#1 2008-04-03 16:55:11

Hero
Użytkownik

Problem - Matura Ustna

Mam wielki problem. Otóż straciła mi sie bibliografia do tematu "Symbol ptaka i różnorodność funkcjonowania tego symbolu w literaturze. Omów na wybranych przykładach", a niestety muszę to do jutra oddać:( I tutaj kieruję swoją prośbę do was. Niestety sam nie zdążę już jej napisać na nowo, więc może wy macie jakieś pomysły co bym tam mógł umieścić, bo ja już sam niewiem:/Jeśli ktoś ma ten sam temat a ma już skończoną bibliografię, to może podsuną by mi utwory literackie które mógłbym wykorzystać a ja już na ich podstawie sam napisze sobie pracę(z tego co pamiętam, to jeden "wpis" do bibliografii przedmiotu).

PS. Za jakąkolwiek pomoc Dziękuję.

Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?

#2 2008-04-03 17:30:32

kornik15
Użytkownik

Odp: Problem - Matura Ustna

jak miałeś to zapisane na dysku twardym, to ten programik może ci pomóc odzyskać utracone dane, chociaż 100% pewności nie ma :/

#3 2008-04-03 18:04:39

m_jay
Użytkownik

Pewnie, starcila sie. Bulszit. Jesli bys ja mial wczesniej to pamietal bys utwory jakie tam byly. Powodzenia w szukaniu naiwnego.

WoodenJesus.png

#4 2008-04-03 18:12:02

Black Wolf
Użytkownik

Jak się straciła? Skąd HDD, FLASH-Drive, CD, DVD, 3,5 CAL Flopy?

Jeśli nic nie zostało zapisane na tych napiędach/partycjach. Poza CD, DVD. To masz szanse je odzyskac nawet po formacie PC. Jeśli to nie ściema co piszesz napisz na PW. Upne i dam CI linka do prwdziwej bestji, programu do odzyskiwania danych. Nawet po formacie ;]

PS: Nazwa programu: EasyRecovery Professional : 39,5 MB do programu nalezy zakupić klucz
(bla bla bla, ale żeby ANSI nie dostało.)

Ostatnio edytowany przez Black Wolf (2008-04-03 18:16:20)

http://referendumacta.pl  <- NIE DLA ACTA, ocal INTERNET!

#5 2008-04-03 18:31:50

Sedno
Użytkownik

kuratorium daje czas do 14 kwietnia więc masz jeszcze dużo czasu. Wiem że każda szkola pewnie ma inaczej ale przepisowo możesz donieść do 14 (przynajmniej tak jest u mnie). No i zgadzam sie z przedmówcami, jak można zapomnieć co sie miało w bibliografi?[bzdura]

#6 2008-09-24 17:39:51

Krecik89
Użytkownik

Nie chce zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Wybrałem sobie temat na ustną maturę z polaka i chciałbym Was poprosić o pomoc (TEMAT: Funkcja katastroficznych wizji i obrazów zagłady w dziełach literackich i filmowych. Omów na wybranych przykładach). Konkretniej o trochę Waszej wiedzy, a mianowicie do jakich dzieł powinienem się odnieść (oprócz Biblii z literatury i Armagedonu z filmu) aby dobrze opracować temat. NIE CHODZI MI TU W ŻADNYM RAZIE O PISANIE PRACY TYLKO O TYTUŁU DZIEŁ.

#7 2008-09-24 17:45:26

kiczowatykoles
Użytkownik

Może jakieś konkretne rodzaje katastrof? Mają być tylko wielkie, czy te mniejsze też? (bo wspomniałeś tylko o końcu świata)
Zajrzyj tutaj: http://www.filmweb.pl/szukaj/film?genre … ding=false
jest tego sporo -  Titanic, Pojutrze, Dzień Zagłady, Twister i podobne

Ostatnio edytowany przez kiczowatykoles (2008-09-24 17:50:32)

#8 2008-09-24 17:53:34

Rudolf_1
Użytkownik

Co do katastroficznych wizji w literaturze to masz:

- Jan Kasprowicz - Dies Irea
- Czesław Milosz - Piosenka o końcu świata

Ostatnio edytowany przez Rudolf_1 (2008-09-24 17:54:04)

#9 2008-09-24 18:29:59

Quithe
Użytkownik

Fight Club - Chuck Palahniuk (choć tu film bardziej pasuje)
Ken Kessey - Pieść Żeglarzy
Eden It's an Endless World - Hiroki Endo

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#10 2008-09-24 18:56:48

s0n1c
Użytkownik

Mialem (niemal) identyczny temat. Jak wroce do domu, postaram sie znalezc prace i podam ci wykorzystane tytuly przez mnie.

Edit:
Literackie:
- Kasprowicz J "Dies irae", "Swiety Boze, swiety mocny".
- Czechowicz J "Zal"
- Rozewicz T "Ocalony"
- Konwicki T "Mala Apokalipsa"
- Galczynski I.K "Koniec Swiata"
- Milosz Cz "Piosenka o koncu swiata"

Filmowe:
- Equilibrium
- Armageddon
- Pojurze
- Matrix

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2008-09-24 22:08:04)

KiXBu

#11 2008-09-24 19:02:06

Latarnik
Użytkownik

"Funkcja katastroficznych wizji i obrazów zagłady w dziełach literackich i filmowych."

S. Kubrick - "Dr. Strangelove"
S. King - "Bastion"

Gdyby ktoś miał temat:
"Symbol ptaka i różnorodność funkcjonowania tego symbolu w literaturze."
to polecam klasyczną pozycję D.H.Lawrence - "Kochanek lady Chatterly" smile_big

#12 2008-09-24 19:19:04

Ziutek
Użytkownik

Miał ktoś może temat:
"Wybitne adaptacje filmowe. Odwołując się do wybranych przykładów,zaprezentuj filmy, które Twoim zdaniem zdecydowanie górują nad ich literackim oryginałem."
Jeśli tak, to podrzućcie jakieś pomysły. oczkod

#13 2008-09-24 19:33:14

Winged
Użytkownik

Ziutek napisał:

Miał ktoś może temat:
"Wybitne adaptacje filmowe. Odwołując się do wybranych przykładów,zaprezentuj filmy, które Twoim zdaniem zdecydowanie górują nad ich literackim oryginałem."

"Jak rozpętałem II wojnę Światową?" niszczy wręcz "Przygody kanoniera Dolasa". smile_big A na poważnie - to, co Zemeckis zrobił na podstawie "Forresta Gumpa" Grooma jest moim ulubionym przykładem, gdy rozmawiam ze znajomymi na temat - film czy książka. Dyskusje zawsze kończą się tym samym (rozprawą na temat Gwiezdnych Wojen), ale nie zmienia to faktu, że tytuł pasuje (moim zdaniem). smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#14 2008-09-25 10:54:32

Krecik89
Użytkownik

thx wszystkim za poświęcony czas i pomoc.

#15 2008-09-25 13:23:04

ivelios
Użytkownik

Winged napisał:
Ziutek napisał:

Miał ktoś może temat:

A na poważnie - to, co Zemeckis zrobił na podstawie "Forresta Gumpa" Grooma jest moim ulubionym przykładem, gdy rozmawiam ze znajomymi na temat - film czy książka.

Zgadza się. Film miażdży książkę Grooma. Chociaż wolałbym, gdyby wątek miłosny w filmie zakończył się tak jak w książce. smile

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side

#16 2008-09-25 13:35:51

jrmo
Użytkownik

Ziutek napisał:

Miał ktoś może temat:

Moim zdaniem "Zezowate szczęście" jest lepsze od "Sześciu wcieleń Jana Piszczyka" Jerzego Stefana Stawińskiego, "C. K. Dezerterzy" góruje nad pierwowzorem Kazimierza Sejdy, "Zaklęte rewiry" przewyższa powieść Henryka Worcella, a jeśli seriale też się liczą, to "Kariera Nikodema Dyzmy" lepsza od książki Tadeusza Dołęgi -Mostowicza.

A jeśli chodzi o te katastroficzne, (wiem, trochę się spóźniłem) to jeszcze jest film "Ostatni brzeg" i książka pod tym samym tytułem Nevila Shute.

#17 2008-09-28 21:28:07

ivelios
Użytkownik

Widzę, że w tym temacie warto prosić o pomoc, więc ja też o nią poproszę. Wybrałem temat: Poeci wyklęci w poszukiwaniu autentyczności sztuki. Omów zagadnienie, dokonując analizy porównawczej wybranych utworów. Jak myślicie, po jakie wiersze (Villona, Edgara Allana Poe, Stachury, Morrisona itp.) powinienem sięgnąć?

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side

#18 2008-09-28 21:43:22

hikikomori
Użytkownik

Na początek: co to znaczy wyklęty poeta? Zwykle jak jest odrzucany przez jedną część społeczeństwa, to hołubi go druga. Ani Stachura, ani Morrison nie byli kompletnie potępiani czy tp. Ba, cieszyli się popularnością. Chyba że chodzi o poetów, którzy sami siebie uważają za wyklętych, ale co to w takim razie znaczyło w ich rozumieniu?
Straszne macie teraz te tematy o.O

#19 2008-09-28 22:34:35

Winged
Użytkownik

Posiadam prostą pracę na jeszcze prostszy temat: "Idealiści i marzyciele w polskiej literaturze. Scharakteryzuj sposoby kreowania takich bohaterów w utworach różnych epok." Mogę przesłać. Teraz to się zastanawiam, czy to jest na temat. jezor

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#20 2008-09-30 14:46:08

Rafcik_PL
Użytkownik

Witam wszystkich. Widzę, że temat o materiałach do matury ustnej z polskiego, więc i ja się dołączę. Szukam wszelkich materiałów, artykułów, stron internetowych, notek, książek itp. na temat "Cele i sposoby wykorzystywania języka w Internecie. Omów i oceń to zjawisko, odwołując się do przykładów."

Stopka forum

© Animesub.info 2025