#21 2008-11-19 15:11:02

neurowilk
Użytkownik

Odp: UNITRA

Elizabeth HiFi Unitra, kolumny ZGZ-25,
Aria m2403

lukio napisał:

mit

pod jakim wzgledem przepraszam ? kluskowatego brzmienia ? to prawda

ko co woli, znam kilku gitarzystów graja w małych kapelkach, zachwalają sobie lampowe piece, zresztą tak jak i profesjonaliści. Ale na pewno nie można mówić że to mit. A co do wyższości unitry nad np. yamahą to jest w zasadzie jedno pytanie czy po tylu latach dalej będą pięknie grały tak jak sprzęt unitry

pablo.jpg

#22 2008-11-19 15:16:08

rexo
Użytkownik

Wiesz to sa końcówki 20 W RMS. I zazwyczaj się nie grzało. I grzać się nie powinny jesli nie słuchasz na maxa, bo niby skąd ma się wydzielić energia? jak tylko zasilanie jest podpięte pod tranzystory. Poza tym nie mam podłgoszone na maxa lecz na 3/10 czylinie specjalnie dużo. Wszytsko jest oryginalne więc raczej nie będę modyfikował chłodzenia.
Wydaje mi się że to po prostu zużycie elementów, wytwarza się dodatkowa rezystancja na zużytych elementach lub też tranzystorach.
Jak dobrze pamiętam to nie grzał się wczesniej. Dlatego pytam kolegę czy też ma tak samo smile.
Grzać się zaczynał jak była dobra impreza smile_big.

#23 2008-11-19 15:53:39

lukio
Użytkownik

neurowilk napisał:

ko co woli, znam kilku gitarzystów graja w małych kapelkach, zachwalają sobie lampowe piece, zresztą tak jak i profesjonaliści. Ale na pewno nie można mówić że to mit.

nic dziwnego, lampy uwydatniaja pasmo srednich, a tranzystor jest neutralny.
podaj mi zalety lampy procz cieplej barwy(to tez wada w zaleznosci od sluchanej muzyki) i opinii ze sa super zajefajne...

rexo napisał:

Wiesz to sa końcówki 20 W RMS.....Grzać się zaczynał jak była dobra impreza smile_big.

smile cicha ta impreza byla smile

jesli podejrzewasz usterke to stawiam na elektrolity, wymienic jest bardzo prosto smile

Ostatnio edytowany przez lukio (2008-11-19 15:57:57)

#24 2008-11-19 16:36:26

Freeman
Użytkownik

Gwoli przypomnienia - jest to dział "prawie" o wszystkim i o niczym, a decyzja, co się w tym zakresie mieści, a co nie, należy do moderatora. Wiem, że nigdy nie dogodzę wszystkim, także z góry przepraszam (też wszystkich). Przy czym tematy, które jakoś tam zahaczają o anime mają na starcie większą szansę niż wątki w ogóle z innego wymiaru. Offtopa nie czyszczę, żeby w razie czego było wiadomo, o co chodzi.

#25 2008-11-19 16:58:57

ShAd0w
Użytkownik

lukio napisał:

takie opinie zachowaj dla siebie, wyssane z palce brednie

Hmm to powiedz mi czy guma przepuszcza powietrze?

lukio napisał:

bo te kolumny to pomylka,  z qts'em na nikotonowcu 0.41 heh
zatkaj te br i wsadz 4cm gabki na wszystkie sciany to moze bedzie sie nadawac do sluchania.

Nie będę zatykał bas refleksów, wiesz nie będę Ci dogryzał za to co napisałeś, bo po prostu nie chcę się kłucić. To są kolumny podłogowe, więc powinny stać na podłodze...

lukio napisał:

br sie praktycznie nie tlumi...

Praktycznie... Ale skoro oryginalnie były wytłumione, jednak trochę dziwnie bo z jednej strony materiału było za dużo a z drugiej za mało, ja wybrałem ten drugi wariant przy poprawianiu wytłumienia żeby było go za mało, ale żeby nie za tykał bas refleksów i gra mi tylnia ścianka, 1,5-2cm jakiejś pianki lub innego materiału tłumiącego wystarczy na tylnią ściankę i na pewno odczuwalmnie się wszystko poprawi.

lukio napisał:

na mb sie nie znam ale zycze powodzenia, zawsze praktyczne doswiadczenie wiecej warte niz glupoty z elektrody smile

Z tym się zgodzę jezor Wole najpierw coś przesłuchać.

Co do wzmaka to postaram się sprawdzić te końcówki i dam znać.

Edit: A i dzięki Freeman, że temat nie leci od razu do kosza.

BTW: Co do sprecyzowania tytułu tematu, to jest on raczej dobrze dobrany [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Unitra [/url], bo chodziło mi dokładniej o to aby pisać w tu na temat Unitry, nie tylko chwalić się sprzętem, choć chyba każdy wolałby wiedzieć co kto ma za sprzęt? Ponieważ łatwiej na wtedy zagadać w sprawie danego sprzętu :>

Ostatnio edytowany przez ShAd0w (2008-11-19 17:20:32)

hachiroku.gif

#26 2008-11-19 17:18:21

lukio
Użytkownik

ShAd0w napisał:
lukio napisał:

takie opinie zachowaj dla siebie, wyssane z palce brednie

Hmm to powiedz mi czy guma przepuszcza powietrze?

nie, pianka tez nie :>

ShAd0w napisał:
lukio napisał:

bo te kolumny to pomylka,  z qts'em na nikotonowcu 0.41 heh
zatkaj te br i wsadz 4cm gabki na wszystkie sciany to moze bedzie sie nadawac do sluchania.

Nie będę zatykał bas refleksów, wiesz nie będę Ci dogryzał za to co napisałeś, bo po prostu nie chcę się kłucić. To są kolumny podłogowe, więc powinny stać na podłodze...

nie musimy sie klocic, ale mowilem serio, w wolnej chwili sprawdz jak gra w oz. jest bardzo duza szansa ze poprawi sie dynamika, zniknie dudnienie ale troche spadnie glosnosci/spl 

ShAd0w napisał:
lukio napisał:

br sie praktycznie nie tlumi...

Praktycznie... Ale skoro oryginalnie były wytłumione, jednak trochę dziwnie bo z jednej strony materiału było za dużo a z drugiej za mało, ja wybrałem ten drugi wariant przy poprawianiu wytłumienia żeby było go za mało, ale żeby nie za tykał bas refleksów i gra mi tylnia ścianka, 1,5-2cm jakiejś pianki lub innego materiału tłumiącego wystarczy na tylnią ściankę i na pewno odczuwalmnie się wszystko poprawi.

masz na mysli wiecej z prawej / lewej czy tyl i przod ?
1 cm gabki na scianki z wyjatkiem przeciwleglej do br powinien wystarczyc, niestety akustyka to experymenty smile

#27 2008-11-19 17:31:11

ShAd0w
Użytkownik

Słyszałem, że w obudowe zamkniętej Alton gra dużo lepiej, niestety to już podchodzi pod tuning, więc nawet nie będę próbował. Wytłumienie obejmowało trochę zwrotnice i boczne ścianki nie było rozłożone do końca (czyli kolumna miała wytłumione ścianki, ale nie .wytłumione w całości, na całej płaszczyźnie). Tak było jak zajrzałęm pierwszy raz do środka i ponadto gdzieś się odkleiło i wpadło w rurki bas refleksowe, to odkleiłem je i chciałem poprawić, ale z jednej strony było go tak dużo że nie ważne jak bym je ułożył zatkało by bas refleksy a z drugiej było go mało w tym sensie ze kończy się na zwrotnicy i rozkłada się jak koszyk na boczne ścianki i tak je rozłożyłem. Nie wiem jak je ktoś wcześniej wyżej przykleił. Po tym zaczeła grać tylna ścianka, po przekroczeniu 2 na wzmaku zaczyna przebijać się ten bas co wylatuje tyłem i jest sieka... Dlatego tak czaję się, żeby teraz zajść do sklepu akustycznego kupić jakieś wytłumienie, które sam wybiore bądź polecą mi w sklepie i dopasuje wszystko tak aby obejmowało całą tylnią ściankę, a z bocznymi to nie wiem.

Edit: Końcówki sprawdzone, nawet się nie nagrzały przy 3,5. Może masz coś jeszcze podpięte pod wzmaka? Np. szeregowo? Sprawdzę jeszcze później.

Ostatnio edytowany przez ShAd0w (2008-11-19 17:46:35)

hachiroku.gif

#28 2008-11-19 18:40:59

rexo
Użytkownik

lukio sprzawdziłem, i wszytskie kondki wyglądają jak nowe, nie napuchły ani nic, choć może to być samo ich zuzycie.
A poza tym impra nie taka cicha Odpal sobie PW 8040 z kolumnami G-040 W oczkod Tonska.

ShAd0w sprawdź czy jak tak wzmacniacz pochodzi na 3,5 z godzinkę bez grania czy się nagrzeje. Z góry thx.

Ostatnio edytowany przez rexo (2008-11-19 18:42:59)

#29 2008-11-19 19:43:31

lukio
Użytkownik

eletrolity wysychaja, od zewnatrz nic nie widac smile

#30 2008-11-19 20:18:38

Bubles
Użytkownik

Rexo, pytanie za 100 punktów...

Jakie masz ustawienia (Bas, Wysokie i Filtry?)
Które masz włączone cały czas, i czy je zmieniasz? Albo czy cały czas słuchasz na tych samych ustawieniach?

#31 2008-11-19 21:30:26

rexo
Użytkownik

Skala jest od -5 do 5.
Wysokie mam na 0.
Niskie na 1.
Ale fakt grzania pojawia się nawet gdy nic nie słucham. I w tym jest problem smile.

Teraz wróciłem z japońskiego, a tu gorący (Wzmocnienie 2,5/10, niskie 1, wysokie 0).
Był właczony lecz nic nie leciało.

I coraz bardziej zatsanawiam się na kondkami. Nie wiem czy nie wezme wzmacniacza do pracowni na polibudzie i sprawdze sprawność tranzystorów i pojemność kondensatorów.

Ostatnio edytowany przez rexo (2008-11-19 21:32:47)

#32 2008-11-19 22:08:45

Bubles
Użytkownik

Jest rozwiązanie jezor Wyłączaj jak nie używasz... To ma swoje lata i w końcu ma prawo się grzać... A nawiasem wiesz dokładnie co się grzeje? Radiator od koncówek mocy? Trafo? Ściągałeś wierzchnią pokrywę? I patrzałeś "paluszkiem" co jest ciepłe a co nie :>?

EDIT: O właśnie, używasz Loudness (Kontur, inaczej) ??

Ostatnio edytowany przez Bubles (2008-11-19 22:09:51)

#33 2008-11-20 12:34:44

rexo
Użytkownik

Radiator od końcówek (prawy kanał). Tak zawsze używałem kontura i zawsze było ok, lecz bez kontura także się grzeje. Wygląda na to, że będę musiał przywieźć mierniki z domu i sprawdzić prądy na emiterach i element po elemencie dojść do problemu. Miałem nadzieję, że to jakiś standardowy problem i mi ktoś powie smile_big.

Ostatnio edytowany przez rexo (2008-11-20 13:47:47)

#34 2008-11-27 02:46:19

rexo
Użytkownik

Przywiozłem z domu miernik, lutałkę i zanazłem problem oczkod. Dwa tranzystory (BD 139 i BD 140 - przedostatni stopień wzmocnienia) były przepalone.
Wymieniłem i wszystko gra i buczy oczkod (no z tym buczy żartuję ;P).

Ostatnio edytowany przez rexo (2008-11-27 02:47:06)

#35 2008-11-27 15:15:30

Bubles
Użytkownik

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1147156.html oczkod

Hehe, to gites że już działa... =3

Ja aktualnie staram się naprawić Amatora 2 i odrestaurować WS 442 =P Tyle że coś wolno idzie mi robota... No ale pewnie w końcu to zrobię ... : p

Pozdroo

#36 2008-12-21 21:53:05

Bubles
Użytkownik

Odświeżę temat.

Kilka filmików mojego autorstwa ze sprzętem Unitry.

http://pl.youtube.com/watch?v=AkmfE4zDwUM

http://pl.youtube.com/watch?v=Gjk6qD-cllA

http://pl.youtube.com/watch?v=gApdSHf4VWc

http://pl.youtube.com/watch?v=nGXjNB5orjE

Dodam że w miarę możliwości i czasu będę robił i dodawał nowe na moim kanale, więc jak ktoś zainteresowany to niech subskrybnie =P

Pozdr00

Stopka forum

© Animesub.info 2025