#1 2008-10-09 16:17:10

Yaku
Użytkownik

Dakimakura w Polsce - gdzie kupić?

Wielki i niepoważny ? Bywa(m) i tak(i) o czym doskonale świadczy problem opisany w tym topicu.

Poszukuję dakimakura'y i ręczniczków mangowych.

Hmm.. o ile drugie słowo dają yakowe wyobrażenie o docelowym przedmiocie tak pierwsza nazwa pewnie nie wiele wam mówi.

Krótko mówiąc: dakimakura, to gatunek dłuuugiej poduszki z Japonii. Nazywa tłumaczy się na nasz język jako "podusia do przytulania". Więcej informacji na http://en.wikipedia.org/wiki/Dakimakura.

W Europie pojawiają się takie, bądź inne rodzaje. Prawdziwe cudeńka można znaleźć dopiero w Japonii.
[Gdybym tak znalazł Yoko - wersja dwu-stronna]

Ręczniki też trochę inne niż maleństwa jakie spotkałem na jednym z konwentów. Przykładowe wyglądają tak (tu jeszcze jeden: tak )

Jestem świadom że Polsce ich pewnie nie znajd(ę)/(ziemy), choć może ktoś wie jak je u nas kupić. Może w jakimś z pobliskim kraju sprzedają online? Może ktoś może z Japonii tanim kosztem sprowadzić? Może ktoś też chciałby coś takiego kupić, i wspólnika szuka (wiadomo - koszty się rozkładają).

Piszcie ! ^-^

center

#2 2008-10-09 16:57:05

Hayate
Użytkownik

Odp: Dakimakura w Polsce - gdzie kupić?

W naszym kraju raczej tego nie dostaniesz, ale zawsze można zamówić takie coś z ebaya ^^. Sam myślałem nad zakupem podszewki do mojej podusi, żeby mi się lepiej spało smile_big , ale wkurzało mnie to, że muszę zapłacić więcej za przesyłkę niż materiał. Więc jak coś to pisz na gg. Możemy się zgadać i kupić w jakimś sklepie, podzielimy się kosztami przesyłki.

Ostatnio edytowany przez Hayate (2008-10-09 16:58:41)

#3 2008-10-09 16:58:28

uzumaki174
Użytkownik

Odp: Dakimakura w Polsce - gdzie kupić?

No więc tak w Polsce nie kupisz. Chyba że ktoś już sprowadza i sprzedaje ale to zawsze po nieźle zawyżonej cenie. Tak jak widzę wiele figurek. Np z Japonii kupię je za ok 160zl z wysyłka a w Polsce są sprzedawane po 200 parę złotych.
Najprościej kupować w sklepach z Japonii, Ebay(choć tutaj często są ale niestety bardzo drogie). Jest masa sklepów Amerykańskich i Japońskich gdzie kupisz i to i owo. Nawet tzw Pillow ( czyli poszewki na poduszki, pościel). Pamiętaj też że koszt dla nas polaków nie jest mały, ponieważ przeliczenie na dolara jakoś ujdzie choć ten ostatnio twardo się trzyma i nie spada poniżej 2.45-2.50 za 1 USD + dochodzi wysyłka. Zwykła lotnicza, Priorytet czy tzw EMS (3-5 dni i masz w Polsce ale cena zależy od produktu ok 25-30 USD)
----------------------------
Jak widzę Hayate mnie ubiegł trochę więc dopisze jeszcze że na Ebayu jest tak że kupując nawet 2 przedmioty często płacimy przesyłkę razy dwa. Niektórzy dają jakąś zniżkę więc to nie jest jak u nas na allegro kupujesz np 3 przedmioty a wysyłkę masz raz tutaj wchodzą przesyłki międzynarodowe. Opłaca się też brać w sklepach gdzie nie raz zaoferują nam np przesyłkę lotnicza idąca do nas 2 tygodnie ale na paczce napiszą że to zabawka i zaniżą wartość ( celnicy wtedy tego nie sprawdzają ponieważ przy zbyt dużej wartości potrafią doliczyć cło lecz ciężko przewidzieć na czym naliczają, osobiście ja jeszcze nigdy nie zapłaciłem ale w naszym kraju nigdy nic nie wiadomo). Jak co pisz i pytaj.

Ostatnio edytowany przez uzumaki174 (2008-10-09 17:03:12)

userbarg.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2025