#41 2008-09-21 00:23:28

Ur13l
Użytkownik

Odp: polskie anime hit czy kit?!

Nikt nie mówił że będzie łatwo ale tak jak mówiłem. Podświadomie racja zawsze przy tworzeniu są jakieś pierwowzory i przyzwyczajenia na których się opieramy ale takie "perfidne" naśladowanie czegoś bądź zrobienie na jakiejś podstawie z góry będzie łączyło się do porównania z pierwowzorem oczkod Powodzenia w każdym razie.

#42 2008-09-21 00:23:47

Revan
Użytkownik

Jeśli chodzi o temat, to taki Wiedźmin wydaje się być wręcz idealny jezor Inna sprawa, że bez pokaźnego zaplecza nawet nie ma co myśleć, bo po niepowodzeniu serialu, Sapek już by drugiego błędu nie popełni jezor

Ale jak już gdybamy to jakby to wyglądało?
Ano tak:
- walki by były - w końcu to Wiedźmin, więc z natury ma rozwalać potwory, a jak mu się coś niepodoba to i ludźmi pogardzi jezor
- romanse by były - w końcu nasz Geralt to kobieciarz (w dodatku dobrze wymyślony)
- humor by był - i do tego wystarczyłoby samo zachowanie Jaskiera smile_big

Jeśli chodzi o to, "dlaczego niby Polacy by się mieliby to zacząć oglądać?":
- fantastyka w Polsce ma się nad wyraz dobrze,
- Geralt z Rivii jest postacią z krwi i kości, nie tam jakiś kryształ jak Songo, czy nawet maniak w stylu Light'a z DN.
- Świat wymyślony przez Sapka nie jest gorszy nawet od takiego Śródziemia,
- typowy "polski" humor występujący czy nawet przeklinanie w Wiedźminie idealnie dałoby się wlepić w animca.

Co do wypowiedzi ~Ur13l - 4 tomy + 3 tomy opowiadań - no dobra, ale po co robić od razu wszystko, nawet z samych opowiadań mogłoby powstać coś na wzór Gintamy [pod względem przeskakiwania między odcinkami, których wiele nie łączy].

Koniec gdybania smile_big

#43 2008-09-21 00:31:07

Vidia_Viola
Użytkownik

a ja powiem tylko tyle ze Wiedzmin od razu odpada. powod jest prosty - prawo autorskie. pomysl jest wlasnoscia tworcy za wykorzystywanie trzeba placic. to samo tyczy sie zrzynania rysunkow od kogos i fabuly. to wogole podstawa podstaw. jesli komus takiemu jak ja marzy sie chodzby skrobniecie komiksu obejmujacego internet (tylko) to nie moge wykorzystywac cudzych pomyslow. co innego zainspirowanie sie, czyli stworzenie czegos na podstawie czegos innego.

#44 2008-09-21 00:32:24

Ur13l
Użytkownik

Owszem mogłoby powstać coś w tym stylu tylko że to już by nie był Wiedźmin smile_big Poza tym jak Polak usłyszy "Wiedźmin" to pójdzie zobaczyć "Wiedźmina" a nie jego namiastkę smile Z resztą jakby na to nie patrzeć to według mnie to jest stanowczo za długie jak na 1 animację nie mówiąc już o jakichś prawach autorskich bo pewnie tam też będą jakieś problemy. I co wtedy? -Cześć Andrzej. Słuchaj chciałam sobie zrobić "Wiedźmina". Masz coś przeciwko?
-No niby nie. Ile płacisz?
-Ekhm. No tak. To tyle.
smile_big

--------------------------------------------
No właśnie. Nie widziałem posta wyżej. Sry. smile

Ostatnio edytowany przez Ur13l (2008-09-21 00:33:22)

#45 2008-09-21 01:02:15

Gela19
Użytkownik

Popieram oryginalność, bo to podstawa i miła odmiana.

II Wojna Światowa - *mało oryginalnie, zbyt zawiłe jak na pierwszy projekt i bardzo znane w naszym kraju(czyt. bardzo dużo produkcji na ten temat itp).

Wiedźmin? Popieram poprzednika...Coś się zawali i fani wersji filmowej czy też literackiej będą wieszać na Tobie psy ponieważ będą porównywać Twoją produkcję do poprzednich.

Co mogłoby się sprzedać w naszym kraju?
Obstawiam komedię romantyczną z nutką dramatu (czyt. nie wszystko jest takie kolorowe jak się wydaje, jakaś śmierć, choroba itp, itd) osadzoną w przyszłości - załóżmy niedalekiej. ( Oczywiście to tylko przypuszczenia:D )

Nie muszą być zawarte jakieś nadprzyrodzone zdolności, na początek wydaje mi się iż wystarczyło by anime o zwykłych ludziach, miłości i nietypowych perypetiach, jednakże musi mieć mocny atut pod kątem wątku, humoru i akcji- co  nie jest proste.
Byleby nie powstał z tego kolejny "serial brazylijski" w polskiej wersji, w dodatku animowany smile

Mam kilka pomysłów:) Sama próbuję coś stworzyć ale pod kątem mangi czy też komiksu ( jak kto woli:D).
Uważam, że dobra komedia romantyczna (może być z jakąś erotyczną wkładką oczywiście jezor) sprzedałaby się bez większych problemów. Wszystko zależy od poziomu wykonania i fabuły, która powinna trzymać widza przez cały czas trwania serii w garści i sprawić, że widz po obejrzeniu jednego odcinka chce zobaczyć drugi.

A na to składa się oprócz wykonania-kreski, animacji i grafiki- fabuły i postaci również muzyka i wiele wiele innych rzeczy.
Dlatego porywając się na tworzenie anime, musisz mieć jakieś zaplecze inaczej obawiam się, że Ci się nie uda, będę trzymała kciuki jeśli się za to weźmiesz:)

Jednakże nie tylko to by się mogło sprzedać u nas, jak napisał ktoś wyżej, fantastyka w Polsce ma się nieźle i ma wzięcie:)
Do tego coś w deseń Code Geass i DN również byłoby dobre - nie mówię o zrzynaniu fabuły czy też innych pomysłów, mam na myśli stworzenie czegoś nowego ale równie wciągającego i owianego tajemnicą jak te dwie serie.

Tak jak już pisałam, sama mam kilka pomysłów i za dużo było by pisać:)

Ostatnio edytowany przez Gela19 (2008-09-21 13:48:17)

Osoki hi-no tsumorite tooki mukashi-ka-na.

#46 2008-09-21 05:15:41

Hatake
Użytkownik

Boże, aż się zgiąłem, jak poczytałem ten temat. A więc ochłodzę was troszkę (nie wszystkich oczywiście).

Raz, że piszecie z podniety, jakbyście już byli pewni, że będziecie ten projekt wykonywali. smile_big
Nie mówię tu o tych, którzy sobie rozmyślają nad koncepcjami tematyki tegoż czegoś.

Dwa, że nawet jeśli pani (tak?) Vidia Viola ma możliwości i skład, żeby takie coś wyprodukować, to nie widzę racji bytu tego projektu, skoro jak widać po tutejszych jej postach, nie ma nawet zarysu, szkicu, czy kreski rozpoczynającej ten projekt. Tu idziemy dalej, bo temat ten powstał, by właśnie to ustalić. Czyli jest ekipa, nie ma pomysłu i ustalanie z całkowicie kimś innym? A może nie ma ekipy itp., jest koncepcja ustalana z losowymi ludźmi?
W swoim poście, Vidio, napisałaś, iż zajmujesz się grafiką od kilku lat. Profesjonalnie. Chciałbym jednak stwierdzić, iż jest totalny brak profesjonalizmu, jeśli chodzi o całokształt projektu. Niby pierwszy post ma zachęcać jedynie do luźnej rozmowy na temat szansy takiego projektu na polskiej scenie, jednak im dalej w temat, tym bardziej człowiek przekonany jest, że chyba chcesz ten projekt zrobić z ludźmi z tego forum.

Trzy, że w ogóle nie czuję tego klimatu, gdy ktoś się pyta, czy coś ma szansę bytu tu i ówdzie, jeśli ma koncepcję, by takie coś zrobić i oczywiście chęci. Nie powinnaś pytać, czy to ma rację bytu na polskiej scenie, a jeśli ktoś ci odpowie, że nie, to zrezygnować ze swojego pomysłu, bo jak nie, to nie, tylko raczej jak to wykonać, by było jak najlepsze w twoim przekonaniu. Chyba że lecisz na kasę. Czy zespół muzyczny grający głęboki progresyw, albo reżyser, który kręci filmy inne od wszystkich zastanawia się i pyta ludzi, czy chcieliby takie coś? Nie. Oni wiedzą, że chcą zrobić takie, a nie inne coś, tylko myślą, jak, by było gut.

Cztery, że skoro widzę, że napalasz się do wykonania takiego projektu, że już pewna, że robisz, w dodatku konsultujesz tutaj z forumowiczami, to pytanie: Jakieś konkrety?
Piszesz, że traktujesz to raczej poważnie, ale jak na razie projekt wygląda tak:
       - Och, ale mam świetny pomysł na polskie anime. No, fajnie by było takie coś wykonać, można by drugą wojnę światową przyjąć jako tematykę, a można by zrobić romansidło jak Moda na Sukces, albo czarną komedię o Januszu Palikocie.

Pomysłu nie neguję, ale sam topic i niektóre z tutejszych wypowiedzi.
Jeszcze właśnie o to podejście chodzi: zabawię się w Piersa: I say NO. Thank you, good bye.
Czyli na polskiego Wojewódzkiego lub Chylińską: Jestem na NIE.

PS: Pokaż podstawę, że cokolwiek potrafisz i na czym wygląda twój profesjonalizm, przepuść sobie swoje posty przez Firefoxa, bądź Worda, a wtedy ludziom będzie lepiej czytało się twoje niezbyt polskie posty. smile

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-09-21 05:17:56)

#47 2008-09-21 09:40:20

Feniks_Ognia
Użytkownik

Wiedźmin - ogólnie nie znam ale z tv to raczej mi się nie podoba pomysł

Widzę że pojawił się pomysł krótkiej historyjki i to według mnie dobra rzecz.

II Wojna Światowa - Jak najbardziej tak niema problemu, tylko nie na bazie oryginału. Po prostu druga wojna światowa i jakaś historia zmyślona. Nie trzeba robić historycznego anime.

Co do oglądania to się nie martw jeśli tylko animacja będzie płynna i w miarę ładna. Dźwięk nie będzie jak z wersji filmów kinowych. To po zrobieniu angielskich napisów nawet fani z całego świata będą oglądać. Tylko że tym razem to my bez napisów smile_big

Sądzę że dobrą rzeczą by było zrobić coś na podstawie one-shota lub mangi 1-2 tomowej. Jest sporo dość fajnych historyjek tego pokroju odpada problem ze scenariuszem czy pomysłem tylko zrealizować. Jeśli chcesz wymyślić coś sama to również polecam Ova 1-3 odcinki maks. Historie zawsze można rozbudować a taka mniejsza robota będzie przyjemniejsza i łatwiejsza do zrobienia.

Bad Company - Manga o tym jak Onizuka poznał Keichiego, czyli młodość GTO. Świetny pomysł na anime amatorskie.

Takich mang jedno tomowych czy one-shot (tylko troche rozwiniętych) jest sporo i sądzę że to dobry pomysł. Sprubować coś takiego zrealizować. O prawa autroskie się nie bój, niema licencji w polsce a poza tym jak zrobisz to non profit to nikt się nie doczepi. Poza tym swojego adresu podawać nie musisz jak wypuścisz ep jezor A firmy japońskie najpierw wyślą co najwyżej upomnienie.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2008-09-21 09:48:32)

#48 2008-09-21 10:09:55

luki349
Użytkownik

Feniks, prawa autorskiego nie ma ale jest umowa międzynarodowa i na bazie tej umowy się dosadzą smile chodzi tu o ochronę dziedzictwa kulturowego. O ile o ściągnie i napisy się nie sadzą to o coś takiego się wkurwią.
a oto przykład głupoty, połączonej z fantazy,z Wiedźminem i "wartką" akcją klik i jest Polskie smile_big

Hatake to nie są jej (?) pomysły tylko innych smile_big Tu padło pytanie co by się spodobało/jak to powinno wyglądać czyli wnioskuje, że mamy, albo brak koncepcji, albo pierwszy raz piszemy scenariusz smile_big

#49 2008-09-21 10:14:20

Feniks_Ognia
Użytkownik

luki349 napisał:

Feniks, prawa autorskiego nie ma ale jest umowa międzynarodowa i na bazie tej umowy się dosadzą smile chodzi tu o ochronę dziedzictwa kulturowego.

Co ty za brednie wygadujesz?? Wiesz co to dziedzictwo kulturowe?? Czyli grupy scanlacyjne mangę co okradają Japonię. Buahahaha

Ona robi to na własny użytek i udostępni w internecie non profit. I ma do tego pełne prawo i nikt jej nic nie zrobi. Jak by japońskie firmy naprawdę miały coś przeciwko to by hardsub nie było i całego fansubowskiego ruchu. Jak długo będzie to "od fanów dla fanów" nikt jej nic nie zrobi.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2008-09-21 10:19:17)

#50 2008-09-21 10:28:36

luki349
Użytkownik

słuchaj ile kosztuje jena płytka dvd z anime w japoni.... z 10zł ?! to razy 5 daje 50zł czyli tyle musiał byś im zapłacić za każde 4 odcinki anime jakie masz na kompie, w skrócie nie chce im się robić afery dla 10tyś złotych, ale jak sobie zrobisz anime na podstawie czegoś to ci powiedzą, że mogłeś na tym zarobić 200tyś (to razy 5) i masz do płacenia milion, a raczej idziesz do pierdla... Poczytaj se prawo autorskie jest tam jak wół napisane, że umowy między narodowe są ponad to co tam jest napisane, a ja szczerze wądpię aby nie było żadnej umowy chroniącej prawa autorskie twórców z Japonii (co do tego dziedzictwa to może źle to ujołem smile_big)

#51 2008-09-21 11:22:10

hikikomori
Użytkownik

Ależ wy lubicie gadać nie na temat jezor Dziewczyna napisała, że planuje zrobić coś w klimacie Bleacha - DN, więc po co ciągnąć temat Wiedźmina, II wojny św., czy praw autorskich? Skupcie się trochę na jej postach i nie róbcie totalnego Hyde Parku.

Co do samego projektu: kolejny temat prowadzony od d... strony. "Mam pomysł, co wy na to?". Już było tego trochę, jakieś Naruto z polskim dubem, coś z DN, nawet nie wiem co, bo odpłynęło ściekiem niepamięci, nawet sami "twórcy" zrezygnowali. Jeśli się chce znać opinię jakiegoś środowiska, to nie powinno się pytać, co wy na to teoretycznie, tylko przedstawić próbkę swoich faktycznych działań. Inaczej powstaje taki wątek o wszystkim, który jedynie daje rozrywkę na kilka dni.

Propozycja dla autorki: zrób trailer smile Masz zarys scenariusza, design postaci? "Nakręć" reklamę, taką jakie puszczane są w kinach, żeby zachęcić widza, żeby wydał kasę na kolejny bilet oczkod Widziałam taki trailer zrobiony przez studentów szkoły filmowej na jakieś ćwiczenia. Pierwsza reakcja wszystkich oglądających: czy można obejrzeć całość? To jest test, czy ludzie kupią pomysł. Zrób trzy minuty zajawki i dopiero się zgłoś. Będziesz miała badanie rynku oczkod Albo teledysk. Jeśli zaczniemy pytać: zajebiste, z jakiego to anime?!, to możesz liczyć na ciepłe przyjęcie.

Co do definicji anime: gdy wchodzicie na Anime Sub Info, nie spodziewacie się tu znaleźć jakichś Agentek, czy Bolka i Lolka, prawda? Ludzie tworzą pewne terminy, żeby sobie ułatwić kojarzenie rzeczy, dlatego w pewnych kręgach anime to japońskie kreskówki i tyle jezor

#52 2008-09-21 12:22:23

Ur13l
Użytkownik

Popieram kolegę z posta wyżej. Co do pomysłu to pojawia się jednak taki mały problem. W naszym pięknym kraju nikt nie jest przyzwyczajony do filmów animowanych które są przeznaczone niekoniecznie dla dzieci. Większość ludzi, którzy nie mieli styczności z anime widząc jakąś reklamę na necie czy jakiś kawałek serii w tv automatycznie przełączy program bądź nie kliknie w odnośnik reklamy. Dlaczego? Bo przecież nie będzie "bajek" oglądać. Według mnie to co autorka chciałaby zrobić jest dość ograniczone. Trzeba pokazać ludziom, że ta "bajka" potrafi opowiedzieć też normalną historię niekoniecznie dla dzieci. Swoją drogą nie ryzykowałbym jakichś wstawek erotycznych bo to może zrazić ludzi. Jak by się tak zastanowić to pomysł nie tylko musi być ale być też dobrze przemyślany smile Chyba że ma być skierowany do ludzi takich jak my którzy podejdą do tego z otwartym umysłem bez uprzedzeń smile Przynajmniej tak mi się wydaje.

#53 2008-09-21 12:39:25

Zjadacz
Użytkownik

/offtop mode on

Ur13l napisał:

Popieram kolegę z posta wyżej.

Koleżankę jezor Naprawdę trzeba już wprowadzić te znaczki płci.

/offtop mode off

"Skazany na zajebistość"

#54 2008-09-21 13:31:26

prymas
Użytkownik

Vidia_Viola napisał:

chciałabym wiedzieć czy według innych forumowiczów taki motyw jak polskie anime przeszedł by. Ach i co to właściwie miałoby być?

Tak abstrahując od całej powyższej dyskusji, ja osobiście bardzo chętnie zobaczyłbym film animowany nieco przybliżający nam bogatą mitologię słowiańską. Jakaś opowieść o południcach, rusałkach, lichach... jest w czym wybierać. :) Tutaj mały bestiariusz: http://www.izomag.friko.pl

#55 2008-09-21 13:52:10

Cain
Użytkownik

Już nie pamiętam kto, ale ktoś tu pisał jakieś opowiadania, jedno z nich przeczytałem nawet, było całkiem ciekawe. Może wystarczyłoby się z tym kimś zgadać (trzeba najpierw przeszukać forum). Może się zgodzi na adaptację?
No i faktycznie, najpiew pokaż co potrafisz, bo pomysłów na zrobienie czegoś to ja sam mam mnóstwo, niestety zrealizować ich nie potrafię (nie chodzi tylko o anime).

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#56 2008-09-21 13:53:35

Ur13l
Użytkownik

Zjadacz napisał:

/offtop mode on

Ur13l napisał:

Popieram kolegę z posta wyżej.

Koleżankę jezor Naprawdę trzeba już wprowadzić te znaczki płci.

/offtop mode off

Proszę o wybaczenie. Znaczki by się przydały nie ma co smile

#57 2008-09-21 14:12:48

Vidia_Viola
Użytkownik

jesli moge wtracic swoje trzy grosze to rozwieje obawy niektorych, otozy ma do zralizowania 3 scenariusze jeden prosty, drugii rozwiniety a trzeci bardzo rozwiniety (wspolczesna historia, fantasy, i cos w stylu legend slowianckich). w tym momecie moje najwieksze problemy to sprawy czysto techniczne i sprzetowe oraz brak czasu. zarys postaci ich ksztalt i wglad juz zrobione w formie rysunkowych oprcowan i opisow. wlasciwie gdybym zebrala odpowiednia ekipe i napisala projekt unijny to te moje "anime" powiedzmy ogladalibyscie 2009 roku. jednak do tej pory nieznalazlam odpowiednich ludzi (zainteresowanych projektem). co nie oznacza ze szukam takich ludzi na tym foru od razu zastrzegam. moj post to taki eksperyment i moze uklon w strone samych zainteresowanych. rozmowa z odbiorcami sprawia ze zawsze przychodza mi do glowy nowe pomysly. i nawet po dzisejszej nocy dzieki wam mam nowy pomysl na scenariusz. jesli chodzi o moja sztuke nic mnie nie obchodzi co ludzie powiedza i tak zrobie co bede chiala bo nie jestem piecioletnim dzieckiem ktore sie poplacze jak nie powie mama ze ladne ale nie jestem na tyle niewrazliwa zeby robic sobie filmy ktore sama sobie bede ogladac. pomysl zrobienia anime to cos calkiem nowego dla mnie i jakos ostatnio chodzi mi po glowie. nie mam pewnosci ze na bank to zrobie ale nikt mi tego nie zabroni.
moja jedyna intencja to ciekawosc waszych opini, przykro mi tylko ze niektorzy tak biora to do siebie i niepotrzebnie przezywaja. w koncu anime to rozrywka:)

#58 2008-09-21 14:48:17

Feniks_Ognia
Użytkownik

Aaaa hmmm nie rozumiem jezor jezor jezor

Jeśli dobrze zrozumiałem to trochę źle cię zrozumieliśmy. Co po części jest też twoją winną jezor

Ogólnie tak jak mówiłem jeśli to będzie ładne i ciekawe. To w Polsce jak i za granicą może odnieść sporu sukces (hardsub z angielskimi napisami). Jak mogę to doradzam najpierw krótkie anime w wersji OVA.

Powodzenia.

#59 2008-09-21 15:39:49

Hatake
Użytkownik

Vidia_Viola napisał:

jesli moge wtracic swoje trzy grosze to rozwieje obawy niektorych, otozy ma do zralizowania 3 scenariusze jeden prosty, drugii rozwiniety a trzeci bardzo rozwiniety (wspolczesna historia, fantasy, i cos w stylu legend slowianckich). w tym momecie moje najwieksze problemy to sprawy czysto techniczne i sprzetowe oraz brak czasu. zarys postaci ich ksztalt i wglad juz zrobione w formie rysunkowych oprcowan i opisow. wlasciwie gdybym zebrala odpowiednia ekipe i napisala projekt unijny to te moje "anime" powiedzmy ogladalibyscie 2009 roku. jednak do tej pory nieznalazlam odpowiednich ludzi (zainteresowanych projektem). co nie oznacza ze szukam takich ludzi na tym foru od razu zastrzegam. moj post to taki eksperyment i moze uklon w strone samych zainteresowanych. rozmowa z odbiorcami sprawia ze zawsze przychodza mi do glowy nowe pomysly. i nawet po dzisejszej nocy dzieki wam mam nowy pomysl na scenariusz. jesli chodzi o moja sztuke nic mnie nie obchodzi co ludzie powiedza i tak zrobie co bede chiala bo nie jestem piecioletnim dzieckiem ktore sie poplacze jak nie powie mama ze ladne ale nie jestem na tyle niewrazliwa zeby robic sobie filmy ktore sama sobie bede ogladac. pomysl zrobienia anime to cos calkiem nowego dla mnie i jakos ostatnio chodzi mi po glowie. nie mam pewnosci ze na bank to zrobie ale nikt mi tego nie zabroni.
moja jedyna intencja to ciekawosc waszych opini, przykro mi tylko ze niektorzy tak biora to do siebie i niepotrzebnie przezywaja. w koncu anime to rozrywka:)

I właśnie o to mi chodziło:) Teraz moje obawy i negacje mogę rozmyć w czeluści.
A czy to, co napisał Feniks Ognia, to prawda? Czyli będzie to w jakimś stopniu kosztowny projekt, czy tak jak napisał?

#60 2008-09-21 15:48:05

Vidia_Viola
Użytkownik

w tym momecie moj projekt kosztowal mnie tylko moj czas poswiecony na robienie rysunkow i pisanie scenariusza:) wiec nie ma sprawy. gorzej juz jesli chodzi o kolejna sprawe taki projekt to wieksze pieniadze niz 1000 zl i tu zaczynaja sie schodzy. ale narazie sie tym nie martwie do mometu gdy jes to narazie wstep pieniadze nie maja znaczenia. do zrobienia filmu animowanego de facto potrzebne sa 3 ekipy. ja jestem teraz sama wiec nie ma o czy mowic. co do uwielbianych przez wszystkich pokazowek 3 - 4 minutowych, to ciekazy motyw. mozna by sprobowac, musze jedynie wyludzic od jakis mi znanych kompozytorow fragmencik muzyczki zeby mnie nie zamkneli za lamanie praw autorskich. uwazam ze wszystko jest mozliwe konieczne sa jedynie checi:)

Stopka forum

© Animesub.info 2025