#21 2008-11-09 00:12:25

_KiRA
Użytkownik

Odp: Jakie problemy z vista?

Dobra, a czym się różni 64bitówka od 32bitówki... googluje, googluje, jednak nie mogę znaleść satyswakcjonującej odpowiedzi. Może to ktoś wyjaśnić "krótko, zwięźle i na temat". No i czemu 64bitówka (tańsza z tego co widzę) jest lepsza (tak przynajmniej wyczytałem, ale nic poza tym).

#22 2008-11-09 00:27:01

Przemek3
Użytkownik

#23 2008-11-09 00:35:02

Zwierz
Użytkownik

32 - widzi 3 BG ramu ale korzysta tylko z 2 choćbyś miał więcej go

64 - widzi 4 BG ramu i tudzież z niej korzysta <nie wiem ja ma się to do większej ilości ramu>

na chłopski rozum więcej ramu programy nie muszą korzystać z bufora na dysku i ciut szybciej się uruchamiają <przykład Hellgate>

Ostatnio edytowany przez Zwierz (2008-11-09 00:37:44)

DZIECIĘ NEO

PC king >ps3>x360>ds>psp(subiektywna opinia posiadacza wszystkiego)
http://myanimelist.net/animelist/Zwierz

#24 2008-11-09 00:43:39

groozin
Użytkownik

Drobna korekta: 32-bitowy system operacyjny obługuje 4 GB pamięci, ale razem z pamięcią karty graficznej i wszystkimi innymi pamięciami, przez co w praktyce mamy góra ok. 3,2 GB RAMu. W przypadku 64-bitowego jest tego... duuuużo więcej. smile Bodaj 16 eksabajtów.
Z czysto praktycznego punktu widzenia to właściwie jedyna różnica dla zwyczajnego zjadacza kromek. Ewentualnie możemy poczuć nieco szybsze działanie programu 64-bitowego, tym bardziej, im więcej korzysta on z pamięci.

Ostatnio edytowany przez groozin (2008-11-09 00:44:25)

5205.png

#25 2008-11-09 01:02:44

waski_jestem
Użytkownik

coz, zasilacz jak zasilacz, byl w obudowie, to nadal tam siedzi. Do tej pory nigdy nie mialem problemow z zasilaczam, ale skoro mowisz, ze warto o tym pomyslec, to moze tak zrobie, ale na pewno juz nie w tym roku [niemozliwy do opanowania brak kasy. Jest na ansi moze jedna z 8 osob, ktore wygraly ostatnio w totka? Male wsparcie by sie przydalo smile_big].

edit:
a co to sa markowe zasilacze?

Ostatnio edytowany przez waski_jestem (2008-11-09 01:03:20)

gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]

#26 2008-11-09 01:13:23

Quithe
Użytkownik

Zasilacz o markowej nazwie gwarantuje jakość smile_big

Gdy jakieś 4 lata temu kupowalem kompa, facet (dobry znajomy ojca, więc pewnie nie bujał oczkod) stwierdził, że najlepsze są zasilacze firmy Chiefteck (czy jak to się pisze). Do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów i gdy przyjdzie mi kiedyś kupować kolejnego kompa, na pewno wezmę taki zasilacz.

EDIT
To tak nawiązując do poniższej wypowiedzi czolgiego. Nie każda marka jest dobrą marką w danej dziedzinie, tyczy się to wszystkiego. Przykłady z którymi spotkałem osobiście: napędy LG, dyski Samsunga i tak z innej beczki, komórki Motoroli smile_big

Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-11-09 01:30:20)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#27 2008-11-09 01:16:13

Czolgi
Użytkownik

Markowe zasilacze są to zasilacze wyprodukowane przez dobrą firmę.(czyt. producent)
A jak wiadomo Dobra Marka -> Dobry zasilacz ->wytrzymały i wydajny
Nigdy nie kupuj No name ...

Ostatnio edytowany przez Czolgi (2008-11-09 01:18:17)

ファンのファンのために

#28 2008-11-09 01:30:33

groozin
Użytkownik

A ja stwierdzę, że jednak bujał jezor Tzn. to solidna marka, ale elitą nie jest. Różnica między dobrym a dziadowym zasilaczem oznacza efektywność działania (czy też współczynnik sprawności, jeśli ktoś woli), często są także cichsze. Obecnie dla dobrych marek stosuje się normy +80%, a od niedawna +90%. Oznacza, że maksymalnie dziadowa zasiłka o nominalnej mocy 400W naprawdę dostarczy nie więcej niż np. 250W, zaś bardzo klasowa powyżej 370, a oba zjedzą przy tym tyle samo prądu z gniazdka. Poza tym dobry zasilacz dostarcza stabilniejsze napięcia (co zwiększa możliwości przetaktowania oraz żywotność sprzętu) i posiada komplet zabezpieczeń (przeciwprzepięciowe, przeciwprzeciążeniowe itd.). Najlepsze na naszym rynku to: Antec, be quiet!, Corsair, Enermax, OCZ, SilverStone, Tagan. Znajdzie się pewnie jeszcze kilka marek. Osobiście bardzo sobie chwalę swojego kilkuletniego Tagana 480. smile Raczej mnie nie zawiedzie jeszcze przez dobrych parę lat.

Ostatnio edytowany przez groozin (2008-11-09 01:32:31)

5205.png

#29 2008-11-09 01:54:27

waski_jestem
Użytkownik

coz wygooglalem tego be quite, ale lekko zmrozila mnie cena:( conajmniej 140 pln'ow. Za taka cenę to ja mam kolejne 320GB twardziela. Ok zawsze można powiedzieć, ze jak mi się spali płyta i kilka innych rzeczy to na plus na pewno nie wyjdę. Może poproszę mikołaja, to mi pod choinkę wrzuci:)

gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]

#30 2008-11-09 01:57:03

Quithe
Użytkownik

Się nie znam na kompach jak Ty, groozin, ale na ten czas może był w elicie. Chyba, że facet nie chciał mnie finansowo obciążać, bo miałem pewien pułap finansowy na całość. Tak czy inaczej, chwaliłem go sobie smile

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#31 2008-11-09 02:12:17

Darth Matt
Użytkownik

Fak faktem, że Chieftecki były i są jednymi z najlepszych zasilaczy, może nie najlepszymi ale i tak bardzo dobrymi. Ja mam w jednym kompie już kilka lat ich zasilacz i do tej pory pracuje bez żadnych niespodzianek. W drugim mam Corsaira i musze przyznać że dużym plusem przemawaiającym za tą marką jest niski poziom hałasu (Chieftecka niestety było dosyć słychać).

8OF8m

#32 2008-11-09 02:12:34

groozin
Użytkownik

Fakt, kiedyś była na naszym rynku mniejsza konkurencja na polu zasilaczy. Poza tym podkreślam, że to dobra marka, posiadacz nie powinien mieć powodów do narzekań, chyba że potrzebuje dostarczyć maszynie naprawdę potężną moc. No i trudno o sprzęt tak dobry, by nie dało się znaleźć jeszcze lepszego. oczkod Prawdą też jest, że zasiłki z tej listy do tanich nie należą, oj nie... Do dziś mnie ciarki przechodzą, gdy myślę ile dałem za swojego. Ale nie żałuję, bo wyznaję filizofię, że lepiej dłużej zbierać pieniądze, by kupić lepszy produkt, niż tańszy, który po roku przestanie mnie satysfakcjonować.
Ale lepiej już nieco stonujmy, bo oddalamy się od tematu przewodniego jezor

5205.png

#33 2008-11-09 09:57:51

m_jay
Użytkownik

groozin napisał:

Drobna korekta: 32-bitowy system operacyjny obługuje 4 GB pamięci, ale razem z pamięcią karty graficznej i wszystkimi innymi pamięciami, przez co w praktyce mamy góra ok. 3,2 GB RAMu. W przypadku 64-bitowego jest tego... duuuużo więcej. smile Bodaj 16 eksabajtów.

Generalnie w duzej mierze zalezy od tego jak zaimplementowano obsluge pamieci w sysytemie operacyjnym. Idzie zaadresowac wiecej (o ile hardware oferuje taka mozliwosc).

groozin napisał:

Z czysto praktycznego punktu widzenia to właściwie jedyna różnica dla zwyczajnego zjadacza kromek. Ewentualnie możemy poczuć nieco szybsze działanie programu 64-bitowego, tym bardziej, im więcej korzysta on z pamięci.

No i wieksze zuzycie pamieci w systemie 64 bitowym - w sumie nie do unikniecia, mozna jedynie kombinowac jak to zjawisko zminimalizowac.

Generalnie mikroprocesor to taki uklad ktory operuje na slowach binarnych o okreslonej dlugosci, mowiac o procesorach 32 i 64 bitowych mamy na mysli wlasnie dlugosc slowa. Jak zwiekszanie dlugosci slowa wplywa na zwiekszenie szyzbkosci dzialania? Otoz przykladowo chcemy wykonac dodawanie dwoch liczb o dlugosci slowa wiekszej niz 32 bity, na procesorze 64 wykona sie to za pomoca jednego rozkazu, wynik jednym rozkazem moze zostac pzreslany do pamieci (jako ze magitrala danych tez jest 64 bitowa). W przypadku mikroprocesora 32 bitowego musimy wykonac dwa osobne dodawanai czesci starszej i mlodszej i dwa rozkazy psiania w pamieci, cala operacja zostaje wydluzona. Przy bardziej skomplikowanych operacjach (np mnozenie)  zysk jest jeszcze wiekszy.

Wzrost szybkosci wystepuje wszedzie tam gdzie aplikacje wykorzystuja (sa odpowiednio zaprojektowane napisane i skompilowane) slowa dluzsze niz 32 bity. A jako ze system operacyjny to aplikacja jak kazda inna  (pod ktorej kontrola dzialaja wszystkie pozostale aplikacje) rowniez powinna byc dostosowana do mozliwosci sprzetu. Generalnie wszedzie tam gdzie wykorzystywane sa przeksztalcenia matematyczne jest lepiej (wiec kodowanie czy dekodowanie dzwieku czy obrazu).

WoodenJesus.png

#34 2008-11-09 12:12:56

s0n1c
Użytkownik

Jesli nie dziala w photoshopie, renderuje grafike itp. To na dzien dzisiejszy jakiegos znaczacego (o ile w ogole) zysku z 64bit nie uswiadczy. Za malo softu pod ta platforme.

Co do zestawu... Praktycznie wszystko bym zmienil.

KiXBu

#35 2008-11-09 16:05:21

rexo
Użytkownik

Wiele osób widzę mówi o 64 bitowych systemach, niestety do zwyklego użytkowania nie jest do dobre wyjście. Nie wszystkie programy uruchomią się w środowisku 64 bit, a na pewno nie te najstarsze. Oczywiście większość będzie śmigać ale zawsze się znajdzie coś co nie pójdzie. Dodam, że pracowałem prawie na wszytskich systemach windows 32 i 64 bit (w tym: xp64, xp/2003 64, 2003 63, vista 64, 2008 64) i efekt zawsze był taki, że powracałem do 32 bit. Obecnie pracuje na Windows Server 2008 Standard 32, a na lapku Windows Vista Home Premium SP1.
Kupując lapka mogłem sobie wybrać XP, ale nie widze w tym większego sensu. Najnowsze technologie jak i DX10 niestety na niczym starszym niż Vista nie pójdą.
Więc jeżeli ktoś kupuje nowego kompa, z grubawą grafiką, mija się z celem instalowanie XP, gdyż nie wykorzystasz najnowszych efektów supportowanych przez zakupiony sprzęt.
Jeśli ktoś uważa, że Vista źle chodzi, wolno lub nie wiem jeszcze co, to proponuję wyłączyć Areo. To dużo przyspieszy system, ale okroji wodotryski w systemie (w sensie efekty graficzne oczkod.

I mała rada przy kupowaniu sprzętu, jeśli chcecie przyspieszyć kompa - zainwestujcie w 2 lub 3 dyski. Oczywiście mowa tu o RAID (teraz raczej wszytskie płyty mają wbudowany kontroler RAID). To przyspieszy odczyt i zapis 2-krotnie.

m_jay ładnie opisałeś ale nie wiem czy wszyscy zaczają smile_big.

Ostatnio edytowany przez rexo (2008-11-09 16:15:21)

#36 2008-11-09 16:18:50

groozin
Użytkownik

Up: generalnie zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, ale z obsługą starszych aplikacji nie ma większych problemów. Na swojej Viście x64 niedawno grałem w stareńkiego Jagged Alliance 2 i Final Fantasy VIII, a także odpaliłem z ciekawości Larry 7. Żadnych zastrzeżeń. Tylko w Final Fantasy VII jest problem z filmikami, ale to było już na XP. Ogólnie, wbrew pozorom, raczej nie powinniście mieć problemów ze zgodnością.

Dobra, to nie są aż tak wiekowe gierki, ale umówmy się, że raczej mało kto z nas sięga po rzeczy starsze niż z 1998 r. oczkod

Ostatnio edytowany przez groozin (2008-11-09 16:21:55)

5205.png

#37 2008-11-09 18:52:44

rexo
Użytkownik

Ja nie mówiłem, że ze wszytskimi starymi aplikacjami są problemy smile.
Poprostu ja nie mogłem odpalić kilku programów które były mi potzrebne. Dla domowych użytkowników to raczej nie będzie przeszkodą. Tak jak mówisz wiekszość działa, ale ja jestem programistą i czasami potrzebne są narzędzia które nie działały.
Bardzo możliwe, że teraz będą działały, ponieważ MS ciągle wypuszczał łatki, a ja ostatnio nie testowałem x64.

Dobrze wycelowałeś z tym 1998 smile_big (StarCraft).

Ostatnio edytowany przez rexo (2008-11-09 18:55:47)

#38 2008-11-09 20:07:21

Czolgi
Użytkownik

Rexo , a co user sc jesteś ?:]

ファンのファンのために

#39 2008-11-11 23:56:34

waski_jestem
Użytkownik

a teraz pytanie za 1000 punktow.

czy wybrac viste 32 bitowa za darmo [oryginal]
czy wybrac viste 64 bitowa za 400pl  [oryginal]

siedze mysle i nie mam pojecia co z tym zrobic. A ze sie nie znam, to prosze o pomoc.

Ostatnio edytowany przez waski_jestem (2008-11-12 00:02:41)

#40 2008-11-12 00:25:51

groozin
Użytkownik

To ja odpowiem tak: darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy, ale z drugiej stony szkoda, żeby RAM się marnował. Oceń na miarę własnych potrzeb i zasobów pieniężnych. Pamiętaj, że w tym momencie właściwie jedyną różnicą jest ilość obsługiwanej pamięci.

5205.png

Stopka forum

© Animesub.info 2025