Nie jesteś zalogowany.
wlasnie nabylem kompa i przymierzam sie do tego, zeby zainstalowac na nim viste home premium z 1SP po polsku [jak tylko uda i sie ja kupic]. I tutaj pytanie do tych, ktorzy owa viste juz maja, albo mieli. Na jakie problemy powinienem sie przygotowac w odniesieniu do anime [ogladanie, kodowanie, subowanie], ewentualnie gier.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Ja posiadam Home Premium x64 i zasadniczo nie narzekam. Jak się ma Vista do kodowania - nie wiem, ponieważ nie koduję. Z oglądaniem nie mam żadnych problemów [CCCP + MPC], aczkolwiek czasem SubEdit lubi się zawiesić, nawet po zainstalowaniu łatki pod Vistę. Z subowaniem też nie ma żadnych kłopotów. Programy jak: Aegi, Medusa, Sabbu chodzą bez problemu. Do tej pory grałem we wszystkie gry, jakie chciałem. Nawet starsze tytuły mi chodziły. Był chyba tylko mały problem z Bioshockiem, bodajże instalowałem jakiegoś patcha czy coś, żeby poprawnie wyświetlało rozdziałke na monitorze typu Widescreen.
Edit moderatora
U mnie na Viście x64 jedynym problemem był VobSub, który często odmawia współpracy z WMP (z innymi playerami nie ma problemu), oraz konieczność pogrzebania przy SubEdicie żeby działały przezroczyste tła pod napisami. Poza tym żadnych trudności nie miałem. Jeśli masz wersję 32-bit może nawet tego nie spotkasz. Dodam jeszcze, że używam K-Lite Mega i nie mam zastrzeżeń. Jeśli chodzi o kodowanie, to VDM, MeGUI i avidemux chodzą bez problemu. Poza tym system "z pudełka" miał sterownik do mojej drukarki i przedpotopowej karty TV, czym mnie bardzo miło zaskoczył już na starcie.
Polecam za to natychmiastowe wyłączenie UAC, bo doprowadzi cię do szału. Możesz to zrobić w ustawieniach swojego konta, jest pod "Kontrola konta użytkownika".
Subtitle Workshop działa sprawnie.
coz, tyle ze xp nie obsluzy moich 4GB RAMu A co do wersji visty, to oczywiscie zamierzam kupic 64 bitowa. Z tego co wiem to na viscie nie chodza programy scisle przeznaczone dla przemyslu [kolega mowil ze mu nie poszly jakies programy do symulacji przeplywow, czy inne tego typu z przetworstwa tworzyw] Ale ze nie zamierzam z zadnych tego typu korzystac, to nie widze sensu, zeby sie nie przesiasc. Oczywiscie nie ma problemu jesli jedzie sie na pirackim programie, wtedy bledy nie maja powodow draznic, ale jak czlowiek ma zaplacic 400pln i ma sie okazac, ze system nie dziala, to mozna zirytowac. Dlatego wlasnie zadalem pytanie. A twoja odpowiedz czolgi nadaje sie do dupy. Powiedziec, ze cos jest beznadziejne, to kazdy glupi potrafi, tutaj chodzi o przyklady, co jest nie tak i czy dalo sie to wyeliminowac, czy nie.
edit:
w trakcie odpisywania, jakis mod musial wyczyscic wypowiedz czolgi'ego dziekuje.
Ostatnio edytowany przez waski_jestem (2008-11-08 02:04:04)
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
OK
--
Więc jak pytasz , to może lepiej byś najpierw napisał jakiego kompa masz. 4 GB ram to już wiemy... Bo wszystko zależy od sprzętu. I jak wspomniałeś do anime i gier . więc różnie może być ...
ファンのファンのために
Jeśli już masz nowego kompa i chcesz się przekonać jak system będzie chodził, możesz skorzystać z tego, że MS umożliwił używanie systemu przez miesiąc bez wpisywania numeru seryjnego. W praktyce oznacza to, że można zwyczajnie ściągnąć pirata i przetestować w tym czasie czy spełnia twoje potrzeby.
Przy okazji, skoro już masz 4 GB RAM, to przypuszczam, że reszta też będzie z dobrej półki. Z resztą do Visty wystarczy cokolwiek, co ma 2 lub więcej GB RAM. I jeszcze jedna uwaga: przy takim sprzęcie najwęższym gardlem twojego systemu będzie dysk twardy. Jeśli myślisz nad powiększeniem swojej przestrzeni życiowej, polecam dokupić drugi i złożyć RAID-a. Z doświadczenia stwierdzam, że miejscami korzyści są więcej niż zauważalne.
Ostatnio edytowany przez groozin (2008-11-08 02:50:55)
Polecam za to natychmiastowe wyłączenie UAC, bo doprowadzi cię do szału. Możesz to zrobić w ustawieniach swojego konta, jest pod "Kontrola konta użytkownika".
Ja natomiast nie polecam tego robić.Jeden dzień wystarczy , aby się do tego przyzwyczaić.
Co do samego sedna tematu to problemów z Vistą jeszcze większych nie miałem.
Jedyne co to sterowniki do drukarki musiałem z neta ściągać bo te na płytce kończyły się na xp. Większość starszych gier też chodzi. Czasem trzeba pomyśleć(np. przy Manhunt czy Gothic 1 będziesz musiał wyłączyć DEP ale to trwa chwilę).Jeśli chodzi o kodeki to też nie ma żadnych problemów.
Za każdy następny post z cyklu "Linux jest lepszy niż Windows" w tym temacie daję bana.
Jeśli jesteś uparty na viste no to powiem ci że wcale nie jest taka zła jak się mówi.
Ale musisz mieć dobrego kompa bo będą ci się ciąć gry itp.(nie zawsze ale się zdarza)
Chyba wiesz o czym mówię.
A tak poza tym w viscie skupili się na grafice i są małe utrudnienia.
A poza tym jest Oki
Pozdro
Ach życie płynie, a anime leci
Kodeki działają normalnie. A player to zależy jaki używasz. Subedit działa po zainstalowaniu patcha ze strony autora i dodatkowym ustawieniu - klikająć prawym na plik exe - właściwości - zgodność i tutaj zaznaczamy 2 opcje - "uruchamiaj jako administrator" (na samym dole), a także "Wyłącz kompozycje pulpitu" (to po to aby były przeźroczyste napisy gdy ma się właczone areo, gdy areo jest wyłączone można darować sobie tę opcję). Ogólnie musisz się przygotować na to, że niektóre programy będą działały poprawnie tylko wtedy gdy uruchomijsz je jako administrator.
Poza tym jeśli masz 2GB ramu lub mniej to zalecam wyłączenie Areo ;] - znacznie przyspieszy pracę kompa - otwieranie programów, okienek itp.
Sam system w sobie jest ok ale trzeba się przyzwyczaić .
Aha no i oczywiście jak kupiłeś dobry sprzęt na którym chcesz pograć, to z Vistą możesz się cieszyć DirectX 10.
Ostatnio edytowany przez rexo (2008-11-08 14:36:23)
XP rowniez obsluguje 4gb ramu tylko, ze w wersji 64 bitowej Tak samo jak i Vista, ktora do obslugi wiekszej ilosci ramu tez musi byc 64b.
Dobra, a jak sprawdzić, czy posiadany XP jest 64bitowy? A także ten nie posiadany xP
EDIT
Dzięki, qwig
Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-11-08 21:19:43)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Po czymś takim podczas uruchamiania się -> http://images.devshed.com/dh/stories/20 … cf0188.jpg
I XP 64bit jest tylko po angielsku.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
po pierwsze, oto moj nowy komp [mam nadzieje, ze w miare dobry]:
- PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 6000+ BOX (AM2)(89W,65nm)
- GIGABYTE GA-M56S-S3 nForce 560 Socket AM2
- GIGABYTE GeForce 9800GT 1024MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (1.0ns) (600/1800)
- GEIL DDR2 4096 MB PC800 2x2 GB CL5 BLACK DRAGON
- HDD SEAGATE 320GB ST3320613AS SATA II 16MB 3+2LATA
- OBUDOWA I-BOX PHOENIX 389 400W24+S ROHS
- DVD-REC LG GH22NS30 SATA OEM CZARNY
po drugie, nie mam cisnienia na viste, ale mam cisnienie na dzialajacy komp wiec czekanie roku mi sie nie usmiecha.
po trzecie: to skad niby mialbym sciagnac wersje viste home premium? z torrenta? a wiadomo co za syf tam jest? I czy potem orginalny klucz czy tam aktywacja zadziala?
po czwarte: jak kupie kolejny dysk 320GB to chyba nie bede wiedzial co z tym zrobic
ja sam używam od dłuższego czasu visty 64 bitowej w wersji business i już się w zupełności przyzwyczaiłem do niego, że chyba ciężko byłoby mi wrócić do xp:P
w moim odczuciu, vista to całkiem dobry system, dla mnie nawet lepszy od xp, który gorzej mi działał i częściej się wieszał jak vista.
iwaski, uwierz mi, ja jak kupowałem kompa z dyskiem 500 gb, to myślałem że przez dłuższy czas nie zapełnię nawet połowy. Okazało się, że po pól roku musiałem dokupić drugą 500:P
Sprzęt bardzo spoko, ale odstrasza mnie DDR2 przy ramach, co do marki nie mam zastrzeżeń,
Mogłeś zakupić DDR3
ファンのファンのために
Czolgi, chyba kpisz. DDR3 jest przeszło 2x droższy, nie oferując niemal żadnego wzrostu wydajności. O cenie i7 i płyt pod niego nawet nie wspomnę. Dopiero po udostępnieniu wyższych częstotliwości będzie można mówić o korzyściach z nowego typu pamięci. Na razie wzrost jest prawie w całości zjadany przez opóźnienia.
Waski komp bardzo OK poza zasilaczem :/, radze ci jak najszybciej zmienić ten złom na jakieś markowe 450w(choć akurat nie musi ci sfajczyć kompa lecz lepiej jest dmuchać na zimne). A co do Visty sam używam wersji 64 bitowej i poza problemami z subeditkiem innych problemów nie stwierdzam
Ostatnio edytowany przez Dymek (2008-11-09 00:10:49)