluginu "DirectShow Input Driver" który jest w powyższej paczce
- albo jak wyżej stworzyć skrypcik.
- w VirtualDubMod'zie wystarczy: Plik -> Otwórz Plik video -> i na samym dole okna w polu "Zast. szabl. Avisynth" wybierasz "DirectShowSource"
ale szczerze polecam VD a nie VDM ponieważ ten drugi jest mocno przestarzały i już nie rozwijany.
A takie coś?
Program avidemux.
wczytuję plik mkv, video ustawiam na takie jakie chcę, audio bez zmian, zapisz video i czekam.
Nie ma u mnie żadnego przesunięcia czasowego, jedynie plik mkv mi się zmniejszył.
ps. Co prawda plik wynikowy nie wychodzi mi z rozszerzeniem avi, ale zmieniam i po sprawie.
Ostatnio edytowany przez Sir Mavins (2008-11-20 11:16:51)
Tak, właśnie o to chodzi. AviSyntha już masz jak przypuszczam, a skrypt możesz spokojnie napisać choćby w Notatniku. Polecam taki:
DirectShowSource("C:\film.mkv",fps=23.976,video=true)
Dzięki temu wszystko śmiga super dzięki wielkie
lol! przepraszam ale na hooj, że się tak wyrażę?
Jeśli potrzebne ci to do kodowania lub coś robisz z tym video naprawdę to:
- w VirtualDub'ie potrzebujesz tylko pluginów by ci ładowało video (pliki z rozszerzeniem *.h264 po wyciągnięciu ich mkvextractgui i użyciu "Quicktime Plugin" ) - http://www.videoaudio.pl/infusions/pro_ … hp?did=325
- w VirtualDubMod'zie wystarczy: Plik -> Otwórz Plik video -> i na samym dole okna w polu "Zast. szabl. Avisynth" wybierasz "DirectShowSource"ale szczerze polecam VD a nie VDM ponieważ ten drugi jest mocno przestarzały i już nie rozwijany.
Tutaj coś mi i tak ten VD nie chce wczytać tego pliku Może coś źle robię?
A takie coś?
Program avidemux.
wczytuję plik mkv, video ustawiam na takie jakie chcę, audio bez zmian, zapisz video i czekam.
Nie ma u mnie żadnego przesunięcia czasowego, jedynie plik mkv mi się zmniejszył.ps. Co prawda plik wynikowy nie wychodzi mi z rozszerzeniem avi, ale zmieniam i po sprawie.
A ja tu też mam przesunięcie czasowe! Możliwe, że po konwersji by zniknęło, ale jak już wszystko śmiga to nie chce mi się bawić, ale też wielkie dzięki za dobre chęci!
Ogólnie dzięki wszystkim za pomoc, a nie jakieś chamskie SZUKAJ W GOOGLE
sokolbie!!!
Jeśli uda cie się zrobić, to napisz jak, dobrze?
Wiesz, nie wszyscy maja z tym problem, ale jak sie tak stanie to biadolą.
A opdowiedź nie zawsze jest prosta.
Kisiel napisał:Jeśli potrzebne ci to do kodowania lub coś robisz z tym video naprawdę to:
- w VirtualDubMod'zie wystarczy: Plik -> Otwórz Plik video -> i na samym dole okna w polu "Zast. szabl. Avisynth" wybierasz "DirectShowSource"ale szczerze polecam VD a nie VDM ponieważ ten drugi jest mocno przestarzały i już nie rozwijany.
Tutaj coś mi i tak ten VD nie chce wczytać tego pliku Może coś źle robię?
A co robisz? Opis po kolei bo mi działa. nie używam już VDM tylko samego VD z pluginami i ładuje mi wszystkie pliki jakie mi się spodoba.
Kisiel.
A widzisz, ja mam inaczej.
VD nie łyka mkv - can not detected file type of nazwa pliku.
VDM łyka, po czym wyskakuje błąd ten co kilka postów wyżej. I choć mogę odczytać informacje poza bitrate, to nic mi to nie daje.
Piszesz filtry?
Dobra poszukam, ale zanim to zrobię to czy mogę odczytać info z mkv, bo Avicodec i Gspot też mi nie robią tego poprawnie.
MediaInfo elegancko obsługuje mkv.
Kisiel.
A mi przy wczytywaniu MKV przez VD wyskakuje błąd "The file nazwa pliku.mkv is of an unknow or unsupported file type." Mimo tego, że zainstalowałem te pluginy co dał Kisiel!
MediaInfo elegancko obsługuje mkv.
A jak tym mediainfo zrobić konwersję na avi?
Kisiel.
VDM łyka, po czym wyskakuje błąd ten co kilka postów wyżej. I choć mogę odczytać informacje poza bitrate, to nic mi to nie daje.
Mi działa. Robicie coś nie tak i już.
A mi przy wczytywaniu MKV przez VD wyskakuje błąd "The file nazwa pliku.mkv is of an unknow or unsupported file type." Mimo tego, że zainstalowałem te pluginy co dał Kisiel!
Nie umiecie nawet zainstalować VD a potem paczki pluginów? Zaraz umieszczę gdzieś mój VD i zobaczycie jak na tym wam pójdzie.
http://rapidshare.com/files/166084413/virtualdub_.zip
PACZKA ZAKTUALIZOWANA
Jak dowód macie screena - coś czego VD normalnie nie obsłuży - mkv z h.264 i aac
Freeman napisał:MediaInfo elegancko obsługuje mkv.
Nijak. MediaInfo jak nazwa wskazuje daje ci info o plikach audi/video.
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2008-11-21 23:49:42)
sokolb napisał:Freeman napisał:MediaInfo elegancko obsługuje mkv.
Nijak. MediaInfo jak nazwa wskazuje daje ci info o plikach audi/video.
Tak myślałem ale wolałem się upewnić Zaraz sprawdzę czy działa ten "TWÓJ" VD
edit: ściągnąłem twojego VD i też mi to samo wyskakuje. Może mam coś z kompem spier***
Ostatnio edytowany przez sokolb (2008-11-21 23:33:52)
ściągnij jeszcze raz, umieściłem trochę większą paczkę - dla wszystkich tych co chcą spróbować.
sokolb - nie z kompem, prędzej z systemem. Mi to działa na moim starym rzęchu:
Athlon XP 2500+, 512 DDR (reszta nieistotna). Tnie się niemiłosiernie przy niektórych ale działa.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna